Антъни Уилям говори за ревматоидния артрит (част 1)

Антъни Уилям говори за ревматоидния артрит (част 1)

В медицинските среди терминът ревматоиден артрит (РА) се използва като диагноза за заболяване, което хронично и болезнено възпалява ставите. По-подходящият термин би бил болест на подутите стави, или заболяване, причиняващо болки в ставите, или разстройство на необяснимите болки. Защото нека бъдем честни: ако медицинските проучвания не са открили обяснението на определени групи симптоми, а при ревматоидният артрит все още не са, тогава е по-добре да го наричаме така, както е известно на лекарите. Използването на разни засукани названия не помага на никого, най-малко на пациентите.

Най-често РА засяга малките стави на ръцете и краката. Може да засегне и коленете, лактите и други големи стави. Ревматоидният артрит може да засегне и други части на тялото, например нервите, кожата, устата, очите, белите дробове и/или сърцето. Болката в ставите и подуването са най-забележимите резултати от това заболяване – с течение на времето може да се стигне до увреждане и/или деформация на ставите и костите.

Медицинските среди не знаят, че действителният брой на хората засегнати от РА е по-висок от този, който показва статистиката в световен мащаб. Възрастта им варира в широки граници – от 15 до 60 години. Болестта засяга пет пъти повече жените в сравнение с мъжете.

Медицинските среди смятат, че ревматоидният артрит е автоимунно заболяване – т.е. състояние, при което обърканата имунна система смята части от тялото ви за нашественици и реагира, като постоянно ги атакува. Това означава, че тялото ви се обръща срещу вас, без да имате право на глас.

Медицинските институции обучават лекарите да използват подобни обяснения за мистериозни заболявания във всички случаи с необясними болести. Така те внушават на пациентите измамното усещане за безопасност и ги карат да се чувстват така, сякаш тези, които им осигуряват здравни грижи разбират какво им се случва и защо им се случва, да се чувстват така, сякаш имат известен контрол върху това, което се случва. Това обяснение за автоимунно заболяване изобщо не помага на болните. Когато пациентът изгради менталния образ на клетки, които се обръщат една срещу друга, това изпраща погрешно послание – той остава с нагласата, че тялото му го е предало и че не може да му вярва то да се излекува само.

Изключително важно е да знаете, че организмът ни не се напада сам. Ето каква е истината: възпалението в ставите възниква, за да ви предпази от атаката на един особено разпространен вирус. Тялото ви работи усилено, за да попречи на патогените да се вкопаят по-дълбоко в ставите и тъканта около тях. Когато възпалението стане продължително и хронично, тогава се превръща в проблем, известен като ревматоиден артрит (РА) – но все пак тялото ви работи, за да се предпази от вирусни увреждания.

Лекарите продължават да вярват, че няма лек за ревматоидния артрит. Те грешат и в това отношение.

В двете части на тази статия ще обясним какво всъщност представлява ревматоидният артрит...и как можете да поемете контрола и да възстановите здравето си.

Как да разпознаем ревматоидния артрит

Ако имате ревматоиден артрит, вероятно страдате от определена група симптоми и за това има основателна причина. Тези симптоми са резултат от това, че организмът ви използва защитните си сили, за да се предпази от общия вирусен патоген:

 • Болки в ставите – особено в китките и кокалчетата на пръстите, коленете и/или възглавничките на пръстите на стъпалото, но като цяло, всяка става може да бъде засегната.
 • Възпаление на ставите.
 • Скованост в ставите, особено сутрин, която може да продължи с часове.
 • Мравучкане и/или изтръпване, особено в ръцете и/или краката.
 • Натрупване на течност, особено в глезените или зад коленете.
 • Умора, повишена температура и други грипоподобни симптоми с прекъсвания.
 • Сърцебиене.
 • Парене или сърбеж на кожата.
 • Плаваща пареща болка.
 • Невралгични болки.

Лекарите използват определени методи, за да се опитат да идентифицират РА, но никой от тях не е напълно категоричен. По-долу представяме списък с конкретни тестове, които те използват. Имайте предвид, че те не са безпогрешни, тъй като не са предназначени да търсят истинската първопричина за ревматоиден артрит. Тези тестове не откриват вирусния патоген, който причинява РА. По-скоро те могат да служат като ориентир за това колко възпаление има в организма и дори тогава тези ориентири невинаги са точни по отношение на степента на възпаление в организма.

 • Кръвен тест за ревматоиден фактор: чрез него се проверява наличието на антитела, които лекарите асоциират с РА. Въпреки това този тест може да даде положителен резултат при напълно здрави хора или при хора, които имат някакво несвързано заболяване, например лупус. В същото време той може да даде отрицателен резултат при хора, които действително имат симптоми на ревматоиден артрит. Поради това той не е много полезен.
 • Кръвен тест за антициклични цитрулинирани пептиди (анти-CCP): този по-нов тест за антитела е по-добър в идентифицирането на случаите на възпаление на ревматоиден артрит от теста за ревматоиден фактор, но все още е далеч от окончателен резултат. Въпросът е какво всъщност открива той? Защото не забравяйте, че те не познават причината за РА.
 • Кръвен тест за скорост на утаяване на еритроцитите: с него се проверява висока степен на възпаление. Съществуват много причини за възпаление, така че този тест не определя точно ревматоидния артрит. Въпреки това той може да се използва, за да се разбере колко силно е възпалението; така че ако имате РА, това може да ви помогне да прецените неговата агресивност. От друга страна, някой може да има по-високи нива на възпаление, без да има симптоми.
 • Кръвен тест за С-реактивен протеин: изследва се за високи нива на протеин, свързан с активно възпаление. Този протеин обаче се образува и от други фактори, включително затлъстяване. И отново, възпалението само по себе си не определя причината като ревматоиден артрит.
 • Ултразвуково изследване и ЯМР: те могат да се използват за проследяване на възпалителната активност, която с течение на времето е причинила увреждане на костите.
 • Тест за генна мутация на MTHFR: той се използва, тъй като идентифицира проблем с генна мутация, която може да е причина за редица симптоми на всякакъв вид заболявания, за които се смята, че причината е възпаление. Този тест далеч не е категоричен. Той дава фалшиви положителни резултати за генни мутации, докато в действителност действа просто като тест за възпаление - също като другите в този списък. Практически всеки, който има възпаление, ще даде положителен резултат за мутация на гена MTHFR. Това е прехвален тест за възпаление, към който е прикрепена генна терминология. (Положителната страна на този тест е, че показва, че все още има търсене на отговори. Макар че мутациите на гена MTHFR не са правилните отговори – не те са причината хората да са болни – ние приветстваме медицинските среди за продължаващия стремеж да откриват причините, поради които хората се разболяват).

Един друг начин да определите дали имате ревматоиден артрит е да научите истината за това какво всъщност представлява това заболяване.

Очаквайте продължение във втората част на статията “Антъни Уилям говори за ревматоидния артрит (част 2)".

Подобни публикации

[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.