Защо прекомерното количество сол е проблемна храна

Защо прекомерното количество сол е проблемна храна

Често чуваме, че солта е полезна за здравето, стига да е висококачествена като морската или хималайската сол и тогава може да използваме колкото искаме, защото тези видове сол съдържат хранителни вещества и много минерали. Макар това твърдение да е вярно, тези самостоятелни соли все пак пречат на организма да се прочиства. Те не съдържат жизнената сила, която например съдържа минералната сол в сока от стъблена целина. Солта, която се съдържа в сока от стъблена целина, е подгрупа на натрия (Антъни Уилям ги нарича натриеви клъстерни соли), която е суспендирана в хидробиоактивна вода. Една от многото задачи на натриевите клъстерни соли е да се свързват с токсините и да ги извличат от организма. Друга задача е да унищожават патогенните микроорганизми. Този специален натрий, за който можете да прочетете повече в книгата на Антъни Уилям "Celery Juice" (все още не преведена на български език), е част от причините, поради които милиони хора по света се лекуват със сок от стъблена целина.

Обикновената, морската и хималайската и всички други соли, считани за хранителни, нямат детоксикиращи свойства. Когато ги консумираме, те ни дехидратират, като това може също така да предизвика оток - а хората и без това страдат достатъчно от възпаления, отоци, задържане на вода и напълняване. Солта само влошава тези симптоми. Задържането на течности е последното нещо, което искате при детоксикация и прочистване.

Реално малката щипка висококачествена морска сол или хималайска каменна сол, добавени към домашно приготвеното ястие не е най-опасното нещо. Това, за което трябва да внимаваме, е съдържанието на сол в храната в заведения, полуфабрикатите и може би дори домашно приготвените гозби от нашите близки и приятели. Дори скъпи пакетирани снаксове като дехидратираните крекери, направени от много добронамерена, устойчиво развиваща се компания и рекламирани с дълъг списък на полезните им качества, обикновено съдържат твърде много сол.

"Сол на вкус" е фраза, която се използва много често. Всеки от нас има свободата да соли колкото си иска - и ние посягаме към солницата, макар и храната ни вече да съдържа сол. Това означава, че повечето от нас са свикнали с големи количества сол, по-големи от тези, с които тялото може да се справи, особено по време на прочистване.

Всекидневно консумираме големи количества сол от готовата храна, които я правят вкусна за потребителите. Солта ни обезводнява и както вече казахме, последното, което ни трябва, когато се опитваме да се прочистим, е да задържаме течност и едновременно с това да сме хронично обезводнени. Солта запазва токсините и отровите в тялото; тя ги задържа и концентрира в тъканите на органите ни, като изтласква критично необходимата вода от органите и ни прави още по-дехидратирани в същото време, когато водата се натрупва и задържа в области, които не са полезни. Когато сме дехидратирани, е почти невъзможно да се пречистим. А повечето хора и без това са хронично дехидратирани от години. Освен това солта разстройва имунната система, като обезводнява клетките убийци и така отслабва способността им да унищожават патогените.

Отново да изясним: говорим за солта, която добавяме към храната. Това е различно от натриевите клъстерни соли в сока от стъблена целина, които ни помагат да се прочистим и детоксикираме и да се борим с патогените. Тя се различава и от солта, която се съдържа в атлантическите морски водорасли т.е. ядливите морски водорасли като дулсе и келп. Водораслите се различават от дехидратираната океанска вода (морска сол), защото те съдържат естествено контролирано количество сол. което не пречи на детоксикацията. Водораслите са полезни за нас, защото елиминират токсичните тежки метали и радиацията в тялото. Така че има разлика между трапезната сол – дори когато е възможно най-висококачествена – и естествено присъстващия натрий в лечебните храни. Да поръсите салатата си с водорасли дулсе няма нищо общо с това ежедневно да добавяте сол към храната си. Съдържанието на сол в парчето водорасло не може да се сравни с това в парчето пица, което е приготвено със солени сирене, сос и тесто.

Ето защо е добре да се откажете от употребата на добавена сол, когато се опитвате да се пречистите. Следете за наличие на сол в подправките и бъдете предпазливи в ресторантите, като помолите храната ви да бъде приготвена без сол. Когато предприемате сериозни мерки да се излекувате, няма причина да се саботирате сами, като продължавате да прекалявате със солта.

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.