Мащерката съдържа мощни антивирусни свойства и е от съществено значение при здравословни състояния като вируса на Епщайн-Бар, херпес зостер, хепатит, грип, херпес симплекс, цитомегаловирус, човешки папилома вирус и др. Ако се приема редовно, тя може значително да помогне за намаляване на вирусния товар в организма, което я прави изключително полезна за хората, страдащи от синдром на хроничната умора, фибромиалгия, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, лупус, световъртеж, шум в ушите и множествена склероза.

Мащерката също така помага за стимулиране на паметта, облекчаване на главоболието и мускулното напрежение, успокояване на кашлицата, облекчаване на треската и борба с настинките и инфекциите. Тя съдържа и съединение, наречено карвакрол, което е отличен естествен транквилант и има тонизиращо действие върху цялата нервна система. Мащерката е добър източник на пиридоксин, за който е известно, че играе важна роля в производството на нивата на GABA в мозъка, подпомага регулирането на съня и благоприятства функцията на невротрансмитерите в мозъка. GABA е и една от най-добрите естествени защити срещу уврежданията, причинени от стреса.

Мащерката е чудесна пречистваща билка за храносмилателния тракт и е установено, че унищожава някои чревни тении и кръгли червеи и подпомага храносмилането на богати или мазни храни. Мащерката е от съществено значение и за здравето на пикочните пътища и може да помогне за предотвратяване на инфекции и поддържане на баланса на здравословните бактерии. Мащерката има едни от най-високите нива на антиоксиданти сред билките. Тя е пълна с биофлавоноиди като лутеин, зеаксантин и нарингенин, които имат мощно въздействие върху елиминирането на свободните радикали и други болестотворни вещества от организма.

Прясна мащерка можете да намерите при зелените подправки в големите хипермаркети. Освен това мащерката е изключително лесна за отглеждане билка и може да се отглежда както в по-големи саксии, така и в домашни градини.

Чаят от мащерка е мощна лечебна напитка и може да се приготви, като се запарят пресни листа от мащерка в гореща вода и се оставят да се накиснат 15-20 минути.

Как да приготвите чай от мащерка?

Съставки:

  • 2 стръка прясна мащерка;
  • 0,8 - 1 л. гореща вода;
  • по избор: пресен лимон и/или суров мед.

Начин на приготвяне:

Поставете прясна мащерка в чаша и залейте билката с гореща вода, като я оставите да се накисва за 15 или повече минути. Отстранете клонките мащерка или прецедете. Подсладете със суров мед и/или лимон. Отпийте и се насладете!

Как да приготвите вода с мащерка?

Съставки:

  • 2 цели връзки свежи стръкове мащерка;
  • 1-2 литра филтрирана или изворна вода;
  • по избор: пресен лимон, суров мед, горски плодове, резенчета краставица, мента и др.

Начин на приготвяне:

Напълнете кана с вода със стайна температура и добавете клонките мащерка. Оставете да се накисне на кухненския плот за една нощ. На сутринта отстранете/прецедете клонките мащерка и добавете лимон или суров мед или други съставки по избор. Отпивайте от водата през целия ден, за да се хидратирате и да получите лечебните ползи.


Често задавани въпроси за чай и вода от мащерка

Мога ли да използвам изсушена мащерка?

Важно е да използвате прясна мащерка, за да се насладите максимално на лечебните ѝ ползи.

Обикновено използвам вряла вода за чай. Това проблем ли е?

Най-добре е да оставите водата да изстине малко, преди да залеете деликатните листа от мащерка.

Може ли да използвам повторно листата от мащерка?

Да, но първата партида ще бъде най-полезна.

Мога ли да пия това всеки ден?

Да, можете, като можете да я пиете през целия ден.

Водата от мащерка по-хидратираща ли е от чая от мащерка?

Да, водата от мащерка е по-хидратираща, защото не е загрята, но чаят от мащерка също има много лечебни свойства.

По-добре ли е да се пие преди или след хранене?

Можете да я консумирате по всяко време.

Мога ли да ги пия, докато съм бременна?

Да, безопасни са по време на бременност.

Мога ли да използвам етерично масло от мащерка вместо прясна мащерка?

Не, етеричното масло от мащерка няма същите терапевтични ползи. Най-добре е да използвате прясна мащерка.

Може ли да се пият по време на кърмене?

Да, тe са безопасни и лечебни, както за майката, така и за бебето.

Колко дълго мога да съхранявам водата от мащерка в кана, преди да се наложи да направя нова партида?

Можете да я съхранявате 2-3 дни в хладилника.

Мога ли да използвам повече мащерка, отколкото се изисква в рецептата?

Да, можете да използвате толкова мащерка, колкото желаете.

Мога ли да използвам по-малко мащерка, отколкото се изисква в рецептата?

Да, можете, но тя няма да бъде толкова лековита.

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.