Лечебни храни и протокол с хранителни добавки при диабет

Лечебни храни и протокол с хранителни добавки при диабет

Широко разпространено е схващането, че основният причинител на диабета е захарта, което води до препоръки да се спазва диета с ниско съдържание на въглехидрати и на всяка цена да се избягва захарта, включително плодовете. Захарта и нездравословните въглехидрати от храни като сладкиши, торти, бисквити, понички и бонбони наистина са вредни за нас и трябва да се избягват. Въпреки това, за да функционира, тялото ни се нуждае от здравословни въглехидрати, които могат да бъдат намерени в храни като тиква, сладки картофи, моркови, леща, черен боб, горски плодове, ябълки и други плодове. 

Когато ядем въглехидрати (независимо от източника им), тялото ни ги разгражда до глюкоза (кръвна захар), която се превръща в гориво, което ни кара да се движим и ни поддържа живи. Когато нивото на глюкозата се повиши, панкреасът ни отделя хормона инсулин. Инсулинът помага за извеждането на глюкозата от кръвния поток в клетките, където тя може да се използва за енергия, и поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Този процес обаче може да се обърка, ако панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или ако някои от клетките ви спрат да реагират на инсулина, което се нарича инсулинова резистентност. И в двата случая нивата на кръвната захар остават повишени, което ви излага на риск от диабет тип 2. (Повече по темата можете да прочетете в двете части на статията: “Съвети на Антъни Уилям за диабет тип 2 и хипогликемия”).

Ролята на мазнините

Противно на общоприетото схващане, един от факторите, които е много по-вероятно да ви изложат на риск от инсулинова резистентност и диабет, отколкото здравословните въглехидрати, които изброихме по-горе, е диетата с високо съдържание на мазнини. Има няколко причини за това. Първо, високите нива на мазнини в кръвта натоварват значително черния дроб, панкреаса и надбъбречните жлези, които работят заедно, за да управляват нивата на кръвната захар. Черният дроб трябва да поеме тежестта на преработката на мазнините, които приемате, така че диетата с високо съдържание на мазнини може да направи черния дроб бавен и неспособен да съхранява и освобождава глюкоза, както трябва. Излишъкът от мазнини натоварва панкреаса, тъй като той трябва да освобождава ензими, за да подпомогне храносмилането на мазнините.

Освен това, когато нивата на мазнини в кръвта са високи, надбъбречните жлези заливат организма с адреналин. Въпреки че това увеличава силата на храносмилането, за да подпомогне придвижването на мазнините през системата, излишъкът от адреналин може да изтощи панкреаса, намалявайки способността му да произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа нивата на глюкоза в норма. Накрая, високите нива на мазнини в кръвта могат да попречат на глюкозата да навлезе в клетките. Това не означава, че всички мазнини, дори здравословните мазнини като ядки, семена и авокадо, са вредни за нас и трябва да бъдат напълно премахнати. 

Независимо от избрания от вас хранителен режим, приемът на мазнини просто трябва да бъде умерен, за да се избегнат прекомерно високи нива на мазнини в кръвта, когато се занимавате с предиабет или диабет тип 2. Например, ако се храните с веганска диета, намалете количеството мазнини, които приемате от ядки, масла от ядки, семена, масла, авокадо и др. Ако сте ово-лакто вегетарианец, намалете яйцата, млечните продукти, ядките, семената, маслата, авокадото и др. Ако диетата ви включва животински протеини, намалете количеството на месото до една порция на ден (дори нетлъстите меса съдържат значителни количества мазнини).

Намаляването на мазнините по този начин помага да се облекчи натоварването на панкреаса, черния дроб и надбъбречните жлези, което е много важно за предотвратяването и/или излекуването от диабет. Ако изберете да се храните с високо съдържание на мазнини (което може да нормализира нивата на А1С в краткосрочен план), става особено важно да ограничите приема на въглехидрати, тъй като диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати ще натовари още повече системите на организма ви. В крайна сметка намаляването на мазнините в храната и включването на здравословни въглехидрати от изброените по-горе ще ви помогне да имате най-добри шансове да се излекувате от диабет и да поддържате нивата на А1С в здравословни граници за по-дълго време.

Ролята на адреналина

Предшественик на диабет тип 2 е хипогликемията (когато нивото на глюкозата спадне под нормалното), която се дължи на застой, мудност, претоварване или отслабване на черния дроб и дисфункция на надбъбречните жлези. Всъщност, както диабетът тип 2, така и хипогликемията обикновено започват с неправилно функциониране на надбъбречните жлези. Когато изпитвате хроничен стрес например, надбъбречните жлези отделят големи количества адреналин, който е много вреден за панкреаса. Хипогликемията може да настъпи и ако не приемате поне една лека, балансирана закуска – например плод (за захар и калий) и зеленчук (за натрий) – на всеки два часа. 

Пропускането на хранене принуждава тялото ви да изразходва запасите от глюкоза в черния дроб, което кара организма да работи с адреналин, който може да увреди панкреаса ви и да доведе до инсулинова резистентност. Твърде малкото количество адреналин също може да увреди панкреаса ви, тъй като го принуждава да работи извънредно, за да компенсира. Надбъбречната умора, при която нестабилните надбъбречни жлези редуват производството на твърде много и твърде малко адреналин, също може да навреди на панкреаса ви, тъй като той се опитва да компенсира периодите на липса на адреналин, а след това се изпепелява от свръхпроизводството му. (за повече информация относно надбъбречната умора кликнете тук)

Лечебни храни

В допълнение към намаляването на приема на мазнини е важно да включите в диетата си здравословни въглехидрати. Лечебните въглехидрати, като тиква, сладки картофи, други кореноплодни зеленчуци и плодове, съдържат важни за оптималното здраве хранителни вещества, а когато естествените захари в тези здравословни въглехидрати се свържат с тези хранителни вещества, това не води до хаос в нивата на кръвната ви захар по начина, по който го прави преработената захар. 

Дивите боровинки, папаята, къпините, ябълките и малините са най-добрите плодове, които трябва да консумирате, ако имате диабет тип 2 или хипогликемия. Зеленчуците, върху които трябва да се съсредоточите, включват спанак, целина, кълнове, зеле и аспержи. Тези храни помагат за детоксикация на черния дроб, укрепват нивата на глюкозата, подпомагат панкреаса, стимулират надбъбречните жлези и стабилизират инсулина. За да поддържате мазнините в кръвта си под контрол, най-добре е да избягвате сирене, мляко, сметана, масло, яйца, преработени масла и всички захари с изключение на суров мед и плодове. 

Въпреки че тези препоръки са в разрез с традиционните стратегии за превенция и управление на диабет тип 2, наблягането на плодовете и зеленчуците с висока хранителна стойност и намаляването на мазнините в храната облекчава натоварването на черния дроб, панкреаса и надбъбречните жлези, като им помага да изпълняват задълженията си, включително да поддържат кръвната ви захар възможно най-стабилна. Сприятелете се със здравословните въглехидрати и плодове, намалете приема на мазнини и си върнете здравословния живот, който сте свикнали да живеете!

Хранителни добавки при диабет (тип 1, тип 1.5 (LADA) и тип 2), предиабет, хипогликемия и дисбаланс на кръвната захар

Истинска причина: диабет тип 1 и тип 1.5 (вторият от тях е известен също като латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA)) се причинява от увреждане на панкреаса, обикновено от патоген, като например вирус или бактерия, а понякога дори от физически удар. Тежестта на патогена и състоянието на панкреаса определят тежестта на индивидуалния случай на диабет. Понякога патогенното увреждане е бавно или се случва на по-късен етап от живота, което води до диабет тип 1.5 (LADA). Едновременно с диабет тип 1 или 1,5 може да имате бавен, застоял черен дроб и диета с твърде високо съдържание на мазнини, създаващи проблеми с инсулиновата резистентност.

Диабетът тип 2 се дължи на бавен, застоял черен дроб, изпълнен с различни токсини, включително вирусни токсини от вирус, като например една от над 60-те разновидности на вируса на Епщайн-Бар. В същото време черният дроб е загубил запасите си от гликоген, така че панкреасът трябва да работи по-усилено, претоварвайки се поради постоянните проблеми с инсулиновата резистентност, които се появяват в резултат на дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини и протеини.

Протокол на Антъни Уилям с хранителни добавки при диабет, предиабет и диабетни състояния:

Продукти от статията

100% кокосова вода, 1.25 л.
Обичайна цена
9.50 лв.
Промоционална цена
9.50 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
100% кокосова вода, 300 мл.
Обичайна цена
3.78 лв.
Промоционална цена
3.78 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
100% сок от манго с парченца плод, 1.25 л.
Обичайна цена
9.99 лв.
Промоционална цена
9.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
100% сок от помело с парченца плод, 1.25 л.
Обичайна цена
9.99 лв.
Промоционална цена
9.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
5-МТХФ, 60 капсули, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
101.99 лв.
Промоционална цена
101.99 лв.
Обичайна цена
119.99 лв.
Translation missing: bg-BG.products.product.discount_percent
Единична цена
за 
Изчерпан

Подобни публикации

[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.