Лечебни храни

 • Защо рибата и морските дарове са проблемна храна

  Както вече споменахме, има разновидности на рибата, които съдържат по-ниски нива на токсични тежки метали като живак. Въпреки това в морските дарове има други токсини, за които би трябвало да внимаваме и да не позволяваме да се натрупват в организма – особено по време на прочистване. Все пак не искаме да саботираме детокса, като добавяме нови токсини.
 • Защо агнешкото месо е проблемна храна

  Причината да избягвате консумацията на агнешко месо по време на прочистване е сходна с причината да избягвате свинското месо – високото съдържание на мазнини, което възпрепятства прочистването и детоксикацията. Агнешкото месо обикновено не е с толкова високо съдържание на мазнини, колкото свинското, затова то е по-ниско в списъка с проблемни храни, които трябва да се избягват. Все пак то е с по-високо съдържание на мазнини от повечето други животински протеини, а целта на прочистването е да се уверите, че не консумирате твърде много мазнини, като агнешкото е една от тях.
 • Защо соята е проблемна храна

  Най-добре избягвайте соята, докато се опитвате да се излекувате, поради простата причина, че соята е много богата на мазнини. Въпреки че естествено съдържащите се в нея мазнини са равномерно разпространени в непреработената ѝ форма и се различават от чистото соево масло, голямото им количество може да доведе до сгъстяване на кръвта и да попречи на организма да се прочиства.
 • Защо индустриалните хранителни масла са проблемна храна

  Тези видове масла са изключително вредни по време на детоксикация, тъй като не само са източник на мазнини, които сгъстяват кръвта, блокират напускането на токсините и отровите от организма при прочистване и натоварват съдовата система, но и някои от тях са киселинни и дразнят лигавицата на храносмилателния тракт. Освен това индустриалните хранителни масла създават възпаления, тъй като имат потенциала да подхранват патогени като многобройните щамове и мутации на стрептококи, ешерихия коли, стафилококи и стотици други непродуктивни бактерии във вътрешността на тънките и дебелото черво, както и вируси в черния дроб.
 • Защо царевицата е проблемна храна

  Една от важните причини да избягваме царевицата е, че много рядко се намира царевица от биологично чисто производство. Хората хапват начос, царевичен чипс, царевична тортилa, панирана в царевично тесто наденичка, царевица от консерва, пуканки, царевична зърнена закуска, царевично брашно, царевична каша, царевично олио, високофруктозен царевичен сироп и други - всички те са произведени от конвенционално отгледана царевица. Тази царевица твърде често е генномодифицирана и консумацията ѝ може да ни навреди.
 • Защо рибата тон е проблемна храна

  Не е тайна, че рибата тон, както и много други риби от океаните, езерата и реките, е с високо съдържание на живак. Рибата тон се откроява, защото е много обичана и се консумира редовно, особено консервирана - тя е основен хранителен продукт от десетилетия.
 • Защо свинското месо е проблемна храна

  Свинското месо натоварва сериозно панкреаса, сърцето и черния дроб. Когато човек консумира свински бекон, наденица, шунка, пържоли, ребърца, кожа, сланина и други, кръвта много се сгъстява. Тази степен на сгъстяване се различава от онази, която се получава при консумация на авокадо, шепа ядки или сьомга. Разнообразието от мазнини в свинските продукти, тяхната консистенция и тежък характер насищат кръвта както нищо друго. Дори да си мислите, че по пържолата ви почти няма мазнини, защото сте изрязали тлъстите части, пак приемате по-голямо количество мазнини, отколкото организмът може да понесе, защото те се съдържат в самото месо. Кръвта, сгъстена от свинската мазнина, е толкова тежка за панкреаса, че принуждава жлезата да изразходва голяма част от запасите си от инсулин и ензими, за да предотврати бедствие.
 • Защо прекомерното количество сол е проблемна храна

  Често чуваме, че солта е полезна за здравето, стига да е висококачествена като морската или хималайската сол и тогава може да използваме колкото искаме, защото тези видове сол съдържат хранителни вещества и много минерали. Макар това твърдение да е вярно, тези самостоятелни соли все пак пречат на организма да се прочиства. Те не съдържат жизнената сила, която например съдържа минералната сол в сока от стъблена целина. Солта, която се съдържа в сока от стъблена целина, е подгрупа на натрия (Антъни Уилям ги нарича натриеви клъстерни соли), която е суспендирана в хидробиоактивна вода. Една от многото задачи на натриевите клъстерни соли е да се свързват с токсините и да ги извличат от организма. Друга задача е да унищожават патогенните микроорганизми.
 • Защо безалкохолните напитки са проблемна храна

  Без значение дали ги наричате безалкохолни или газирани напитки, те не са полезни при нито едно прочистване. Много от тях се предлагат в алуминиеви кенчета, а алуминият е едно от нещата, от които по време на прочистване се опитвате да се изчистите. Освен това те често съдържат вредните аспартам, високофруктозен царевичен сироп, овкусители и ароматизанти, дори и да не пиете от кенче.
 • Защо глутенът е проблемна храна

  И до днес медицинските проучвания и науката все още не разбират защо глутенът е толкова вреден. Казват ни, че това е така, защото хората имат алергии към глутен или заболявания като целиакия. Това обаче не обяснява защо толкова много хора имат непоносимост към глутена. Дали изобщо това е вярно? Да, чувствителни сме. Това, което няма да чуете, е истинската причина, поради която реагираме на пшеница и други източници на глутен.
 • Защо млечните продукти са проблемна храна

  Може би сте чували, че млечните продукти образуват слуз. Дори сигурно ви се струва, че го чувате навсякъде. Когато консумираме млечни продукти като мляко, сирене, масло и други, не осъзнаваме колко слузообразуващи са те в действителност. А защо са слузообразуващи? Иронията е, че никой не знае защо. Ето и отговорът: консумацията на млечни продукти води до сериозно задръстване на черния дроб. Това е една от причините за образуването на слуз.
 • Защо яйцата са проблемна храна

  Яйцата заемат специално място в менюто на почти всеки. Може би не на абсолютно всеки, но на повечето хора. Мнозина от нас са израснали с яйцата, приготвени от нашите майки, бащи, баби и дядовци и те имат специално място в сърцата ни. Яйцата се консумират за късна закуска, на почивка или с приятели в крайпътния ресторант, след като цяла нощ сме били навън. Те може да са пържени, бъркани, твърдо или рохко сварени, върху препечена филийка, в сандвич или просто със сирене. Затова, когато им кажат, че трябва да спрат да консумират яйца, хората се шокират повече, отколкото ако чуят: „Трябва да се откажеш от храните, съдържащи глутен“. Много хора са привързани към яйцата и отказът от консумацията им има емоционален аспект. Възможно е дори да започнат да ги сънуват.
 • Наръчник за пътуване с хранителни добавки

  Пътуването може да прекъсне ежедневния ви режим, а приемът на хранителни добавки е нещо, което често може да забравите. Но ако се придържате към рутината си и пътувате с хранителни добавки, това може да направи чудеса за вашето здраве и енергия. В края на краищата, последното нещо, което искате, е да се разболеете и да се наложи да отложите пътуването си или да се приберете по-рано. Всъщност ще имате нужда от още повече енергия и психическа издръжливост, за да издържите на пътуването.