Цинк: минерал от първостепенна важност за здравето

Цинк: минерал от първостепенна важност за здравето

В наши дни е обичайно хората да се притесняват, че не получават достатъчно витамин Д или пробиотици, но хранителните вещества, на които трябва да се обръща най-голямо внимание за допълнителния им прием като хранителни добавки, са правилните видове цинк и витамин Б12. Това са двете хранителни вещества, които най-често липсват на хората и които представляват най-голяма заплаха за здравето ни при недостиг.

В тази статия ще обясним защо почти всеки има недостиг на цинк и защо е толкова важно да го включим не само при хронични заболявания, но и за поддържане на здравето и предотвратяване на бъдещи заболявания. 

От съществено значение за всеки 

При остър недостиг на цинк може да се стигне до тежки заболявания. Цинкът е от решаващо значение за здравето на черния дроб, при автоимунни заболявания, акне, проблеми с надбъбречните жлези, артрит, рак, екзема, псориазис, мозъчна мъгла, детски и бебешки чернодробен поблем (име, което е дадено от Антъни Уилям на определен набор от здравословни предизвикателства, от които страдат много бебета и деца – прочетете повече за детското здраве в книгата “Прочистване за здраве”), диабет, умора, чести промени в настроението, подагра, сърцебиене, хепатит, високо кръвно налягане, висок холестерол, горещи вълни, възпаление, мигрена, SIBO (бактериален свръхрастеж в тънките черва), инфекции на синусите, проблеми с теглото, световъртеж, шум в ушите, множествена склероза, лупус, лаймска болест, проблеми със щитовидната жлеза, Епщайн-Бар вирус, херпес зостер, инфекции на пикочните пътища, кандида и всички други съществуващи симптоми и състояния. Ако имате какъвто и да е симптом или желаете да предотвратите симптомите в бъдеще, превърнете правилния вид цинк във ваш най-добър приятел.

Убиец на вируси

Вирусите са най-честата причина за всички видове хронични заболявания и състояния. За съжаление съвременната медицина и изследванията все още не са открили това, нито пък са открили съществуването на десетки мутирали щамове на вируси, които причиняват здравословни проблеми. Жалко е, че ако човек не научи истината от информацията изнасяна от Лечителя Медиум или не я чуе от приятел, роднина, лекар или лечител, който се е сдобил с нея от същите източници, той не би получил отговорите, които са му нужни, за да се излекува. По-подробна информация за тези вируси и как те причиняват стотици различни здравословни проблеми, можете да намерите в книгите на Антъни Уилям - “Летичтелят Медиум”, “Най-полезните храни”, “Прочистване за здраве”, “Помощ за черния дроб”.  

Цинкът е едно от най-силните оръжия за борба с вируси като Епщайн-Бар (ЕБВ), херпес зостер, херпес симплекс, цитомегаловирус и др. Организмът изразходва с бързи темпове запасите и дори дълбоките си резервите от цинк. При повечето хора, когато се разболеят от вирус, се получава цинков дефицит, ако вече не са го имали и преди това. Цинкът убива вирусните клетки и понижава възпалителните реакции към невротоксините, произвеждани от семейството на херпесните вируси, включително ЕБВ, херпес зостер и др. 

Помощник на черния ви дроб

В книгата "Помощ за черния дроб", Анътни Уилям споделя колко е важен цинкът за здравето и правилното функциониране на черния дроб. Цинкът (под формата на течен цинков сулфат) е отговорен за всички над 2000 химични функции на черния дроб, включително за неговото оформяне в майчината утроба, както и за развитието му докато растете и достигнете зряла възраст. 

Черният дроб складира големи запаси от цинк, защото знае, че хората страдат от дефицит на цинк, отчасти поради липсата му в храната, която ядем. Без него черният дроб не може да изпълнява функциите си, които защитават цялото ви тяло, затова въпреки запасите си, той постоянно се нуждае от още цинк, тъй като за да се справим с физическите и психическите предизвикателства, ни е необходимо голямо количество. Атаките на вируси, бактерии и други патогени изчерпват запасите на този минерал. 

Едно от специалните предназначения на тези запаси е елиминирането на токсичните форми на медта, чийто нива са постоянно високи в черния дроб и могат да го увредят. Когато недостигът на цинк е стигнал дотам, че дори запасите в черния дроб са опасно ниски, може да се развият редица вирусни автоимунни заболявания, за които става дума в книгите от цялата поредица „Лечителят медиум“. Цинкът помага на чернодробната имунна система да отблъсква атаките на всеки недружелюбен микроорганизъм, който проникне в него.

Критично важен за здравето на щитовидната жлеза

Ако вие или някой ваш познат имате заболяване на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, болест на Грейвс, хипотиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза, възли, кисти или тумори, цинкът е от решаващо значение за вас. Той е изключително важен за всички състояния на щитовидната жлеза, защото убива вируса, за който съвременната медицина и изследванията все още не знаят, че е отговорен за проблемите с щитовидната жлеза, а именно Епщайн-Бар вирус. Цинкът, под формата на течен цинков сулфат, помага за предпазване на щитовидната жлеза от възпаление, причинено от вируса, както и за намаляване на растежа на възли, тумори и кисти (както ракови, така и доброкачествени). Освен това, атомният йод (nascent iodine), който е от решаващо значение за всеки, който има проблеми с щитовидната жлеза, тъй като е антисептик за вируси и други патогени, се активира от цинка, така че да изпълнява функциите си по възможно най-добрия начин.

Помощ при настинка и грип - Шокова терапия с цинк

Ако почувствате, че се разболявате от настинка или грип, можете да използвате лечебната терапия на Антъни Уилям, която той нарича "Шокова терапия с цинк". Важно е да я започнете още при първите симптоми на настинка или грип, така че е добре винаги да имате под ръка шишенце с висококачествен течен цинков сулфат. Поставете съдържанието на два капкомера течен цинков сулфат в устата си и задръжте за минута преди да преглътнете. Три часа по-късно приемете още два капкомера, като отново задържите в устата една минута преди да преглътнете. Повтаряйте това на всеки три часа (без часовете, в които спите) в продължение на два дни. 

Недостигът на цинк е причина за заболяване

Ако допуснете да имате недостиг на цинк или сте роден с цинков дефицит, което е много вероятно, тъй като наследяваме дефицитите по семейна линия, това дава отлична възможност за вирусите да се възползват от отслабената ви имунна система и да стават по-силни. Симптоми и състояния като умора, обриви, световъртеж, мътнини в очите, сърцебиене, мигрена, суха кожа, чуплива коса, шум в ушите, проблеми със съня, болезнена менструация, проблеми с щитовидната жлеза и др. могат да се проявят или влошат с течение на времето.

Цинковият дефицит е пряко отговорен и за проблеми с ноктите като слаби и чупливи нокти, грапавини и липсващи луни в основата на ноктите.

Множество лечебни ползи

Още някои от причините, поради които цинкът е толкова важен:

 

  • Течният цинков сулфат дАва силен тласък на имунната система, укрепвайки белите кръвни клетки като лимфоцити, базофили, неутрофили, еозинофили, макрофаги и моноцити.
  • Подкрепя панкреаса и надбъбречните жлези и спомага за стабилизиране на нивата на глюкоза в кръвта.
  • Укрепва ендокринната система, включително надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и таламуса, което от своя страна подпомага невротрансмитерите.
  • От решаващо значение е за плодовитостта, включително за здравето на сперматозоидите при мъжете.

Храни, богати на цинк

Някои храни са особено богати на цинк и е много полезно да присъстват редовно в диетата ви, като кълнове, поници, кръстоцветни зеленчуци, тиквени семки, репички, артишок, листа от коприва, магданоз, лук и суров мед. Важно е обаче да помислим и за прием на хранителна добавка от правилния вид цинк: течен цинков сулфат

Храните, с които се храним в момента, вече не съдържат достатъчно цинк, за да ни осигурят цялото количество, от което се нуждаем. Дори в най-добрите био ферми този минерал липсва в почвата, отчасти поради повишените нива на токсични тежки метали, които падат от небето, променят pH баланса на почвата, унищожават почвените микроорганизми и повлияват отрицателно на почвените микроелементи като цинка. Това означава, че макар тиквените семки, които се славят със съдържанието си на цинк, да са от полза, както и други храни, за които е известно, че са с високо съдържание на цинк, в случай, че имате симптоми или страдате от някое заболяване, то допълнителният прием на висококачествен течен цинков сулфат ще ви осигури сериозна подкрепа на имунната система.

Повече за цинковия сулфат

Цинкът се предлага в различни форми, но е важно коя форма ще приемате. Не всички те ще ви предложат еднакви ползи. Цинковият сулфат е специален по отношение на начина, по който подпомага вашето здраве. Също така, както при всички хранителни добавки, много продукти включват добавени съставки, които не са в подкрепа на здравето, така че е важно да изберете такъв продукт, който е възможно най-чист. Избягвайте болшинството добавки от течен цинк, които съдържат лимонена киселина, естествени аромати, алкохол и други токсични съставки. Вместо това, търсете чист, висококачествен течен цинков сулфат като този, който можете да намерите в нашия онлайн магазин www.prirodnik.com.

Приемането на голямо количество богати на цинк храни и допълнителният прием на цинков сулфат (в нормални количества, а не в големи дози) може да донесе сериозно облекчение на човек, който страда от хронично заболяване.

Цинк и Мед

Съществува страх, че приемът на цинк като хранителна добавка ще намали запасите от мед в организма ви. Не позволявайте на това погрешно схващане да ви спира. Когато приемате цинк в неговата правилна форма, която е течен цинков сулфат, не е необходимо да се притеснявате от загуба на мед. Този вид цинк не намалява така важният микроелемент мед, който помага на здравето ви. Той премахва само токсичната мед, а между тези два вида има огромна разлика. Всъщност, дори приемът на не толкова добра добавка от цинк не би трябвало да ви притеснява, че води до загуба на мед, защото микроелементът мед е един от най-лесно усвоимите и наличен в ежедневните храни, така че, всички ние сме с високо съдържание на мед, способни сме да я възстановим бързо и не сме изложени на риск от дефицит. Също така много често срещано е високото съдържание на токсична мед в тялото, така че ако приемем, че дори не толкова добрата добавка цинк ви изчиства от токсичната мед, то тя ви прави услуга. Разбира се, все пак най-добре е да изберете висококачествен течен цинков сулфат без консерванти, като този на Vimergy, който можете да намерите в нашия онлайн магазин!

 

За създаването на тази статия са използвани материали от Антъни Уилям - Medical Medium®

Антъни Уилям, създател на световното движение за сок от целина и автор на бестселъри №1 в класацията на "Ню Йорк Таймс" - "Лечителят Медиум: Прочистване за здраве", "Лечителят Медиум: Помощ за черния дроб", "Лечителят Медиум: Най-полезните храни", "Лечителят Медиум", “Thyroid Healing”, “Celery Juice” и “Brain Saver” (все още не преведени на български език), е роден с уникалната способност да разговаря с Духа на състраданието, който му предоставя изключително точна информация за здравето, изпреварваща времето си.

This blog, its contents and all related materials are presented for informational purposes only and are not a substitute for medical advice, diagnosis, treatment or prescription. Nothing contained in or accessible from this blog should be considered medical advice, diagnosis, treatment or prescription, nor a promise of benefits, claim of cure, legal warranty or guarantee of results to be achieved. Never disregard medical advice or put off seeking it because of something you have read on this blog or in any of the linked material. Prirodnik Ltd and its team are not medical practitioners and do not claim to provide healthcare services. Consult a licensed health care professional before changing or discontinuing any current medications, treatments or care, or starting any diet, exercise or supplement program, or if you have or suspect you may have a medical condition that requires medical attention. The Food and Drug Administration of the R. The FDA has not evaluated any statement, claim or representation made in or available from this blog or any related material. The contents of this blog and any linked material do not necessarily reflect the views of Prirodnik Ltd or the principal author and are not guaranteed to be correct, complete or up to date. This article may contain links to other resources on the internet. These links are provided as citations and aids to help you identify and locate other Internet resources that may be of interest, and are not intended to state or imply that Prirodnik Ltd or the principal author recommend, endorse, support, sponsor, or are in any way affiliated or associated with any person or organization associated with the material to which reference is made, or are legally authorized to use any trade name, registered trademark, logo, legal or official seal, or copyrighted symbol that may be reflected in the material to which reference is made.

Подобни публикации

Студен чай от маточина с малини
Студен чай от маточина с малини
Този лесен и привлекателен на вид студен чай е вкусен начин да използвате лечебните свойства на маточина. Маточината лек
Прочети още
Маточина – билка, променяща живота
Маточина – билка, променяща живота
Маточина е основна билка за успокояване на нервите. Тя е дар от Бога и Майката природа за справяне с изтощителното ни еж
Прочети още
Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)
Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)
Хората, които страдат от тежко обсесивно-компулсивно разстройство, заслужават нашето съчувствие. Това състояние може да
Прочети още