Акнето е признак, че в черния дроб има хронична, нискостепенна стрептококова инфекция. Стрептококите живеят в черния дроб, когато той съдържа изобилие от храна за тях. Антибиотиците са един от предпочитаните източници на енергия на стрептококите и един от най-големите врагове на черния дроб. В същото време те често се предписват на страдащите от акне, заедно с други лекарства, които натоварват черния дроб. Това може да се превърне в безкраен порочен кръг, в който антибиотиците подхранват самия стрептокок, който причинява акне, а акнето кара дерматолога да изпише рецепта за още антибиотици.

И така, кое е първо – кокошката или яйцето – акнето или антибиотиците? Отговорът е ясен: антибиотиците. Черният дроб често започва да складира тези и други медикаменти в отделенията си за отпадъци още в детството, дори в кърмаческа възраст. Подобно на много други причинители на чернодробни проблеми, те могат да бъдат наследени по майчина или бащина линия, така че всъщност можете да започнете живота си с натрупани в черния дроб антибиотици. След това ранните ви години често носят със себе си рецепти за още антибиотици. Например ушните инфекции се причиняват от стрептококи, макар че обикновено се диагностицират като обикновена бактериална инфекция, изискваща прием на антибиотици.

(Когато ушните инфекции се задълбочат, лекарите често предписват течни стероидни капки и понякога поставят ушни тръбички, за да предотвратят затварянето на каналите, което да попречи на прилагането на тези стероидни капки по време на възпаление. Това може да бъде полезно при остра инфекция. При първата ушна инфекция на бебето обаче тя обикновено все още не е толкова тежка. В този ранен момент инфекциите обикновено могат да бъдат овладени лесно с естествени антибактериални и антивирусни средства като сироп от черен бъз, корен от ломатиум, цинк, хидрастис, витамин Ц и олио за уши с лопен и чесън. Те могат да предотвратят необходимостта от използване на антибиотици, защото решават проблема в основата му.)

В действителност стандартните антибиотици не убиват стрептококите, както би трябвало, защото тези бактерии са изключително приспособими по природа и развиват резистентност към много видове антибиотици. Така че, докато преминаваме през различните инфекции, които могат да се появят в живота, от първите ушни инфекции до респираторни инфекции и инфекции на синусите и ни предписват антибиотици за тяхното лечение, стрептококите в организма ни развиват резистентност към тях и с времето стават дори по-издръжливи. Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) и бактериалната вагиноза (БВ), които се причиняват от стрептококи, често се диагностицират погрешно като гъбични инфекции, т.е. кандидоза, защото това виждат лекарите. Често се препоръчват противогъбични лекарства. (Самата кандидоза никога не е проблемът – тя е само вестоносец. За повече информация относно истината за кандидозата прочетете в книгата "Лечителят Медиум"). Когато ИПП и БВ са правилно диагностицирани, се предписват антибиотици. Това е голяма грешка в съвременната медицина, която засилва стрептококовите бактерии и причинява непрекъснати хронични инфекции на пикочните пътища и гъбични инфекции при толкова много хора, предимно жени, както и бактериална вагиноза. Колкото повече предписани антибиотици и дори противогъбични средства се натрупват в черния дроб и мастната подкожна тъкан, толкова по-резистентни стават стрептококите и толкова повече човек е обречен да страда в дългосрочен план.

АНТИБИОТИЦИТЕ ВИНАГИ СА ПЪРВИ

Какво общо има всичко това с акнето? Има, и то много. Акнето е резултат от ранни войни, които остават недокументирани в живота на хората. Всеки, който страда от акне, е приемал многократно антибиотици преди тези, които е приемал за акне. Това е като с кокошката и яйцето – антибиотиците винаги са първи. За малцината, които се борят с акне, и въпреки това никога не са приемали антибиотици, дори като деца, то антибиотиците са били предадени по кръвна линия или са попаднали в организма чрез продукти от животински произход.

Стрептококите не само стават устойчиви на антибиотици, но и се научават да ги използват като гориво. (Когато някой, страдащ от кистозно акне, не приема антибиотици за него, стрептококите си намират други източници на храна.) Рафинираният петрол, който по принцип е вид моторно масло, се съдържа във всички антибиотици – не защото има нужда от него, а защото за използването му в тях са били сключени сделки и са подписани договори, вероятно много преди да се родите. В антибиотиците се съдържат и пластмаси, както и разбира се ГМО (генетично модифициран организъм) царевица, отглеждана за медицински цели. Този вид царевица е много по-различна от ГМО царевицата, отглеждана за храна. Стрептококите се научават да консумират тези антибиотични съставки, като се хранят със самото лечение, предназначено да убива бактериите.

Антибиотиците не изчезват просто така от организма, когато сте спрели да ги взимате. Те остават и се превръщат в част от складирания боклук, заемащ място в черния дроб. Какво се случва в живота, когато домът ви е пълен с разхвърляни вещи? Настъпвате или се спъвате в нещо, което не трябва да е там и се наранявате. Остатъците от антибиотици и много други токсини и отрови, които се намират в черния дроб, създават много благоприятна среда за стрептококите. В същото време не оставят място за полезните вещества.

Стрептококовата инфекция на гърлото е една от формите, които стрептококите в организма предизвикват. Тя е често срещана не само при децата и тийнейджърите – има и случаи на възрастни, починали от стрептококова инфекции на гърлото, предизвикана от чисто нови щамове на силно устойчиви на антибиотици стрептококи, които случайно са погълнали в ресторант или са прихванали в тоалетната. Тонзилитът се появява, когато хората са заразени с вируса на Ебщайн-Бар (който в един от ранните си стадии се изразява в мононуклеоза) и кофактора на вируса – стрептококи. Хроничните алергии се случват заради повишените отлагания на стрептококи в организма. Ечемикът на окото в по-голямата си част се причинява от стрептококи. Инфекциите на синусите се причиняват от стрептококи. При децата стрептококовите инфекции може да доведат до т.нар. автоимунни невропсихични нарушения. И все пак, какво общо има това с акнето? Има, и то много. Това са състояния засягащи много често младите хора, които предизвикват предписване на антибиотици, с което се дава възможност на стрептококите да се укрепят в организма и рано или късно да провокират появата на акне.

Имунната ви система постоянно следи и се опитва да контролира средата в тялото ви, така че нискостепенните стрептококови бактерии си търсят места, където да се скрият. Черният дроб е идеалното скривалище. Имунната система на черния дроб улавя и унищожава повечето стрептококи при влизането им в него. Част от тях обаче успяват да избягат, промъквайки се край пазачите, и намират убежище в отделението за боклук в черния дроб. Това е купчината смет, където са изхвърлени тонове боклуци с надеждата, че човекът, на когото принадлежи този черен дроб, ще получи информацията как да постъпи правилно и да го прочисти.

Вашият черен дроб винаги иска да правите правилните неща, като например да пиете вода със сок от лимон всеки ден, да ядете повече плодове, зеленолистни и други зеленчуци и да пиете сок от стъблена целина, когато можете. Ние обаче не се научаваме да правим тези неща. Вместо това, експертите, които нямат представа каква е причината за хроничните заболявания, ни казват да увеличим мазнините. С подобна липса на знания не бихте получили разрешително за пилотиране, но за лекуване на хронични болести е възможно. Стандартите са много различни. И така, боклуците се трупат все повече и повече и стрептококите лесно намират малко кътче, където да се настанят – в част от съединителната тъкан на черния дроб или в средата на лобула, заедно с токсичната мед от водоносните тръби, алуминия от консервите, живака от рибата тон и медикаментите, отровите от батериите в нашите устройства, пластмасите, пестицидите, хербицидите, огнеупорните химикали от дрехите, химикалите за килими, наночастиците от нанотехнологичните спрейове или любимите на стрептококите антибиотици.

Ако си мислите, че нито вие, нито някой друг в рода ви е приемал антибиотици, помислете пак – никога ли вие или някой от предците ви не е опитвал обикновено пилешко месо? Хамбургер от верига за бързо хранене? Конвенционално отгледана пуйка в Деня на благодарността? Всички те са пълни с антибиотици. Дори да се опитате да оборите фактите как тези лекарства попадат в организма ви, в края на краищата не печелите нищо, защото, когато тези отпадъчни антибиотици в тялото срещнат стрептококи, на които сме постоянно изложени, те им дават възможност да се възпроизвеждат и размножават в купчините с боклук в черния дроб.

ХОРМОНИТЕ СА ВИНОВНИ

За акнето често са обвинявани хормоните. Това разпространено и утвърдено схващане е и една от най-големите грешки на съвременната медицина. (Много лекари твърдят, че кистозното акне може да е автоимунно състояние, но това също не е вярно.) Акнето се появява в юношеска възраст, затова е разбираема погрешната връзка, която медицината прави между него и хормоните. Всъщност става дума за стрептококови бактерии, които се възползват от пубертета. С настъпването му имунитетът се понижава. Това позволява на изключително приспособимите стрептококи да напуснат незабелязано черния дроб и да се насочат към лимфната система, за да воюват с лимфоцитите. Стрептококите долавят какво става, тъй като те са в състояние да усетят хормоните в организма на тийнейджъра и знаят, че хормоналните промени в тялото означават много слаби лимфоцити. Въпреки че лимфоцитите унищожават част от стрептококите, много от тях се изплъзват и се насочват към подкожната тъкан. Също като треската за злато, която подтиква хората да се изправят пред мечки, вълци, диви котки, смъртоносни змии и свирепи метеорологични условия в търсене на крайната цел, хормоните през пубертета подбуждат стрептококите да направят каквото е нужно, за да преодолеят опасните бели кръвни клетки на лимфната система и да стигнат крайната си цел – кожата.

Появата на акне по време на менструалния цикъл е друга причина лекарите погрешно да определят акнето като хормонално. Истината е, че имунната система на жената се понижава по време на менструалния цикъл, поради което обривите от акне могат да се появят преди, по време или дори след него. Това не означава, че всичко е приключило. След това настъпва овулацията – средата на цикъла – и след като отново имунната система се понижава, стрептококите си пробиват път и отново се появява акне. Ако жените не приемат лечебни храни, билки и хранителни добавки и не избягват отключващите фактори, те стават по-податливи. Много жени в менопауза или постменопауза се събуждат един ден и осъзнават, че вече нямат акне. Това не е заради хормоните, а защото имунната им система вече не се понижава по стабилен график два пъти месечно, за да позволи на стрептококите да избягат към лимфната система, а оттам към кожата.

КАК СЕ ОБРАЗУВА АКНЕТО

Нека да поговорим повече за това как стрептококите причиняват появата на акнето на обичайни места като лицето, шията, челото, гърдите, гърба, раменете, подмишниците и горната част на ръцете. Имате ли си любим маршрут, когато трябва да свършите някаква работа на път за празненство? Главно шосе, по което стигате до лекарския кабинет, хранителния магазин, салона за красота и пощата, а накрая до киното и страхотния ресторант? За стрептококите този любим маршрут е лимфната система – поредица от главни пътища, по които може да навлязат в подкожната тъкан и там да пируват.

Подобно на това, което виждате, когато разрежете парче сурово пиле и откриете онзи жълт слой мазнина под кожата, нашата кожа има мастен слой под повърхността – той е част от подкожната тъкан. Предназначен е да бъде там, само че се оказва убежище за отрови и излишни мастни клетки – както те се натрупват в черния дроб, така се натрупват и тук. Млечните продукти са склонни да си проправят път към подкожната ни тъкан, предоставяйки на стрептококите много вкусна храна, както и яйцата от омлетите за закуска, мазнините от вечерите с пилешко, антибиотиците в тези храни, с които са били хранени животните, за да се борят със стрептококовите инфекции във фермите, където са били отглеждани, и антибиотиците от обществената водопроводна система. Това е обещаното съкровище на златната треска, примамката, която кара стрептококите да викат: "Има злато в тези хълмове!", докато отблъскват имунитета на лимфната ви система, за да стигнат до кожата. Стрептококите си избират пътя на най-малко съпротивление, затова поемат по лимфните пътища, които са с отслабен контрол поради понижения брой на лимфоцитите. Избраният от тях маршрут определя мястото, където в крайна сметка ще се появи акнето. Ето защо Джими получава акне по гърдите и гърба, а Сара – по челото и брадичката си, докато Джесика – по горната част на ръцете и подмишниците.

Преди да се появи акнето, стрептококите остават на щастливото си място за известно време, като се хранят с вкусни лакомства, бавно си проправят път през подкожната мазнина и се подсилват за предстоящата нова битка. Накрая навлизат в долния слой на дермата. Персонализираната имунна система на кожата започва да събира себум, действащ като плаващи пясъци, за да попречи на стрептококите да продължат нагоре. Тъй като стрептококите са добре подхранени и изключително жизнени в този момент, себумът не е достатъчен, за да ги спре. Сега имунната система на кожата включва на по-висока предавка, подтиквайки производството на себум в още по-големи количества като последен опит за улавяне на бактериите и предпазване на кожата. Когато стрептококите са много силни, те преборват дори допълнителното количество себум и оцеляват през лимфоцитите и клетките-убийци точно под епидермиса. После бактериите се изкачват до този външен слой на кожата и кистозното акне се появява.

В много случаи тези огнища са леки и временни. В екстремни случаи те са опустошителни. Много са нещата, които определят тежестта на симптомите – колко щама стрептококи имате, колко токсини (например тежки метали) са се натрупали в черния дроб и подкожната тъкан, хранейки стрептококите, колко антибиотици сте приемали или погълнали по друг начин през живота си, какво сте наследили, какви приливи на адреналин изпитвате в ежедневието, на какви пестициди сте изложени и разбира се, как се храните.

Лекуващите с алтернативни методи специалисти смятат, че млечните продукти като мляко, сирене и масло, както и зърнените храни като пшеницата, са проблемни, защото са алергенни. (Въпреки че сиренето се завръща. Популярните високомазнинни диети сега популяризират сиренето като здравословна храна за дълголетие). Според наблюденията им колкото повече пшенични и млечни продукти консумират пациентите с акне, толкова повече се влошава състоянието им. Тази връзка не се дължи на алергия. Това се случва, защото стрептококите обичат пшеницата и млечните продукти. Когато ги консумираме, стрептококите си заформят богато пиршество, започвайки нови атаки по кожата, които в крайна сметка се проявяват като кистозно акне. Макар че млечните продукти са известни с това, че създават бавна лимфна система, това не затруднява стрептококите да се придвижват по предпочитания от тях маршрут. Всъщност това става още по-лесно, защото когато лимфната система е бавна, защитните ви механизми – лимфоцитите – са в капан и са сведени до минимум. Лимфните магистрали с най-малко лимфоцити, дължащи се на по-голямо количество благоприятни за стрептококите храни като мляко, сирене и масло, се превръщат в пътя на най-малкото съпротивление на стрептококите.

Когато акнето се лекува с антибиотици, черният дроб трябва да ги абсорбира, което може да отслаби имунната му система и да позволи на още повече стрептококови бактерии да се скрият в купчините боклук сред старите складирани антибиотици. Освен това стрептококите могат да се хранят с тези антибиотици. Процесът ще продължи да се повтаря. За щастие телата ни са издръжливи и имат борбен дух.

Дори медицинските проучвания и науката вече знаят, че има нещо повече от стрептококи от група А и група Б. Макар че медицински признатите групи се спират на част от азбуката, истината е, че има достатъчно групи стрептококи, за да се стигне и отвъд нейния край. Тези различни групи допринасят за различните разновидности на акнето, които някой може да прояви. Много агресивните видове стрептококи, например, причиняват белези и големи групи обриви. През целия живот е много лесно да се заразите с множество разновидности на стрептококови бактерии чрез интимен контакт, храна в ресторанти, тоалетни и др. Покрай това можете да се заразите с разновидност, която е станала много устойчива на силен антибиотик, който някой е приемал през живота си. А някои жени, които имат нов сексуален партньор на по-късен етап от живота си, развиват първото си инфекциозно заболяване на пикочния мехур или по-тежко от средното инфекциозно заболяване на пикочния мехур поради това, че са се заразили с трудно преодолима разновидност на стрептококи, която изисква силни антибиотици, за да бъде овладяна.

ОБЛЕКЧЕНИЕТО Е НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

Ето защо изграждането на силна имунна система в целия организъм е важна стъпка в лечението и предотвратяването на акне и други заболявания, свързани със стрептококи, като например бактериален свръхрастеж на тънките черва (SIBO), за който ще прочетете в специалната статия в блога ни. Най-важното място, от което трябва да започнете, е черният дроб. Проактивността и превръщането на този вътрешен орган в среда, която не е благоприятна за стрептококи, ще допринесат много повече за предпазване на кожата ви, отколкото лечението с най-добрия крем за лице, най-добрия продукт за измиване на лицето, най-добрия лосион, най-доброто хапче и най-търсената отвара за петна, взети заедно. Подсилването на лимфната имунна система също ще има огромно значение. Лимфоцитите, на които разчитате да спрат стрептококите в лимфните пътища, се хранят с витамини и минерали от плодовете, зеленчуците, билките и подправките. Това прави храната важна част от лечението на акнето. В последната част на статията ви предлагаме протокола с хранителни добавки при акне, който ще ви помогне за унищожаване на стрептококите, за да намерите най-накрая облекчение.

ПРОТОКОЛ С ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ПРИ АКНЕ

Истинска причина: Един или повече щамове от над 50-те групи стрептококи, които се намират както в черния дроб, така и в лимфната система. Наличието на акне не означава непременно наличие на стрептококова инфекция, като например стрептококова инфекция на гърлото. Акнето се развива, когато бактериите са се установили отдавна в тялото след (понякога и дълго след) стрептококова инфекция.

За статията са използвани материали от книгите на Антъни Уилям “Помощ за черния дроб” и "Прочистване за здраве".

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.