Антъни Уилям разкрива истината за йода

Антъни Уилям разкрива истината за йода

Много хора са загрижени за йода, когато става въпрос за хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото. За да разберем дали йодът е полезен или вреден за човек с недостатъчно активна и/или възпалена щитовидна жлеза, трябва да мислим за него в контекста на това, каква е неоткритата причина за проблема с щитовидната жлеза: вирусът на Епщайн-Бар.

Йодът е дезинфектант, ефективен при унищожаването както на вируси, така и на бактерии. Вероятно сте го използвали или сте чували, че се използва като антисептик за почистване на рани и предотвратяване на инфекции. Когато висококачественият йод попада в организма на човек, чрез диета или хранителни добавки, той прилага същата способност за борба с микробите. Това също така означава, че човек с недостиг на йод е по-уязвим към бактериални и вирусни инфекции. Така че, ако имате инфекция на щитовидната жлеза от ЕБВ, която причинява хипотиреоидизъм и/или Хашимото, не искате да имате йоден дефицит, защото това може да доведе до по-голяма податливост към ЕБВ, което от своя страна води до податливост към заболявания на щитовидната жлеза.

Защо има такова голямо объркване по отношение на йода и щитовидната жлеза? Защото когато йодът достигне до щитовидната жлеза, той убива вирусните клетки с много висок интензитет, което от своя страна може временно да повиши възпалението. Пациентите, при които ЕБВ причинява само лека хипотиреоидна болест, често могат да се справят добре с йод, което е от полза, тъй като той може да помогне за укротяване на вируса, преди той да напредне до степен, която предизвиква Хашимото. От друга страна, твърде много йод наведнъж за човек с високо ниво на тиреоидит (ЕБВ инфекция на щитовидната жлеза) може да бъде непосилен, защото започва да убива толкова много вирусни клетки, толкова бързо, че възпалителната реакция може да бъде много силна и неприятна.

Това възпаление често се бърка с автоимунна реакция. Популярно опасение е, че йодът предизвиква свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза, които организмът възприема като чужди нашественици, което подтиква имунната система да атакува щитовидната жлеза. Тази теория е погрешна. Тя пропуска най-важния фактор от всички – че болестта на Хашимото е резултат от вирусна инфекция.

Един от ключовите фактори за хората с хипотиреоидизъм е да избягват пълния недостиг на йод. Избягването на йодния дефицит може да помогне за предотвратяване на рак на щитовидната жлеза, рак на гърдата, рак на мозъка, рак на белия дроб, рак на черния дроб, рак на стомаха, рак на панкреаса, рак на устата и челюстта и др. Тъй като повечето видове рак са причинени от патогени, йодът е ваш съюзник, защото е антисептик за тези патогени. Участващ в над 5000 химични функции на организма, почти всички от които не са открити от медицинската наука и проучвания, йодът осигурява важна подкрепа както за щитовидната жлеза, така и за имунната система.

Ако сте лекар или друг практикуващ специалист, никога не приемайте, че на човек, който идва при вас за помощ, не му липсва йод, само защото живеем в модерни времена. Макар че вие, като професионалист, който се грижи за здравето си, вероятно се опитвате да се храните с богата на хранителни вещества диета, която включва някои естествени източници на йод и вероятно използвате техники, за да не позволявате на стреса да завладее живота ви, това не означава, че някой друг не консумира ежедневно сода, енергийни напитки, захарни изделия, понички и бял хляб, докато се справя с прекомерното количество стрес. Редовните дози непродуктивни фактори – като газираните напитки, кофеина, царевичния сироп, рафинираното брашно и постоянния излишък на адреналин – лишават организма от ценни микроелементи като йод. Недостигът на йод може да се наследи още при раждането.

Изобретяването на йодираната сол не е премахнало йодния дефицит. Йодът, който се добавя в някои видове готварска сол, е само частично полезен за щитовидната жлеза и имунната система. В някои случаи може дори никога да не стигне до щитовидната жлеза. Точно както не смятаме, че яденето на обогатен бял хляб е е полезна хранителна диета, така и не можем да разчитаме, че евтината "обогатена" сол, поръсена върху некачествена храна, ще реши проблемите ни. Използването на йодирана сол като източник на йод е все едно да си направите застраховка “Автокаско” само на задната лява врата на колата. Ако колата претърпи злополука, застраховането на един елемент няма да е достатъчно за покриване на претенцията – точно както йодът от йодираната сол няма да окаже голяма подкрепа при здравословен проблем.

Светът има различни нужди от йод, отколкото преди години. Голяма част от населението има чувствителност на имунната система. Вече е почти невъзможно да се измъкнем от йодния дефицит. Днес живеем с микроби, каквито не е имало в миналото. Мутирали разновидности на бактерии и вируси като стрептококите и ЕБВ, както и супербактерии като метицилин-резистентният стафилокок (MRSA), придружени от бомбардировка с токсини и не рядко, изключително количество стрес. Наред с това нараства и радиационният фактор. Дори лъчението от рентгенова снимка на зъбите или от мобилните телефони е достатъчно, за да изчерпи част от йодните ни запаси. Сега, когато сме изправени пред толкова много предизвикателства, изискващи повече от всякога, имунната ни система трябва да бъде по-силна и в резултат на това телата ни изразходват йод по-бързо от когато и да било. Не е достатъчно, че в по-голямата си част имаме малко повече йод в организма си, отколкото сме имали преди. Поради тези повишени нужди и техните физически последици, днешният йоден дефицит има по-сериозни последици за здравето, отколкото йодният дефицит през 50-те, 60-те или дори 70-те години на миналия век.

Въпреки че кръвните тестове понякога могат да открият следи от йод в кръвта, той е много неуловим, така че тестовете не са напълно надеждни. Една бърза подсказка е оцветяването на ноктите. Ако ноктите ви нямат здравословен цвят, има вероятност да страдате от липса на йод. Някои реални признаци за това, че йодният дефицит си проличава, са хронични инфекции на пикочните пътища (ИПП), хронични инфекции на синусите, акне, инфекция с хеликобактер пилори, язви, циреи, лесно хващане на настинки и простудни заболявания, бронхит, пневмония, тонзилит и ларингит. Съществуват и много незабележими симптоми на понижена имунна система, причинени от йоден дефицит, като например простудни заболявания, афти и рани в устата, ечемик в окото, сърбеж в очите, сърбеж в ушите, алергии, постназална капка, болки в гърлото, хронична кашлица, хемороиди, подуване при врастнали нокти, гъбички по ноктите на краката и ръцете, както и порязвания или драскотини, които се инфектират. По-важно от всякога е да оказваме необходимата подкрепа на имунната си система.

Не е задължително това да означава прием на йодни хранителни добавки. Йодът в морските водорасли от Атлантическия океан като дулсе, келп и фукус може да бъде много полезен за укрепване на имунната система и за борба с инфекциите на щитовидната жлеза. Можете също така да се обърнете към отгледаната в САЩ спирулина, зеленолистните зеленчуци (включително мащерка, рукола, спанак и салата ромен, червена и маслена салата), лука, кълновете, микрозеленчуците, магданоза и глухарчето. Ако се чудите дали хранителната добавка с йод е подходяща за вас и какъв вид е най-добър, посъветвайте се с вашия лекар за висококачествен атомен йод, предназначен за вътрешна употреба. Тъй като това е микроелемент, не се нуждаете от големи количества от него, така че не искате да прекалявате с йода. Особено ако имате напреднал стадий на тиреоидит, не бързайте да въвеждате йод в живота си, за да не ви затрупат симптомите, за които специалистите по щитовидната жлеза все още дори не знаят, че са симптоми на вирусна смърт.

Също така имайте предвид, че независимо от начина, по който си набавяте йод, цинкът го оживява. Цинкът синергично възпламенява йода, като го "активира" и го прави по-биоактивен и биоусвоим, за да може тялото ви да го използва по-добре. Когато имате недостиг на цинк, не можете да задържите йода и той напуска тялото ви много бързо, така че губите от лечебните ползи на йода, дори когато получавате много йод. От друга страна, когато получавате достатъчно цинк, той позволява на организма да приема йода, който консумирате, да го задържа и да работи за вас.

За статията са използвани материали от книгата на Антъни Уилям "Изцеление на щитовидната жлеза". Очаквайте скоро в нашия блог, още статии по темата!

Други статии за щитовидната жлеза:

“Истината за щитовидната жлеза”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – как започва всичко”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 2)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 3)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 2)”;
“Рак на щитовидната жлеза”;
“[Видео] Имате ли тиреоидит на Хашимото? – говори Антъни Уилям”;
“Антъни Уилям за безсънието и проблемите със съня при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Съветите на Антъни Уилям за лечение на проблеми със съня и защо лошите сънища са добри”;
“Защо жените са по-податливи на заболявания на щитовидната жлеза”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 1)”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 2)”;
““Гадаещите тестове” за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за лекарствата за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за живота без щитовидна жлеза”;
“Антъни Уилям разкрива истината за цинка”;
“Мощни лечебни храни за щитовидната жлеза”;
“Кои храни да избягваме при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Лечебни билки и хранителни добавки за щитовидната жлеза”;
“Как сокът от целина помага при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Чай за лечение на щитовидната жлеза”;
“Лебен бульон за щитовидната жлеза”;
“Лечебен сок за щитовидната жлеза”;
“Лечебно смути за щитовидната жлеза”.

Подобни публикации

[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.