Мащерката има силната способност да убива бактерии и вируси и трябва да се приема при първите признаци на настинка или грип. Тя е богат източник на няколко основни витамина, като витамини А, Е, С, К, В-комплекс и фолат, а също така е един от най-добрите източници на калций, желязо, манган, селен и калий. Мащерката притежава антисептични, антивирусни, антибактериални, карминативни, потогонни и отхрачващи свойства, които подпомагат излекуването на целия организъм.

Мащерката е жизненоважна за стимулиране на паметта, за предотвратяване на кошмари и меланхолия, за облекчаване на главоболие и мускулно напрежение, за успокояване на кашлица, за облекчаване на треска и за борба с настинки и инфекции. Тя съдържа и съединение, наречено карвакрол, което е отлично естествено успокоително средство и има тонизиращ ефект върху цялата нервна система. Мащерката е добър източник на пиридоксин, за който е известно, че играе важна роля в производството на гама-аминомаслена киселина (GABA) в мозъка, подпомага регулирането на съня и благоприятства функцията на невротрансмитерите в мозъка. Гама-аминомаслената киселина (GABA) е и една от най-добрите естествени защити срещу уврежданията, причинени от стреса.

Мащерката е чудесна пречистваща билка за храносмилателния тракт и е установено, че унищожава някои чревни тении и други паразити, като подпомага храносмилането на тежки или мазни храни. Мащерката има едни от най-високите нива на антиоксиданти сред билките. Тя е пълна с биофлавоноиди като лутеин, зеаксантин и нарингенин, за които е доказано, че имат мощно въздействие върху елиминирането на свободните радикали и други болестотворни вещества от организма.

Маслото от мащерка се използва като местен антисептик и антимикробно средство от древни времена и е изключително полезно за поддържане на имунната система и за облекчаване на умората и отпадналостта след боледуване. Маслото от мащерка може да помогне и за спиране на косопада, като подобрява притока на кръв към скалпа и подхранва корените на косата. Започнете да използвате повече прясна мащерка в храната си, като я добавяте към супи, салати, гуакамоле, зеленчуци, картофи, ориз и др. От прясна мащерка се приготвят и силни и много лечебни напитки, за които вече сме писали в нашия блог – вижте рецептата “Чай и вода с мащерка”.

Продукти от статията

Gaba, 60 капсули, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
89.99 лв.
Промоционална цена
89.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан

Подобни публикации

[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.