Сок от стъблена целина – често задавани въпроси

Сок от стъблена целина – често задавани въпроси

Как да си направим сок от целина?


Съставки:

1-2 стръка стъблена целина

Начин на употреба:

Измийте добре целината и изстискайте сока със сокоизстисквачка. Изпийте веднага за най-добри резултати.

Като алтернативен вариант, ако не разполагате със сокоизстисквачка, можете да нарежете целината и да я пасирате във високоскоростен блендер до гладка смес. Прецедете добре и изпийте сока веднага.


Най-често задавани въпроси


Какво е идеалното количество сок от стъблена целина, за да получите лечебните ползи?

Половин литър чист сок от стъблена целина на ден е идеалното количество за получаване на лечебните му ползи. Увеличаването на приема до 0,75 - 1 литър дневно може да бъде изключително полезно за всички, които страдат от хронични заболявания или симптоми.

Колко целина е необходима, за да се приготви ½ литър сок? 

От един голям стрък обикновено се приготвят около 400-500 мл. (2 чаши) сок.

Кога е най-подходящото време за пиене на сок от стъблена целина? 

Най-доброто време за пиене на сок от целина е сутрин на празен стомах, преди да консумирате нещо друго освен вода или вода с лимон (изчакайте поне 15 до 30 минути след водата с лимон, преди да изпиете сока от целина). Сокът от стъблена целина е лечебна, а не калорична напитка, така че след това все пак ще имате нужда от закуска, която да ви зареди със сили за сутринта. Просто изчакайте поне 15 до 30 минути след изпиването на сока от целина, преди да консумирате нещо друго.

Ако не сте в състояние да консумирате сока от стъблена целина първо сутрин преди хранене, тогава вторият най-добър вариант е да го изпиете 15 до 30 минути преди да хапнете нещо или 30 до 60 минути след лека закуска или 2 часа след по-тежко хранене по всяко време на деня. 

Ако изпивате по 1 литър дневно, може да пожелаете да я изпиете на две порции от по половин литър. Можете да изпиете първата порция сутрин на гладно преди хранене, а втората, в късния следобед или привечер, поне 15 до 30 минути преди да приемете следващото си хранене.

Коя сокоизстисквачка препоръчвате? 

Сокоизстисквачките Omega са чудесни в зависимост от бюджета ви, а Антъни Уилям препоръчва нискооборотната сокоизстисквачка на Omega MM900HDS - специално проектирана да извлича възможно най-много сок от стъблена целина, повече от всяко друго устройство.

Трябва ли целината да е органична? 

Най-добре е да е органична, но ако не можете да си купите органична, не се притеснявайте, можете да си купите промишлено отгледана целина. След това измийте всяко стъбло с капка натурален сапун за съдове без аромат, след което изплакнете с вода. Ако не разполагате с натурален безцветни сапун за съдове, измийте целината в топла вода. Не забравяйте да измиете добре всяко стъбло.

Мога ли да си направя сок от целина предварително? 

Най-добре е да изпиете сока от стъблена целина веднага след изцеждането му, но ако нямате възможност, не го оставяйте да престои повече от едно денонощие (24 часа). Ако използвате този вариант, не забравяйте да го затворите в буркан и да го съхранявате в хладилника. Най-добре е бурканът да е пълен догоре със сок, за да има възможно най-малък контакт с кислород.

Трябва ли да отрязвам листата на целината, те имат горчив вкус? 

Можете да ги оставите или да ги отрежете. Някои хора предпочитат да ги отрежат, тъй като те могат да направят сока малко горчив.

Мога ли да замразя сок от целина и да направя партиди предварително? 

Ако не можете да изпиете сока от целина, след като сте го приготвили, и приготвянето му предварително и замразяването му е единствената ви възможност, тогава замразяването е подходящо. Но това е крайна мярка и на нея не трябва да се разчита. Пресният сок винаги е най-добрата опция. Мощните лечебни свойства на сока от стъблена целина ще намалеят при замразяването му. 

Мога ли да нарежа и измия целината предната вечер, за да е готова за сок на сутринта?

Да, това е чудесен начин да се подготвите и да спестите малко време за следващата сутрин. 

Какво да правя, ако не понасям вкуса на сока от целина?

Ако смятате, че вкусът на чистия сок от стъблена целина е твърде силен, можете да изцедите една краставица и/или една ябълка заедно с целината. Това е чудесен вариант, докато се адаптирате към вкуса. Когато свикнете с него, започнете да увеличавате съотношението на целината. Най-големите ползи идват, когато сокът от целина се консумира самостоятелно.

Добре ли е да добавям лимон или лайм към сока от стъблена целина?

Сокът от стъблена целина действа най-добре чист. Добавянето на каквито и да било други съставки към сока ще отслаби лечебните му свойства. Изчакайте 15-30 минути след изпиването, преди да консумирате нещо друго. 

Мога ли просто да ям стъблена целина, вместо да я изцеждам на сок?

Причината, поради която изцеждаме сока от целина, а не я ядем, е, че изцеждането на сока и премахването на пулпата (фибрите) е единственият начин да получим мощните лечебни ползи за лечение на хронични заболявания. В момента се наблюдава тенденция да се препоръчва оставянето на пулпата в напитката и просто да се блендира стъблена целина, без да се отстраняват фибрите. Опитайте се да не се подвеждате по тази тенденция. Оставянето на пулпата ще ви попречи да получите уникалните лечебни ползи от сока от стъблена целина.

Яденето на целина само по себе си е полезно и трябва да бъде част от диетата ви, но няма да можете да консумирате достатъчно целина, за да получите ползите от сока от нея. Няма да можете да получите концентрираните неоткрити клъстерни соли, които правят всичко изброено тук:

  • Бързо възстановяват солната киселина, за да може стомахът ви да разгражда протеините. Ако протеинът не се разгражда правилно, това ще доведе до гниене на червата. Силната солна киселина е важна за унищожаването на патогенните микроорганизми, които влизат през устата ви.
  • Сокът от стъблена целина увеличава и укрепва жлъчката ви. Силната жлъчка е важна за разграждането на мазнините и за унищожаването на патогените, които са попаднали в тялото ви. Яденето на обикновена целина не би ви позволило да получите достатъчно от клъстерните соли на целината; които действат като антисептици за патогените.
  • Сокът от стъблена целина възстановява централната ви нервна система. Премахва от черния ви дроб старите токсини и отрови, като например: стари фармацевтични продукти.

Може ли сокът от стъблена целина да се консумира по време на бременност?

Да, сокът от стъблена целина е безопасен и здравословен за консумация по време на бременност. Ако имате някакви притеснения, можете да се консултирате с вашия лекар.

Мога ли да добавям лед към сока си от стълена целина?

Най-добре е да не добавяте лед. Ледът ще разреди лечебните свойства на сока от целина.

Нормално ли е да имам промяна в изхождането след пиене на сок от стъблена целина?

Някои хора може да изпитат промяна в изхождането, когато започнат да консумират сок от целина. Това е нормална реакция на детоксикация, която някои хора, които имат по-високо ниво на токсини, могат да изпитат. Сокът от стъблена целина ще убие непродуктивните бактерии в червата и също така ще помогне за прочистването на черния дроб. Това може да доведе до разхлабени изпражнения, тъй като организмът изтласква токсините от много токсичния черен дроб. Почти всеки човек днес има някаква степен на токсичност на черния дроб, която, както Антъни Уилям споделя в книгата си "Помощ за черния дроб", може да доведе до безброй симптоми и състояния. Разхлабените изпражнения ще преминат, когато тялото ви се излекува, и ще забележите, че изхождането ви е по-редовно и по-здравословно от всякога. Ако смятате, че сокът от стъблена целина е твърде пречистващ, опитайте с половин литър чист сок от краставица. Сокът от краставици няма същите ползи като сокът от стъблена целина, но е много нежен и е чудесен избор, докато не започнете отново да използвате сок от целина.

Ще имам ли засилване на симптомите след пиене на сок от стъблена целина?

Сокът от стъблена целина е много лечебен, а непознатите засега клъстерни соли на натрия ще започнат веднага да убиват патогени като вируси като Епщайн-Бар и херпес зостер, както и бактерии като стрептококи в тялото. За някои хора, ако вече са изпитвали някои симптоми от време на време в живота си, като например умора или други симптоми, е възможно в някои случаи тези хора временно да изпитат отново симптоми. Тези симптоми ще бъдат леки и краткотрайни, тъй като организмът се лекува и прочиства. Това е мощна лечебна стъпка, която сокът от стъблена целина може да предложи за дългосрочно бъдещо здраве, без симптоми.

В много случаи обаче, когато някой съобщи, че усеща засилване на симптомите и мисли, че това се дължи на сока от стъблена целина, всъщност това ще се дължи на нещо друго, което се случва в тялото, живота или диетата му, но сокът от целина несправедливо поема вината. Важно е да се разбере какво друго може да се случва в тялото и как изборът на диета и други фактори на начина на живот могат да доведат до увеличаване на симптомите и състоянията, които някой може да изпитва, и как правилно да се подкрепи тялото, за да се излекува. Именно това е разгледано в голяма дълбочина в книгите "Помощ за черния дроб", "Изцеление на щитовидната жлеза", "Най-полезните храни" и "Лечителят Медиум". Никога не е било по-важно да си дадете възможност да станете експерт по истинските причини за вашите симптоми и състояния.

Нормално ли е да се подуваме след пиене на сок от стъблена целина?

Не, не е нормално да се подувате след сок от стъблена целина. Възможно е обаче някои хора, които вече изпитват подуване на корема, да получат временно подуване на корема. 

Сокът от стъблена целина бързо ускорява храносмилането. Той прави това, като подтиква черния дроб да увеличи производството на жлъчка и моментално засилва производството на солна киселина в стомаха. Която след това започва да разгражда старите неразградени гниещи протеини, старите разядени мазнини, попаднали на дъното на стомаха и в тънките черва, които при всеки човек са там от десетилетия. След като тези мазнини и протеини се разтворят, подуването на корема обикновено изчезва при почти всички, които имат хронични проблеми с това.

Но при някои хора може да се появи чувство на подуване, което може да бъде от леко до тежко, в зависимост от това колко токсичен е станал храносмилателният им тракт и колко стари гнили неразградени остатъци има в него. Когато тези хора продължат да консумират сок от стъблена целина по правилния начин в дългосрочен план, състоянието и токсичността на храносмилателния им тракт ще се подобрят и подуването на корема може да изчезне - стига другите им хранителни избори да са в рамките на насоките, споделени в книгата “Лечителят Медиум”.

Изпитвам болки в стомаха или разстройство след пиене на сок от стъблена целина, какво причинява това?

Това се случва, когато стомашните ви нерви са чувствителни. Блуждаещият нерв е основният нерв, който изпраща сигнали и помага на стомаха да функционира. Често вирусни инфекции от нисък клас, като например херпес зостер и Епщайн Бар, създават много невротоксини, които леко възпаляват блуждаещия нерв. Така че, когато пиете сок от целина, той започва да почиства невротоксините от малките нервни окончания в лигавицата на стомаха. Това може да предизвика лека реакция. Също така стомасите на много хора са пълни с бактерии като ешерихия коли, стрептококи и хеликобактер пилори. Тези бактерии умират бързо, което може да предизвика спазъм, който може да бъде временно болезнен.

Съдържа ли сокът от стъблена целина оксалати?

Съществува мит, че някои зеленолистни зеленчуци и билки като целината са с високо съдържание на оксалати и поради това са вредни. Това е напълно погрешно и пречи на много хора да получат някои мощни и необходими хранителни вещества и лечебни свойства, осигурявани от храните, за които се смята, че са с високо съдържание на оксалати. Оксалатите не са проблемът, който се смята че са.

Оксалати има във всеки един плод и зеленчук на планетата. Огромният набор от хранителни вещества в така наречените зеленолистни зеленчуци и целина с високо съдържание на оксалати са едни от най-хранителните, с които разполагаме. Медицинските изследвания и науката не са открили, че в плодовете, зеленчуците и зеленолистните зеленчуци има антиоксалати, които пречат на оксалатите да ни причиняват вредите, които според сегашната тенденция ни нанасят. В действителност тези храни не ни причиняват никаква вреда, а по-скоро ни осигуряват важни лечебни хранителни вещества като фитохимикали, витамини и минерали.

Има ли нещо, което може да се добави към сока от стъблена целина, за да стане по-полезен?

Сокът от стъблена целина е лечебно средство за хронично болните. Той е излекувал и продължава да лекува милиони хора по света. За съжаление сега някои хора се опитват да се възползват от популярността на сока от стъблена целина, като променят рецептата и добавят нови съставки, за да могат да го нарекат свой собствен и да печелят от него. Те препоръчват към сока от целина да се добавят съставки като колаген, ябълков оцет и активен въглен, но всички тези три елемента разрушават и денатурират сока от стъблена целина, когато се добавят към него, като отнемат всичките му, единствени по рода си лечебни свойства и внасят в тялото ви съставки, които не подпомагат изцелението.

За защита на собственото ви здраве е важно да сте наясно колко подвеждащи и безполезни са тези тенденции, които компрометират чистотата и силата на сока от целина. Тези тенденции са започнати от лица, които дори не вярват в сока от стъблена целина и в лечебните свойства, които той притежава. Те никога не са знаели за съществуването му като лечебно средство, докато започнатото от Антъни Уилям глобално движение за сок от стъблена целина не започна органично да достига до милиони хора, защото е толкова ефективен в подпомагането на лечението на всякакви здравословни симптоми и състояния.

Тези, подбудени от финансови интереси, т.нар. “създатели на тенденции”, дори не знаят какво е това в сока от стъблена целина, което го прави толкова ефективен, като например неоткритите му натриеви клъстерни соли, които разрушават клетъчните мембрани на патогените, за да бъдат убити, и как клъстерните соли възстановяват солната киселина. Без да знаят как действа сокът от целина и защо, те не могат да знаят как да го консумират, за да получат ползите от него, и колко жизненоважно е да не добавят съставки като колаген, ябълков оцет и активен въглен.

Познаването на правилния начин за пиене на сок от целина е от решаващо значение, за да получите ползите от него. Съществуват някои съставки, които могат да активират или да засилят още повече лечебните свойства на сока от стъблена целина. Някои от тези съставки са например магнезий, л-глутамин и холин.

Могат ли кърмещите жени да пият сок от стъблена целина?

Сокът от стъблена целина е невероятен за кърмачките. Той може да осигури изобилие от микроелементи, витамин Ц и невротрансмитерни химикали, като например непознатите натриеви клъстерни соли, за да може бебето да развие здрави и силни органи. Сокът от целина също така помага за пречистване и детоксикация на кърмата, като я пречиства, така че бебето да получава възможно най-чистата кърма.

Могат ли бебета и деца да пият сок от стъблена целина?

Да, сокът от стъблена целина е невероятен за здравето и развитието на бебетата и децата.

Мога ли да приемам сок от стъблена целина на прах или целина на прах вместо да пия пресен сок от стъблена целина?

Не, сокът от целина на прах и целината на прах не могат да заменят пресния сок от стъблена целина. Сокът от целина на прах и целината на прах не предлагат нито една от ползите, които могат да се извлекат от половин литър пресен натурален сок от целина. Продажбата на сок от целина на прах и влагането на целина в хранителните добавки ще се превърне в популярна тенденция, тъй като сокът от целина става още по-известен и хората се опитват да печелят от световното движение за сок от целина, което лекува хронично болните. Опитайте се да избягвате всички тези модни тенденции. Те са загуба на пари и не предлагат същите лечебни ползи като пиенето на чист, пресен сок от стъблена целина всеки ден.

Има ли нитрати в сока от целина?

Целината и сокът от целина не могат да съдържат нитрати, които да са активирани или вредни, освен ако целината не се е окислила или е била дехидратирана. Естествено срещащите се нитрати в целината не съществуват, когато целината или пресният сок от целина все още не са се окислили. Когато пресният сок от целина или целина все пак се окисли, точно както когато всяка билка, зеленчук или плод се окислява, тогава може да се развият естествено срещащи се нитрати. Но този естествен нитрат също никога не е вреден по какъвто и да е начин или форма. Сокът от целина на прах и целината на прах са се окислили, така че могат да съдържат естествено срещащи се нитрати, защото това се е развило в процеса на окисляване.

Тези нитрати не са същата разновидност на нитратите, които се считат за дразнещи за някои хора. Важно е да знаете, че не всички нитрати са еднакви, точно както всички хора не са еднакви, цялата вода не е еднаква, цялата захар не е еднаква и всички протеини не са еднакви. Например глутенът е съвсем различен протеин от протеина в месото или от протеина в ядките. Също така естествено срещащите се нитрати, които могат да се развият в окислена форма на целина, като целина на прах и сок от целина на прах, не са същите като вредните нитрати, които се добавят към месото и всякакви други продукти.

Освен това нитратите се различават от нитритите - те не са едно и също нещо. Дори сок от целина на прах, който съдържа естествени нитрати, не може да се разчита като метод за консервиране на храни като туршии или месо, защото все още не съдържа нитрити. Пресният сок от целина също не съдържа нитрити. Всичко, което се среща естествено в целината и сока от целина, не е вредно. Това важи и за чистата целина на прах и чистия сок от целина на прах. Вредните нитрати обаче могат да бъдат добавени към праха от целина или сока от целина на прах от компанията, която го произвежда или го използва в друг продукт. Вашият пресен сок от целина не може да съдържа вредни нитрати, освен ако не сте ги добавили сами.

Ако не пиете пресен сок от стълена целина, защото смятате, че той съдържа вредни нитрати, тогава за съжаление ще загубите уникалната възможност за лечение, която може да ви предостави пресният сок от целина, който не съдържа нитрати.

Колко време е необходимо, за да почувствате ползите от пиенето на сок от целина?

Това зависи от това в какво състояние се намира човекът. Почти всеки усеща някакви ползи още през първата седмица от ежедневното пиене на сок от целина в правилното количество и по правилния начин. Много хора дори усещат ползи още след първия си сок. Всичко зависи от човека и обстоятелствата, като например здравословното му състояние и симптоми и доколко токсичен и претоварен е черният му дроб с различни патогени и отрови като пестициди, разтворители, хербициди, токсични тежки метали и всякакви други химикали и токсини. (Вижте "Помощ за черния дроб" за повече информация относно това какво означава токсичен черен дроб, колко често срещано явление е това и как да излекувате тялото си). Ако някой страда от проблеми с теглото, ако има много гниещи и разяждащи мазнини в дебелото черво и/или много бактерии в чревния тракт, като стрептококи, това също ще повлияе на сроковете за оздравяване.

Нивото на стрес, който изпитва човек в живота си, какво друго избира да яде и пие в допълнение към натуралния сок от стъблена целина и други навици, също ще играят роля за това колко време е необходимо на човек да почувства ползите. Но повечето хора усещат разликата доста бързо. Някои хора, които пият сок от целина от дълго време, свикват с това колко добре или колко по-добре се чувстват, отколкото когато не са го пили. След това временно спират да пият сок от целина, както правят мнозина и откриват, че вече не се чувстват толкова добре. В този момент те осъзнават колко важен е бил сокът от целина, за да им помогне да се чувстват по-добре.

Важно е да се знае, че дори ако някой не вижда или не усеща бързо ползите от пиенето на сок от целина, това не означава, че ползите не се случват. Всеки, който пие сок от целина, получава ползи незабавно, защото лечебните сили на сока от целина започват да действат веднага след навлизането му в организма. При някои хора може да отнеме известно време, за да видят или усетят ползите по осезаем начин, който могат да забележат, въпреки че сокът от целина осигурява лечебни ползи още от първото пиене.

Има ли твърде много натрий в сока от целина?

Всички видове сол не са еднакви, както и всички видове захар не са еднакви. Консумирането на високофруктозен царевичен сироп, който е вреден за здравето, не е същото като яденето на ябълка, която може да донесе изцеление на черния дроб и да осигури изобилие от важни хранителни вещества. Така че не се обърквайте от идеята, че цялата сол е една и съща, защото не е така.

Ако чуете някой да казва, че в сока от целина има твърде много сол, той не е прав. Клъстерните групи на натрий в сока от целина са подгрупа на натрийя. Науката и изследванията дори не са открили всички варианти на микроелементи и подгрупи на натрия, които се намират в сока от целина. Натриевите клъстерни соли са лечебни за организма и ние не можем да си набавим достатъчно от тях. Половин литър сок от целина на дневна база осигуряват тези натриеви клъстерни соли, от които толкова много се нуждаем.

Келтската морска сол или хималайската каменна сол са съвсем различни форми на натрий. Без значение колко висококачествена е солта, поставянето на келтска морска сол или хималайска каменна сол в напитката или върху храната не е същото като консумирането на достатъчно количество от тези неоткрити натриеви клъстерни соли от сока от целина. Натриевите клъстерни соли са единствената форма на натрий, която унищожава патогените, подпомага детоксикацията на организма и помага за възстановяването на електролитите и невротрансмитерните химикали. Натрият в сока от целина е лечебен натрий, който е предназначен за кръвообращението и тялото ви, докато трябва да внимавате да не консумирате твърде много от вида натрий, който се съдържа дори в солите с най-високо качество.

Мога ли да извлека сок от глава целина вместо от стъблена целина?

Не, главата на целината е от различно растение от стъблената целина. Изцеждането на сок от глава целина няма да осигури същите лечебни ползи.

Научете повече за лечебната сила на сока от стъблена целина в книгите на Антъни Уилям "Лечителят Медиум", "Най-полезните храни", както и "Изцеление на щитовидната жлеза" и "Celery Juice" (все още не преведена на български език).

Вижте видеата на Антъни Уилям: 

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.