Картофена салата с репички и копър

Картофена салата с репички и копър

Картофената салата е любимо ястие за всеки обяд, вечеря, барбекю, пикник или събиране със семейство и приятели. Този свеж и вкусен вариант на традиционната картофена салата не само подобрява вкуса, но и я превръща в наистина лечебна рецепта, на която можете да се наслаждавате постоянно! Освен това е много лесна за приготвяне и е чудесна както за ядене веднага, така и да бъде съхранена в хладилника за хапване през следващите дни. Надяваме се тази рецепта да ви хареса!

Картофите са погрешно обвинявани, че допринасят за затлъстяването, диабета, рака, свръхрастежа на кандида и много други заболявания, докато в действителност тези чудодейни грудки могат да помогнат в борбата с тези болести. Точно така! Картофите всъщност са полезни за хората с диабет, защото помагат за стабилизирането на кръвната захар. Всяка част на картофа е ценна и полезна за вашето здраве: картофените растения извличат от земята едни от най-високите концентрации на макро и микроелементи. Картофите са също така с високо съдържание на калий и богати на витамин Б6, както и фантастичен източник на аминокиселини, особено на лизин в неговата биоусвоима форма. Лизинът е мощно оръжие срещу ракови заболявания, чернодробни заболявания, възпаления и вируси като Епщайн-Бар и херпес зостер, които стоят в основата на ревматоидния артрит, болките в ставите, автоимунните заболявания и др.

Репичките са средство за възстановяване на имунната система. Когато се консумират, сярата в репичките отблъсква всички видове патогени и действа като червеицид, за да убие чревните паразити. Органосулфидите в репичките също така поддържат артериите и вените чисти, като създават защитна бариера в кръвоносните съдове, така че плаката да не полепва по обвивката им. Репичките са невероятна храна за сърцето, отлична за предотвратяване на сърдечни заболявания и други сърдечносъдови проблеми, отчасти чрез повишаване на добрия холестерол и понижаване на лошия холестерол. Същевременно кожата на репичките отблъсква почти всички видове рак, което прави тези малки кореноплодни зеленчуци подходяща храна за предотвратяване на заболяването.

Копърът е чудесно антиоксидантно и хемопротективно растение, което е изключително полезно при вирусни, бактериални и гъбични инфекции, паразити, облекчаване на болката, нарушения на съня, превенция на рака и дихателни нарушения. Копърът редовно се използва и като помощно средство за храносмилането и може да помогне за намаляване на лошия дъх, киселинния рефлукс, метеоризма, лошото храносмилане и диарията.

Съставки:

  • 1 1/2 кг малки (пресни) картофи;
  • 1 ч.л. сол;
  • 8 репички, много тънко нарязани;
  • 1 ч.ч. зелен грах;
  • 1/4 ч.ч. копър, нарязан на ситно.

ДРЕСИНГ:

Начин на приготвяне:

Поставете средна по големина тенджера на котлона с кошница за готвене на пара и добавете два пръста вода.

Поставете картофите в тенджерата, покрийте я и гответе, докато омекнат, около 30-40 минути. Отцедете и оставете да се охладят.

В голяма купа смесете картофите, репичките, граха и копъра.

Направете дресинга, като смесите тахана, водата, лимоновия сок, копъра, лука, солта и черния пипер. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.

Порция за 4 души.

Подобни публикации

[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.