Свежа и ярка, тази атрактивна салата предлага по малко от всичко: нежни зеленолистни зеленчуци, хрупкави репички, сочни домати, кремообразни картофи, сочен зелен фасул, пикантни маслини и ароматни пресни билки – всичко това покрито с леко сладко лютив дресинг.

Картофите съдържат изключително лесно усвоими протеини. Те са богати и на минерали като калий, както и на аминокиселината L-лизин, която помага за намаляване на възпаленията причинени от патогени.

Зеленият фасул е много щадящ за стомаха, което го прави особено добър избор за всички с чувствителни черва.

Съставки:

 • 1 кг. бейби картофи, разрязани наполовина;
 • 1 ч.ч. зелен фасул, на шушулки;
 • 4 ч.ч. плътно събрани зеленолистни зеленчуци – като мащерка, рукола или маслена салата;
 • 1 1/2 ч.ч. чери домати, разрязани наполовина;
 • 1/2 ч.ч. тънко нарязани репички;
 • 1/4 ч.ч. маслини без костилки (без масло и без лимонена киселина; по желание; да не се добавят, ако искате салатата ви да не съдържа мазнини);
 • 1/4 ч.ч. свободно събрани листа от босилек, накъсани на едро;
 • 2 с.л. свободно събрани листа от прясна мащерка.

ДРЕСИНГ:

 • 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок;
 • 1 1/2 с.л. суров мед.
 • 1 ч.л. пресни листа от мащерка или 1/2 ч.л. сушена мащерка;
 • 1/4 ч.л. горчица на прах;
 • 1/2 с.л. ситно нарязан шалот (по избор).

Начин на приготвяне:

Добавете 3 пръста вода в средно голяма тенджера, поставете кошницата за готвене на пара, добавете картофите и покрийте. Гответе на пара 15-18 минути, докато омекнат. Извадете картофите и ги охладете.

По същият начин пригответе зеления фасул. Гответе на пара 4-5 минути, докато стане ярко зелен и омекне. Извадете и охладете.

Разбийте всички съставки за дресинга.

Подредете зеленолистните, картофите, зеленият фасул, чери доматите, репичките, маслините (ако използвате), босилека и мащерката в чинии. Полейте салатата с дресинга и сервирайте.

Порция за 2 души.

Съвети:

За рецепта без мазнини не слагайте маслините. Ако решите да включите маслини, потърсете сушени на слънце маслини или друг сорт, който не съдържа масло, лимонена киселина или готварска сол.

Подобни публикации

[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още
[Видео] Лечебни свойства на чая от рейши и чага и как кофеинът разрушава имунната ни система
[Видео] Лечебни свойства на чая от рейши и чага и как кофеинът разрушава имунната ни система
В това видео, Антъни Уилям прави чай от гъбите рейши и чага, говори за лечебните свойства на тази напитка и обръща внимание на това, как всъ
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.