Макар че не е много вероятно да откриете копривата в списъка на адаптогенните билки, тя е точно такава и е идеално средство за подпомагане на организма ни в периоди на стрес. Копривата съдържа над 700 неоткрити фитохимикали. Тя подпомага възстановяването на силите и допринася за дълголетие, има противовъзпалително действие върху органите и съдържа лечебни алкалоиди, които науката тепърва предстои да открива.

Когато говорим за женско здраве, яйчниците получават голямо внимание заради производството на репродуктивни хормони. Това означава, че когато тестът покаже, че нивата на хормоните на жената са занижени, лекарите са склонни да обвиняват репродуктивната система, което понякога води до предписване на ненужна хормонозаместителна терапия. В действителност при жените надбъбречните жлези също участват в производството на естроген, прогестерон и тестостерон. Резултати от теста за ниски нива на хормоните често означават, че надбъбречните жлези са или свръхактивни (корозивният характер на излишния адреналин пречи на точните показания), или недостатъчно активни (не успяват да произведат необходимото количество репродуктивни хормони). Единственият начин, по който можете да получите точен хормонален тест за състоянието на репродуктивните органи е, ако надбъбречните жлези са напълно здрави и балансирани. На много жени в 20-те и 30-те години се казва, че са навлезли в перименопауза, докато истинската причина за страданията им е надбъбречната умора. В безбройните случаи, когато репродуктивната система на жената се смята за проблем, всъщност от помощ се нуждаят надбъбречните жлези – и точно тук идва ролята на копривата.

Тази антирадиационна диворастяща билка е невероятна в грижата за надбъбречните жлези и други части на ендокринната система, които са подложени на свръхнатоварване. И тъй като яйчниците са част от ендокринната система, копривата е полезна и за тях – тя помага едновременно за справяне с всички възможни източници на хормонални смущения. Копривата е най-добрата репродуктивна билка на всички времена, особено за жените. Тя подобрява производството на яйцеклетки, като подпомага отделянето на фоликулостимулиращия хормон и освобождава организма от токсичните естрогени, които са попаднали от външни източници като пластмаси и пестициди.

Богата на изграждащи и предпазващи костите минерали като силициев диоксид, копривата съдържа повече от 40 микроелемента в тяхната най-биоактивна, биодостъпна и усвоима форма. Освен всичко това копривата е мощно болкоуспокояващо средство, което ни помага да постигнем оптимално здраве.

СЪСТОЯНИЯ

Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте коприва:

Инфекции на пикочните пътища (ИПП) като инфекции на пикочния мехур и бъбреците, интерстициален цистит, рак на репродуктивните органи – яйчниците, матката, шийката на матката; вирус на Епщайн-Бар (ЕБВ)/монуклеоза, ревматоиден артрит (РА), херпес зостер, посттравматично стресово разстройство (ПТСР), ларингит, трудно зачеване, акне, екзема, псориазис, безплодие, всички автоимунни заболявания и разстройства, косопад, анемия, анорексия, тревожност, депресия, смъкване на пикочния мехур, рак на гърдата, оток, заболявания на ендокринната система, синдром на поликистозните яйчници (PCOS), вагинална стрептококова инфекция.

СИМПТОМИ

Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте коприва:

Хипер- и хипофункция на надбъбречните жлези, хормонален дисбаланс на надбъбречните жлези, тревожност, възпаление, репродуктивен хормонален дисбаланс, вагинално течение, вагинален сърбеж, вагинално парене, менструални болки, менструални спазми, симптоми на предменструалния синдром (ПМС), обриви, главоболие, хранителни алергии, симптоми на менопаузата, коремни спазми, преждевременно стареене, белези, подуване на корема, студени крайници, отоци, инконтиненция (неволно изпускане на урина), нередовна менструация, ниски нива на кортизол, промени в настроението, раздразнителност. 

ЕМОЦИОНАЛНА ПОДКРЕПА

Коприва е чудесна билка за фокусиране, когато човек е силно разсеян и разпилян.

ДУХОВЕН УРОК

Когато копривата започне да пониква през пролетта, тя изглежда просто като поредното растение в градината или на полето – радваме се на свежата ѝ зеленина, без да се замисляме за нещо друго. Тогава изведнъж копривата израства, разраства се и заявява своето присъствие. Когато не сме внимателни, тя съобщава за себе си с леко опарване при допир до нея. Хората, които са имали подобни болезнени срещи, са склонни да определят копривата като плевел и появата ѝ през пролетта предизвиква известен страх. За тези, които са се научили да подхождат с уважение към копривата и са наясно с многобройните ѝ ползи, има малка тръпка, която се появява, когато видят поникналото растение – все едно се срещате с отдавна изгубен приятел. Копривата ни учи да следим за тези искри на благодарност навсякъде. Към какво друго в живота си сте се отнасяли с пренебрежение, когато всъщност е въпрос на това да се научите да бъдете отворени към него, да работите с него и да цените истинската му същност?

СЪВЕТИ

  • Дори изсушена копривата носи своите мощни полезни свойства. Пийте чай от коприва следобед, за да бъде ефектът му най-силен.
  • При ухапвания от комари и други насекоми, ожулвания и леки изгаряния напоете кърпа с чай от коприва и приложете върху мястото.
  • Пийте чай от коприва преди медитация, за да се концентрирате по-добре.

ЧАЙ ОТ КОПРИВА С МЕНТА И ДЖИНДЖИФИЛ

За 3 до 6 чаши

Адаптогенните свойства на копривата ни помагат да се свържем с интуицията си. Докато отпивате от този ободряващ чай, помислете за интуитивните си способности – как са ви послужили в миналото и какво ви казват в момента.

  • 2 с.л. листа от коприва
  • 2 с.л. счукана прясна мента
  • 2 с.л. настърган джинджифил

Смесете всички съставки в малка купа. Сварете 4 чаши вода. За всяка чаша чай използвайте 1 ч.л. от сместа.* Запарете поне 5 минути.

*Ако желаете по-силен, по-лечебен чай, използвайте 2 ч.л. или до 1 с.л. от чаената смес на порция.

За тази статия са използвани материали от книгата на Антъни Уилям “Най-полезните храни”.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.