Защо зърнените храни са проблемна храна

Защо зърнените храни са проблемна храна

Всички зърнени храни (с изключение на просо и овес)

Ако се питате: „Защо да избягвам дори зърнените храни, които не съдържат глутен?“, въпросът ви е основателен. Не трябва да вярвате на популярното твърдение, че те предизвикват възпаление и са ненужен източник на въглехидрати. Безглутеновите зърнени храни не подхранват патогени и не причиняват възпаление. Излишно е притеснението, че храни като просото, киноа, кафявият ориз или овесът подхранват бактерии като стрептококи, непродуктивни бацили в червата или вируси като Епщайн-Бар и херпес симплекс.

Има и други причини да изключите всички зърнени храни, освен просо и овес, когато сте сериозни по отношение на прочистването. От една страна, зърнените храни могат да бъдат твърде лесна храна, на която да разчитаме и да пълним чинията и стомаха си с тях, вместо с по-полезни храни като зеленолистни зеленчуци и плодове. Има голяма вероятност да не закусим с 2-3 ябълки или банана, защото сме предпочели зърнената храна. Макар че зърнените храни са хранителни, те не предлагат лечебните фитохимикали, антиоксиданти и микроелементи на една купа горски плодове, две ябълки или един банан. Най-важното е, че зърнените храни не предлагат антивирусни, антибактериални съединения – тези съединения, които се намират в плодовете, стъблената целина, зеленолистните зеленчуци, зеленчуците и морските водорасли. Зърнените култури ни засищат, но други храни ни помагат по-бързо да подобрим здравето си.

Има и друга, по-важна причина да избягваме зърнените храни - заради начина, по който взаимодействат с мазнините. Не сме склонни да ядем зърнените храни без радикални мазнини или достатъчно време между тях. Само се замислете – овесени ядки с фъстъчено или бадемово масло, препечен хляб с авокадо, мюсли с мляко, протеинови барове, сандвичи с пилешко месо, паста със зехтин. Много рядко се случва да ядем зърнено храна толкова просто, колкото, да речем, киноа със задушени зеленчуци без мазнина. Дори когато не включим мазнини в закуската или ястието, това става малко след като сме изяли богата на мазнини храна и мазнините все още не са напуснали организма, когато ние вече похапваме зърнена храна - дори между двете хранения да са минали часове. Закуската с кисело мляко или яйца например може все още да се усвоява, докато приключим с обяда със салата от киноа. Защо това е проблем? Инсулинова резистентност. (Между другото, киноата е здравословна зърнена култура, въпреки че е по-трудно смилаема от просото и овеса. Тя е драскаща за лигавицата на червата, което означава, че може да притеснява хора със заболявания на чревния тракт. С цел тези прочиствания да бъдат възможно най-нежни и лечебни за чувствителните хора, няма да видите киноа препоръчана като основна храна в статиите за прочистванията. Нека да обърнем внимание и на дебата за това дали киноата е зърно или семе. Можем да я възприемаме и по двата начина, повечето зърнени храни са семена - затова и от тях могат да се приготвят кълнове.)

На много места в информацията от Лечителя Медиум ще откриете термина радикални мазнини. Това е, когато по-голямата част от калориите на дадена храна са получени от мазнини, независимо дали са здравословни или нездравословни. (Кетогенните диети, например, се основават на радикални мазнини.) И радикалните мазнини, и зърнените храни се усвояват по-бавно. Мазнините от пилешкото месо, авокадото, костния бульон, ядките и семената, маслата, маслото, сметаната, млякото и др. се задържат в кръвообращението, докато преминават през дългия процес на усвояване, като понякога им е необходим цял ден, за да се разсеят, ако не и повече. Това означава, че мазнините плуват в кръвообращението в продължение на часове. Сложните въглехидрати на пълнозърнестите храни отнемат по-малко време за разграждане – те обикновено изчезват в рамките на четири до шест часа, въпреки че това все още е дълъг период от време – поради тяхната плътност и количеството, което може да сте изяли. Това обикновено се приема за положителен факт, защото енергията от тях се изгаря бавно.

Проблемът е следният: сложните въглехидрати се разграждат на захари, а ако в същото време в кръвта има и мазнини, значи имаме мазнини плюс захар – истинската причина за инсулиновата резистентност. Захарите се свързват с инсулина, за да навлязат в клетките и да ни дадат енергия, да оцелеем и да се развиваме. Мазнините пречат на този процес. Високото съдържание на мазнини в кръвта пречи на захарите да навлязат лесно в клетките, защото абсорбира част от инсулина и също така пречи на захарите да се свържат с инсулина, преди той да отслабне и да се разсее. Това води до производството на повече инсулин, което отслабва панкреаса, като в същото време мазнините в кръвта запушват черния дроб. Това може да доведе до нестабилност на кръвната захар. Например хемоглобина А1С може да се повиши или да ви бъде поставена диагноза преддиабетно състояние или диабет. Така че, ако се стремите към истинско излекуване, важно е да не приемате зърнени храни, ако в менюто ви присъстват радикални мазнини.

Ако премахнете радикалните мазнини, тогава безглутеновите зърнени храни работят само във ваша полза. Не може да се стигне до инсулинова резистентност, въпреки че тогава се връщаме към първоначалния недостатък на зърнените храни: по-ниското ниво на хранителност, което предлагат в сравнение с плодовете, пресните билките, зеленолистните зеленчуци, зеленчуците и морските дарове, както и несъществуващото ниво на антивирусни и антибактериални вещества в зърнените храни. Между другото, плодовете не са сложни въглехидрати (освен ако не са нишесте като тиквата). Ценната захар от плодовете навлиза бързо в кръвта и органите ви; много плодове се абсорбират, усвояват и използват в рамките на един час. Ако консумирате по-големи количества плодове - например, ако изядете една връзка банани наведнъж – това усвояване може да отнеме два или три часа. Така или иначе, плодовете предизвикват най-малко съпротивление, когато става въпрос за навлизане на захар в клетките за гориво. Ако имате много мазнини в кръвта си, все още може да имате малка инсулинова резистентност към плодовете, макар и не голяма, защото инсулинът ще се прикрепи към плодовата захар и ще заобиколи многото мазнини в кръвта, за да влезе в клетките.

При зърнените храни процесът на усвояване е много по-труден, ако заедно с тях приемаме радикални мазнини. Модерните диети с високо съдържание на мазнини, като кетогенната или палео (независимо дали са на растителна основа или на основата на животински протеини), нямат разбиране за това. Те просто вярват, че зърнените храни предизвикват симптоми, точка. Създателите на тези диети не осъзнават, че симптомите на леко отичане, замаяност, замъглено мислене и умора не са резултат от възпаление, причинено от безглутенови зърнени храни – тези симптоми идват от храносмилателни проблеми, проблеми с черния дроб или нискостепенни вирусни и бактериални инфекции като стрептококи и вируса на Епщайн-Бар. Комбинацията от мазнини плюс сложни въглехидрати може да влоши тези състояния.

Хората често изпитват храносмилателни проблеми при комбинирането на радикални мазнини със сложни въглехидрати като зърнени храни, но въпреки това рядко ядат зърнени храни без мазнини. Примерите са много – макарони със сирене, пица (това е пшенична коричка плюс сирене и масло), ориз с масло, препечен хляб и авокадо, овесени ядки и фъстъчено масло или свинско месо с ориз. Комбинацията от мазнини и нишесте в храносмилателния тракт натоварва черния дроб и панкреаса, като затруднява работата на солната киселина по разграждането на зърнените храни в стомаха. Това е така, защото мазнините пречат на силата на солната киселина и черният дроб трябва да произвежда повече жлъчка, за да разгражда мазнините, докато сложните въглехидрати пречат на жлъчката да разпръсква мазнините. Други симптоми, които могат да се появят в резултат на това, са подуване на корема, гадене, запек, спазми, гастрит и чревно възпаление, като за всички тях погрешно се обвиняват зърнените храни, а не консумираните с тях мазнини. Подобни са и симптомите на инсулинова резистентност – изпотяване, горещи вълни, лек световъртеж, непостоянна енергия, натрапчив глад, подуване от леко задържане на вода и лек, периодичен тремор и треперене.

Много хора се справят отлично с мазнините и зърнените храни заедно, най-често ако са по-млади, защото системата им е силна и все още нямат много компрометиращи здравето фактори. Черният им дроб все още не е бил твърде отслабен с течение на времето от патогени, високомазнинна или високопротеинова диета, токсични тежки метали или голямо токсично натоварване, така че солната киселина в стомаха им все още е частично силна, а панкреасът им също е все още достатъчно силен. Това, че някой не проявява симптоми сега, не означава, че на заден план не се натрупва слабост, която може да се развие в хроничен проблем заради тенденциозния начин на хранене. Чувството, че се чувствате добре в момента, не е уверение, че всичко е наред. За хората, които искат да предотвратят проблеми или тези, които вече изпитват хронични проблеми, които биха искали да излекуват, премахването на всички зърнени храни освен просото и овеса от диетата е един от начините за по-нататъшно възстановяване и укрепване. Друг начин е едновременното премахване или намаляване на радикалните мазнини.

(Търсете овесени продукти с надпис „без съдържание на глутен“. Въпреки че овесът не съдържа глутен, при отглеждането и преработката му понякога става замърсяване - ето защо е най-добре да се насочите към продуктите, отгледани и преработени със специално внимание.)

Трета възможност, когато се опитвате да се освободите от симптом или заболяване, е да изключите всички зърнени храни. Така ще дадете почивка на храносмилателната си система и ще увеличите максимално лечебните храни, за които имате място във всяко хранене. Ще забележите, че просото и овесът са позволени в дните от 1 до 3 на Оригиналното прочистване 3:6:9 и в дните от 1 до 8 на Опростеното прочистване 3:6:9. Това се прави, за да се дадат на хората, които за първи път премахват храни от диетата си, някои утешителни храни. Ако наистина се борите с някакво състояние и все още сте много привързани към зърнените храни, нашият съвет е да консумирате просо. За още по-голямо изцеление ви съветваме да премахнете зърнените храни изцяло и да опитате Интензивното прочистване 3:6:9.

Подобни публикации

[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.