Защо жените са по-податливи на заболявания на щитовидната жлеза

Защо жените са по-податливи на заболявания на щитовидната жлеза

Защо много от симптомите и състоянията, които разгледахме в статиите за заболявания на щитовидната жлеза, засягат в по-голяма степен жените, отколкото мъжете? Защо толкова често чуваме за проблеми с щитовидната жлеза и мистериозни хронични заболявания като за женски проблем?

Първо, част от това възприятие е погрешно. Исторически погледнато, за мъжете е имало по-голяма стигма при признаването на физическо неразположение. През 40-те и 50-те години на ХХ век, когато жените посещават лекаря, описвайки своите здравословни проблеми, мъжете също преживяват епидемия от депресия, тревожност, промени в настроението, прекомерно изпотяване, колебания на телесната температура, мозъчна мъгла, сърцебиене и други подобни. Въпреки това стоицизмът имал висока стойност за мъжете. Те са израснали с посланието, че трябва да бъдат силни и стабилни и затова много от тях стоят настрана от лекаря и премълчават симптомите си, създавайки илюзията, че страдат само жените. След като симптомите на жените предизвикват достатъчно вълнение в медицинските среди и те получават широко разпространената диагноза "менопауза", сходните симптоми на мъжете стават още по-трудни за признаване. Сега мъжът не само се колебае дали да признае за "слабост"; което така или иначе го притеснава, а и се страхува от асоциацията, че преживява собствеи "физически изменения".

Въпреки че не е било толкова очевидно, ЕБВ е засягал силно мъжете и в това няма нищо срамно. Проблеми с черния дроб, наддаване на тегло, неспокойни крака, хипертония, висок холестерол и запек са само няколко примера за тези симптоми, които вероятно можете да разпознаете в поне един мъж в живота си. Ракът на простатата също произхожда от ЕБВ.

Все пак има много истина в наблюдението, че жените се сблъскват с хронични симптоми като проблеми с щитовидната жлеза в по-висока степен от мъжете. До голяма степен това е свързано с репродуктивния цикъл на жената. Всеки месец нейният организъм влага огромно количество енергия и ресурси, за да подготви тялото си за възможността да се роди бебе. Когато жената има менструация, 80% от активната имунна система и резервите на организма ѝ отиват за обновяване на утробата, което значително намалява енергията, с която тялото ѝ разполага, за да се предпази от болести по това време. А по време на овулация 40% от имунната система и резервите на тялото ѝ отиват за този процес – отново оставяйки отворена врата за болестите да се възползват. Освен това по това време се повишава производството на кортизол и адреналин, които изпращат гориво за ЕБВ в кръвта ѝ. Всичко това означава, че два пъти месечно жените стават по-податливи на заплахи за здравето като ЕБВ. Ето защо жените често се разболяват от настинка, грип, мигрена или възпалено гърло точно преди или по време на менструация,  защото имунната им система спада.

Да не говорим, че в днешно време жените живеят с повече очаквания от всякога. Под натиска на това да правят кариера, да водят домакинство, да радват партньорите си, да съчувстват и съпреживяват с приятелите си, да се грижат за семейството си и да изглеждат добре, докато го правят, повечето жени на практика имат 10, 20 или 30 работни места. Освен физическото и умственото натоварване, което това носи, съзнанието, интуицията и състраданието, необходими за поддържане на всичко това, също могат да бъдат изтощителни, ако няма възможност за възстановяване. Много е лесно да се изчерпим при всичко това, а изтощената имунна система е един от любимите пътища за развитие на ЕБВ.

Това означава, че на жените не може да им се размине да не се грижат за себе си. Ако сте жена и сте чувствали, че имате нужда от одобрение, за да превърнете здравето си в приоритет, считайте това за вашето разрешение. Особено по време на менструация, овулация, бременност и възстановяване след раждане, вземете необходимите мерки, за да запазите равновесие. Това е най-доброто, което можете да направите за тези, които разчитат на вас. В противен случай твърде много неща висят на косъм.

Без значение кои сте, заслужавате да признаете всички здравословни проблеми, с които сте се сблъскали, с нагласата, че това не ви представя в лоша светлина. Ако сте мъж, не забравяйте: симптомите и състоянията, за които прочетохте в тази глава, не са проблеми само на жените; ЕБВ е патоген с равни възможности. Вие също заслужавате грижа за себе си. С разкриването на ЕБВ такъв, какъвто е, можете да видите борбата си в съвсем нова светлина.

За статията са използвани материали от книгата на Антъни Уилям "Изцеление на щитовидната жлеза". Очаквайте скоро в нашия блог, още статии по темата!

Други статии за щитовидната жлеза:

“Истината за щитовидната жлеза”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – как започва всичко”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 2)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 3)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 2)”;
“Рак на щитовидната жлеза”;
“[Видео] Имате ли тиреоидит на Хашимото? – говори Антъни Уилям”;
“Антъни Уилям за безсънието и проблемите със съня при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Съветите на Антъни Уилям за лечение на проблеми със съня и защо лошите сънища са добри”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 1)”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 2)”;
““Гадаещите тестове” за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за лекарствата за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за живота без щитовидна жлеза”;
“Антъни Уилям разкрива истината за йода”;
“Антъни Уилям разкрива истината за цинка”;
“Мощни лечебни храни за щитовидната жлеза”;
“Кои храни да избягваме при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Лечебни билки и хранителни добавки за щитовидната жлеза”;
“Как сокът от целина помага при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Чай за лечение на щитовидната жлеза”;
“Лебен бульон за щитовидната жлеза”;
“Лечебен сок за щитовидната жлеза”;
“Лечебно смути за щитовидната жлеза”.

Подобни публикации

[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.