Шакшука е арабска рецепта, разпространена най-вече в Тунис и Близкия изток, която включва лук и домати, задушени с подправки, като в оригиналната рецепта към тях се прибавят поширани или печени яйца. В нашата рецепта яйцата са заменени с бейби картофи, така че да получите вкусния аромат на шакшука без яйцата, които са проблемна храна. Яйцата подхранват патогените, които стоят в основата на безброй хронични заболявания и симптоми.

Картофите са съществената лечебна храна в тази рецепта и са отличен заместител на яйцата по много причини. Картофите не само имат изключително лесно усвоим протеин, но и са богати на минерали като калий, както и на аминокиселината L-лизин, която спомага за намаляване на възпаленията, причинени от патогени, докато яйцата увеличават и подхранват тези възпаления. Картофите са полезни и при язва и усещане за киселини в стомаха.

Шакшука с картофи

Съставки:

 • 8 бейби картофа, обелени
 • 1 глава лук, нарязан на кубчета
 • 2-3 червени или жълти чушки, нарязани на кубчета
 • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
 • 1 1/2 ч.л. млян кимион
 • 1/2 ч.л. млян кориандър
 • 1 1/2 ч.л. червен пипер
 • 1/4 ч.л. чили
 • 3 чаши домати, нарязани на кубчета
 • 1/4 чаша вода или зеленчуков бульон
 • 2 с.л. доматено пюре
 • малко нарязан пресен магданоз, за сервиране
 • малко нарязан пресен кориандър, за сервиране

Начин на приготвяне:

Поставете картофите в уред за готвене на пара или в приставка за готвене на пара над тенджера с вряща вода. Покрийте с капак и варете в продължение на 10-15 минути, докато почти омекнат.

Докато картофите се варят, поставете керамичен тиган с незалепващо покритие на средно висока температура. Добавете нарязаните на кубчета лук и чушки и гответе за около 3 до 5 минути, докато лукът стане прозрачен.

Добавете чесъна и подправките и ги разбъркайте за още 1-2 минути. Добавете доматите, зеленчуковия бульон и доматеното пюре. Оставете соса да къкри в продължение на 5 минути. Подредете картофите в тигана. Покрийте тигана и оставете ястието да се задушава за още 5 до 10 минути или докато картофите омекнат напълно.

Сервирайте веднага, поръсено с нарязаните пресен магданоз и кориандър. 

Порция за 4 души

Можете да намерите много повече информация за други лечебни храни и вкусни рецепти в нашия блог, както и в книгите на Антъни Уилям.

За създаването на тази статия са използвани материали от Антъни Уилям - Medical Medium®

Антъни Уилям, създател на световното движение за сок от целина и автор на бестселъри №1 в класацията на "Ню Йорк Таймс" - "Лечителят Медиум: Прочистване за здраве", "Лечителят Медиум: Помощ за черния дроб", "Лечителят Медиум: Най-полезните храни", "Лечителят Медиум", “Thyroid Healing”, “Celery Juice” и “Brain Saver” (все още не преведени на български език), е роден с уникалната способност да разговаря с Духа на състраданието, който му предоставя изключително точна информация за здравето, изпреварваща времето си.

Подобни публикации

[ВИДЕО] Възпаление на блуждаещия нерв
[ВИДЕО] Възпаление на блуждаещия нерв
Имате ли тикове и спазми, проблеми с чревния тракт, гастропареза, мистериозно гадене, депресия, стягане в гърдите или гърлото или проблеми с
Прочети още
[ВИДЕО] Борите се с нежеланите килограми?
[ВИДЕО] Борите се с нежеланите килограми?
Увеличаването на излишното тегло не се дължи на метаболизма, хормоните или гените ви. Ако се борите с нежелано напълняване, в основата на пр
Прочети още
[ВИДЕО] Златото на душата - епизод от подкаста на Антъни Уилям
[ВИДЕО] Златото на душата - епизод от подкаста на Антъни Уилям
Страданието, раните, болката, загубите, скръбта, трудностите, изпитанията, разочарованията и битките не са това, което всеки от нас би избра
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.