Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Съчувствамe на всички, които страдат от тежко обсесивно-компулсивно разстройство – това състояние може да се превърне в жестока и самотна битка. Често за човек, който не се е сблъсквал с ОКР, е предизвикателство да го разбере. В тази статия ще обясним какви са основните причини за това състояние. Истината може да помогне в борбата с негативната нагласа и да даде на хората, които страдат, отговорите, от които се нуждаят, за да се излекуват.

Различни видове и обем

Не съществува само един вид ОКР. Медицинската общност не е наясно, че съществуват стотици разновидности, които се проявяват по различни начини. Много хора дори не осъзнават, че страдат от лека скрита форма на ОКР. Възможно е дори погрешно да бъдат подведени от лекар или психолог да вярват, че техният специфичен проблем произтича от нещо различно от ОКР. Нещо толкова просто като наличието на зона на комфорт със специфични параметри може да е лека форма на ОКР. Ако дори малка промяна в ежедневния ритъм, рутина или навик предизвиква у вас силно раздразнение, гняв или страдание, може да е белег, че несъзнателно страдате от разновидност на ОКР.

В Съединените щати между три и четири милиона души са диагностицирани с ОКР. Това далеч не е действителният брой на страдащите, който само в САЩ е поне 150 милиона души.

Причини за ОКР

Съществуват две различни групи ОКР. Едната група се поражда от емоционални рани или душевни травми като физическо или емоционално насилие. Втората група се дължи на токсични тежки метали в мозъка. Възможно е обсесивно-компулсивното поведението да произтича от двете и комбинацията може да доведе до изключително предизвикателно ОКР.

Първа група: емоционални рани и душевни травми

Тежък емоционален удар може да предизвика обсесивно-компулсивно поведение. Дали някой действително ще развие ОКР, се влияе от начина, по който се справя с емоционалния стрес и от уникалната му чувствителност. При някои хора дори леки емоционални наранявания могат да доведат до ОКР.

Ситуациите, които могат да създадат емоционални рани и душевни травми, включват смъртта на любим човек, предателство, разбиване на дългогодишни надежди, опустошително физическо нараняване или заболяване, тормоз или развод. Ситуации на силен стрес или конфронтации от почти всякакъв вид също могат да изиграят роля. Тези примери нямат за цел да посочват виновни, а по-скоро са дадени, за да подчертаят събитията, които може да са изиграли роля в създаването на емоционални рани и душевни травми, които можете да започнете да лекувате.

Някои изследователи и експерти вече обсъждат идеята, че в определени случаи емоционалните травми могат да създадат ОКР. Но това, което тези специалисти все още не разбират, е, че когато човек изпитва силна емоционална болка или повтарящ се стрес, това емоционално напрежение може да доведе до претоварване на определени области на мозъка. В тези претоварени области интензивно нагряващите се електрически заряди могат да причинят коренните проблеми, които създават обсесивно-компулсивно поведение.

Обясняваме това с пример за тормоза в училище. Когато ви тормозят за първи път, електрическите заряди в определена част от емоционалната област на мозъка се нагряват. Тази топлина отшумява, след като епизодът на тормоз се прекрати, въпреки че може да страдате от леко посттравматично стресово разстройство. Няколко дни по-късно отново сте подложени на тормоз. Веднага електрическите заряди се нагряват в същата област на мозъка. За щастие, тази област отново се охлажда, след като тормозът се прекрати. Може би тормозът се случва за трети, четвърти или пети път и същата част на мозъка изпитва силна топлина. Непрекъснатото интензивно нагряване на тази област, без достатъчно време за излекуване на организма, може да доведе до появата на мазоли в мозъчната тъкан при възрастни и деца.

Чували ли сте термина "кибритлия"? В някои случаи това може да е точно описание.

Тормозът не е единствената ситуация, която създава силна топлина. Физическото прегаряне може да възникне в резултат на редица емоционално тежки събития и да доведе до малка област от мазолеста мозъчна тъкан.

Областта от емоционалния център на мозъка, в която възниква това физическо изгаряне, зависи от емоционалното събитие или стресовия фактор. Организмът се справя по различен начин с всяко събитие и стресов фактор, а областта на мозъка, която изпитва тази топлина, зависи от специфичната ситуация. Причината, поради която този вид прегаряне настъпва в определени области на мозъка, е да предпази организма от по-сериозни здравословни проблеми.

В областите, в които се е образувал тънък слой мазолеста тъкан, невроните стават свръхчувствителни и създават основа за възникване на обсесивно-компулсивно поведение. Това миниатюрно мазолесто място може да попречи на милиардите електрически нервни импулси, които се стрелкат из мозъка ви, да пътуват без усилие до местоназначението си. Тези електрически импулси пренасят важна информация, както и част от душата и волята ви и са способни да мислят самостоятелно.

Когато електрическият импулс не успее да премине през тази закърняла област при първия опит, той решително ще опита отново. Въпреки че от техническа гледна точка няма нищо нередно в мозъчната тъкан, тънкият мазолест слой е създал блокада, която електрическият импулс не може да премине удобно. Тъй като електрическият импулс прави многократни опити да премине през тази променена област, могат да се появят различни форми на ОКР. Всичко това е напълно непознато за медицинските проучвания и е на десетилетия от откриването му.

Ако мозъкът ви е преживял този вид изгаряне, може да изпитвате бушуващи мисли или да се чувствате принудени да правите неща като многократно миене на ръцете, многократно миене на краката или вземане на душ постоянно. Ако не сте в състояние да извършите дадено поведение, може да установите, че се чувствате изключително възбудени или разстроени. Съхраняването на вещи, което всъщност е непозната разновидност на ОКР, също попада в тази категория. Други разновидности в тази група включват крайно съмнение в себе си, самоомраза, несигурност и липса на увереност. Медицинската наука изобщо не знае, че много от тези проблеми попадат в обхвата на ОКР.

Втора група: токсични тежки метали в мозъка

Днес всеки човек е изложен в някаква степен на токсични тежки метали. Може да прочетете повече за това в книгата на Антъни Уилям “Лечителят Медиум”. Ние също така наследяваме токсичните тежки метали от поколенията членове на семейството преди нас. Това не е генетичен проблем. Това е просто предаване на тези тежки метали при зачеването и в утробата на майката. За съжаление, ОКР може да възникне, ако определено количество живак, алуминий или мед се установи достатъчно близо до ендокринните жлези в мозъка или до емоционалната магистрала, или емоционалния център на мозъка. (Живакът често е ключов компонент). Тежестта на ОКР често зависи от количеството токсични тежки метали в мозъка.

Както споделихме по-горе, електрическите импулси, които преминават през невроните в мозъка ви, притежават огромно количество информация, както и енергията на вашата душа и воля. Желанието ви да се събудите сутрин, да отидете на работа, да защитите семейството си, да дишате, да оцелеете или да спасите живот е свързано с волята ви и част от нея може да бъде открита в електрическите импулси.

Разновидностите на ОКР, открити в тази група, се появяват, когато електрическите импулси, протичащи през невроните в емоционалния център на мозъка, влязат в контакт с токсични отлагания на тежки метали. Живакът и другите токсични тежки метали прекъсват електрическите импулси. Една от причините за това е, че електричеството, протичащо по минерални соли, е различно от електричеството, което преминава през метал.

След като се сблъсква с метала за определен период от време, интелигентният електрически импулс в крайна сметка ще реши да поеме по различен път, за да стигне до целта си. Но преди това електрическият импулс многократно ще се блъска в металния депозит в опит да следва обичайния си път. Тази повтаряща се среща на токсичния тежък метал и електрическия импулс може да предизвика обсесивно-компулсивно поведение, като например многократно заключване на врати или проверка дали печката е изключена.

Електрическият импулс отчаяно се опитва да достави съдържащата се в него информация до необходимата дестинация, за да предотврати сериозни последици за здравето като например инсулт или микроинсулт (преходна исхемична атака).

За съжаление, след като електрическият импулс реши да намери друг път около отлагането на тежки метали, той може да се натъкне на други препятствия (включително мазолеста тъкан или повече тежки метали), които могат да създадат нови странности у индивида.

Ако ви е трудно да си представите как електрическият импулс се сблъсква с отлагания от тежки метали в мозъчната тъкан, опитайте се да си представите кола, която се движи по улицата и превозва ценен товар. При електрическия импулс този ценен товар са части от волята, душата и критичната информация за вашето оцеляване. Докато колата се движи, тя се сблъсква с блокада от тежки метални варели по средата на пътя. Представете си как автомобилът се блъска във варелите в опит да пробие бариерата и да продължи. След няколко опита шофьорът осъзнава, че трябва да намери друг път, и се връща назад. В опит да заобиколи варелите, автомобилът се качва на тротоара. Той прегазва пешеходци, знаци и пейки, защото отчаяно иска да достави тази жизненоважна информация и ще направи всичко необходимо, за да изпълни мисията си.

По същия начин електрическият импулс в крайна сметка ще се опита да си проправи нов път, независимо колко труден може да е той. Ако електрическите импулси в мозъка ви непрекъснато се натъкват на отлагания от тежки метали или на много мазолеста тъкан, може да загубите способността си да функционирате по други начини. Психиатърът може да ви предложи да вземете рецепта с лекарство за вашите странности или поведение, но приемането на лекарство не винаги е най-добрият избор.

Съвети за страдащите от ОКР

Промяната на рутината може да бъде предизвикателство, но също така и много полезна стратегия за лечение на ОКР. Може да ви се струва невъзможно и да е особено трудно за хора с агорафобия, но и най-малките промени могат да бъдат безценни. Опитайте да останете за една нощ на гости в дома на роднина или приятел. Седмица в хотел е друга възможност. Промяната на местоположението, обстановката или рутината може да започне да пречупва ОКР. Когато се върнете у дома или се върнете към обичайния си режим, може да забележите, че ОКР е с малко по-слаби проявления.

Дори след като електрическият импулс е намерил нов маршрут около натрупването на тежък метал или мазолестата мозъчна тъкан, прекъсването на самият навик на обсесивно-компулсивното поведение може да бъде предизвикателство. Поради тази причина обсесивно-компулсивното поведение може да продължи с години, дори след като електрическият импулс е намерил нов път. Важно е да започнете да променяте средата и обкръжението си, дори докато работите за излекуване на неврологичните проблеми с храните и добавките по-долу.

Полезни храни

Храните, които консумирате, могат да окажат невероятно влияние върху способността на организма ви да се излекува от ОКР. Включете в диетата си следните храни:

 • Петте храни за детоксикация от тежки метали: спирулина, сок от ечемичена трева на прах, атлантическо дулсе, диви боровинки и кориандър. Те са от решаващо значение за всеки, който страда от втората група ОКР. И тъй като всички сме изложени на въздействието на тежки метали, тези храни са полезни за всеки. Пийте смутито за детоксикация от тежки метали ежедневно и научете повече за тежките метали в нашия блог.
 • Дивите боровинки могат да помогнат за възстановяване на загрубялата мозъчна тъкан.
 • Пъпешът и мангото са мощни лечебни плодове.
 • Къпините, ягодите и малините съдържат неоткрити фитохимикали, които помагат за възстановяването на мозъчната тъкан.
 • Папаята е много успокояваща храна, която помага за намаляване на ОКР, защото нейните захари подхранват електрическите импулси, които се нуждаят от подкрепа.
 • Зеленолистните зеленчуци като спанак, валериана, рукола и маслена салата са важни храни.
 • Сладките картофи и тиквичките, включително абсолютно всички видове зимни тикви, са много полезни.

Полезни хранителни добавки

Състоянието на ОКР при всеки човек е уникално и затова протоколът за хранителни добавки при всеки трябва да бъде съобразен с неговите специфични нужди. Може да е от полза да работите с лекар специалист, за да създадете най-добрия за вас режим на хранителни добавки. Разгледайте списъка с предпочитани хранителни добавки от Антъни Уилям.

 • Сам-Е може да бъде изключително полезен за хора, страдащи от ОКР, депресия или тревожност.
 • L-глутамин (посъветвайте се с практикуващия си лекар относно препоръчителната за вас доза).
 • 5-ХТФ може да бъде полезен за страдащите от ОКР, но ако сте силно чувствителни, е възможно да притеснява стомаха ви.
 • Листата от гинкобилоба съдържат невероятни алкалоиди, които помагат за възстановяването на закърнялата мозъчна тъкан.
 • Ашваганда помага за поддържане на надбъбречните жлези и мозъка.

ОКР може да се задейства от адреналина, а заедно с обсесивно-компулсивното поведение може да възникне и пристрастяване към адреналина. Ето защо подкрепата на надбъбречните жлези докато работите за излекуване от ОКР, е от съществено значение. 

 • Чай и/или безалкохолна тинктура от маточина помагат за успокояване и облекчаване на нервите и могат да бъдат хранителна добавка, която да промени живота на човек с ОКР.
 • Калифорнийският мак може да бъде невероятна хранителна добавка при борба с разновидностите на ОКР, особено тези от групата на емоционалните рани и душевни травми.
 • Веган омега 3. Дори ако обичате да се храните с риба или месо, избягвайте хранителните добавки с омега 3 рибено масло, които могат да причинят големи вреди на мозъка ви. Можете да научите повече за това защо рибеното масло е толкова проблематично в книгата “Лечителят Медиум”. Вместо това приемайте Веган омега 3, който има много здравословни ползи.
 • Витамин Б12 с метилкобаламин и аденозилкобаламин.
 • GABA.
 • 5-МТХФ.
 • Калциево-магнезиева смес.

Независимо от диетата, която спазвате, въвеждането на някои от тези хранителни добавки и храни може да предложи огромна подкрепа за ОКР.

Как да продължим напред

Надяваме се тази информация да донесе утеха и вдъхновение на страдащите от ОКР и на тези, чиито близки се борят с това трудно състояние. Прочитайки тази статия, вие вече сте направили една крачка напред по пътя към изцелението си. Сега вече знаете как да подкрепите електрическите импулси, протичащи през вашия сложен и красив мозък. Осъзнаването е огромна част от изцелението. Разполагате със знанията, съветите, инструментите, храните и хранителните добавки, необходими да се освободите от трудностите, предизвикани от емоционални рани, душевни травми и токсични тежки метали.

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.