Антъни Уилям за безсънието и проблемите със съня при заболявания на щитовидната жлеза

Антъни Уилям за безсънието и проблемите със съня при заболявания на щитовидната жлеза

Ако имате проблеми със спокойния сън, причината не е в щитовидната жлеза. Вероятно сте чували точно обратното, защото тенденциите сочат, че проблемите с щитовидната жлеза обясняват голяма част от безсънието. Истината е, че това не е така. Ако се окаже, че се будите и въртите през нощта, щитовидната ви жлеза не е виновна за това.

Сам по себе си сънят все още е голяма загадка за съвременната медицина, а в частност причините, поради които толкова много хора имат проблеми със съня, са още по-загадъчни за науката. Ето защо се появяват определени теории, като например идеята, че нарушената функция на щитовидната жлеза – друг мистериозен аспект на здравето – създава нарушения в съня. Да се обвинява щитовидната жлеза по този начин е все едно, когато пожарникарите пристигнат на мястото на пожар, да посочат комина като причина, без да направят никаква експертиза. При правилен подход разследващите биха установили, че в камината дори не е имало огън и котелът не е работил – коминът не би могъл да бъде причина за това. И все пак, тъй като е в центъра на всичко, той се счита за проблем.

Модерната тенденция за "щитовидната жлеза като проблем" не се основава на доказателства или разбиране. Тя е митична. Макар че, както Антъни Уилям отблязва често в книгите си, митовете могат да се превърнат в закон, когато се повтарят достатъчно често. Нито един практически факт не може да свърже съня и щитовидната жлеза. Просто така се случва, че много хора имат едновременно проблеми със съня и с щитовидната жлеза, така че медицинските теоретици бъркат корелацията с причинно-следствената връзка. В много случаи както проблемите с щитовидната жлеза, така и нарушеният сън се причиняват от вируса на Епщайн-Бар, който е истинската причина те толкова често да се случват заедно.

Точно така, ЕБВ отново е виновник за често срещано здравословно оплакване. Той обаче не е единственият виновник. Много различни фактори могат да причинят проблеми със съня, а в някои случаи може да се проявят няколко едновременно. Например невротоксините на ЕБВ може да намаляват невротрансмитерите, от които се нуждаете, за да изпращате правилните сигнали за сън и в същото време черният ви дроб може да е запушен, което да го изпрати в едва доловим спазъм в ранните сутрешни часове, който да ви събуди, след като най-накрая сте заспали. Освен това може би през годините в храната ви се е промъкнало много натриев глутамат и натрупването на натриев глутамат в мозъка ви изгаря невроните, от които се нуждаете, за да запазите ума си спокоен преди лягане.

Или може би сте в ситуация, в която невротоксините на ЕБВ ви причиняват болки, които затрудняват заспиването, плюс надбъбречните ви жлези са твърде изтощени, за да произвеждат достатъчно от специализираната смес адреналин, от която се нуждаете, за да захранвате сигналите за сън, плюс някои токсични тежки метали, които са попаднали в организма ви през годините, блокират правилната неврологична активност в мозъка ви, свързана със съня.

По-подробен списък на тези причини, ще намерите по-надолу в статията. Трябва да знаете това: в нито един от тези случаи проблемът не е в самата щитовидна жлеза. Сънят не се регулира от хормоните на щитовидната жлеза. Вашата щитовидна жлеза също така не изгаря мозъка ви, не запушва черния дроб, не ви кара да се чувствате болни, не въздейства на надбъбречните жлези и не пълни организма ви с токсини. Тя е невинна. Тези, които твърдят обратното, са подведени. Тенденцията, която твърди, че щитовидната жлеза обяснява съня, е тази, при която се съчетават две медицински загадки, сякаш две неизвестни правят едно известно. Това е ситуация, в която лекари с добри намерения приемат една теория като система от убеждения и излагат идеята, а теорията бързо може да се разпространи и засили.

Истината е, че сънят е от решаващо значение за избавянето от ЕБВ и за оздравяването на щитовидната жлеза. Докато се ръководите от погрешни теории, ще бъдете възпрепятствани от възможността да стигнете до същността на проблема със съня си, а без да разберете какво не е наред със съня ви, е много трудно да накарате проблема да изчезне.

Дори и да не бихте посочили безсънието или нарушенията на съня като един от хроничните си проблеми, да се научите как да използвате съня, така че той да бъде максимално лечебен, е важна част от вашето възстановяване. Дотук в статиите за заболяванията на щитовидната жлеза открихте вируса, който стои зад огромното мнозинство от нарушенията на щитовидната жлеза, придобихте знания за здравните грешки и заблуди, които трябва да избягвате, прочетохте всичко за храните и добавките, които убиват вируса и възстановяват щитовидната жлеза, и усвоихте някои техники, за да стигнете още по-далеч в оздравяването си. Сега стигаме до крайъгълния камък: съня.

Без подходящ сън не можете да се излекувате правилно. Когато наистина спите правилно и когато знаете как да успокоявате съзнанието си, когато лежите будни, вие притежавате едно от най-мощните оръжия за борба с ЕБВ и за възстановяване на щитовидната жлеза.

Това е така, защото сънят е от съществено значение за функционирането на имунната система – вашата обща имунна система и индивидуалните имунни системи на щитовидната жлеза и черния дроб. Той е най-доброто възстановително средство, полезно за: (1) укрепване на щитовидната жлеза, за да може да поддържа хомеостазата на организма, както и да отблъсква и прочиства вирусните клетки от нея; (2) укрепване на черния дроб, докато той се прочиства от ЕБВ и неговите отпадъци; и (3) позволяване на невротрансмитерните химикали да се възстановят, след като са били изгорени от вирусните невротоксини.

Сънят също е невероятно профилактично средство. Например, ако спите правилно, когато ЕБВ е все още във втора фаза (като получавате хранителната подкрепа, която разгледахме в статията "Мощни лечебни храни за щитовидната жлеза", и отстранявате онези храни от статията “Какво да не ядем”, които подхранват вируса), черният дроб може да получи необходимата подкрепа, за да се пребори с вирусната инфекция, така че тя да не напредне към щитовидната жлеза.

Ако имате проблеми със съня, всичко това може да ви се струва стресиращо. Може би си мислите: "Стига вече, разбирам. Разбира се, че бих заспал, ако можех.” Тъй като иронията е в това, че заспиването помага да се излекуват проблемите, които на първо място причиняват проблеми със съня, може да се притеснявате, че тъй като сънят не идва лесно за вас, сте напълно лишени от този ценен ресурс. Това може да ви изглежда като порочен кръг.

Оставете притесненията си настрана. На първо място, когато разберете какво стои зад проблема със съня ви, безсънието вече няма да има силата да надвисва над вас като мистериозен призрак. Когато успеете да установите какво ви пречи да спите, което е от голямо значение за вас, получавате предимство и сънят веднага става по-малко проблемен. Второ, има тайни на съня, които можете да се научите да използвате във ваша полза, така че лечебните му ползи да не останат недостъпни.

Когато надникнете в тайните на съня, цикълът се превръща от порочен в добродетелен. Колкото по-качествен сън получавате, толкова повече можете да елиминирате проблемите, които на първо място правят съня проблемен. Докато се лекувате, сънят се превръща във ваш основен източник на отдих – такъв, който се грижи за вас и ви зарежда, за да можете да посрещнете следващия ден с жизнеността, от която се нуждаете, за да преследвате целта си и да направите света по-добро място.

Идентифициране на проблемите със съня

Понякога не е тайна какво се крие зад неспокойния сън през нощта. Ако, да речем, имате тийнейджър, който е излязъл на парти до късно, тогава знаете точно защо умът ви все още е неспокоен, независимо че вече сте си легнали. Ако наскоро сте преживели раздяла или сте имали разногласия с партньора си, ако се притеснявате за важен изпит или среща на следващата сутрин, ако скърбите за загуба или преживяване, което е разклатило доверието ви, или дори ако се пръскате от вълнение за предстоящия ден, вече знаете какво стои зад безсънието ви.

Има и нощи, в които не се случва нищо от изброеното по-горе или когато то е достатъчно на заден план, за да можете да го изключите, когато си легнете. Това ви поставя в групата на мистериозните проблеми със съня. Понякога най-стресиращата част от това е мистерията, това, че не знаете какво стои зад проблема. С настъпването на деня започва да се прокрадва известна тревога, защото не можете да предвидите какво ви очаква през нощта. Дали това ще бъде една от онези нощи, през които ще преминете невредими, потънали в спокоен сън, докато стане време за ставане? Или това ще бъде нощ на мъчение, в която се страхувате, че с всеки изминал час ще бъдете все по-заспали и по-малко бодри за следващия ден? Ако не е тревожно разстройство, което ви държи будни, непредсказуемостта на проблем със съня може да го направи.

Изследванията на съня са често използвана техника в медицината, за да се определи какво се случва, когато сънят на някого е проблемен. Посещавате лаборатория за изследване на съня, свързват ви с диоди, след което се опитвате да се унесете в сън, а в другата стая има техници, които следят дейността на тялото ви. След това вашият лекар оценява резултатите, за да види дали е налице нарушение на съня.

За съжаление, изследванията на съня рядко дават отговор на въпроса какво наистина не е наред и как да го отстраним. В случай на сънна апнея например, състояние, при което дишането е прекъснато или твърде повърхностно по време на сън, изследването на съня може да бъде много полезно за диагностициране на апнеята и определяне на нейната тежест. След това пациентът ще получи предписание за апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) с указания за настройките, които да използва и това е всичко. CPAP може да има някакво значение. Може дори да помогне значително. Разликата в това как се чувства пациентът след спокоен сън с него, при някои може да е от земята до небето.

Какво обаче става с причината за сънната апнея? Какво става, ако пациентът иска да облекчи основното заболяване, което му създава проблеми с дишането по време на сън? Често най-добрият съвет, който медицинските среди могат да предложат, е да се опита да отслабне. (Повече за сънната апнея ще разгледаме след малко.) Така че изследванията на съня имат своите граници.

Ако искате да се справите с даден проблем, първата стъпка е да определите неговите характеристики. Когато става въпрос за проблемен сън, не съществува само един вид, така че не всички могат да бъдат обяснени и решени по един и същи начин. Ето някои често срещани проблеми, с които хората се сблъскват по отношение на съня:

  • Първоначално не можете да заспите, а след няколко часа най-накрая се унасяте. Когато се събудите, не се чувствате отпочинали.
  • Лесно заспивате, а след това се събуждате в малките часове, без да можете да заспите отново, преди да е станало време за ставане. Разочарованието от невъзможността да заспите отново изостря и без това напрегнатият ви мозък, а когато слънцето започне да изгрява, това предизвиква още по-голямо безпокойство.
  • Както и по-горе, заспивате лесно, а след това се събуждате през нощта, макар че в този случай в крайна сметка успявате да заспите отново в ранните сутрешни часове.
  • През цялата нощ влизате и излизате от слаб сън, като никога не изпадате в твърдо състояние на спокоен сън. Понякога това може да бъде съпроводено с честа нужда от уриниране.
  • Не спите през цялата нощ, но не защото искате. Не сте навън, за да се забавлявате, да се влюбвате или да учите за изпит – вие сте в леглото и страдате през цялата нощ от безсъние. Когато дойде сутринта, сте напълно неспокойни и се сривате в различни моменти през деня, въпреки че дрямката може да ви се стори недостъпна. През нощта започвате всичко отначало.
  • През целия ден сте изтощени. Трудно се справяте със задачите си и единственото, за което мислите, е да си легнете и да затворите очи. Когато настъпи нощта, изведнъж сте "будни" и е трудно да се успокоите достатъчно, за да заспите навреме.
  • Успявате да заспите и да останете заспали цяла нощ, само че се събуждате с усещането, че имате нужда от още осем часа. Това може да протече в две посоки: (1) близките ви ви казват, че хъркате силно и/или че спирате да дишате или дишате много плитко през нощта. Те дори могат да ви кажат, че сте се събудили от хъркане, въпреки че веднага сте се върнали към съня и не сте си спомнили. (2) Изключили сте проблеми с дишането, а изтощението продължава. Без значение колко рано си лягате или колко късно се събуждате, не се чувствате освежени след сън.
  • Точно когато сте на път да потънете в сън, неволно дръпване на ръката или крака ви събужда отново. Това може да се случи няколко пъти подред.
  • Уморени сте и сте готови за сън, само че някакво странично усещане ви държи будни. То може да бъде от неврологично естество (шум в ушите, бръмчене, синдром на неспокойните крака) до кожни проблеми, болки и страдания, както и препускащи мисли.

След като установите какво определя вашия проблем със съня, можете да продължите напред, за да определите кои са причините за него.

Причини за проблемите със съня

Много фактори, понякога в комбинация един с друг, могат да допринесат за това човек да не може да си почине добре през нощта. Чуваме много за това как устройствата ни държат будни с неестествената си светлина и стимулиращото мозъка съдържание. Това със сигурност е един от елементите, които трябва да се вземат предвид и с който вероятно сте се сблъскали, ако имате проблеми със съня. Знаете, че трябва да държите компютрите, телефоните, таблетите и будилниците далеч от леглото си, че спалнята ви трябва да е тъмна и тиха и че трябва да започнете да се приготвяте за лягане с достатъчно време преди това.

Ами ако сте опитали всичко това, а проблемът със съня ви остава загадка? Не е изненадващо, че роля играят Безпощадните четири – радиацията, токсичните тежки метали, вирусите и ДДТ, както и някои от техните помощници и разновидности.

Вирусна активност

Вирусните проблеми са една от основните причини за проблеми със съня. Вирусът на Епщайн-Бар, херпес зостер, цитомегаловирусът, HHV-6 и дори някои бактерии могат да отровят организма ни и да ни държат будни през нощта. Това е така, защото вируси като Епщайн-Бар отделят невротоксини, които са смущаващи по три основни начина: (1) те предизвикват свръхчувствителност в централната нервна система, която управлява съня; (2) те създават болки в тялото, което може да ви попречи да се отпуснете достатъчно, за да заспите; и (3) те могат да намалят активността на невротрансмитерите и тъй като тоно те позволяват комуникация между мозъчните клетки, това може да попречи на предаването на правилните съобщения за съня. По този начин вирусните невротоксини могат да създадат проблеми, свързани с невъзможността да заспите в продължение на часове или да се събудите посред нощ и да не можете да заспите отново.

Безсънието, причинено от вируси, често се бърка с проблем с щитовидната жлеза, защото, както казахме по-рано, често се случва безсънието и проблемите с щитовидната жлеза да се проявяват паралелно. Това не е така, защото недостатъчно активната или свръхактивната щитовидна жлеза причинява проблеми със съня, въпреки това, което може да чуете от други източници. Истината е, че нарушената функция на щитовидната жлеза и трудностите със съня са симптоми на ЕБВ – това е причината те да съществуват едновременно. Често именно вирусът в четвърти стадий причинява безсъние, което означава, че проблемът с щитовидната жлеза вече е в ход, независимо дали е открит вашия лекар или не.

Токсични тежки метали

На първо място в списъка на нарушителите на съня е наличието на токсични тежки метали в организма. Тези тежки метали са особено проблематични в мозъка, където те не остават само на едно място, а се окисляват, създавайки вълни от токсични вещества, които ги разпространяват и увреждат мозъчната тъкан по пътя си. Тежките метали могат също така да прекъснат електрическите импулси и да създадат проблеми с електролитите и невротрансмитерните химикали, което води до изключване на невротрансмитерите, които иначе биха изпратили правилните съобщения за сън в целия мозък. Тази дисфункция може да доведе до множество проблеми със съня, включително непостоянен сън, липса на дълбок сън и невъзможност да заспите изобщо. Особено тийнейджърите могат да бъдат засегнати от токсичните тежки метали, които пречат на съня.

Токсичност от мононатриев глутамат (MSG)

Огромна част от хората в страната не спят заради токсичността от мононатриев глутамат (MSG). Тази често срещана съставка отива направо в мозъка, където дерайлира електрическата активност с токсини и ко-токсини, които изгарят мозъчната тъкан. Веднъж попаднал в мозъка, мононатриевият глутамат остава там (освен ако не го разградите и извадите с помощта на техники за детоксикация), създавайки дългосрочни проблеми, които могат да включват проблеми със съня. Това е така, защото MSG е кръвен враг на невроните. Той полепва по невроните и ги прави електрически свръхчувствителни, така че когато електрическият импулс преминава през неврона, той се нажежава повече, което предизвиква хаотична, непропорционална реакция. Все едно мононатриевият глутамат превръща неврона в бенгалски огън. И подобно на бенгалският огън, невронът с това подобно на гориво покритие от MSG в крайна сметка изгаря.

Непримиримата вражда на неврона с MSG може да доведе до препускащи мисли, чувство на сърбеж, трудности при успокояването на ума и усещането, че сте обсебени от нещо, от което не можете да се отървете преди лягане. Много хора, които трябва да правят много медитации или техники за успокояване, преди да се успокоят за през нощта, или които постоянно се будят през нощта, имат по-голямо количество MSG, насищащо мозъчната им тъкан.

MSG е навсякъде, затова внимавайте. Както вече знаем от книгите на Антъни Уилям, едно от най-измамните места, където се крие, е в съставката естествени аромати, която може да се промъкне дори в най-здравословно изглеждащите пакетирани органични храни и добавки в магазина за био продукти. (За по-пълен списък на начините, по които мононатриевият глутамат се прикрива в списъците със съставки и в храната в ресторантите, вижте главата "Какво да не ядем" от преработеното и допълнено издание на “Лечителят Медиум”).

Проблеми с черния дроб

Вашият черен дроб работи усилено за вас през целия ден. Той отблъсква патогените и токсините, като пречиства кръвта ви и създава жлъчка, за да разгражда излишните мазнини в храната. Също като вас, черният дроб се нуждае от време за почивка и затова, когато си легнете вечер, черният ви дроб също заспива. Той изключва работата си за известно време и преминава на автопилот. Около три-четири часа сутринта (при всеки е различно) черният ви дроб започва отново да се събужда. Благодарение на току-що получения подмладяващ сън той отново започва да преработва отрови, бактерии, вируси и отпадъци (като мъртви клетки, включително мъртви червени кръвни телца), като ги събира, сякаш изнася боклука на тротоара, така че когато се събудите сутринта и се хидратирате, да изхвърлите всичко това навън. Този оздравителен и пречистващ процес също така предотвратява натрупването на билирубин.

Ако черният дроб е със забавени функции поради диета с високо съдържание на мазнини и преработени храни, тогава, когато се опитва да си свърши работата в малките часове на сутринта, той изпада във фин спазъм, като се свива и усуква. През повечето време това не е нещо, което можете да усетите. Малкият танц на черния дроб обаче създава достатъчно смущения в организма, за да се събудите. Това обяснява онези нощи, в които заспивате нормално, след което изведнъж ставате отново в ранните сутрешни часове и след определен период от време сте в състояние отново да заспите. Това може да обясни и онези тягостни нощи, в които през цялото време се унасяте и се разбуждате през цялото време.

Проблеми с храносмилането

По същия начин храносмилателните проблеми могат да попречат на съня. Нервната система е много чувствителна и работи в тандем с храносмилателния тракт. Благодарение на свързващите от север на юг (мозък-черва), известни като блуждаещ и френетичен нерв, всичко, което се случва в храносмилателния тракт, незабавно се предава на мозъка. Така че ако имате болки в храносмилането, подуване на корема, спазми или чувствителен стомах, тези симптоми могат да задействат нервната система и да ви държат нащрек, когато се опитвате да заспите.

Храносмилателната дейност също може да ви събуди, дори и да не усещате дискомфорт. Човек често няма представа, че да речем, илеумът (частта от тънките черва, която се свързва с дебелото черво) е възпален от излишния адреналин и затова всеки път, когато храната преминава през този участък, тя задейства нерви, които се свързват с мозъка. Докато примигвате събудени в тъмното, няма да можете да откриете нищо, което се случва в корема ви, и ще ви се струва, че сте се събудили без причина. Всъщност вечерята се е смилала по време на съня, а перисталтиката просто е накарала храната в храносмилателния тракт да премине през чувствителна зона.

Емоционални сътресения

Често в живота ни се случва да се разочароваме. Най-добрият ви приятел се обръща срещу вас, сродната душа потегля в друга посока, родителите ви се развеждат, тялото ви се разболява без привидно никакво обяснение, хората около вас смятат, че вие сте виновни за болестта си. При всички тези преживявания губим доверие. И ако загубата на доверие е достатъчно голяма или ако с времето се натрупат твърде много нарушения на доверието, без да бъдат балансирани, можем да преживеем емоционални сътресения. Те обаче не са само емоционални – има и физически компонент. Както Антъни Уилям разкрива в книгата си “Лечителят медиум – преработено и допълнено издание", големите и малките травми могат да създадат нервно прегаряне и белегова тъкан в мозъка. Резултатът е на липсата на сън. Толкова много хора преживяват това през живота си и то никога не е забавно. За някои то може да бъде опустошително за усещането им за това кои са като личности и хората около тях. Колкото и да е трудно, по пътя на тези преживявания можем да придобием сила, да презаредим душите си и да се издигнем от пепелта на емоционалните сътресения и посттравматичното стресово разстройство.

Сънна апнея

Както казахме по-рано, сънната апнея е едно от свързаните със съня състояния, които медицинските проучвания са започнали да обединяват. През последните десет години все повече хора получават диагнози за сънна апнея и дори в телевизионните предавания вече се шегуват с героите на средна възраст и техните апарати CPAP. Учените са открили, че хроничното хъркане не е безобидно. То често е показателно за проблеми с дишането, които пречат на някого да навлезе в истински спокоен цикъл на сън, така че лекарите започват да предписват тези апарати CPAP, които да прокарват въздух през дихателните пътища на пациентите, докато те спят.

Това е чудесен подход за хора с обструктивна сънна апнея, която може да е резултат от редица физически обструкции. Някои често срещани причини за обструктивна сънна апнея включват излишна слуз, като при постназална капка; възпалени и разширени лигавици в гърлото; възпаление на бронхите, сливиците или аденоидите; проблеми със септума; хроничен синузит; лимфна обструкция; общо подуване; оток и наднормено тегло, което оказва натиск върху гърлото и гръдния кош. Както и при всички останали проблеми със съня, които разгледахме тук, обструктивната сънна апнея не е присъда за цял живот – всичко е въпрос на антивирусни, антимикозни и противовъзпалителни храни, които да ви донесат облекчение.

Съществува и необструктивна сънна апнея, която Антъни Уилям нарича неврологична сънна апнея. Това е формата на състоянието, при която CPAP не предлага толкова голямо облекчение, защото не става въпрос само за необходимостта от изтласкване на въздуха, а за централната нервна система и поддържащите нерви. Неврологичната сънна апнея се припокрива с разстройството на съня, което съвременната медицина нарича централна сънна апнея, което до голяма степен остава медицинска загадка. Макар че изследванията са определили централната сънна апнея като различна, все още са на светлинни години от разбирането какво стои в основата ѝ. 

Ето какво се случва в действителност, когато обструкциите не са виновни за затрудненията с дишането по време на сън: от една страна, активност в мозъка, подобна на припадък (причинена от замърсители). Това не са действителни припадъци. По-скоро в мозъка се появяват пренапрежения на електрическа енергия на наистина миниатюрно ниво. Това е достатъчно, за да предизвика пауза в дишането. Този вид неврологична сънна апнея може да възникне в резултат на токсичност от мононатриев глутамат (MSG), високи нива на комбинация от токсични тежки метали като живак и алуминий или излагане на пестициди като ДДТ и/или хербициди. Всички тези фактори са склонни да създават химически дисбаланс в мозъка, който причинява тези енергийни скокове. Често срещан сценарий е някой да развие сънна апнея след преместване и да няма представа, че това се дължи на пестицидите, пръскани в помещенията от бившите обитатели на новия му дом. Вирусната активност също може да причини неврологична сънна апнея, тъй като вирусните невротоксини могат да възпалят блуждаещия нерв, който преминава през гръдния кош и влияе на дишането.

Надбъбречна умора

Хората, които никога не са се сблъсквали с надбъбречна умора, вероятно чуват думата умора и си мислят, че за хората, които страдат от това състояние, сънят е най-малката им грижа. В края на краищата, не означава ли умората просто, че сте изключително уморени и можете да заспите по всяко време? Всеки, който се е сблъсквал с постоянна умора, може да ви каже, че това не е така. Всъщност надбъбречната умора може да ви създаде проблеми със съня. Състоянието се характеризира с надбъбречни жлези, които се колебаят между производството на твърде много адреналин и твърде малко от него.

Често срещан сценарий е, че надбъбречните жлези са недостатъчно активни през деня, защото се въздържат в случай на криза и затова усещате отпадналост или постоянна нужда от разпускане през деня. Когато настъпи нощта и не е възникнала извънредна ситуация, надбъбречните жлези освобождават адреналина, който са задържали, което е причина за усещането за "внезапно събуждане", когато слънцето залезе. Възможно е също така, когато надбъбречните жлези са свръхактивни, те да изтласкват приливи на разяждащ излишен адреналин, който изгаря и намалява невротрансмитерите, пречейки на съня.

Дори недостатъчно активните надбъбречни жлези през нощта могат да направят съня проблематичен, защото това означава, че те може да не произвеждат достатъчно от специфичната смес от хормони, от които се нуждаете, за да заспите. (Точно така - имате нужда от определени видове адреналин, които помагат за заспиването, навлизането в REM стадия на съня и сънуването.)

Тревожност

Били ли сте от децата, които са отлагали лягането, защото са се страхували да останат сами на тъмно? Или пък някога сте имали проблеми със съня, защото нещо неприятно е планирано за следващия ден, а вие не искате то да дойде твърде скоро? Всички сме изпитвали тази тревожност, свързана със съня, дори и само от време на време. За някои хора това състояние е редовно явление и обикновено не е тайна, че зад безсънието им стоят тревога и безпокойство.

Въпросът е какво се крие зад необяснимото безпокойство по време на сън? В някои случаи това е страх от кошмари. В други случаи става дума за посттравматично стресово разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Някой от другите фактори в този раздел ви е причинил достатъчно проблеми със съня, така че леглото си не се чувствате на безопасно място и не можете да се отпуснете напълно. При този тип ситуации първо трябва да се обърне внимание на основния здравословен проблем, за да се премахне всяка продължаваща травма или отключващ фактор.

В други случаи обаче тревожността е аморфна и неназовима и не може да бъде проследена до конкретно предизвикващо я преживяване. Този вид тревожност, подобна на тази, която разгледахме в статията “Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 3)”, е свързана с това, че Безпощадните четири предизвикват физиологични (често неврологични) смущения. При един от видовете тревожност нервите стават "алергични" към вирусни невротоксини, което повишава чувствителността на нервите и създава екстремно чувство на тревожност. В друг случай токсичните тежки метали, които се окисляват в мозъка, прекъсват електрическите импулси, предизвиквайки рикошет, карайки ви да изпитвате паника, ирационални мисли, безпокойство или усещането, че не можете да мислите трезво, защото съобщенията в мозъка не достигат до предназначението си.

Тревожността може да възникне и в резултат на ДДТ в мозъка. Този пестицид, за който мислим, че отдавна е изчезнал, е толкова упорит, че се сблъскваме с него и днес, и е кръвен враг на невроните, който кара тези нервни клетки да се самоунищожават, което води до внезапно чувство на тревожност. Радиацията също може да допринесе за тревожност, нарушаваща съня, защото радиацията повишава хистаминовите реакции и възпалението в организма – възпаление, което не се открива при класическите кръвни тестове за възпаление, като например С-реактивен протеин и тестове за антинуклеарни антитела. Хората с възпаление, предизвикано от радиация, могат да се чувстват горещи или подути, или кожата им може леко да гори, като всичко това може да доведе до тревожно, неспокойно състояние на ума, което пречи на съня да дойде лесно.

Понякога тревожността се засилва заради нещо, което се случва в червата. Както разгледахме в "Проблеми с храносмилането" по-горе, нервните връзки означават, че чувствителността на храносмилателната система сигнализира на мозъка. Това е често срещана причина посред нощ човек да се събуди притеснен без видима причина. В зависимост от степента на чревното дразнене, този човек може да успее да заспи отново, след като то премине, или да остане буден през цялото време, след като се е събудил.

Допълнителни неврологични проблеми

При тези, които трудно успяват да заспят дори за миг през цялата нощ, причината често е сериозна дисфункция на невротрансмитерите и невроните, съчетана със свръхактивни или недостатъчно активни надбъбречни жлези. Това може да доведе до нежелани нощи, в които, въпреки че си лягате в разумен час, все още сте будни, за да видите изгрева на слънцето. Често се наблюдава сериозен недостиг на магнезий. Обикновено този тип смущения в съня са в основата на посттравматично стресово разстройство. Това не е ПТСР, предизвикано от безсъние, за което говорихме преди малко. То по-скоро произтича от травматично преживяване в някоя друга област на живота, независимо дали в далечното или близкото минало, което е довело до неврологични проблеми. В този случай, вместо да са прекалено горещи, както е при токсичността от мононатриевия глутамат, електрическите импулси са прекалено студени и стават недостатъчно активни. Без достатъчно електричество, което да се движи през невроните, невротрансмитерните химикали, които и без това са изчерпани при такива обстоятелства, не получават достатъчно "тласък", за да изпращат съобщения за сън до мозъчните клетки.

Още един неврологичен проблем е повтарящото се, неволно потрепване. Това често означава, че мозъчната тъкан е наситена с токсини като токсични тежки метали, аспартам, MSG, ДДТ и други пестициди, хербициди, токсични наноматериали и/или други синтетични химикали. Информацията трябва да преминава през мозъка леко и плавно, непрекъснато. Насищането обаче означава, че мозъчната тъкан не успява бързо да получи информацията от невротрансмитерите и така химикалите на невротрансмитерите се задържат и се събират на малки депа, докато не се натрупа толкова много информация, че да я освободят в неочакван изблик, който разтърсва тялото. (През деня същият процес се случва и при хората, които страдат от това състояние, макар че те не са достатъчно спокойни, за да го усетят, защото работят на принципа на адреналина. Ако обаче подремнат по обяд, вероятно ще изпитат същото събуждане.)

Нито една част от тази статия няма за цел да ви тревожи. Всички проблеми, които току-що изброихме, могат да се излекуват. Страшно и обезкуражаващо е, когато не знаете какво се случва и имате чувството, че това е извън вашия контрол. Това вече не е така. Сега имате отговори, а както винаги сме казвали, това е първата стъпка към изцелението. Нека да проучим как най-накрая можете да продължите напред.

За статията са използвани материали от книгата на Антъни Уилям "Изцеление на щитовидната жлеза". Очаквайте скоро в нашия блог, още статии по темата!

Други статии за щитовидната жлеза:

“Истината за щитовидната жлеза”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – как започва всичко”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 2)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 3)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 2)”;
“Рак на щитовидната жлеза”;
“[Видео] Имате ли тиреоидит на Хашимото? – говори Антъни Уилям”;
“Съветите на Антъни Уилям за лечение на проблеми със съня и защо лошите сънища са добри”;
“Защо жените са по-податливи на заболявания на щитовидната жлеза”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 1)”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 2)”;
““Гадаещите тестове” за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за лекарствата за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за живота без щитовидна жлеза”;
“Антъни Уилям разкрива истината за йода”;
“Антъни Уилям разкрива истината за цинка”;
“Мощни лечебни храни за щитовидната жлеза”;
“Кои храни да избягваме при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Лечебни билки и хранителни добавки за щитовидната жлеза”;
“Как сокът от целина помага при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Чай за лечение на щитовидната жлеза”;
“Лебен бульон за щитовидната жлеза”;
“Лечебен сок за щитовидната жлеза”;
“Лечебно смути за щитовидната жлеза”.

Подобни публикации

[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
[Видео] Еликсир за кожата от Антъни Уилям – подобрява производството на колаген и здравето на кожата
Този еликсир е мощно средство за поддържане на кожата. Оксидативният стрес може да натрупа токсини и основата на дермата да отслабне. За да
Прочети още
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.