Лечебни свойства на куркума и куркумин

Лечебни свойства на куркума и куркумин

Куркумата е природно чудо в света на лечението и от древни времена се използва като мощно противовъзпалително, антиоксидантно, антисептично и антидепресивно средство. Основният компонент в куркумата - куркуминът, има феноменални противоракови свойства и е известно, че помага за потискане на рака на простатата, кожата, дебелото черво, устата, хранопровода, белия дроб, стомаха, панкреаса, черния дроб и гърдата. 

Куркумата също така е известно средство за пречистване на кръвта и спомага за успокояване на респираторни заболявания, подобряване на функцията на черния дроб, поддържане на кръвоносната система, регулиране на менструалния цикъл, предотвратяване на когнитивни заболявания като Алцхаймер и лечение на стомашно-чревни разстройства. Куркумата увеличава кръвоснабдяването на областите от тялото, които се нуждаят от засилено кръвообращение, което я прави идеална за тези, които имат хронични хистаминови реакции или токсична кръв поради застоял черен дроб или лошо кръвообращение. Куркумата значително намалява възпалението, което се дължи на артрита и други автоимунни заболявания като лупус, синдром на раздразнените черва, фибромиалгия и др.

Тя е полезна при миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора (ME/СХУ) и неоткрит енцефалит, които могат да доведат до мистериозно налягане в главата, световъртеж, дълбоко главоболие и замъгляване на очите (което не може да бъде коригирано с очила), объркване, силно безпокойство и паника. 

Куркумата също така помага на организма да усвоява протеините и мазнините, както и да регулира кръвната захар при диабетици. Високото съдържание на манган в куркумата, в комбинация с куркумина, я правят чудесна за сърдечно-съдовата система – тя понижава лошия холестерол и повишава добрия холестерол. Антиоксидантните свойства на куркумата имат благоприятен ефект срещу стареенето, а противогъбичните, антибактериалните и антимикробните ѝ свойства подпомагат заздравяването на кожни рани и ожулвания, както и на възпалителни кожни раздразнения като псориазис и екзема. 

Начин на употреба:

Куркумата може да се изцежда на пресен сок с други съставки, да се настъргва върху салати или зеленчуци на пара или да се добавя във всяка рецепта, която ви харесва. Тя е чудесна и като добавка към лечебния бульон от Лечителя Медиум. Можете да получите по-интензивни ползи от куркумата и като хранителна добавка куркумин с куркума. Куркумата се предлага под формата на прах, капсули, тинктура, чай, подправка и/или мехлем.

Ако се сблъсквате със силна хрема, кашлица, болки в гърлото, настинка, грип и/или проблеми със синусите, опитайте да изцедите пресни куркума и джинджифил заедно, за да направите малка доза концентриран серум – за целта вижте рецептата за шотове с куркума и джинджифил на Лечителя Медиум. Периодично през деня отпивайте на малки глътки. Сокът ще действа отхрачващо и ще помогне за ускоряване на оздравителния процес.

Добавянето на куркума към храната ви ще бъде от полза за цялото ви тяло и е едно от най-добрите неща, които можете да направите за превенция, възстановяване и дълголетие.

Подобни публикации

[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още
[Видео] Лечебни свойства на чая от рейши и чага и как кофеинът разрушава имунната ни система
[Видео] Лечебни свойства на чая от рейши и чага и как кофеинът разрушава имунната ни система
В това видео, Антъни Уилям прави чай от гъбите рейши и чага, говори за лечебните свойства на тази напитка и обръща внимание на това, как всъ
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.