Антъни Уилям говори за орторексията

Антъни Уилям говори за орторексията

През 80-те години на миналия век "здравословното хранене" се е свързвало основно с броенето на калории. По това време дори броенето на калории не се приемало от масовия потребител. Тези, които са практикували този метод са получавали сериозни погледи на недоумение от всички останали. От друга страна, прекаляването с храната или това, което някой друг смята за прекаляване, винаги е било обект на подигравки. Винаги е имало притеснения относно прекаленото задоволяване на хранителните прищевки.

Но ако сте човек, който е отишъл малко по-далеч от загрижеността за калорийния прием, т.е. ако сте се отказали от пържените храни, мазните храни, преработените храни или дори консервираните храни и сте включили в живота си повече салати, повече плодове, повече зеленчуци, а може би дори сте мислили да станете вегетарианец, са щели да ви сметнат за човек, който прекалява. Лесно е можело да бъдете диагностицирани с хранително разстройство, което се е смятало за опасно, както за психическото, така и за физическото ви здраве.

В онзи период терминът "умереност" е бил много популярен. Преди 40 години той е бил онази научно обоснована теория – научно оправдание: "Нормално е да си хапваш от всичко по малко, каквото ти душа иска. Стига да е в умерени количества, всичко е наред." Ако се стремите да се храните леко, това е щяло да предизвика недоумение. Ако сте човек, който избира внимателно какво да яде, защото се притеснява за здравето си, това е щяло да повдигне червени знамена навсякъде. В обществото ни е съществувал този страх, че ако избирате различен начин на хранене, значи нещо трябва да е ужасно сбъркано с вас.

Днес имаме по-голяма свобода в начините на хранене. Една майка, която се храни на растителен режим и дори е решила да практикува суровоядство, може да опита да храни децата си с подобен режим и това да не доведе до отнемане на децата ѝ. Не беше толкова отдавна времето, когато много държави, както и всеки щат в САЩ можеше да се намеси, ако се чуеха твърде много сигнали за това, че майка на растителен режим храни децата си с твърде много марули, ядки, семена и авокадо. Не се заблуждавайте: много семейства са били разрушени заради това, че майки са били съдени за това, как се грижат за децата си. През годините всички тези случаи се покриват. Много малко хора са успели да разкажат историите си, ако изобщо са останали такива. Приемаме за даденост какво е било необходимо, за да се стигне дотук и колко много хора е трябвало да пострадат по пътя на борбата за здравни права. В днешно време е много по-прието да се храним по различни начини, независимо дали става дума за вегетарианска, веганска, растителна или каквато и да било друга хранителна диета. Хората могат да правят каквото си поискат. До известна степен. Тези хора все пак може да се окажат с диагноза орторексик.

Орторексията е термин, който се използва, за да накара хората да се чувстват зле, че се хранят по определен начин и да се подиграва на хора, които избягват определени храни. В общи линии, ако сте човек, който е боледувал твърде дълго, посещавал е много лекари без резултат и е загубил нормалния си начин на живот, така че се е наложило да вземете здравето си в свои ръце, като изберете определен начин на хранене, може да бъдете заклеймен като орторексик. Използван по този начин, този термин е наистина унизителен, обезкуражаващ и потискащ.

Държим се така, сякаш всеки има свободата да се храни и да прави каквото си иска, и въпреки че това се е подобрило през годините, все още зад всеки ъгъл дебне опасност, която се опитва да ни лиши от шанса да се излекуваме. Когато превърнем в патология нечий опит за здравословно хранене, има толкова много неща, които не виждаме. Какво е преживял този човек? Колко лекари е посетил? Колко специалисти по хранене, диетолози, здравни специалисти? Какъв е истинският му здравословен проблем? Какво е обяснението за всички мистериозни храносмилателни проблеми, мистериозната умора, мистериозната мозъчна мъгла, мистериозните кожни заболявания, мистериозното наддаване на тегло? Знае ли изобщо някой? На нищо от това не се обръща внимание.

Има толкова много неща, които не са наред, когато някой хвърля явни етикети и термини върху друг. Човекът, който поставя етикети на някой друг, дори не знае какво е отнело на този хронично болен човек да стигне там, където е. Какво му е коствало цялото пътуване с начина му на хранене, докато се е опитвал да намери отговори, за да се излекува. Това е като свещен процес, през който болният преминава, докато се опитва да се излекува, защото никой друг не може да му помогне.

Етапът, в който се намирате, когато някой ви постави етикет "орторексия", е от значение. Ако сте намерили някои отговори, последвали сте пътя си, натрупали сте повече сили и се чувствате уверени да продължите напред, вероятно прави малко по-лесно приемането на този етикет. Но може и да сте в началото на опитите си да се храните по определен нов начин, който започва да ви се отразява добре, след като сте се разочаровали отново и отново. Обвинението, че сте орторексик, може да ви обезкуражи и да ви накара да изгубите надежда.

Никой не ви разбира, защото не е бил на ваше място. Трудностите, борбите, другите хора в живота ви, с които се сблъсквате или дори, когато трябва да се борите за свободата и правата за собственото си здраве. Така че, ако някога ви бъде поставена тази диагноза от здравен специалист или някой друг, лесно можете да се усъмните във всичко, което правите, или да се изнервите, защото отново сте неразбрани.

Макар че сега е много по-приемливо да се храним по определен начин, за да укрепим здравето си, в същото време призраците от миналото все още се появяват, за да преследват хората. Появяват се, когато сте на половината път към здравето и безопасността, и започват да ви разколебават, дезориентират и обезкуражават с проблемни мисли като орторексията. Когато приготвяте смутита и се интересувате от това какво влиза в смутитата ви, когато приемате билки и избирате какви плодове да ядете, които ви помагат да се излекувате, и внимавате какво ядете в ресторант, когато пътувате или в дома на приятел, никога не си мислете и за минута, че правите нещо нередно, що се отнася до това, че прекалявате с избора си на храна за здравето и изцелението ви. Здравето е всичко. Никога не трябва да се срамувате, докато го преследвате.

Можете да бъдете наречени орторексици, независимо къде се намирате по отношение на това, което ядете. Може да сте вегетарианец, който яде хляб и да ви нарекат орторексик. Можете да бъдете наречени орторексици, ако се храните по какъвто и да е начин. Съществуват толкова много видове хранителни разстройства, повечето от които не са признати от модерната медицина. От много малкото дефинирани хранителни разстройства орторексията е едно от тях. Ако сте човек, който се опитва да се лекува с храната, често ще ви наричат орторексик. Никой не трябва да гледа на пътуването си с начин на хранене в негативна светлина, докато се опитва да се излекува.

Едно е да посочите пречките, които биха могли да попречат на лечението, информация, която е критична за храната, която консумирате. Това е много по-различно от това някой да ви каже: "Знаеш ли, ти си обсебен от храната", защото всеки е обсебен от храната. Всеки, който си мисли, че не е обсебен от храната, отрича. Всеки иска да се наслаждава на това, което яде, да избира какво да яде и да има избор. Понякога обстоятелствата могат да направят така, че да се наложи да променим това, което ядем, поради ресурси или наличност – ако сме в трудна ситуация и не можем да се сдобием с това, което искаме да ядем, или ако сме финансово възпрепятствани да ядем това, което искаме. Ако обстоятелствата и ресурсите ни позволяват да имаме възможности за избор, то ние искаме да се възползваме от този избор.

Никой не бива да бъде наказван за това, че иска да се грижи добре за себе си, използвайки храната като средство, независимо в каква посока се движи. Ако някой иска да бъде предимно месояден например, разбира се, че му ще липсват всички плодове, от които се нуждае. Липсват му критично важни за лечението нишестени храни като картофите. Но все пак не бива да бъде обвиняван или наричан орторексик, защото е обсебен от идеята да яде месо и само месо. Никога не бива да бъде засрамван за това или да му се казва, че има мания или хранително разстройство въз основа на този избор. Същото важи и за някой, който иска да яде само плодове. Разбира се, липсват му зеленолистните зеленчуци, критичните билки, като например сок от стъблена целина. Не бива да бъдат обвинявани, засрамвани или наричани орторексици, докато се опитват да решат проблема, или да им се казва, че имат хранително разстройство само, защото обичат да ядат предимно определен тип храни.

Особено младите хора, които се оплакват от реални симптоми – тревожност, странни усещания по цялото тяло, умора – продължават да получават отговор: "Физически си добре. Всичко е психична основа." Те започват да работят върху храната си и се подобряват, а след това им казват: "Не, ти си обсебен от храната". Щом ви кажат, че сте обсебени от здравословното хранене, това може да ви откаже. Това отблъсква хората да вземат здравето в свои ръце. Така остават зависими от модерната медицина и фармацевтичните продукти.

За някои хора терминът "орторексия" е потвърждение на предизвикателството да се чувстват "перфектни" по отношение на храната. Вярно е, че никой не бива да бъде обвиняван или засрамен за това, че не е "перфектен" с храната. Никой не е перфектен. Има значение само това, което е правилно за вас и което ви позволява да се храните с цел да се лекувате, да живеете нормално, да оцелявате, да процъфтявате и да успявате в живота си. Ако се излекувате с храна, а след това започнете да се отклонявате от това, което трябва да ядете и установите, че отново се влошавате, вие не се провалили. Винаги можете да се върнете към начина на хранене, който ви е помогнал да бъдете здрави.

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.