Сезонно афективно разстройство (САР)

Сезонно афективно разстройство (САР)

Случвало ли ви се е да поставят на вас или ваш близък диагноза Сезонно афективно разстройство (САР) или така наречената сезонна депресия? Въпреки че този етикет се поставя все по-често, съществува много дезинформация около САР, която пречи на хората да намерят правилните отговори за техните здравословни проблеми. Ако ви е поставена диагноза САР, приемете това за червен сигнал, че в организма ви се случва нещо друго, на което трябва да се обърне внимание. Много добронамерени лекари и специалисти поставят на пациенти диагноза САР, без да знаят всъщност истинската причина за проблема. Болният трябва сам да направи задълбочено проучване, за да открие действителните причини за здравословните си проблеми. Точно тази липса на пълна информация е основната причина за статията, която днес искаме да споделим с вас.

Симптоми, свързани със САР

Хората, на които е поставена диагноза САР, може да изпитат симптоми като апатия, понижен тонус, липса на енергия, умора, болки и дискомфорт, усещане за тъга, самотност, депресия, тревожност, нервност и чувство за откъснатост от света и останалите. Тези симптоми могат да варират по сила при всеки конкретен случай. Например, някой може да изпитва лека депресия, докато друг може да се чувства толкова депресиран, че да прояви склонности към самоубийство.  

При много пациенти симптомите стават все по-тежки с течение на времето. Например, някой, който е усещал лека умора през зимата, само няколко сезона по-късно, може да има затруднение да вдигане ръцете си или да движи краката си. Друг пък може да страда от липса на енергия и понижен тонус всяка зима в продължение на десет години, преди да изкара изключително тежка зима, изпълнена с различни симптоми като силна умора, депресия, болки и изтръпване на крайниците. В този случай, практикуващият лекар най-вероятно ще изключи диагнозата САР и ще се опита да разбере какво всъщност се случва. Ако практикуващият лекар беше проучил първоначално по-леките симптоми на пациента и го беше насочил по-рано за лечение, пациентът вероятно би могъл да избегне проявата на толкова силни симптоми. Ако вие или ваш близък забележите и най-леката проява на някой от изброените симптоми, без значение кой сезон е, трябва да направите задълбочено проучване за истинските причини. Не позволявайте да ви бъде поставена грешна диагноза, само защото тези симптоми са се появили в средата на зимата. Съществува и друга причина, поради която изпитвате така наречения симптом, свързан със САР.

Установяване на основните причини за проявата на САР

Ако вашият лекар обвинява САР за депресията или болките ви, той не разбира какво наистина се случва в тялото ви и предизвиква тези симптоми. Може би тези проблеми са твърде леки, за да бъдат открити чрез тестове, и вместо да каже "не знам", вашият лекар казва, че това е САР. Ако се борите с депресия, може би в мозъка ви има натрупани токсични тежки метали, които трябва да бъдат изчистени чрез детоксикация. Най-вероятно имате забавени функции на черния дроб, който също се нуждае от прочистване. Ако изпитвате силни болки и страдания, най-вероятно става въпрос за вирусен проблем, който трябва да бъде решен. Имате ли херпес зостер или цитомегаловирус? Възможно ли е да са свързани с вируса на Епщайн-Бар?

Доколкото информацията, която споделяме, става все по-популярна, тези са само някои от въпросите, които лекарите и практикуващите специалисти трябва да започнат да задават на пациентите си, за да открият какво всъщност се крие зад мистериозните симптоми, от които те страдат.

Може би ще се изненадате да научите, че много от симптомите, свързани със САР, всъщност са неврологични. Депресия, меланхолия, чувство на самота, усещане за безнадеждност, чувство за изгубеност или откъснатост - всички тези симптоми са неврологични. Други неврологични симптоми включват тревожност, нервност, проблеми с концентрацията и съсредоточаването и др. Дори ако депресията ви е предизвикана от загубата на близък човек, тя все още е неврологична, защото нервната ви система е засегната от тази загуба. Предателство, всякакъв вид срив в личните ни отношения и други емоционални рани също оказват влияние върху мозъка и нервната ни система. Други симптоми, като наддаване на тегло, могат да произтичат от забавените функции на черния дроб, който се е натоварил повече поради лошия избор на храна за период от време, излагането на токсини, някоя дребна вирусна инфекция или натрупването на токсини в организма през целия ни живот. Симптомите могат да се дължат и на много други възможни проблеми.

Как сезоните могат да повлияят на основните здравословни проблеми

Някои особености на различните сезони е възможно да обострят симптоми, с които вие или ваши близки вече се сблъсквате, особено ако сте по-чувствителни. Липсата на слънчева светлина, ниските температури, контрастът между хладния и влажен въздух навън и много сухата и топла среда вътре, както и постоянният вятър или сняг не допринасят за здравето ви, колкото умерените температури и слънчевата светлина. Но причината за симптомите не са самите сезони. Например някой, който има сериозни проблеми със синусите през зимата, може да изпитва по-силни симптоми, когато домът му е изпълнена със сух и топъл въздух. Въпреки че самите проблеми със синусите вече са били налице, сухата топлина изостря симптомите. Истинската причина може би е стрептокок или некротична тъкан в синусите, в следствие на синусна инфекция, прекарана преди тридесет години. Независимо каква е причината, сезонът само привлича вниманието към вече съществуващите здравословни проблеми.

Често през пролетта черният ни дроб се самодетоксикира и започва да изхвърля отпадъчни вирусни остатъци, тежки метали, пестициди, пластмаси и други токсини, които затлачват този жизненоважен орган. Когато тези токсини навлязат в кръвния поток, те могат да предизвикат депресия, тревожност и други симптоми през пролетните и летните месеци, които хората погрешно свързват със САР. Ако някой ви постави диагноза САР заради тези симптоми, той ще пропусне истинската причина - самодетоксикацията на черния дроб. През есента при повечето хора се наблюдава самодетоксикация на далака, а при някои и допълнителна самодетоксикация на черния дроб.

Сериозното замърсяване на въздуха по време на влажните летни горещини също може да влоши здравословните проблеми, които хората изпитват. Въздухът съдържа по-малко кислород и притежава огромно количество токсини, като радиация и тежки метали. Ако страдате от умора или отоци, проблемите ви лесно могат да се обострят през този период.

През есенните и зимните месеци хората също могат да изпитват симптоми, наподобяващи на САР, тъй като хранителната диета и физическото натоварване обикновено се променят. Дори хората, които се грижат за здравето си, невинаги правят идеален избор на храна около коледно-новогодишните празници, а хората, които са активни през топлите месеци, може да не излизат да спортуват толкова често, когато времето се промени. Заради този различен начин на живот, черният дроб може да се затлачи малко повече, кръвта може да стане малко по-гъста, до мозъка да достига по-малко кислород и да се отключат съществуващи здравословни проблеми. Когато тези симптоми се появят, вместо да се потърсят възможните вирусни причинители, токсичните тежки метали в организма или други възможни фактори, лекарите могат неправилно да търсят причината в сезона и да поставят диагноза САР. 

Лечебни хранителни добавки и чайове

Ако ви е поставена диагноза САР, вашият личен или практикуващ лекар по всяка вероятност ви е посъветвал да започнете да приемате добавка с витамин Д. Въпреки че витамин Д3 може да бъде полезен, има много други добавки, които предлагат още по-голяма помощ за хората, които се борят със симптомите, свързани със САР. 

Цинкът помага за укрепване на имунната система и е изключително важна добавка за всеки, който е с поставена диагноза САР. Течният цинков сулфат на Vimergy е невероятен вариант, като него и всички други изброени добавки по-долу можете да намерите на www.prirodnik.com. Ако предпочитате да приемате цинков пиколинат, това също е възможност. Най-добре е да избягвате добавки с цинк, които са пълни с консерванти като лимонена киселина. 

Органичен витамин Б12, която съдържа както аденозилкобаламин, така и метилкобаламин, е друго съществено допълнение, което трябва да обмислите. Много от симптомите, свързани с диагнозата САР, като депресия, тревожност, чувство за откъснатост, проблеми с фокус и концентрация, са неврологични. Течният витамин Б12 е добавка, която силно подпомага централната нервна система. Натрупването на излишно тегло, друг симптом на САР, често е свързано със забавени функции на черния дроб, което също може да се подобри чрез приемане на течен витамин Б12. 

Спирулината съдържа редица мощни хранителни вещества и ще окаже невероятна подкрепа на всеки, който се бори с умора, вирусно натоварване или наличие на тежки метали в организма. Ако сте загрижени за недостиг на витамини, приемането на спирулина със сигурност ще бъде полезно. 

Маточината е фантастичен тоник за нервите. Ако симптомите ви, диагностицирани като САР, всъщност са слаба проява на Епщайн-Бар, хронична умора, херпес, стрептококи или др., маточината е подходящото антивирусно и антибактериално решение. Тя също така действа отпускащо и укрепва централната нервна система.

В зависимост от вида симптоми, които имате, може да изпробвате хидрастис за седмица или две, за да разберете дали неговите антивирусни и антибактериални качества ще помогнат за вашите конкретни здравословни проблеми. 

Очанката (Euphrasia) е друга антивирусна и антибактериална билка, която може да помогне, като средство за прочистване на кръвта.

Включването на червена детелина в лечението е друг начин да помогнете за пречистването на кръвта си. Можете да опитате да пиете ежедневно чаша чай от цветове на червена детелина през зимата, за да подпомогнете прочистването на кръвта и да подкрепите черния дроб. 

Листата от коприва могат да успокоят нервите, да намалят възпалението и потенциално да намалят болките.

Куркумата също може да помогне. Една обикновена чаша чай от куркума с изстискан лимон или малко джинджифил, може да бъде още едно от многото тайни оръжия, използвани за борба със симптомите, характерни за САР.

Лечебни храни

Не забравяйте да включите в диетата си пресни храни. През зимните месеци е доста лесно да забравите за пресните плодове, на които по принцип се наслаждаваме през лятото или ранната есен, като ягоди, къпини и ябълки. Тези храни, на които сме се наслаждавали по-рано през годината, предпазват нервната ни система и цялостното ни здраве. Приемането на пресни плодове през цялата година е от съществено значение за вашето здраве. През мразовитите зимни месеци не забравяйте, че плодовете, които консумирате, все още съдържат слънчевата светлина, необходима за узряването им, дори ако са отгледани и доставени от друга страна. Опитайте се да включите в менюто си плодове и зеленчуци, които сте консумирали през лятото, като например червена или зелена маруля. Други чудесни храни за консумация са пресен спанак, целина, сок от целина, краставици, авокадо, портокали, орехи и конопени семена. 

Често пъти депресията, тревожността, промените в настроението и проблемите с фокуса и концентрацията са свързани с токсични тежки метали, така че започването на детоксикация от тежки метали, може да бъде изключително полезно. Петте основни елемента на детоксикацията от тежки метали включват диви боровинки, спирулина, сок от ечемичена трева на прах, кориандър и дулсе

Как да продължим напред

Ако сте получили диагноза САР, знайте че лекарят, който ви я е поставил, най-вероятно не е разбрал истинската причина за симптомите ви. Промените в сезоните служат само за разкриване на вече наличните проблеми в тялото ви и е важно да откриете и да насочите усилия към истинските здравословни проблеми, които имате. Като включите някои от лечебните добавки и храни, споменати по-горе и се доверите на лекар, който желае да разбере действителните причини за симптомите ви, ще направите крачка към истинското оздравяване. Ако симптомите ви са леки, скорошното започване на лечебния план може да ви предпази от появата на по-тежки симптоми в бъдеще. Освободете се от мнимите диагнози, които са ви възпрепятствали досега, и продължете напред с увереността и знанието, че истинското изцеление е възможно!

Подобни публикации

[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.