СЪВЕТИ ПРИ НАСТИНКА И ГРИП

СЪВЕТИ ПРИ НАСТИНКА И ГРИП

Кога за последен път сте имали симптоми на настинка или грип? Някои хора се заразяват с грипен вирус всяка година или няколко пъти годишно. Независимо дали става въпрос за възпалено гърло, инфекция на синусите, бронхит или пневмония, грипният вирус може да предизвика множество нежелани и дори животозастрашаващи симптоми и състояния. В тази статия ще научите как да си помогнете за предотвратяването на грипа, кои хранителни добавки и храни да включите в диетата си и какви мерки можете да предприемете, за да се излекувате ако сте се разболели от грип.

Настинки

Риновирусите, които причиняваха обикновената настинка, бяха изместени от грипни вируси, които са много по-силни. Днес е вероятно някой, който изпитва подобни на настинка симптоми, всъщност да има лека разновидност на грипа. Друга причина, поради която някой може да има подобни на настинка симптоми, е, че организмът му върши невероятна работа в борбата с всеки вирус, който се опитва да проникне в организма му. Кихането, подсмърчането или гъделичкащото гърло обикновено са признаци на грипен щам.

Сезон на грипа

Обикновено грипът върлува най-много през есента и зимата, но сега има вълни от грип, които се появяват целогодишно - дори през лятото. През тези топли месеци хората все още се сблъскват с признаци на грипен вирус, включително инфекции на синусите, стомашни киселини и бронхит, така че е важно да се предприемат защитни мерки през цялата година.

Една от причините за този безкраен сезон на грипа е увеличаването на броя на международните пътувания. Когато в една част на света е зима и грипът върлува, хората се качват на самолетите и пътуват до места, където е лято, пренасяйки грипните вируси със себе си.

Вместо да мислите за сезони, мислете за грипните вируси като за цикли. Обикновено на всеки шест седмици на хоризонта се появява нов грип.

Разновидности на грипа

Всеки реагира на грипа по различен начин. Някои хора получават много висока температура и делириум, докато други имат ниска температура и продължават живота си без особени смущения. Една от причините за тези различни реакции може да са многобройните разновидности на грипа, с които хората се заразяваме. Различните щамове предизвикват различни проблеми. Друг фактор е силата на имунната система на човека.

Секрети, бронхит и пневмония

Хората често бъркат значителното натрупване на секрети (слуз) в организма си със стомашен грип. В тези случаи хората често страдат от грип, който е свързан предимно със синусите, а стомашните им проблеми са от неволното преглъщане на толкова много секрети. В резултат на това те могат да изпитат силно подуване на корема, загуба на апетит и/или кашлица или повръщане, свързани със секретите.

Грипните вируси създават секрети, които се оттичат най-силно през нощта. В зависимост от щама на грипа първоначално може да нямате кашлица. Но тъй като секретите се оттичат в гръдния кош и се натрупват в белите дробове, има голяма вероятност да развиете такава. След няколко дни секретите може да започнат да се разпадат или да се появят допълнителни проблеми със синусите, които да доведат до стичане на още повече секрети в гърдите.

Когато тези секрети престоят твърде дълго в гърдите, могат да започнат да се развиват бактерии, което води до бронхит. Може да ви кажат, че тези бактерии са бактериална пневмония, но това не е вярно. Бактериалната пневмония е просто диагнозата, която медицинските общности са дали на състоянието, защото тази бактерия все още е загадка за медицинската наука и проучванията.

Проблемната бактерия всъщност е една или повече от десетките разновидности на неоткритите стрептококови или хламидийни бактерии. Именно тя причинява симптомите на бронхит и пневмония. Всеки човек има различни разновидности на тази бактерия на пневмонията в организма си. Хламидийната бактерия обикновено е безвредна, но може да причини проблеми, ако имате силен недостиг на цинк, постоянно правите лош избор на храна, подложени сте на много стрес или не полагате грижи за себе си.

Инфекции на синусите

Не всички инфекции на синусите са свързани с грипен вирус. Често хроничните инфекции на синусите са свързани с хронични, нискостепенни стрептококови инфекции . Ако имате такъв вид стрептококова инфекция и се заразите с грипен вирус, ще усетите, че синусите ви се влошават сериозно за определен период от време, преди да се върнат към обичайното ниво на боледуване.

Възпалено гърло

Подобно на инфекциите на синусите, болките в гърлото не винаги са свързани с грип. Възпаленото гърло може да се дължи на хроничен, нискостепенен стрептокок. За съжаление, посявката на гърлото не винаги може да определи точно дали възпаленото гърло е свързано със стрептококи. Дете или млад възрастен с наистина тежък случай на стрептокок може да има бели петна по задната част на гърлото или сливиците, които могат да се вземат с тампон и точно да се определят като стрептококи.

Често обаче, след като стрептококът премине отвъд ранните си стадии, вземането на секрет не позволява точно да се определи дали някой има бактерията. Често хроничният стрептокок може да попадне в лимфната система и да предизвика възпаление на гърлото. В този случай е малко вероятно в секрета от гърлото да се открие стрептококи. Можете да научите повече за стрептококите в книгата “Помощ за черния дроб”.

Вирусът на Епщайн-Бар също може да причини възпалено гърло. Ако имате Епщайн-Бар в организма си, той може да се придвижи през лимфната система и да се появи в гърлото. Това е особено възможно, ако организмът ви е изтощен. Вирусът може да причини зачервяване и болезненост, които обикновено се появяват само от едната страна на гърлото, а в редки случаи могат да се появят и от двете страни. Въпреки че гърлото ви може невероятно да ви боли, няма да развиете кашлица, температура, секрети или синузит.

Може да научите повече за вируса на Ебщайн-Бар в книгите “Лечителят медиум - преработено и допълнено издание” и “Thyroid Healing” (все още не преведена на български език).

Превантивни мерки

Ако подозирате, че имате грипен вирус, обмислете прилагането на някои от тези стъпки, за да се справите с вируса, преди да е ви е повалил сериозно:

  • Ако забележите, че се чувствате отпаднали, уморени, изнервени или стресирани, положете добри грижи за себе си и особено обърнете внимание на съня си.
  • Дръжте винаги под ръка шишенце с висококачествен течен цинков сулфат. Ако имате и най-малкия намек за симптоми, напръскайте цинк директно в гърлото си и го оставете да покрие областта. Ако сте чувствителни към цинка, използвайте само няколко капки. Прочетете повече за шоковата терапия с цинк.
  • Внимавайте за хигиената на ръцете си и ги мийте редовно през целия ден. Подаването на ръка, бутането на пазарски колички и отварянето на врати са сред начините, по които ръцете ви влизат в контакт с микроби. Дръжте пръстите и ръцете си далеч от очите и лицето си (където вирусите могат да попаднат в тялото ви), когато е възможно.
  • Носете със себе си кърпички за ръце, когато сте навън. (Можете да използвате кърпички на алкохолна основа или без алкохол). Когато сте в ресторант, избършете ръцете си, преди да се храните. Ако се качвате на самолет, избършете седалката и подлакътника си. Можете също така да носите маска за лице.
  • Когато се храните навън, избирайте горещи ястия вместо сурови ястия като салати. Топлината от много горещото ястие може да помогне за унищожаването на грипния вирус, който може да е заразил храната ви.
  • Приемайте целогодишно хранителни добавки, които укрепват имунната ви система. Това може да ви помогне да предотвратите заболяване и да ускорите времето за възстановяване, ако се разболеете. Ако нямате възможност да приемате тези хранителни добавки целогодишно, приемайте ги преди периодите, когато знаете, че ще сте натоварени, стресирани или ще пътувате, и преди периоди, когато очаквате да сте изложени на по-голям риск от грип. Важни хранителни добавки за укрепване на имунната система са: течен цинков сулфат, котешки нокът, витамин Ц, маточина, L-лизин, Витамин Б12 с аденозилкобаламин и метилкобаламин, както и спирулина и чага.

За да прочетете пълния списък с лечебни протоколи на Лечителя Медиум за подсилване на имунната система, прочетете статията “Шокови терапии на Лечителя Медиум” в нашия блог. 

Кои храни подхранват грипа?

Храните, които консумирате могат или да помогнат за предотвратяване на вируси или да подхранват и поддържат тези вируси, включително и грипните. Медицинските проучвания и науката все още не знаят, че вирусите се хранят с определени хранителни източници и се размножават. Повече за това ще намерите в книгата “Thyroid Healing” (все още не преведена на български език). Елиминирайте тези храни от диетата си, за да се предпазите:

  • Млечни продукти. Може да се чувствате добре, след като сте изяли парче сирене или сте изпили чаша мляко, но тези млечни продукти могат безшумно да създадат хаос, като подхранват всеки вирус, включително грипен вирус, Ебщайн-Бар, цитомегаловирус, някой от HHV (научете повече за херпесните вируси тук); бактерии, като стрептококи, ешерихия коли или метицилин-резистентен стафилококус ауреус (MRSA); и паразити или червеи. Ако искате да избегнете здравословни проблеми, включително грипен вирус, елиминирайте млякото, сиренето, маслото, кефира, киселото мляко, Гхи и други млечни продукти. Ако вече имате грип, елиминирането на млечните продукти може да намали симптомите ви.
  • Яйцата също подхранват патогени. Ако не сте склонни да се откажете от яйцата, внесете в хранителната си диета обилно количество суров чесън. Въпреки че яйцата подхранват грипния вирус, суровият чесън ще помогне в борбата с него.
  • Пилешко месо. Може би се чудите какво не е наред с пилешкото. Отговорът е свързан с птичия грип.

Инфлуенца по птиците (птичи грип)

Грипните вируси могат да се хранят от птици, а те особено обичат пилешкото месо. Вирусите на птичия грип обикновено се хранят с надбъбречните жлези и месните клетки на птиците, което често води до опасни и вредни последици.

Не е необходимо да изключвате пилешкото месо от диетата си, ако: наистина обичате да го ядете, не се борите с никакви здравословни проблеми и включвате в менюто си изобилие от зеленолистни зеленчуци, плодове и зеленчуци заедно с птичето месо. Въпреки това, ако правите всичко възможно, за да избегнете грипа, премахването на пилешкото месо може да ви помогне.

Недостатъци на пилешката супа

Ако пилешкото месо подхранва грипните вируси, трябва ли да ядете пилешката супа, която е най-подходящата храна при настинка и грип? За съжаление, отговорът е "не". Все пак не е нужно да се отказвате от супата напълно. Премахнете пилешкото месо и запълнете супата с обилно количество антивирусни и противогрипни храни, например: лук, чесън, билки – мащерка, розмарин и риган; зеленчуци – целина, моркови, зеле, броколи, карфиол, тиквички, чушки и гъби. Ако пък наистина искате да запазите пилешкото месо, добавете още повече лук, чесън, билки и зеленчуци, за да засилите хранителните и антивирусните свойства. Опитайте богатата на минерали рецепта за лечебен бульон.

Друга причина да избягвате пилешкото месо е свързана със съдържанието на мазнини в него. Приготвяли ли сте пилешка супа и после да я оставите в хладилника за една нощ? Следващия път, когато сте решили да затоплите супата, може би сте забелязали дебел слой коагулирала мазнина отгоре. Тази мазнина може да отнеме кислорода от кръвта; да забави работата на черния дроб; да попречи на кислорода да достигне до имунната система, черния дроб и сърцето; и да работи срещу имунната система, когато тя се опитва да се бори с вируси или бактерии.

Шокова терапия с цинк

Преди няколко години, при едно от поредните си пътувания, Антъни Уилям си спомня, че то съвпаднало с разгара на грипния сезон. Около него имало безброй хора страдащи от кашлица, треска, проблеми със синусите и др. Изморен от постоянните пътувания и недостатъчния сън, Антъни се чувствал изтощен.

В началото Антъни забелязал, че в гърлото му се появи малко гъделичкане. Разбрал, че се разболява от грип и Духът на състраданието го инструктирал да си приложи "шоковата терапия с цинк". Той веднага си капнал четири капки течен цинков сулфат директно в гърлото. Оставил цинка да престои в гърлото му и два часа по-късно приложил още една доза. Няколко часа след това приложил и още една доза. На следващата сутрин едва доловимите признаци на зараждаща се болест били напълно изчезнали!

Тази доза може да се окаже твърде силна за някои хора, но все пак можете да имате предвид този лечебен протокол или да го обсъдите с вашия личен лекар или специалист.

Лечебни билки и хранителни добавки

Съществуват много мощни хранителни добавки, които можете да използвате като оръжие срещу грипния вирус. Дръжте ги под ръка, за да може, ако симптомите се появят от нищото, да се справите с проблема веднага:

Маслиновият лист е чудесна ежедневна добавка, ако имате симптоми или състояния, свързани с Епщайн-Бар. Той е полезен и ако започвате да се чувствате зле с грипоподобни симптоми (в този случай увеличете дозата).

Ехинацеята и хидрастисът помагат в борбата с грипа. Ако се борите със стрептококи, стрептокок в гърлото, тонзилит или инфекции на синусите, свързани със стрептококи, също може да ви е от полза да ги използвате периодично.

Сиропът от черен бъз е друга невероятна добавка за борба с грипа.  

Корен от ломатиум може да помогне при симптоми на грип, бронхит, пневмония, проблеми със синусите, повишена температура и др.

Очанката е невероятна при повалянето на грип и стрептококи.

Кора от череша помага при кашлица.

Листа от черница е невероятен екстракт при симптоми и състояния, свързани с херпес зостер. Той е чудесен и за борба с грипа, инфекции на синусите, бронхита и белодробните проблеми.

Прополисът може да бъде мощно средство за подпомагане на имунната система.

Микро-Ц и котешкият нокът са чудесни за ежедневен прием. Ако започнете да се чувствате зле, увеличете количеството.

Червеният корен може да бъде друга полезна хранителна добавка.

Когато купувате добавки, търсете висококачествени капсули или тинктури без алкохол. Страницата за предпочитани хранителни добавки от Лечителя Медиум, можете да намерите на неговия сайт.

Чаят от шипки с добавено достатъчно количество лимонов сок е полезен при симптоми на грип, особено при болки в гърлото. Много други чайове също са полезни при симптоми на грип. Не забравяйте да добавите лимонов сок за повече лечебни ползи.

Ако искате да помогнете на децата си да се предпазят от грип, използвайте хранителни добавки в по-малки дози и помислете за консултация с лекар, за да определите идеалното количество за вашето дете.

Лечебни храни

Рецептата за лечебен бульон е чудесна за борба с грипа. Дори и да нямате грип, лечебният бульон може да бъде подхранващ, поддържащ и предпазващ.

Вижте рецептата за шотове с куркума и джинджифил от книгата “Най-полезните храни”. Този тоник за подсилване на имунната система е мощен, но за някои хора може да е твърде силен. Ако е твърде силен, опитайте да направите чай от куркума и джинджифил, като запарите парчета джинджифил и куркума във вряща вода. Пиенето на тази успокояваща течност през целия ден може да съкрати продължителността на грипа и да ви предпази от развитие на бронхит или пневмония.

Включете в менюто си много вода с лимон/лайм; вода или чай от джинджифил; сок от стъблена целина; сок от краставици; суров мед; пресни плодови и зеленчукови сокове, като сок от ябълки/краставици, портокалов сок и зелени сокове; лечебен бульон и билкови чайове без кофеин. Повишеният прием на течности по време на грип ще ви помогне да се излекувате възможно най-бързо.

Как да продължим напред

Вероятно всеки ден включвате и зареждате телефона или компютъра си. Следващия път, когато включите устройството си, се запитайте как можете редовно да зареждате и имунната си система. Колкото повече използвате защитни средства и подсилвате имунната си система, толкова по-вероятно е да избегнете следващия неприятен грип, който ще се появи около вас.

Подобни публикации

[ВИДЕО] L-ЛИЗИН - ИНХИБИТОР НА ПАТОГЕНИ
[ВИДЕО] L-ЛИЗИН - ИНХИБИТОР НА ПАТОГЕНИ
Тази аминокиселина навлиза в черния дроб и действа като димна завеса за всички патогени, които са отговорни за чернодробните състояния и автоимунните заболявания. Потискайки и намалявайки натоварването на патогените, L-лизинът действа противовъзпалително на цялата нервна система, особено на централната нервна система и на блуждаещия и френетичния нерв, които стават мишена на невротоксините, произвеждани от ЕБВ, херпес зостер и други бацили. 
Прочети още
[ВИДЕО] ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЛУЖДАЕЩИЯ НЕРВ
[ВИДЕО] ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЛУЖДАЕЩИЯ НЕРВ
Имате ли тикове и спазми, проблеми с чревния тракт, гастропареза, мистериозно гадене, депресия, стягане в гърдите или гърлото или проблеми с преглъщането? Това са само някои от симптомите, които могат да се появят при възпаление на блуждаещия нерв. Какво причинява възпаление на блуждаещия нерв? Разберете как се случва това възпаление в това видео.
Прочети още
[ВИДЕО] БОРИТЕ СЕ С НЕЖЕЛАНИТЕ КИЛОГРАМИ?
[ВИДЕО] БОРИТЕ СЕ С НЕЖЕЛАНИТЕ КИЛОГРАМИ?
Увеличаването на излишното тегло не се дължи на метаболизма, хормоните или гените ви. Ако се борите с нежелано напълняване, в основата на проблема стои проблем с черния дроб, на който трябва да се обърне внимание. Когато черният ви дроб е претоварен, застоял и стане муден от токсини, токсични тежки метали, патогени и твърде много мазнини в храната, това може да доведе до увеличаване на теглото. Ключът към свалянето на нежеланото тегло и оздравяването на организма е пречистването и поддържането на черния дроб.
Прочети още