ЛЕЧЕБНИ ПОЛЗИ ОТ ГЪБАТА ЧАГА

ЛЕЧЕБНИ ПОЛЗИ ОТ ГЪБАТА ЧАГА

Гъбата чага (технически не е гъба, а по-скоро предрастеж) е невероятно мощна медицинска гъба, която е много търсена заради лечебните си свойства и изключително високото съдържание на антиоксиданти. Чага е богата на витамини A, Ц, Б, Д и Е и минерали като манган, желязо, калций, цинк и селен. Тя притежава мощни антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни, антимикробни, противогъбични, противокандидозни и противопаразитни свойства. 

Лечебната гъба чага е един от най-добрите източници на бетулинова киселина, за която е известно, че убива раковите клетки при контакт с тях. Поради това гъбата чага често е посочвана като една от най-добрите противоракови и противотуморни храни и е високо ценена и използвана в различни природни методи за лечение на рак и профилактични протоколи. Изследванията показват, че чага е особено полезна при рак на дебелото черво, на стомаха, на матката, на белия дроб, на гърдата и рак на простатата. 

Чага е богата и на бета-глюкани, които могат значително да подсилят и укрепят имунната система. Това я прави идеален избор за страдащите от автоимунни заболявания като синдром на хроничната умора, ревматоиден артрит, лупус, фибромиалгия, синдром на раздразненото черво (IBS), болест на Крон, лимфом, бурсит, херпес зостер и синдром на поликистозните яйчници (PCOS). 

Тази гъба е много полезна и за хора с вируса на ХИВ (човешки имунодефицитен вирус) и доказано намалява различните симптоми и вторични заболявания, причинени от ХИВ. Чага съдържа най-високото ниво на супероксид дисмутаза (СОД) в света. Това е ензим, подпомагащ разграждането на свободните радикали и доказал своята ефективност при лечението на болестта на Паркинсон, Алцхаймер, АЛС (амиотрофична латерална склероза), подагра, склеродермия, остеоартрит и катаракта. 

Противовъзпалителните ѝ свойства я правят идеален помощник за хора със синдром на раздразненото черво (IBS), артрит, колит, цистит, тендинит, отоци, астма, цьолиакия и акне. Широкият спектър от лечебни ползи, открити в чага, я прави една от най-важните и основни лечебни храни, които трябва да бъдат включени в здравословния режим на всеки. 

Гъбите чага растат в хармония с брезите и могат да бъдат открити в северните райони на САЩ и в горите на планините Апалачи. Срещат се и в горите с умерен климат в Европа, Канада, Китай, Русия и Корея, където са наричани "дар от Бога". 

Гъба чага за подсилване на имунитета

Гъбата чага е свързана с изграждането на имунитета - нещо, от което всички се нуждаем в живота си. Чага притежава хранителни вещества, които подсилват имунната система и увеличават броя на белите кръвни клетки, като увеличават производството на лимфоцити, моноцити, неутрофили, базофили и еозинофили, така че тялото ви да може да се бори с нашественици като токсини и патогени, както и с гъбички като дрожди и плесени.

Тази невероятна диворастяща храна също така поддържа нормалните нива на червените кръвни клетки и костната маса, балансира тромбоцитите и предотвратява цитокиновите бури, които са резултат от свръхреакция на организма към патоген или токсин. Този вид свръхреакция се появява, защото имунната система се хиперактивира, за да се бори с множество инфекции. Цитокиновите бури могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове (което може да доведе до кръвоизлив), уртикария, обриви и треска.

С помощта на гъбата чага организмът е много по-добре подготвен да се справи с патогените и токсините. Чага е едно от най-лечебните и тонизиращи средства, използвани в последните десетилетия. Фитохимикалите в чага са изключително подходящи за превенция на рака, регулиране на кръвната захар, стимулиране на надбъбречните жлези, като същевременно регулират останалата част от ендокринната система, разграждат, разтварят и унищожават непродуктивните гъбички в стомашно-чревния тракт.

Съществува популярно погрешно схващане, че ядливите гъби са вредни за нас, защото поглъщането им води до свръхрастеж на гъбички в организма. Това твърдение не би могло да бъде по-далече от истината. Ядливите гъби, включително гъбите чага, са едни от най-добрите бойци и врагове на непродуктивните гъбички, с които разполагаме.

Начин на употреба:

Можете да добавяте органична чага на прах в смутита или да си направите чай или лате от нея. Вижте рецепти за приготвянето им тук. 

За повече информация относно лечебните свойства на чага и симптомите и състоянията, при които тя може да помогне, разгледайте бестселъра на “Ню Йорк Таймс” “Лечителят Медиум: Най-полезните храни”. Излекувайте себе си и близките си със скритите лечебни сили на плодовете и зеленчуците, както и с помощта на другите книги от поредицата “Лечителят Медиум”.

Вижте видеото на Антъни Уилям, в което той прави чай от гъбите чага и рейши и говори за лечебните свойства на тази напитка, както и за вредните последици от кофеина за имунната ни системавиж видео тук.

Подобни публикации

[ВИДЕО] ИМАТЕ ЛИ АКНЕ?
[ВИДЕО] ИМАТЕ ЛИ АКНЕ?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните периоди от живота ни могат да понижат имунната ни система, което позволява на истинската причина за акнето – стрептококите – да вземат надмощие. В това видео ще разберете как тази бактерия причинява акне и кои храни трябва да избягвате, ако имате акне или искате да си помогнете за предотвратяването му.
Прочети още
[ВИДЕО] ИМАТЕ ЛИ СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА, БЕЗ ДА ГО ЗНАЕТЕ?
[ВИДЕО] ИМАТЕ ЛИ СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА, БЕЗ ДА ГО ЗНАЕТЕ?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин, но не осъзнават, че хроничната им умора е неврологична и всъщност така я влошават. В това видео ще разберете как хроничната умора е свързана с вируса на Епщайн-Бар, дали невротоксините насищат мозъка ви и как могат да изглеждат тези симптоми.
Прочети още
[ВИДЕО] ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ВРЕДНИ ЗА МОЗЪКА – РИБЕНО МАСЛО
[ВИДЕО] ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ВРЕДНИ ЗА МОЗЪКА – РИБЕНО МАСЛО
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тялото си. Въпреки че е нормално да ядете риба от време на време, особено ако сте човек, който обича риба, хранителните добавки с рибено масло са съвсем друго нещо. Човек би решил, че е едно и също, но всъщност разликата е огромна.
Прочети още