Често хранителните разстройства се развиват заради някакъв симптом. Симптом, свързан с невъзможност за правилно преглъщане, задушаване, гадене, болка в стомаха, чувство на стягане в гърлото или гърдите, или загуба на усещане за вкус и мирис. В много случаи тези симптоми се появяват изненадващо и без обяснима причина.

В някои случаи – ако става дума за хронично гадене например – храните се превръщат в игра на избор: “Какво ще помогне за облекчаване на гаденето?”; “Какво не помага на гаденето?”; “Дали някоя от тези храни, които ядем, допринасят за гаденето?”; “Как така, когато не ядем, все така ни се гади?” Тогава съзнанието ни започва да улавя модели и навици заради малките изблици на развиващо се посттравматично стресово разстройство. Ядете нещо и ви се гади, което ви кара да идентифицирате тази храна като проблем и се научавате да избягвате тази храна. Точно когато се почувствате комфортно да ядете друга храна и изведнъж отново ви се гади. Следващата храна, която ви е неудобно да ядете, подозирайки, че тя допринася за проблема. Това може да се повтаря с много други храни. Обикновено гаденето не получава друга диагноза освен гадене, а може би нервност или тревожност. Ако всичко в корема се окаже наред, обикновено се отдава на това, че страдащия "просто е чувствителен".

Това мистериозно гадене може да доведе до сериозни хранителни разстройства, дори и да сте решили да потърсите лекар или специалист, който да ви помогне да облекчите гаденето и да откриете причината за него. Всеки ден се превръща в "Какво да ям?”; “По кое време да ям?”; “Дали гаденето е по-поносимо сутрин?”; “По-добре ли е следобед или вечер?" В някои случаи на мистериозно гадене се стига дотам, че човек почти не може да яде нищо. Дори ако причината и гаденето изчезнат, възникналото от тях хранително разстройство може да е трайно. Същото важи и за мистериозните затруднения при преглъщане или стягане в гърдите. Дори и състоянието ви да е диагностицирано като тревожност, това все така не премахва хранителното разстройство.

Друго, което може да усложни вашето хранително разстройство е, когато някой забележи проблемите ви – например приятел или член на семейството – и не получите разбиране за това с какво се борите. Освен това неразбиране, сега вече имате и публика. Дори и аудиторията да е била съпричастна в началото – притеснявала се е за симптомите ви, докато сте търсили лекар – в крайна сметка може да се почувствате сякаш върху вас е насочен прожектор. Това може да доведе до посттравматичното стресово разстройство и усещането, че никой не ви разбира.

Независимо от симптомите, които имате, независимо от това колко лекари сте посетили, всички погледи са насочени към това какво ядете и преглъщате и колко ядете. Първоначалните ви симптоми, които са ви накарали да потърсите помощ, често са отдавна забравени от аудиторията. Целият фокус е преминал към фрази като "Не се храниш достатъчно"; "Ставаш прекалено слаб"; "Да не си болен?!"; "Трябва да натрупаш малко месо на тези кокали!"; "Приемаш ли достатъчно протеини?" и "Не ядеш правилните неща". Тогава се появява или се засилва страхът от храни.

Дори и веднага да ви диагностицират с определено физическо състояние, лесно може да развиете хранително разстройство, отчасти защото все още няма медицинско разбиране за причините за подобни състояния и те остават нелекувани. Някой с обикновен случай на киселини (киселинен рефлукс) например може да развие хранително разстройство, защото винаги е фокусиран върху въпроси като: “Какви храни ще помогнат?”; “Кои храни няма да помогнат?”; "О, ще ме боли, когато ям това." Яденето на храна, която изглежда, че ви действа добре, ви дава чувство за сигурност. След това, ако тя вече не действа и киселинният рефлукс или гаденето се върнат, това ви разочарова.

Понякога не става въпрос за симптомите, които някой изпитва, когато яде дадена храна. Става дума за това, което им е казано за тази храна. Толкова много хора се опитват да разберат как да се излекуват. В този процес им се казва, че някои храни са вредни и те започват да се страхуват от храни, които всъщност са полезни за тях. Има толкова много объркване и хората изпитват много напрежение, докато се опитват да се излекуват.

Храната е дълбоко свързана с организма ни, с физическото ни разбиране, дори и да нямаме постоянни здравословни оплаквания. Ако даден човек, прибирайки се вкъщи, получи парещи болки в гърдите и сподели това със семейството си, първото нещо, което всички ще попитат, е: "Какво яде днес?" Ако този човек реши да отиде в спешното, лекарят ще го пита: "Какво ядохте?" Този въпрос винаги се появява. Ето колко сме свързани с храната като цяло. Това са подробностите, с които пациентите започват доброволно да описват състоянието си. "Седях си вкъщи и току-що бях вечерял. Получих ужасна болка в стомаха" – или в гърба, или в гърдите, или в долната част на корема – "и реших, че е най-добре да дойда в спешното отделение."

Често търсим отговорите в храната си. "Има ли тя нещо общо с проблема?" Толкова съзнателно сме свързани с храната си, че ако сте човек, който се храни на растителна основа или е веган и започвате да се чувствате малко по-добре – изхвърлили сте преработените храни, вярвате, че животинските протеини не са нещо полезно за никого – първият симптом, който ще получите след промяната на диетата си, ще предизвика объркване. Независимо дали сте на растителна основа от по-кратко или по-дълго време, ще се усъмните в растителната си диета. Ще се вслушвате в мисловни повторения, ретроспекции, спомени за определен лекар или специалист, който ви е казвал, че имате нужда от протеини, че не трябва да сте само на растителна храна. Ще си спомняте как някой член на семейството ви се е съмнявал в новооткритата ви растителна диета. И сега отново ще се притеснявате за това, което ядете, и ще се питате: “Дали правя всичко правилно?”

Да, възможно е нещо да не е наред с дадена растителна диета и тя да допринася за здравословен проблем. И все пак преминаването на диета с животински протеини няма да реши проблема. Защото никой, без значение на каква диета е, не знае какво наистина не е наред с неговите загадъчни симптоми и състояния. Никой не знае как диетата допринася или не за тях. Именно това объркване с храната може да доведе до хранително разстройство.

Физическите симптоми, които изглеждат емоционални, създават едни от най-трудните и продължителни хранителни разстройства. Загадъчно гадене, стягане в гърдите, стягане в гърлото, затруднено преглъщане и болки в стомаха, които нямат окончателна диагноза, често ще бъдат погрешно диагностицирани като емоционални симптоми, въпреки че са физически. А когато се сблъскваме с физически симптоми, погрешно интерпретирани като емоционални и тези симптоми пречат на храненето, тогава може да ни бъде много по-трудно. Да си счупиш челюстта и да не можеш да дъвчеш или да ядеш нормалните храни, които обичаш, в продължение на месец, докато челюстта ти зараства, е различно. Докато преживяването на физическо нараняване като счупена челюст и диета само с течности, разбираемо може да доведе до посттравматично стресово разстройство и хранително разстройство, преживяването на мистериозно заболяване с необясними симптоми е изключително объркващо. То може да ви побърка. Самото забиване на вилицата в храната може да се превърне в емоционално предизвикателство, когато страдате от мистериозни физически, неврологични симптоми, които биват погрешно диагностицирани като емоционални. Може да стане толкова емоционално, че в крайна сметка страхът от храните да завладее вашето съзнание и това на околните, докато все още се борите с физическия симптом, с който е започнало всичко. Твърде често хората в това положение получават обвинението, че това мистериозно състояние, за което са потърсили помощ, всъщност е само в главата им или е емоционално състояние, което те сами си създават.

Подобни публикации

[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.