Когато става въпрос за холестерола, както и за кръвното налягане, често си мислим, че всичко е свързано със сърцето и сърдечно-съдовата система. Познаваме термините HDL (липопротеини с висока плътност), LDL (липопротеини с ниска плътност), VLDL (липопротеини с много ниска плътност), въпреки че има още много разновидности на протеини, триглицериди и липопротеини, които медицинските проучвания и науката все още не са открили. Представяме си втвърдяване на артериите и плаки в сърдечните клапи, и с право.

Как започва това? Не може да се образува от само себе си от нищото. Не се събуждате една сутрин с повишен холестерол, защото холестеролната фея ви е посетила през нощта и вместо да замени зъбчето ви с монета, е заменила спокойствието ви с рецепта за статини. Високият лош холестерол или дори ниският добър холестерол трябва да се появят отнякъде.

Медицинските проучвания и науката обясняват загадката, като твърдят, че освен храните с висок холестерол, които консумираме, тялото ни също създава този проблемен холестерол. Това е просто обяснение, което би трябвало да ни успокоява. Вярно е, че ако ядете по-малко пържени храни, масла и чийзбургери, това ще подобри живота ви и показателите на холестерола. В същото време, необяснимите нива на висок холестерол са доста по-голям и по-сложен проблем, отколкото медицинските общности осъзнават.

РОЛЯТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛА

Повишеният холестерол има пряка връзка с черния дроб, органът отговорен за балансирането, регулирането, съхраняването, организирането и др важни процеси. Вече знаете, че колкото и усърдно да работи, той се изтощава, докато се грижи за нас денонощно, ако няма възможност да се възстанови. Една от жертвите е регулирането на холестерола. Забележителната химична функция на черния дроб да произвежда т.нар. добър холестерол (HDL) започва да отслабва. Oрганът се претоварва с мазнини, независимо дали от полезни или от нездравословни източници, той вече не може да поддържа производствените си функции на добър холестерол. Нито пък може да се справя с така наречения лош (LDL) холестерол.

Представете си, че сте тръгнали на дълъг път и след като сте шофирали цял ден и цяла нощ, вече сте изтощени и не можете да продължавате повече. Отчаяни, започвате да търсите крайпътно заведение, което все още е отворено. В 3 часа сутринта, когато най-после го намирате и спирате на паркинга, виждате, че вътре гасят осветлението. Седите в колата, изморени и изтощени, но решавате, че все пак си струва да опитате. На вратата сервитьорката обръща табелата “ЗАТВОРЕНО” с бележка под нея: "Утре ще отворим късно."

Почуквате за всеки случай и тя отваря вратата с думите:

– Съжалявам, но кухнята е затворена през нощта.
Поглеждате зад нея, виждате вътре служители, които почистват и подреждат за следващия ден.
– Хората все още работят. Наистина ли няма нищо, което да ми предложите?

Подобно на нощната смяна на това заведение, която мете пода, събира боклука, избърсва прозорците, следи дали има достатъчно масло за утре и почиства мръсните санитарни помещения, вашият черен дроб е прекалено зает с регулирането и задържането на лошите холестероли, които иначе ще започнат да насищат кръвта и сърдечно-съдовата система. Той е погълнат от почистването, съхраняването и реорганизирането в отчаяната си нужда да ви защити. В продължение на години и дори десетилетия той се бори по този начин, за да контролира лошия холестерол. Никога не получава путупване по гърба и някоя похвала: "Ей, приятелю черен дроб, добра работа!“. Той никога не получава признание, похвала или медал за постижението си. Принуден е да търпи това, че не разбираме неговите граници и сами стигаме до ръба на нашите, като го караме да прави още по-големи усилия. Черният дроб е като сервитьорката, която се смилява над нас след дългото ни пътуване и обещава да ни намери хлебче с масло, след като приключат задачите в ресторанта.

Когато избираме храни, които повишават добрия холестерол, черният дроб складира техните компоненти, знаейки, че най-вероятно ще се сблъска с поредица от дни, в които ще изберем високомазнинни храни, които ще го натоварят и отслабят, ще разрушат основните химически функции на добрия холестерол, което ще позволи на лошия холестерол да вземе надмощие. Когато консумираме храни богати на лош холестерол, нашият черен дроб първо се опитва да го неутрализира, без да го елиминира напълно, защото лошият холестерол в кръвта не причинява щети, докато се движи свободно – не той е причинител на сърдечните заболявания. Черният дроб предпочита да го пусне из тялото като предупредителен сигнал или съобщение, написано на стената на древна пирамида, което някой ден може да спрем да тълкуваме погрешно и вместо това да разкодираме истинското му значение: "ПОМОЩ". Все пак черният дроб има отговорността да се опита да се справи с прекомерното количество лош холестерол, така че, макар да пуска много от него в кръвта, друга част я задържа, като го складира с надеждата, че един ден ще има възможност да го изхвърли от тялото посредством кръвта, бъбреците или чревния тракт.

Всички имаме своите мечти и стремежи – черният дроб също. Мечтата му е да ни държи в безопасност. Той знае, че тази мечта може да не се сбъдне. Въпреки това той продължава да се бори. Ако черният дроб стане застоял, натоварен от нахлуването на токсини, вируси и/или бактерии, той не може да освободи малките мастни депозити от лош холестерол. Мечтата умира. Вместо това тези отлагания на холестерол се съединяват с всички други отлагания на мастни клетки в черния дроб и около него. Това са мастни отлагания, които идват от диета с високо съдържание на мазнини - отново, независимо дали са добри или лоши мазнини. Ако смятате, че вашата диета не е такава, нека припомня, че „богата на мазнини“ е равностойно на „богата на протеини“. Сега може би ще ви просветне. Независимо от това какво казва вашият треньор, независимо от това колко привидно здравословна е диетата ви, високото съдържание на белтъчини се превръща във високо съдържание на мазнини, което бавно ще доведе до омазнен черен дроб (което лесно може да остане незабелязано), от което ще се повиши и холестеролът.

Нивата на холестерола не се определят от теглото, те зависят от това дали черният дроб е в състояние на понижена функция или стеатоза. Това е още един пример, когато човек да е в добра форма, да се грижи за физическото си здраве, като избира привидно полезни храни и въпреки това да има повишен лош холестерол или ниски нива на добрия холестерол. Възможно е човек да е слаб и резултатите да показват висок холестерол. Ако тя или той има омазнен черен дроб, пълен с токсини и патогени, които са се натрупвали в него с течение на времето, независимо от теглото на този човек, черният дроб ще стигне до момент, когато повече няма да може да складира холестерол и други мазнини - добри или лоши, и няма да може да произвежда добър холестерол. Така излишният лош холестерол ще продължава да се носи в кръвта неутрализиран, неорганизиран и без да има къде да отиде. В крайна сметка той ще се натрупа на места като сърцето и артериите и ще причини проблемите, които свързваме с високия холестерол.

Това не означава, че медикаментите, като например статин, са решение. Макар статинът да успява да намали лошия холестерол в кръвните резултати, чернодробният проблем остава нерешен. Статините са най-добрите създатели на фалшиви ефекти, които ту се виждат, ту не, само че не ви помагат. Помислете за един от принципите на фокусите – нищо никога не изчезва наистина. Така че, когато статинът кара лошия холестерол сякаш да изчезва, той не изчезва наистина. Къде е отишъл? Лекарството принуждава холестерола да започне бързо да се прилепва към сърцето и стените на съдовете. По-добре е той да остане в свободно движение като предупредителен знак, че се развива чернодробен проблем, който може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Черният дроб знае, че ако лошият холестерол не може да бъде овладян, е по-добре да остане в свободно движение, отколкото да се насочи към сърцето и артериите. Повишеното количество холестерол в кръвта сам по себе си не води до инсулт и инфаркт, както смятат медицинските среди. Истината е, че те са резултат от повишените мазнини в кръвта, дошли от богата на мазнини и протеини храна, недостатъчно омега-3 мастни киселини и антиоксиданти в комбинация с твърде много омега-6 мастни киселини и техните дисфункционални братовчеди (мастни киселини, смесени с неподходящите съставки, термично обработени на висока температура и мутирали при техники на готвене като пърженето). Тези мазнини и мастни киселини се прикрепят към стените на сърдечносъдовата система и все повече се натрупват там, заидото междувременно черният дроб става все по-слаб и произвежда по-малко жлъчка, която иначе би разградила мазнините. По-високите нива на мазнини в кръвообращението затрудняват нормалния поток, така че когато някой получи малка, обикновена вирусна или бактериална инфекция в кръвта, в кръвоносните съдове няма достатъчно пространство тя да отшуми по естествен път. В резултат на това е възможно образуване на съсиреци или развитие на по-големи инфекции поради липса на кислород, след което те могат да се придвижат нататък, в някои случаи към мозъка. Статините улавят свободно движещите се холестероли, които не се прикрепят към стените на сърдечносъдовата система, и ги карат да се смесят с радикалните мазнини. Комбинацията от тях създава плака на тези места и ускорява развитието на сърдечносъдово заболяване.

ПЪТЯТ КЪМ ПОДОБРЕНИЕ

Много преди да се появят забележими признаци на плака или втвърдяване на артериите, се развива чернодробното състояние, което в крайна сметка ги причинява. Това означава, че можете да спрете проблема с холестерола много преди да е започнал. Да се предпазите от висок холестерол означава да се научите да се грижите за себе си и за черния си дроб. По-добре е да не се налага да чукате на вратата на черния си дроб след затваряне, за да го молите да направи още нещо допълнително. Трябва да бъдете активни и умерени, за да се радвате на дълъг живот. Ако вече са ви открили проблем с холестерола или плаки, не се страхувайте - лечението е много лесно. Включването на правилните храни и грижата за черния дроб с други техники, като протоколите с хранителни добавки, могат да подобрят тези проблеми.

ПРОТОКОЛ С ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ЗА ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ НА ЛЕЧИТЕЛЯ МЕДИУМ

Истинска причина: Застоял и омазнен черен дроб от множество токсини и патогени, както и от продължителна диета с високо съдържание на мазнини и белтъчини, което кара органът да губи способността си да създава добър холестерол и да складира лошия холестерол.

Статията е откъс от книгата на Антъни Уилям “Помощ за черния дроб”, а протоколът с хранителни добавки е от “Прочистване за здраве”. По-подробна информация за този и други проблеми и състояния, ще намерите в книгите, които можете да закупите от prirodnik.com

Подобни публикации

[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.