Защо кофеинът е проблемна храна

Защо кофеинът е проблемна храна

Кофеинът има два ефекта, които са противопоказни по време на прочистване. Първо, той дехидратира организма, което е характерно за всички проблемни храни. Второ, той стимулира надбъбречните жлези да изпомпват ненужни количества адреналин в кръвта, което вреди по различни начини на мозъка, черния дроб и бъбреците.

Кофеинът дава на надбъбречните жлези усещане за критична ситуация, без реално такава да съществува. Тази реакция ни дава възможност за избор, когато се сблъскваме със стрес, загуба или конфронтация. При тези критични ситуации се освобождават сложни смеси от животоспасяващи хормони от надбъбречните жлези, смеси, които медицинските проучвания и науката все още дори не разбират. Те са предназначени за моменти на нужда, когато трябва да можем да мислим и действаме бързо, за да оцелеем.

Когато консумираме кофеин, ние създаваме ситуация на фалшива тревога – като детето, което натиска бутона на пожарната аларма, когато няма пожар. Ако консумирате кофеин по цял ден, вие непрекъснато казвате на тялото си, че има криза, което подтиква надбъбречните жлези да реагират през целия ден. Възможно е това да предизвика загуба на чувствителност и когато възникне реална криза, да не реагираме както трябва, защото на практика сме станали резистентни на действието на адреналина. А специфичната смес от адреналин, която е задействана от реална критична ситуация, може да бъде силно токсична за организма, защото е силно киселинна и разяжда нервната система и органите. Този вид освобождаване на адреналин не е предназначен да се използва всеки ден, още по-малко по няколко пъти на ден. С течение на времето тази адреналинова смес може да увреди черния дроб, който я попива, за да ни защити.

Кофеинът ни кара да се чувстваме добре. Той ни кара да станем и да се раздвижим. Той кара надбъбречните ни жлези да се задействат, дава ни този тласък, кара ни да станем и да танцуваме в такт с музиката, готови и напомпани да се движим, да започнем деня и да се захванем за работа. Ние си плащаме за това, че разчитаме на кофеина. Цялото това изстискване на надбъбречните жлези трябва да бъде запазено за специални ситуации, които го изискват. Когато настъпи събитие, което наистина предизвиква стрес, организмът ни се нуждае от незабавна реакция. Реакцията обаче може да настъпи със закъснение или да няма такава, защото мозъкът ни е свикнал с приливите на адреналин от кофеиновата пристрастеност и по-трудно ще обработи ситуацията, изискваща да вземем решение или да посъветваме близък човек. Мозъкът може да не отговори достатъчно бързо.

Когато все пак вземем решение, под въздействие на кофеиновата зависимост, можем да допуснем грешка, която да усложни живота ни. За да се почувстваме по-добре, когато не харесваме резултата от тази грешка, можем да си кажем: "Така е трябвало да се случи" или "Това е урок, който трябваше да преживееш", или "Това ще ти помогне да израснеш". Ние се доверяваме на тези модерни духовни клишета, вместо да се събудим за реалността, че пристрастяването към кофеина ни е попречило. Как да научите истинския урок, ако не виждате, че дадена ситуация не се е развила по най-добрия начин, защото сте спрели всичко, което сте правили и сте казали: "Трябва да отида да си взема кафе"? Или защото в решаващ момент сте си казали: "Не мога да започна това, докато не си изпия чая матча" и в резултат на това сте пропуснали възможност? Когато нещо има толкова силен контрол върху живота ни, вече не става въпрос за удоволствие - то ни отнема нещо, което дори не подозираме.

Това е дългосрочната причина да се замислите дали да не намалите кофеина. В по-краткосрочен план, по време на прочистването, ще ви е от полза да избягвате кофеина изобщо, за да дадете на надбъбречните си жлези и черния си дроб така необходимата почивка от всички фалшиви тревоги.

Да живеем, без да разчитаме на стимуланти, е чудесно и ни помага да се усъвършенстваме и на физическо, и на духовно ниво. През последните години ни се внушава, че ежедневната консумация на чай матча и висококачествен шоколад е здравословна. В действителност ежедневната консумация на тези форми на кофеин допринася за влошаване на здравето ни. То ни дава същите реакции, които пиещите обикновено кафе и черен чай са изпитвали през десетилетията – нарушен баланс на кръвната захар, главоболие, безсъние, тревожност, необяснима тъга, деперсонализация, хронично обезводняване, камъни в бъбреците, напълняване в дългосрочен план, преждевременно състаряване на кожата, надбъбречна умора и дори случаи на косопад при жените.

Платените проучвания ще подкрепят ползите за здравето, които се изтъкват за висококачествения шоколад и чая матча, точно както са го правели и за черния чай и кафето. Това са гарантирани печалби за индустриите, защото предизвикват пристрастяване. Те са сигурни залози за инвеститорите. Никой не може лесно да се откаже от пристрастяването си към кофеина. Хората са по-склонни да обвиняват за здравословното си състояние единственото парче плод, което са изяли през седмицата, отколкото шоколада или чая матча, които ядат или пият всеки ден. Имайте това предвид, ако се опитвате да се възстановите от хронично заболяване. Не позволявайте кофеинът да бъде факторът, който ви спира.

Допълнителна информация за кофеина може да прочетете и в друга статия, която сме публикували по материали от книгите на Антъни Уилям – “Истината за кофеина”.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.