Херпес зостер – истинската причина за редица болести (част 1)

Херпес зостер – истинската причина за редица болести (част 1)

В света на медицината херпес зостер изглежда като диагноза, която е пределно ясна. Имате пациент с обрив като по учебник, болка от едната страна на лицето или гърба, диагнозата е ясна – xepпес зостер.

Ако това беше вярно, нямаше да има нужда от тази статия.

Истината е, че вирусът на херпес зостер е отговорен за множество мистериозни симптоми – от обриви, които озадачават дерматолозите, до неврологични симптоми като тремори, изтръпване, парене, спазми, хронична мигрена, главоболие и много други. Неразкритите разновидности на херпес зостер са отговорни за болести като парализа на Бел, синдром на замръзналото рамо, болезнена диабетна невропатия, колит, вагинално парене, синдром на темпоромандибуларната става (СТС), тригеминална невралгия, ишиас, болки в зъбите и венците, бруксизъм (скърцане със зъби), болки в челюстта, парене на езика, много случаи на лаймска болест и дори погрешно диагностицирана множествена склероза.

Херпес зостер е заболяване, което се проявява с повишена температура, главоболие, обриви, болки в ставите, мускулите, шията, остра нервна болка, пареща нервна болка и други изключително неприятни симптоми. Най-ранните щамове на херпес зостер се появяват в началото на 20-ти век. Медицинските среди смятат, че причината за болестта е вирусът зостер, който е от семейството на херпесните вируси. И това всъщност е вярно, но само отчасти.

Това, което медицинските проучвания и науката все още не знаят, е, че не съществува само един вид вирус на херпес зостер, а 31 разновидности. Това е от значение, защото различните видове херпес зостер предизвикват различни симптоми. Има значение и защото медицинските среди дори не признават, че повечето случаи на херпес зостер са резултат от вирус. Например всяка от по-агресивните разновидности на херпес зостер може да предизвика симптоми на лаймска болест (включително неврологична лаймска болест), но лекарите продължават да вярват, че причината за лаймската болест е бактерия. (За повече информация относно лаймската болест прочетете преработеното и допълнено издание на книгата “Лечителят Медиум”.)

В тази статия ще разгледаме 15 от най-разпространените разновидности на херпес зостер, които почти винаги се лекуват неправилно – понякога с имуносупресори, стероиди и антибиотици, които още повече увреждат здравето. Ще разберете какви са симптомите на херпес зостер и как се предават, кои са отключващите фактори, кои са уникалните характеристики на всеки щам и как най-успешно да се справите с двете основни категории на вируса – тези, които предизвикват обриви и останалите, които не предизвикват. Така ще можете да идентифицирате и победите всяка разновидност на вируса и да живеете здравословно.

Симптоми на херпес зостер

Признаците, че може да страдате от инфекция с херпес зостер, включват висока температура и втрисане, главоболие или мигрена, болки, парене, сърбеж, изтръпване, червен обрив и/или пустули (мехури по кожата, съдържащи гной).

Медицинските среди смятат, че последните два симптома – червен обрив и пустули – неизменно съпътстват херпес зостер. Всъщност те са класически проявления на една от неговите разновидности. Обикновено обрива е по долната част на гърба, горната част на гърба, гръдния кош, рамото или врата. Ако при пациента се появят обриви и пустули на необичайни места, лекарите обикновено не ги приписват на този вирус. Това е често срещана диагностична грешка. Седем от щамовете на херпес зостер наистина предизвикват обриви някъде по тялото, само че не винаги на очакваните места.

Други осем щама изобщо не предизвикват обриви. Така че, ако изпитвате повечето от симптомите на херпес зостер, но нямате никакви признаци по кожата си, а лекарят ви не може да определи причината за болестта ви, вие най-вероятно страдате от херпес зостер, който не предизвиква обриви.

Предаване на херпес зостер и отключващи фактори

Както при всеки вирус от семейството на херпесните вируси, така и тук заразяването с херпес зостер може да настъпи по най-различни начини. Може да го прихванете още в утробата на майка си, при преливане на заразена кръв, чрез обмен на телесни течности... или дори докато се храните навън , ако готвача се е порязал, докато е приготвял храната ви!

Митът за варицелата

Противно на настоящите убеждения на медицинските проучвания и науката, един от начините, по които не можете да се заразите с херпес зостер, е вследствие на варицела. Вашият лекар може да ви каже, че ако сте имали варицела, рано или късно ще се разболеете от херпес зостер. Това не е вярно. Единственото общо между варицелата и херпес зостер е, че и двете са от семейството на херпесните вируси, които могат да предизвикат обриви. Варицелата е напълно различен вид херпесен вирус, който няма нищо общо с херпес зостер.

Защо ни казват, че херпес зостер е свързан с варицелата, след като това не е така? Това е отличен пример за масова заблуда, която в началото е започнала просто като логично предположение, но после са е вкоренила в общоприетото разбиране. Да не говорим, че медицинските проучвания и науката не носят кой знае каква отговорност, когато става въпрос за вируси. Те нямат достатъчно информация и знаят много малко в тази област. Пандемията от Ковид-19 показа това доста добре.

Латентно състояние и отключващи фактори

Ако сте заразени с херпес зостер или сте носители на на вируса, вероятно дълго време няма да разберете това. Има вероятност да носите вируса в себе си в продължение на поне 10 години, а може дори 50 и повече години, преди той да се прояви. При по-новите разновидности и мутации на вируса на херпес зостер латентния период може да бъде много по-кратък, което означава, че симптомите могат да се появят само няколко месеца след заразяването.

Вирусът се скрива в някой от органите ви – обикновено в черния дроб, където не може да бъде открит от имунната ви система. Той не бърза, докато някое травмиращо физическо или емоционално събитие не ви отслаби и/или не осигури средата, която да направи вируса по-силен (например хранене на вируса с храни, които той обича да яде). Събития като предателство, финансови проблеми или разбито сърце понякога могат да бъдат достатъчни, за да подействат като отключващ фактор.

Ако имате силна имунна система и/или в живота ви не присъстват отключващи фактори, някои разновидности на вируса на херпес зостер може да останат в латентно състояние през целия ви живот и никога да не ви причинят забележими вреди.

Но ако имунната ви система е леко разклатена (например поради недостиг на цинк, излагане на токсични тежки метали или други вируси, като ЕБВ или херпес симплекс 1), вирусът на херпес зостер може да напусне убежището си и да тръгне на кръстоносен поход из тялото ви в очакване на повод за масирана атака. Обикновено вирусът се насочва към долната част на гръбначния стълб, като възпалява седалищния нерв. Така че, ако периодично усещате болки в долната част на гърба, които сякаш идват и си отиват без видима причина, това може да е вирус на херпес зостер, който се движи между черния дроб и гръбначния стълб. В много случаи, когато вирусът на херпес зостер попадне в долната част на гръбначния стълб, той може да предизвика остри и дори парализиращи болки в гърба. Често, ако болката продължава, специалистите препоръчват операция. В много случаи операцията не помага и болката продължава, а понякога дори се засилва. Ако сте претърпели операция на гърба и резултатът не е бил толкова благоприятен, колкото сте очаквали, помислете, че може да имате едновременно инфекция с вируса на херпес зостер, създаваща възпаление и болка.

Най-добрата стратегия срещу леки и тежки пристъпи на херпес зостер е превантивната – т.е. да се пазите от ситуации, които могат да насърчат вируса да излезе от латентното си състояние. Един от лесните начини за това е да избягвате храни, които подхранват вируса на херпес зостер.

Херпес зостер с проява на обриви

Съществуват седем щама на херпес зостер, които причиняват обриви. Макар че образуваните пустули са болезнени, ако те са на лесно забележимо място, което лекарят свързва с класическата разновидност на херпес зостер, в известен смисъл може да се чувствате късметлии, защото лекарят поне ще разбере, че имате херпес зостер, а няма да припише обривите на идиопатично състояние. Въпреки това повечето обриви от херпес зостер могат да не бъдат разпознати от лекаря, защото се намират на необичайно място или избиват в нетипична форма..

Тези седем щама имат много сходни симптоми. Те се различават главно по различните видове и места на обривите, които създават.

Класически херпес зостер

Обривът се появява навсякъде от гърдите до бедрата. Това може да включва обрив в долната част на гърба или близо до горната част на седалището. Той може да обхване и едната или другата страна на тялото, върху единия или другия крак (но не и двата). Това е видът херпес зостер, който ви показват в телевизионните реклами и който (погрешно) се свързва с варицелата. Той е най-разпространеният щам на вируса, който лекарите погрешно смятат за единствен.

Херпес зостер в горната част на тялото

Обривът се появява от гърдите нагоре – например в горната част на гърдите, раменете или шията, но не и по ръцете. Този обрив най-много прилича на класическата разновидност на вируса.

Херпес зостер на двете ръце

Обривът се появява изключително по двете ръце и по двете длани. Освен това пустулите са по-различни – приличат на пъпки, като някои са по-едри, а други – по-дребни, и понякога доста раздалечени една от друга.

Херпес зостер на едната ръка

Обривът се появява само по едната ръка. Може да е на всяка от двете ръце, но не и на двете. Тук пустулите също приличат по-скоро на дребни и едри пъпки, разположени на разстояние една от друга.

Херпес зостер на главата

Обривът се появява по горната и страничните части на главата (включително лицето). Също така, можете да имате тази разновидност вътре в устата – по езика, гърлото или където и да е другаде в устата. Получените пустули са по-дребни от тези на горните разновидности и понякога имат малки "рогчета" на върха. Медицинските среди често погрешно диагностицират този вид като гъбички, които трябва да се лекуват с противогъбичен или стероиден крем.

Херпес зостер на двата крака

Обривите избиват върху двата крака и никъде другаде. Външно те се различават от тези на стандартния херпес зостер, защото мехурчетата са във формата на съзвездие.

Херпес зостер в областта на вагината

Засягайки само жените, този щам причинява обрив, който се появява извън, но в близост до вагината - напр. между ректума и вагината, или в долната част на седалището, или в областта на чатала. Този щам е особено отличителен, но лекарите често го диагностицират погрешно като херпес, предаван по полов път..., което причинява ненужна емоционална болка на стотици хиляди жени по света. Основната разлика между тези два херпеса е, че щамът на херпес зостер се проявява със значителна болка, докато гениталният херпес, причинен от херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2), обикновено е no-безболезнен. Освен това обривът при херпес зостер обхваща по-голяма област - от гениталиите до горната част на задните части, докато другият е съсредоточен само в областта на гениталиите.

Невротоксин на херпес зостер

Едно от погрешните схващания за херпес зостер  е, че вирусът се крие непосредствено под кожния обрив. Това изобщо не е вярно. Вирусът се крие много по-дълбоко под кожата и дори в кръвообращението и черния дроб едновременно, позиционирайки се за възможно най-ефективно възпаление на нервната ви система.

Вирусът отделя уникална смес от невротоксин и дерматоксин и при седемте споменати щама. Вирусната отрова се разпространява навън към периферните нерви и кожата ви. Именно този невротоксин-дерматоксин причинява сърбящите, раздразнителни червени обриви и пустули, с които е известен херпес зостер.

Токсичните тежки метали (като живак, алуминий и мед) са едни от любимите храни на вируса на херпес зостер. Именно тези метали позволяват на вируса да създаде своя невротоксин и дерматоксин. (Херпес зостер също така обича яйца; това е друга любима храна на вируса.)

Въпреки че тези седем щама създават нервни увреждания както по кожата, така и далеч под нея, които могат да бъдат доста болезнени, те всъщност са най-леките форми на херпес зостер. Ако имате силна имунна система и не правите нищо, за да засилите вируса, тялото ви може да го изхвърли само.

В продължението на тази статия: Херпес зостер – истинската причина за редица болести (част 2), ще намерите следните теми:
  • Херпес зостер без обриви
  • Лечение на херпес зостер
  • Обостряне и симптоми след излекуване от херпес зостер
  • Лечебни храни
  • Лечебни билки и хранителни добавки

За статията са използвани материали от преработеното и допълнено издание на книгата “Лечителят Медиум”.

Продукти от статията

Микро-Ц Immune Power на прах, 125 гр, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
90.26 лв.
Промоционална цена
90.26 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Микро-Ц Immune Power на прах, 250 гр, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
132.85 лв.
Промоционална цена
132.85 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Микро-Ц Immune Power на прах, 500 гр, Vimergy®
Икономична
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
219.55 лв.
Промоционална цена
219.55 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Микро-Ц, 90 капсули, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
78.82 лв.
Промоционална цена
78.82 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Микро-Ц, 180 капсули, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
132.11 лв.
Промоционална цена
132.11 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Микро-Ц, 300 капсули, Vimergy®
Икономична
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
178.08 лв.
Промоционална цена
178.08 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен цинк (цинков сулфат), течен, 60 мл, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
54.05 лв.
Промоционална цена
54.05 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен цинк (цинков сулфат), течен, 115 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
89.99 лв.
Промоционална цена
89.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Детски цинк, течен, 55 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
65.39 лв.
Промоционална цена
65.39 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен витамин Б12, течен, 30 мл, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
76.56 лв.
Промоционална цена
76.56 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен витамин Б12, течен, 115 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
225.18 лв.
Промоционална цена
225.18 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Детски витамин Б12, течен, 55 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
141.86 лв.
Промоционална цена
141.86 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Отгледана в САЩ спирулина, 135 гр, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
58.99 лв.
Промоционална цена
58.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Отгледана в САЩ спирулина, 250 гр, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
77.87 лв.
Промоционална цена
77.87 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Отгледана в САЩ спирулина, 500 гр, Vimergy®
Икономична
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
145.86 лв.
Промоционална цена
145.86 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Отгледана в САЩ спирулина, 180 капсули, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
59.99 лв.
Промоционална цена
59.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
L-Лизин, 90 капсули, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
52.79 лв.
Промоционална цена
52.79 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
L-Лизин, 270 капсули, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
105.59 лв.
Промоционална цена
105.59 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Куркумин с Куркума, 90 капсули, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
89.99 лв.
Промоционална цена
89.99 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Куркумин с Куркума, 270 капсули, Vimergy®
Икономична
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
229.79 лв.
Промоционална цена
229.79 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен чист прополис, безалкохолен екстракт, 115 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
106.97 лв.
Промоционална цена
106.97 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен котешки нокът, безалкохолен екстракт 10:1, 60 мл, Vimergy®
За път
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
58.55 лв.
Промоционална цена
58.55 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органичен котешки нокът, безалкохолен екстракт 10:1, 115 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
99.08 лв.
Промоционална цена
99.08 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан
Органична коприва, безалкохолен екстракт 10:1, 115 мл, Vimergy®
Препоръчано от Антъни Уилям
Обичайна цена
83.32 лв.
Промоционална цена
83.32 лв.
Обичайна цена
Единична цена
за 
Изчерпан

Подобни публикации

[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.