Съвети за здраве

 • АНОРЕКСИЯ, БУЛИМИЯ И ПРЕЯЖДАНЕ

  Ако страдате от хранително разстройство, трябва да сте спокойни, че не сте само вие. Както разгледахме в последните няколко статии за хранителни разстройства, почти всеки има проблеми с храната. Не сте нито различни, нито "ненормални", както може би са ви накарали да се почувствате. Просто сте преживели специфична комбинация от житейски събития и вредители за мозъка и тялото. Каквито и проблеми да сте имали с храненето до този момент, те не би трябвало да ви определят като човек. Можете да ги превъзмогнете и да продължите напред. За да го направите, първо трябва да откриете какво наистина се случва с вас.
 • Антъни Уилям говори за орторексията

  Орторексията е термин, който се използва, за да накара хората да се чувстват зле, че се хранят по определен начин и да се подиграва на хора, които избягват определени храни. В общи линии, ако сте човек, който е боледувал твърде дълго, посещавал е много лекари без резултат и е загубил нормалният си начин на живот, така че се е наложило да вземете здравето си в свои ръце, като изберете определен начин на хранене, може да бъдете заклеймен като орторексик. Използван по този начин, този термин е наистина унизителен, обезкуражаващ и потискащ.
 • Страх от храни

  Често хранителните разстройства се развиват заради някакъв симптом. Симптом, свързан с невъзможност за правилно преглъщане, задушаване, гадене, болка в стомаха, чувство на стягане в гърлото или гърдите, или загуба на усещане за вкус и мирис. В много случаи тези симптоми се появяват изненадващо и без обяснима причина.
 • Хранителни разстройства

  Хранителните разстройства са широко разпространени и могат да се появят при всеки от нас. Всички сме обсебени от храната. А и няма как да е иначе, защото всички сме изключително свързани с храната. Това е начинът, по който живеем, работим, играем, функционираме – ако храната не влиза в тялото ни, в крайна сметка ще престанем да съществуваме. Това винаги е било част от историята ни като хора. Това, което поражда хранителните разстройства в наши дни, е наличието на нездравословни условия навсякъде около нас, съчетани със безбройните замърсители. Това, което трябва да направим, е да се научим да се храним правилно, за да се освободим от хранителните разстройства.
 • Чувствителност към химикали и храни

  Чувствителността към химикали и храни може да направи живота ви изключително труден. Изведнъж може да се окаже, че реагирате на различни неща по необясними за вас причини – може би на ароматизатора в зъболекарския кабинет, на освежителя за въздух, който се ползва в универсалния магазин или на съставка в ястие, което винаги сте яли без проблеми.
 • Хранително отравяне

  Хранителните отравяния са широко разпространени и в някои случаи могат да доведат до сериозни наранявания или дори до смърт. За щастие има различни стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите хранително отравяне у дома или когато се храните навън. В тази статия ще споделим тези съвети, както и начините, по които можете да се излекувате от хранително отравяне, ако все пак пострадате от него.
 • Лечение на надбъбречна умора

  Ако симптомите и допълнителните признаци, описани в предишната статия за “Надбъбречна умора”, ви карат да смятате, че страдате от това състояние, не се отчайвайте. За да излекувате надбъбречните жлези и да ги върнете към оптимално функциониране, може да предприемете редица конкретни стъпки, които ще опишем в тази статия.
 • Надбъбречна умора - симптоми и допълнителни признаци

  Основният активатор за надбъбречните жлези е стресът, който ги кара да произвеждат допълнителни количества хормони като адреналин. Този чудесен механизъм за оцеляване вграден в организма, е незаменим в моменти на криза, тъй като допълнителното количество хормони ни помага да преодолеем опасността.
 • Проблеми с надбъбречните жлези

  Медицинските проучвания и науката не са наясно, че нашите надбъбречни жлези всъщност произвеждат 56 различни адреналинови смеси, предназначени за редица различни функции. Някои от тези смеси са леки – за ситуации като говорене по телефона, водене на децата на училище, проверяване на пощата, съставяне на списък за пазаруване и пране. За черния дроб има огромна разлика дали ще поглъща този ежедневен вид адреналин или по-познатият ни, който надбъбречните жлези произвеждат по време на силен стрес, усилия, тревога и скръб.
 • “Безпощадните четири” според Антъни Уилям

  Всеки ден много от нас се сблъскват с опасности, които са се превърнали в неизменна част от живота ни. Опасности като падането от велосипед, подхлъзването на лед или настинка и грип. Макар че те са абсолютно реални заплахи, съществуват и други опасности, които са по-малко познати или медицинската наука и проучванията все още не са разкрили истинската им същност и сериозност.
 • Ефекти от екстремното прочистване

  Независимо колко са популярни и известни диетите, прочистванията и детоксикациите, които предприемаме, трябва да обърнем сериозно внимание на възможните странични ефекти, които може да не са съвсем полезни, а в някои случаи дори и вредни. Чернодробните прочиствания са прекрасен пример за това: те би трябвало да са благоприятни за черния дроб. Това звучи малко странно, нали? Когато сте предприели прочистване на черния дроб, естествено бихте си помислили, че то е благоприятно за черния дроб?! Нормално е да си помислите, че след като се използва термина "черен дроб", това автоматични означава, че е безопасно за органа. Истината е, че не е задължително! Зад названието “прочистване на черния дроб” стои много повече. Когато предприемате такова прочистване трябва да се грижите не само за черния дроб и неговите нужди, но и за друга критична част от тялото: надбъбречните жлези.
 • Емоционалната страна на прочистването (част 2)

  След продължителен период на прочистване, през който не сте приемали радикални мазнини, връщането към тях може да се окаже трудно. Основната причина, поради която намаляваме или елиминираме радикалните мазнини, е да облекчим натоварването върху черния дроб. По същество ние се храним за черния дроб, за да обслужва мозъка и останалата част от тялото, а както добре установихме, храната и храненето засягат и емоционалната страна на всеки от нас. Много от проблемите, които имаме, са свързани с храни и необходимостта да се въздържаме от такива, които ни действат успокояващо може да доведе до различни негативни емоции. Нека да разгледаме по-конкретно емоциите, които са свързани с радикалните мазнини.
 • Емоционалната страна на прочистването (част 1)

  Само по себе си прочистването е емоционално начинание. Дори самата мисъл, че ще променим обичайния си начин на хранене, може да предизвика емоции. Много от нас не обичат промените и се страхуват да се впуснат в нещо ново. Дори да сте човек, който обича да опитва нови неща, включително нови храни, може да се окаже, че идеята за прочистване ще предизвика емоционална реакция у вас.