Антъни Уилям разкрива истината за лаймската болест (част 1)

Антъни Уилям разкрива истината за лаймската болест (част 1)

В тази статия ще ви запознаем с информацията от специалната глава за лаймска болест от книгата на Антъни Уилям “Лечителят медиум – преработено и допълнено издание”. В началото ѝ Антъни Уилям споделя от колко дълго е искал да разкрие истината за лаймската болест, но дори и сега, след десетилетия, в които той вече е помогнал на много хора, включително и лекари, да се възстановят от лаймска болест, нещо го възпира пишейки за тази истина. Това е така, защото историята на лаймската болест идва с ужасно много емоционален багаж – множество погрешни теории, клинични грешки и модерни заблуди.

Това, което Антъни Уилям ни разкрива, е много различно от убежденията за лаймската болест, които съществуват досега. А подбудите му са прости, той иска просто хората да разберат какво всъщност представлява лаймската болест и как могат да се преборят с нея. Той работи и чака търпеливо, обучавайки толкова много практикуващи лекари и други хора за лаймската болест, като през цялото време се надява, че медицинските проучвания ще разкрият истината. Но минава поредната година, и още една, а медицинските общности просто следват все по-погрешни следи.

Никой не разполага с десетилетия от живота си, които да пропилее, докато чака отговори на въпроса защо е болен.

Ако истинската причина за лаймската болест не продължи да достига до хората, преди самата болест да се развие до следващото ниво, истината никога няма да има шанс да ги освободи. През следващите две десетилетия сме се насочили към момента, в който всеки, който страда от симптоми, свързани с ревматоиден артрит, множествена склероза, фибромиалгия, миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора, лупус, заболявания на щитовидната жлеза или друго състояние, което се причинява от вируса на Епщайн-Бар, ще бъде изследван за лаймска болест с погрешни тестове и ще получава погрешно диагнозата лаймска болест. Същото ще се случи и с всеки, който има проблеми с надбъбречната умора или хронични нарушения на чревния тракт.

За да разберете объркването около лаймската болест, представете си снежна топка. Тя започва да се търкаля надолу по склона на планината и става все по-голяма и по-голяма. Скоро започва да поглъща дървета, диви животни, телефонни стълбове, хижи – всичко, което се изпречи на пътя ѝ. С огромна, почти неудържима инерция, набрана от невежеството и объркването, снежната топка на объркването за лаймската болест поглъща добронамерени практикуващи лекари и тези, които страдат от нейните симптоми. Сега е на път да предизвика истинска лавина.

Най-лесното нещо, което бихме могли да направим, е да се отдръпнем от пътя й, но ние не работим така.

В името на милионите хора, които могат да бъдат погълнати от лудостта на лаймската болест през следващите 20 до 50 години – нашите дъщери и синове, както и новите поколения практици, лекари и лечители, които ще продължат да работят с остарели хипотези, като същевременно сами ще се разболяват от симптомите на лаймската болест – трябва да направим каквото можем, за да предотвратим лавината.

В тази статия ще научите истината за лаймската болест и ще научите как да се предпазите от капаните на тази болест създадени през XX век.

Поглед назад

Нека се върнем за миг назад във времето до ноември 1975 г., когато множество деца и млади хора развиват симптоми, които алармират лекарите да започнат разследване в района около Лайм, Кънектикът, който дава името на лаймската болест.

Първо нека си припомним тогавашните технологии: аналогови телефони с шайба на стената в кухнята, няма такова нещо като гласова поща, а Sony тъкмо пуска първия си видеомагнетофон за продажба в САЩ. В света на медицината, на децата изтръгват сливиците, сякаш са ябълки по дърветата, без да разбират каква е основната причина за тонзилита. Дори и днес няма клинично разбиране за причината за тонзилита. Докато технологиите са направили скок, напредъкът в областта на хроничните и мистериозните заболявания е почти в застой. Симптомите, които децата и няколко възрастни в района на Лайм започват да изпитват – хронична умора, главоболие, болки в ставите и т.н. – са били симптоми, които се наблюдават от десетилетия във всеки друг град в Кънектикът, както и във всеки друг щат на Америка. И все пак някак си в този район около Лайм заболяването започва да се третира като нещо ново и неразпознаваемо. Най-вероятно това е така, защото състрадателните лекари са се опитвали да надхвърлят ролята си, приемайки тези симптоми по-сериозно в личен план. Лекарите, изследователите и жителите на града започнали да търсят виновник и попаднали на еленския кърлеж, защото един от пациентите съобщил, че е видял кърлеж няколко седмици преди да се разболее. Това е все едно влак да дерайлира по неизвестни причини, а пътник да спомене за елен, който е видял да пасе на 50 мили назад. И в двата случая следите не се потвърждават. Въпреки че никой не е можел да обясни защо кърлежът може да зарази някого с лаймска болест, започва лов на вещици в стил XVII век. Въз основа само на слухове, мишена стават елените и кърлежите, които живеят по тях.

През 1981 г. един ентомолог обявява, че е открил липсващото звено – бактерия на име Borrelia burgdorferi, която кърлежите предават на хората чрез ухапване. Откритието му е възхвалявано и води до редица тестове и лечения на лаймска болест, фокусирани върху бактериите.

За медицинските власти това е било идеалното решение. Така или иначе никой не обича кърлежите, а теорията за болестта, пренасяна от кърлежи, подхранва вече съществуващия в обществото страх от природата. Медицинските власти решават, че могат да се откажат да търсят отговор.

За съжаление всички тези "открития" се оказват погрешни.

Това, което няма да чуете никъде другаде: лаймската болест не се причинява от кърлежи и лаймската болест не се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi. Когато изследванията са се провеждали през 70-те и 80-те години на миналия век, бихте предположили, че изследователите биха осъзнали, че проблемът се случва в цялата страна и в световен мащаб. А днес бихте си помислили, че някой ще се събуди и ще осъзнае, че стотици хиляди хора, които никога не са били в близост до еленски кърлеж, получават диагнози за лаймска болест.

Що се отнася до Borrelia burgdorferi, тя е нормална част от околната среда, която се пренася от всяко човешко същество и животно на тази планета – включително и от напълно здрави такива. Истината е, че тази бактерия не представлява никакъв риск за здравето … и няма никаква връзка с лаймската болест. Ако някой болен от лаймска болест даде положителен резултат за Borrelia burgdorferi, това е без значение.

Въпреки това почти всички усилия на медицинските общности през последните десетилетия за разработване на методи за диагностициране и лечение на лаймска болест се основават на погрешната предпоставка, че тя се причинява от кърлежи и бактерии.

Когато една погрешна теория започне да живее свой собствен живот, никой няма да иска да признае грешката и да я опровергае. Това е равносилно на строеж на къща по лошо начертани чертежи. Работникът може да разпознае проблем с плановете, но да се усъмни, защото не иска да предизвика проблем или да застраши работата си. В тази ситуация, независимо от това колко опитни са строителите и колко сложни и красиви са декорациите, първият силен вятър, който се появи, ще събори къщата.

По подобен начин приемането на неверни предположения от страна на медицинските общности през 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век води до неописуеми страдания на пациентите, на които не само не се помага, но в много случаи тежко се вреди от добронамерени лекари, действащи въз основа на трагично неточната информация.

Нещо друго, което медицинските общности не знаят, е, че има множество причини хората да изпитват симптоми, свързани с лаймска болест. Най-ранната версия, която датира от 1901 г., е предизвиквала сравнително леки симптоми. До 50-те години на миналия век болестта мутира в повече разновидности и щамове. След това започва да мутира в още по-агресивни разновидности, което ни води до симптомите на лаймска болест от 70-те години на миналия век.

По това време болестта всъщност е навлизала в живота на хора по целия свят в продължение на почти 60 години, като симптомите ѝ винаги се приписват на други заболявания или просто се смятат за "мистерия".

С тези заболявания се сблъскваме и днес, като за много от тях вече имаме имена, включително миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора, фибромиалгия, множествена склероза, амиотрофична латерална склероза (АЛС), заболявания на щитовидната жлеза, лупус, болест на Крон, болест на Адисон, автоимунни заболявания и много други. Въпреки това те все още предизвикват широко разпространено недоумение и често са причина за поставяне на диагнози свързани с лаймска болест.

Симптоми на лаймската болест

Объркването по отношение на симптомите на лаймската болест е огромно. На този етап всяко автоимунно заболяване или мистериозно заболяване в познатата ни литература има симптоми, които са свързани с лаймската болест.

Ако посетите специалист по лаймска болест с каквито и да било симптоми или дори с диагноза за множествена склероза (МС), лупус, фибромиалгия, ревматоиден артрит, синдром на хроничната умора – говорим за лека до силна и/или постоянна умора; мускулна болка, слабост, схващания или спазми; синдром на неспокойните крака; мозъчна мъгла; парене на кожата; болки в челюстта; замаяност; мигрена; тревожност; болки и страдания; болки в ставите или подуване; или изтръпване на ръцете и краката – може да сте сигурни, че ще ви каже, че имате лаймска болест, независимо дали тестовете са положителни или отрицателни. Но ако посетите лекар, който не се занимава с лаймска болест, може да ви постави съвсем различна диагноза. Всичко е свързано с това къде се намира интересът и вниманието на лекаря.

Често Антъни Уилям сравнява посещението при специалист по лаймска болест с посещение на магазин за метли – не осъзнавате, че там се продават само метли. Казвате на продавача, че се нуждаете от консумативи, с които да изтъркате плочките на душа си, да почистите разливите в кухнята и да се отървете от ивиците по прозорците в хола. Няма да има значение, че всички тези задачи са извън обхвата на това, което магазинът продава – ще си тръгнете с метла.

Какво всъщност представлява лаймската болест

Както вече споменахме, първоначално медицинските среди са смятали, че лаймската болест се причинява от бактерия на име Borrelia burgdorferi, която се предава чрез ухапване от еленски кърлеж.

Напоследък лекарите и изследователите започнаха да осъзнават, че през последните три десетилетия и половина може би са се фокусирали върху грешната бактерия. Новите пациенти вече чуват за различни примамливи бактерии като Bartonella и микроскопичния паразит Babesia (който е хибрид – кръстоска между бактерия и паразит). А на новите пациенти не се разказва за дългия път, който другите са изминали с диагноза на борелия, и за всички капани по пътя. Те не разполагат с предимството на тази перспектива.

Между другото, трябва да знаете, че Bartonella и Babesia също са безвредни и повечето от нас ги носят. Това отново са теории за примамка и подмяна, които обещават отговор, но дават само предположения. В случай че се чудите, Bartonella и Babesia никога не са били клинично откривани в кърлеж в природата, който не е бил прикрепен към човек.

Истината е, че лаймската болест не е резултат от кърлежи, паразити или бактерии. Лаймската болест всъщност има вирусна, а не бактериална или паразитна основа. Когато медицинските общности най-накрая се събудят за тази истина, ще има надежда за пациентите с лаймска болест.

Истинската причина за това, което се нарича лаймска болест, е различна при всеки човек. Хората, които имат различни разновидности на Епщайн-Бар, могат да имат симптоми на лаймска болест, както и хората, които имат HHV-6 и различните му щамове. Хората, които са носители на някой от различните щамове на херпес зостер, могат да проявят симптоми на лаймска болест, като разновидностите, които се проявяват без обрив, причиняват най-тежките случаи, включително симптоми като възпаление на мозъка и други проблеми с централната нервна система. Същото важи и за всеки вирус от семейството на херпесните вируси. Кръвните изследвания на толкова много пациенти с лаймска болест дават положителен резултат и за ЕБВ, цитомегаловирус или HSV-1 (вирусът, който причинява трескави мехури) и толкова много пациенти имат различни мутации и щамове на вируси от това херпесно семейство, които дори не се показват при тестовете. Много вируси не се показват в кръвните тестове, защото са в органите или са нискостепенни инфекции. Всяка от по-агресивните разновидности на тези вируси може да стои зад симптомите на лаймската болест на пациента. Всички вируси, които изброявам по-горе, отново са от семейството на херпесните вируси и могат да причинят треска, главоболие, болки в ставите, мускулни болки, умора, болки във врата, пареща нервна болка, сърцебиене, почти всички неврологични симптоми и/или други симптоми, които лекарите смятат за т.нар. лаймска болест. Те могат драстично да намалят качеството на живот на пациента и да представляват сериозно предизвикателство, ако не се лекуват правилно.

Дори да имате симптоми на някой от тези вирусни инфекции, може да успеете да избегнете появата на пълноценно мистериозно заболяване, което получава диагнозата лаймска болест, като поддържате вируса в ниско ниво или в латентно състояние. А ако вече страдате от по-тежки симптоми, припознати като лаймска болест, можете да направите много, за да се преборите и преодолеете заболяването.

Кое предизвиква лаймската болест

Ако преживявате пристъп на вирусна инфекция и имунната ви система е необичайно слаба, можете да се сблъскате със симптомите на лаймската болест в рамките на няколко дни. Много по-често обаче ще носите вируса, без да знаете, че той е в организма ви, в продължение на години – може би дори десетилетия – преди да ви порази.

Всички вируси, за които говорихме, обикновено се крият в черния дроб, далака, тънките черва, ганглиите на централната нервна система или други области, където не могат да бъдат открити от имунната ви система. Черният дроб е мястото, където те най-често се загнездват, като в много случаи никога не се разклоняват и не навлизат на други места в тялото. Вирусът може да изчака, докато някое травмиращо физическо или емоционално събитие, лоша диета или друг отключващ фактор (за които ще прочетете след малко) ви отслаби и/или осигури среда, която да направи вируса по-силен. След това той може да се размножи – да увеличи броя си – като се нахрани с натрупаните токсини, например живак, които всеки има в себе си на определено ниво. Вирусът може също така да освободи невротоксин по време на етапа си на хранене, който да започне да изостря симптомите, например да възпали централната ви нервна система, което отслабва способността на имунната ви система да се бори с него. Когато сме предизвикани от емоционално преживяване, например разпадане на връзка, тялото ни се наводнява с различни видове адреналин, свързани с емоционалната травма. Прекомерните количества от този адреналин могат да отслабят още повече имунната система и дори да подхранват някои разновидности на вируси като ЕБВ.

Ако натрупате токсичен тежък метал като живак в организма си, той ще ви отрови и ще увреди имунната ви система. В същото време вирусът, който може да причини симптомите на лаймската болест, обича токсините на тежките метали – те са предпочитани храни, които го правят по-силен. Този двоен удар предизвиква вируса да напусне латентното си състояние и да започне да разраства своята "армия" от вирусни клетки.

Като друг пример, ако преживеете смърт в семейството, вашите стресови и болезнени емоции могат да понижат защитните сили на имунната ви система, защото подтикват надбъбречните жлези да произвеждат мощни смеси от адреналин, които могат да бъдат тежки за системата в продължителен период от време. В същото време тези излишни количества сурови версии на хормоните са друга предпочитана храна за вируса. Следователно силният стрес е много често срещан фактор, който предизвиква симптомите на лаймската болест.

Ухапването от кърлеж е в дъното на списъка на най-честите отключващи фактори - не причини - за лаймската болест, като съставлява по-малко от 0,5 % от случаите на Лаймска болест.

Заслужава да се отбележи също така, че цялостното ви здравословно състояние може да играе важна роля. Дори ако двама души имат точно един и същ вид вирусна инфекция и са поразени от един и същ отключващ фактор, този, който се храни добре, спортува редовно и спи достатъчно, може да не отслаби достатъчно имунната си система, за да активира вируса, докато този, който няма възможности да се грижи за себе си, може бързо да развие симптоми на лаймска болест.

Милиони хора в световен мащаб получават симптоми на лаймска болест заради следните отключващи фактори (изброени по реда на разпространението). Всички тези фактори могат да ви накарат да обикаляте по лекари и в крайна сметка да попаднете при специалист по лаймска болест, който, независимо от резултатите от изследванията ви, може да ви постави диагноза "лаймска болест" – без да разбира какво всъщност представлява тя.

Най-често срещаните тригери на Лаймската болест

Посочените по-долу вещества и обстоятелства не предизвикват лаймска болест. По-скоро те могат да предизвикат съществуващи вирусни състояния, които преди това са били спящи в организма – вирусни състояния, които се проявяват под формата на симптомите, които медицинските общности наричат общо лаймска болест. Тези отключващи фактори могат да тласнат вирусната инфекция, която е била в критична точка, отвъд ръба. Моля, имайте предвид, че могат да възникнат забавени реакции. Симптомите могат да се появят навсякъде от скоро след излагане на отключващия фактор до месеци по-късно. Отключващите фактори са изброени по ред на разпространение, като най-често срещаните са в горната част, а най-рядко срещаните – в долната.

 1. Ковид: може да отслаби имунната система, както като изчерпи резервите ѝ, така и като я накара да реагира прекомерно. Отслабената имунна система може на свой ред да предостави възможност на латентни вирусни инфекции да наберат сила и да създадат нови симптоми или да доведат до това, че симптоми, които някой е имал преди, да се появят отново. Ковид се отразява неблагоприятно на централната нервна система, а хората, които са страдали от неврологични симптоми на лаймската болест, често вече се сблъскват с компрометиране на нервната система. Подобно на грипа, ковид може да предизвика висока температура, която може да нагрее и натовари нервите, които са отслабени, наскоро са се излекували или се лекуват от причините, стоящи зад неврологичните симптоми на лаймската болест.
 1. Мухъл: ако имате мухъл в дома или офиса, прекарвате много часове всеки ден, вдишвайки гъбичките. Това може да изтощи имунната ви система, докато не настъпи срив. Ако някой друг член на семейството или колега е изложен на същия мухъл и все още не проявява симптоми, важно е да се знае, че той може да не е толкова натоварен с вируси или да няма същите вируси или разновидности на вирусите като човека, който развива симптоми.
 1. Зъбни амалгамни пломби на живачна основа: ако имате стари живачни пломби в зъбите си (наричани още сребърни), добронамереният зъболекар може да реши да ги отстрани всички наведнъж за ваша безопасност. Това е грешка. Това претоварва имунната система и трябва да се работи с всяка пломба поотделно, тъй като живакът обикновено е стабилен там, където се намира, докато има голяма вероятност процесът на отстраняване да завърши с изпращане на токсичния живак в кръвта ви.
 1. Прекомерно вземане на кръв: когато се вземат по-голям брой кръвни банки, това може да бъде стрес за имунната система, тъй като самата имунна защита, която държи вирусите, причиняващи симптомите на лаймска болест настрана, се извлича от тялото заедно с взетата кръв. По-големите вземания на кръв обикновено отнемат значителна част от имунната система на човека в този ден и понякога са необходими седмици, за да се възстановят тези части от имунната система. В рамките на тези седмици, когато пълната сила на имунната система не е налице, за да следи кръвта, вирусите могат да получат възможност да укрепнат и да се размножат. Инфекциите могат да се придвижват от орган в орган с лекота, тъй като не са изолирани, и това може да доведе до обостряне на симптомите, независимо дали след седмица, няколко седмици или месец. Антъни Уилям препоръчва да се правят по-малки кръвни вземания при повече посещения. Ако се борите със симптоми на лаймска болест или друго състояние, обозначено като автоимунно, той препоръчва не повече от четири епруветки кръв наведнъж и дори обмислете по-малко, ако сте много чувствителни. Грешка, допускана от добронамерени лекари, е да взимат голям брой епруветки с кръв при чувствителни хора.
 1. Живак в други форми: живакът от всеки източник е отровен. Например честото консумиране на морски дарове, особено на големи риби като риба тон и риба меч, които обикновено съдържат значителни количества живак, в крайна сметка може да доведе до превишаване на границите на имунната ви система и до вирусна инфекция. Винаги се съобразявайте с излагането на живак. Дори в днешните модерни времена винаги сме уязвими от контакт с него, особено в областта на медицината. Проучвайте и поставяйте под въпрос това, което се предлага на вас, на децата ви и на останалите членове на семейството ви.
 1. Пестициди, хербициди и фунгициди: ако на моравата или в градината ви има отрови или живеете в близост до пръскана ферма, парк или голф игрище, всеки ден прекарвате време, вдишвайки неволно техните изпарения. Това едновременно ви уврежда и подхранва вирусната инфекция с токсини, които я подсилват.
 1. Инсектициди в дома: спрей за летящи буболечки, спрей за мравки, спрей за хлебарки и други отрови, предназначени за убиване на насекоми, в крайна сметка отравят и вас и също подхранват вирусната инфекция.
 1. Грип: поставя на изпитание имунната система, като изчерпва резервите ѝ или предизвиква свръхреакция на имунната система, която я изчерпва по-бързо, отколкото при нормални обстоятелства. Когато имунната система е понижена, това може да позволи на други вируси – тези, които са отговорни за симптомите на лаймската болест – да излязат на повърхността. Също така, когато имате анамнеза за възпаление на нервите и други неврологични симптоми на лаймската болест, високата температура при грип може да доведе до стрес за централната нервна система, което да доведе до прегряване на нервите, които са наскоро излекувани, чувствителни или възпалени - което от своя страна води до връщане на симптомите. (Имайте предвид, че по-леките щамове на ковид могат да се проявят като обикновен грип.)
 1. Загуба на близък човек: емоционалната травма от загубата на близък човек може както да отслаби имунната ви система, така и да подсили вирусните инфекции, които се хранят с получените в резултат на това по-разяждащи хормонални смеси, произвеждани от надбъбречните жлези.
 1. Разбито сърце: предателство от страна на любим човек, неочаквана раздяла, неприятен развод или нещо, което причинява подобна емоционална травма, е често срещан фактор за задействане на вируси по същите причини.
 1. Грижа за болен близък: отново емоционалната травма може както да отслаби имунната система, така и да подсили вирусите.
 1. Ухапване от паяк: ухапването от паяк всъщност е много по-често срещан отключващ фактор за симптомите на лаймската болест, отколкото ухапването от кърлеж, като на него се падат около 5% от случаите от този списък. Ако при ухапването в кожата ви остане част от отровата на паяка, може да се получи инфекция, която да отслаби имунната ви система. Приблизително в 1 от 5 случая това ще доведе и до червен обрив.
 1. Ужилване от пчела: подобно на ухапването от паяк, ужилването от пчела е много по-често срещан фактор, предизвикващ симптоми на лаймска болест, отколкото ухапването от кърлеж, като на него се дължат около 5% от случаите от този списък. Ако при ужилването част от пчелата остане в кожата ви, може да се получи инфекция, която да отслаби имунната ви система. Приблизително в 1 от 5 случая ще се получи и червен обрив.
 1. Предписвани с рецепта "благоприятни за вирусите" лекарства: вирусите се развиват добре от антибиотиците, които същевременно отслабват имунната система. Лекарства като бензодиазепините имат подобен ефект. Ако подозирате, че имате вирусна инфекция, посетете лекаря си и преоценете лекарствата, които приемате.
 1. Прекалено много предписани лекарства: дори ако дадено лекарство е необходимо за вас в умерени количества, предписването на прекалено много може да изкара имунната ви система от строя, отваряйки вратата за вирусна атака. Или ако няколко лекари ви предписват различни лекарства, те могат да се комбинират в претоварващ имунната система коктейл.
 1. Употреба на наркотици: нелегалните наркотици, които съдържат токсини, могат едновременно да изкарат имунната ви система от строя и да осигурят гориво за вирусна инфекция.
 1. Финансов стрес: притесненията, че ще загубите работата си, няма да можете да плащате сметките си и дори евентуално ще останете без дом, могат да доведат до редица силни предизвикателни емоции - включително страх от провал, страх от смъртта, загуба на представа за себе си, стрес и срам - които могат да отслабят способността на имунната ви система да отблъсне вирусна инфекция.
 1. Физически наранявания: ако си изкълчите глезена, претърпите автомобилна катастрофа или друго физическо нараняване, това може да изтощи организма ви до степен, в която вирусът да се почувства окуражен да нападне. Това важи с двойна сила, ако се наложи операция за отстраняване на проблема, защото операцията обикновено е придружена от антибиотици.
 1. Плуване през лятото: когато времето е топло, в езерата или по брега на океана могат да се натрупат червени водорасли. Загубата на кислород, която те създават, насърчава развитието на бактерии, които могат да отслабят имунната ви система и да предизвикат излизане на вирус от състояние на покой.
 1. Изтичане на токсични в-ва: токсични тежки метали и други токсини могат да се стичат от стари сметища в близките езера, особено през горещото лятно време. Плуването в тези езера ви излага на въздействието на токсините и понижава способността на имунната ви система да се бори с вирусната инфекция.
 1. Професионално почистване на килими: традиционните препарати за почистване на килими използват химикали, които са силно токсични за вас. Освен това много килими вече съдържат токсини, така че "почистването" е добавяне на отрови върху отрови. Ако прекарвате много време на закрито, ще дишате тези токсични изпарения през по-голямата част от всеки ден, което може както да отслаби имунната ви система, така и да подхрани вирусите. Избягвайте това, като купувате "органик" килими и органични почистващи препарати и/или като използвате съвременна услуга за почистване на "органик" килими. Дори те са под въпрос. Ако сте много чувствителни, помислете дали да не премахнете килимите си.
 1. Прясна боя: повечето пресни бои изпълват въздуха с токсични изпарения. Ако се намирате в дом или офис без голяма циркулация, в крайна сметка може да отслабите имунната си система и да предизвикате вирусна инфекция.
 1. Безсъние: всяко нарушение на съня нарушава работата на организма ви, което с течение на времето може да предизвика вирусна инфекция.
 1. Ухапване от кърлеж: въпреки че медицинските общности грешат, като смятат, че кърлежите причиняват лаймска болест, ухапването от кърлеж може да бъде отключващ фактор за симптомите на лаймската болест. Както при ухапванията от паяци и пчелни ужилвания, нападението, при което част от създанието остава в кожата ви, може да доведе до инфекция, която от своя страна отслабва имунната ви система. А ако имате скрит вирус и моментът е перфектен, едно ухапване може да е всичко, от което се нуждаете, за да предизвикате избухване на вирусна инфекция. Тази инфекция няма нищо общо с Borrelia burgdorferi; Borrelia не е бактерията, която е в основата на тази инфекция. Отново, противно на общоприетото схващане, кърлежът е най-рядко срещаният причинител в този списък, отговорен за по-малко от 0,5 % от случаите на лаймска болест.

Дори ако някой от тези отключващи фактори събуди спящ вирус, може да мине известно време, преди вирусът да завърши подготовката си за война – като например отглеждането на армия от вирусни клетки "войници" – и да започне първоначалната си атака. Нито един от тези отключващи фактори не може да ви зарази с вирусите, които причиняват симптомите на лаймската болест, нито пък с различните бактерии, които погрешно се свързват с лаймската болест.

Ако страдате от това, което лекарите наричат лаймска болест, то има вероятност да сте приютили вирус в тялото си години преди да се разболеете. Има приблизително 75% вероятност един или повече от горепосочените фактори да са се появили в рамките на три месеца до една година от появата на симптомите ви.

Продължение на статията в “Антъни Уилям разкрива истината за лаймската болест (част 2)”.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.