Кофеинът е познат още от древни времена чрез различни растителни източници, но начинът, по който се употребява сега, има по-голяма история. Пристрастяването, което имаме към кофеина, вече не е само церемония, както е било в продължение на стотици години по целия свят. В днешно време го използваме като стимулиращо средство, просто за да се справим с ежедневието си, защото хората не се чувстват добре и се борят с проблеми с фокуса и концентрацията, мозъчна мъгла, умора, липса на енергия, забравяне, сънливост и физически дискомфорт. Сега го използваме, за да маскираме ежедневните си симптоми. Разбира се, хора, които се чувстват добре, също консумират кофеин, но все повече хора, които не се чувстват добре, го консумират, за да оцелеят и да преживеят деня си.

Връзката между кофеиновите продукти, като кафе, чай матча, шоколад, кофеинов чай или енергийни напитки, и човека, който ги консумира, не е равностойна. С течение на времето кофеинът може да предизвика симптоми и състояния, произтичащи от прегорели надбъбречни жлези и отслабен черен дроб, които могат да включват изтъняване на косата, косопад, недостиг на хранителни вещества, ускорено стареене, увеличаване на теглото, загуба на либидо и др.

Борба или бягство

"Борба или бягство" е вроден рефлекс на тялото; това е скрита сила и дар, който защитава тялото ви в компрометиращи или стресови ситуации. Когато консумирате кофеин, това поставя надбъбречните жлези в този режим на борба или бягство всеки ден и може да ги лиши от жизненост. Кофеинът се превръща в лъжливото овчарче. Когато надбъбречните жлези са в постоянен режим на борба или бягство поради ежедневната консумация на кофеин, мозъкът изтръпва за случващото се, така че когато възникне истински проблем, има вероятност мозъкът ви да реагира бавно.

Изтъняване на косата и косопад

Броят на жените, при които се наблюдава изтъняване на косата и косопад в млада възраст, нараства главоломно. За медицинските проучвания и науката е неизвестно, че кофеинът може да изгори специфичен, жизненоважен, неоткрит хормон, който произвеждат надбъбречните жлези. Този хормон помага за поддържането на космените фоликули живи и действа като лепило, което поддържа косата на главата на жените. Тъй като надбъбречните жлези се поддържат в постоянен режим на борба или бягство от консумацията на кофеин, този хормон започва да изчезва с течение на времето и може да доведе до отслабване на космените фоликули, изтъняване на косата и евентуален косопад.

Кофеин и черен дроб

Черният дроб има много задачи, една от които е да обработва и преобразува всяко хранително вещество, което постъпва в организма, и да го използва. Кофеинът може да шокира, натовари и отслаби черния дроб, като повлияе на способността му да обработва и преобразува правилно хранителните вещества, което може да доведе до недостиг на хранителни вещества. Когато организмът е в постоянен режим на борба или бягство, който може да бъде задействан от кофеина, адреналинът се освобождава и се всмуква директно в черния дроб, което може да доведе до увреждане на клетките и потенциално да отслаби имунната система на черния дроб.

Кофеин и стареене

На много хора се внушава, че продуктите, съдържащи кофеин, като чай матча, кафе или шоколад, са здравословни, противостареещи и дори могат да помогнат на човек да живее по-дълго, което води до увеличаване на консумацията на кофеин. В действителност кофеиновите продукти могат да ускорят стареенето и тази повишена консумация на кофеин е причината някои мъже и жени да започнат да остаряват по-рано в живота си.

Една от причините, поради които кофеинът може да състари организма, е дългосрочната, хронична дехидратация. Кафето, чаят матча, чайовете с кофеин и шоколадът са диуретици, които изтласкват критично необходимата хидратация от живите клетки в тялото, като по същество лишават клетките от това, от което се нуждаят. Кофеинът е токсин, нискокачествена отрова, която подтиква тялото ви да иска да се отърве от нея. За съжаление, докато тялото ви се опитва да се освободи от този токсин, то изхвърля токсина заедно с важни хранителни вещества, микроелементи, фитохимични съединения, критично необходими ензими и антиоксиданти. В опита си да изхвърли кофеина тялото ви няма друг избор, освен да изхвърли и други важни хранителни вещества. Това хронично обезводняване и изхвърляне на важни хранителни вещества може да доведе до остаряване на човека много преди времето му.

Отказване от кофеина

Както при всяко друго пристрастяващо вещество, процесът на отказване от кофеина може да бъде труден и е възпиращ за много хора. Невроните в мозъка се насищат с кофеин и адреналин от постоянната реакция на организма "борба или бягство", а когато кофеинът и адреналинът напуснат невроните, може да настъпи шок и емоционален срив.

Когато хората използват кофеинови напитки, за да си помагат при вземането на решения, мозъкът им и неговите неврони спират да вършат работата сами, което ги прави лениви и зависими. Когато кофеинът бъде премахнат, невроните, невротрансмитерите и електрическите импулси трябва отново да запалят двигателя и да преминат от автоматичен режим обратно към ръчен. Тази промяна и отнемането на кофеина могат да предизвикат неправилно запалване в мозъка и потенциално да предизвикат мигрена, както и други симптоми.

Пристрастяващите химически съединения предизвикват зависимост в емоционалния център на мозъка, който е непознат за проучванията и науката. Веществата за добро усещане, като кафето, чайовете с кофеин и шоколада, могат да предизвикат емоционална връзка с този кофеин в емоционалния център на мозъка, което прави още по-трудно отказването. Тази връзка може да доведе до засилване на емоциите, когато това вещество бъде отнето.

Лечебни средства

Отказването от кофеина може да бъде трудност за много хора. Следните средства могат да помогнат за по-бързото излекуване от абстиненцията и да позволят на мозъка да се рестартира сам без кофеин и адреналин.

Възстановяването на невротрансмитерите е важна стъпка в лечението на кофеиновата абстиненция, а това става най-добре с помощта на електролити. Включването на около 2 литра кокосова вода на ден в продължение на една седмица може да бъде от полза за мозъка и да хидратира тялото по време на кофеиновата абстиненция. Сокът от стъблена целина, единственият пълноценен електролит на планетата, също би бил полезен за включване, за да помогне за хидратирането и възстановяването на невротрансмитерите, да върне невроните и безопасно да ви откаже от кофеина. По време на абстиненцията е най-добре да консумирате от половин до един литър сок от стъблена целина два пъти дневно в продължение на една седмица.

Микроелементите са лепилото, което позволява комуникацията между различните центрове на мозъка, които с течение на времето се изчерпват от консумацията на кофеин. Консумацията на повече микроелементи ще подпомогне лечението по време на кофеиновата абстиненция. Отлични източници на микроелементи са: спаначената супа на Лечителя Медиум, кокосовата вода, сокът от стъблена целина и лечебният бульон на Лечителя Медиум.

Глюкозата попълва изчерпаните запаси от гликоген в мозъка, които адреналинът, предизвикан от кофеина, изгаря. Включването на повече глюкоза в диетата ви е мощно средство, когато се отказвате от кофеина, и може да възстанови невроните и електрическите импулси в мозъка. Чудесен вариант е да консумирате по два плода манго дневно в продължение на една седмица или повече. Може да е полезно, когато планирате абстиненцията си, да имате на разположение прясно или замразено манго.

Консумацията на литър вода с лимон два пъти дневно в продължение на две седмици върши чудеса за хидратацията, която е от решаващо значение по време на кофеиновата абстиненция. Водата с лимон е и жива вода, която е мощно средство за изхвърляне на дългогодишния кофеин, натрупан в тъканите, органите, клетките и мозъка.

Лечебни билки и хранителни добавки

По време на кофеиновата абстиненция всичко в мозъка се опитва да се пренастрои и да намери отново своето място. Мелатонинът може да бъде полезен инструмент за успокояване на невроните и електрическите импулси, докато мозъкът се опитва да възстанови правилното си равновесие.

Маточината успокоява и укрепва централната нервна система, като помага при тревожност, депресия и нервност, които могат да се появят при отказване от кофеина и при преминаване през абстиненция. С течение на времето централната нервна система става зависима от кофеина, а маточината действа като успокояващ мехлем, давайки на нервната система по-добър шанс за по-плавен преход от кофеина.

Мускулите могат да станат зависими от кофеина и адреналина и да се свиват, когато тези вещества бъдат отнети. Магнезиевият глицинат помага при мускулните спазми, които често се появяват при отказване от кофеина.

Вижте "Прочистване за здраве" за допълнителна подкрепа при лечението на зависимости.

Как да продължим напред

Поемането на контрол върху здравето ви е процес, включващ много неща, и е трудно, когато ви казват, че нещо е добро за вас, а то не е. Познаването на истината за кофеина може да бъде чудесно начало за поемане на контрол върху здравето ви.

Вижте видеото на Антъни Уилям, в което той прави чай от гъбите чага и рейши и говори за лечебните свойства на тази напитка, както и за вредните последици от кофеина за имунната ни системавиж видео тук.

Подобни публикации

[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.