Лечебни храни

 • Ябълките помагат за прочистване на червата

  Противовъзпалителните свойства на ябълките ги превръщат в най-добрия избор, когато се сблъскате с почти всяко заболяване. Енцефалит (възпаление на мозъка), синдром на раздразненото черво (чревно възпаление) или вирусна инфекция (която може да доведе до възпаление на нервите) са само няколко състояния, при които ябълките могат да изиграят решаващата хранителна роля, да успокоят организма ви, като помогнат за намаляване на вирусните и бактериалните натоварвания, които създават възпаление.
 • Бананите: помощник на храносмилането

  Бананите съдържат биодостъпни протеини, полезни омега съединения, фибри, вода, антиоксиданти и лечебни фитохимикали като калий. Храните с високо съдържание на калий, като бананите, са изключително полезни при много заболявания на храносмилателната система. Калият е полезен за функцията на нервите в храносмилателния тракт.
 • Храносмилателните ензими в сока от стъблена целина

  Ако някога сте имали проблеми с храносмилането – като запек, диария, подуване на корема, газове, болки в стомаха или свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO) – или просто сте се интересували как функционира организма, може би сте чували за храносмилателните ензими, от които се нуждаем, за да разграждаме храната. Тези храносмилателни ензими са изключително важни, но те не са единствените, които тялото ни използва. Има три други вида храносмилателни ензими, от които се нуждаем и едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че те се намират в сока от стъблена целина.
 • Как сокът от стъблена целина помага при хранителни разстройства

  Съществуват различни разновидности на хранителните разстройства и различни причини за тях. Разпознаваемите хранителни разстройства обикновено са в сферата на анорексията, булимията и преяждането. Те могат да бъдат причинени от емоционално разстройство, страдания или силен стрес; излагане на токсични тежки метали; обществени норми за това как трябва да изглеждаме; или някаква комбинация от всички тези фактори. Хронично заболяване може да причини и проблеми с храносмилането и объркване относно това какво да ядем и кога да ядем, а това може да доведе до хранителни разстройства.
 • Протокол с хранителни добавки при чувствителност към химикали и храни

  Всеки човек с химическа и хранителна чувствителност е различен. Списъкът, който предлага Антъни Уилям е просто отправна точка за някои чувствителни хора. Пресният сок от стъблена целина, Celeryforce® и суровият мед е нужно да станат част от ежедневието ви. От останалите билки и хранителни добавки приемайте само една добавка на ден, друга на следващия и т.н., като преминавате през пълния списък на това, което искате да опитате, в продължение на няколко дни, вместо да ги приемате всички в един ден.
 • Лечебни свойства на мащерката

  Мащерката има силната способност да убива бактерии и вируси и трябва да се приема при първите признаци на настинка или грип. Тя е богат източник на няколко основни витамина, като витамини А, Е, С, К, В-комплекс и фолат, а също така е един от най-добрите източници на калций, желязо, манган, селен и калий. Мащерката притежава антисептични, антивирусни, антибактериални, карминативни, потогонни и отхрачващи свойства, които подпомагат излекуването на целия организъм.
 • Как сокът от стъблена целина помага при проблеми с надбъбречните жлези

  Сокът от стъблена целина помага за справяне с всякакъв вид проблеми с надбъбречните жлези, като възстановява увредената надбъбречна тъкан и отслабените надбъбречни жлези, независимо дали са били засегнати от заболяване или от състояние на претоварване. Модерната медицина не е разкрила напълно, колко много правят за нас нашите надбъбречни жлези и десетките разнообразни, сложни смеси от хормони, които произвеждат, за да подпомагат на всичко, което правим в живота ни.
 • Защо зърнените храни са проблемна храна

  Ако се питате: „Защо да избягвам дори зърнените храни, които не съдържат глутен?“, въпросът ви е основателен. Не трябва да вярвате на популярното твърдение, че те предизвикват възпаление и са ненужен източник на въглехидрати. Безглутеновите зърнени храни не подхранват патогени и не причиняват възпаление. Излишно е притеснението, че храни като просото, киноа, кафявият ориз или овесът подхранват бактерии като стрептококи, непродуктивни бацили в червата или вируси като Епщайн-Бар и херпес симплекс.
 • Защо кофеинът е проблемна храна

  Кофеинът има два ефекта, които са противопоказни по време на прочистване. Първо, той дехидратира организма, което е характерно за всички проблемни храни. Второ, той стимулира надбъбречните жлези да изпомпват ненужни количества адреналин в кръвта, което вреди по различни начини на мозъка, черния дроб и бъбреците.
 • Защо ферментиралите храни са проблемна храна

  Имайки предвид колко популярни са ферментиралите храни, човек би си помислил, че всичко ферментирало е полезно за здравето. Това обаче не е така. Ферментацията не е лечебна техника, а просто техника за съхранение на храна от миналото. Да вземем за пример киселото мляко. Киселото мляко е млечен продукт, а всички млечни продукти подхранват вируси и непродуктивни бактерии, които са източникът на толкова много хронични заболявания. Твърдението, че микроорганизмите в киселото мляко са полезни, е само хипотеза. Вредите, които нанасят самите млечни продукти, дори ако става въпрос за сурово, непастьоризирано кисело мляко, надвишават всички теоретични ползи: млечните протеини и лактозата подхранват микробите, причиняващи вашите симптоми.
 • Защо оцетът е проблемна храна

  Оцетът обезводнява организма на много дълбоко органно ниво, а когато се прочистваме, не бива да допускаме да се дехидратираме. Оцетът задържа отровите в органите и то не за да може след това да ги изкара от тялото ни. Токсините ни дехидратират, тъй като се нуждаят от изобилие от вода, за да се разредят и в крайна сметка да се отмият от клетките ни, за да могат безопасно да напуснат органите ни, без да ни навредят. Вместо да помогне за отмиването на тези токсини, оцетът позволява на токсините да проникнат в клетките и органите ни, защото изсмуква водата от клетките, което вкарва отровите и токсините още по-дълбоко.
 • Защо рибата и морските дарове са проблемна храна

  Както вече споменахме, има разновидности на рибата, които съдържат по-ниски нива на токсични тежки метали като живак. Въпреки това в морските дарове има други токсини, за които би трябвало да внимаваме и да не позволяваме да се натрупват в организма – особено по време на прочистване. Все пак не искаме да саботираме детокса, като добавяме нови токсини.
 • Защо агнешкото месо е проблемна храна

  Причината да избягвате консумацията на агнешко месо по време на прочистване е сходна с причината да избягвате свинското месо – високото съдържание на мазнини, което възпрепятства прочистването и детоксикацията. Агнешкото месо обикновено не е с толкова високо съдържание на мазнини, колкото свинското, затова то е по-ниско в списъка с проблемни храни, които трябва да се избягват. Все пак то е с по-високо съдържание на мазнини от повечето други животински протеини, а целта на прочистването е да се уверите, че не консумирате твърде много мазнини, като агнешкото е една от тях.