Емоционалната страна на прочистването (част 2)

Емоционалната страна на прочистването (част 2)

Продължение на статията “Емоционалната страна на прочистването (част 1)”.

Мазнини и чувства

След продължителен период на прочистване, през който не сте приемали радикални мазнини, връщането към тях може да се окаже трудно. Основната причина, поради която намаляваме или елиминираме радикалните мазнини, е да облекчим натоварването върху черния дроб. По същество ние се храним за черния дроб, за да обслужва мозъка и останалата част от тялото, а както добре установихме, храната и храненето засягат и емоционалната страна на всеки от нас. Много от проблемите, които имаме, са свързани с храни и необходимостта да се въздържаме от такива, които ни действат успокояващо може да доведе до различни негативни емоции. Нека да разгледаме по-конкретно емоциите, които са свързани с радикалните мазнини.

Връщане към нормалния начин на живот

Какво се случва след пречистването, когато отново започнем да разнообразяваме храната си? Тогава също могат да се появят емоции. Това е така, защото в края на прочистването често изпитваме чувство на удовлетворение и се чувстваме емоционално силни. Понякога сме на такъв хайп, че дори не сме сигурни дали сме готови да се върнем към нормалния живот. Така че след края на прочистването, ако сме подложени на стрес или емоционален натиск, а в магазина ни извика някоя храна и ние решим да я изядем, дори да е здравословна храна като тахан или авокадо, може да се почувстваме малко виновни. Може би ще се появи чувство на поражение или провал. Може би ще почувстваме, че сме пречупили, обърнали или забавили процеса на оздравяване. Дори и първоначално да се чувстваме така, не можем да гледаме на това по този начин. Вместо това трябва да видим, че сме успели. Независимо дали сме се отказали изцяло от радикалните мазнини, или просто сме преминали на нискомаслено хранене, фактът, че изобщо сме го направили, е голямо постижение за черния дроб и придвижва оздравителния ни процес напред.

Физически усещания

Връщането към радикални мазнини след прочистване може да повлияе не само на емоционалното, но и на физическото ви усещане. Току-що сте се освободили от мазнини за първи път в живота си. Освен всичко друго, което сте направили в името на прочистването си, дори само приема на специални храни и напитки в точно определено време, само по себе си е изключително. Ако след това веднага се върнете към приема на обичайното количество мазнини, твърде възможно е да се появи неприятно чувство на дискомфорт. Една от причините е, че принуждавате тялото да произведе много жлъчка веднага след почивката от радикални мазнини. Другата причина е, че това сигурно ще ви накара да осъзнаете с какви големи количества мазнини сте се хранели допреди това.

Тук има ключова разлика между това, от което тялото ви се нуждае и това, което си мислите, че му е нужно. Ярък пример за това, че сме изгубили връзка с познанието за неговите нужди, е когато кажем: „Тялото ми се нуждае от яйца. То се чувства добре, когато консумирам яйца“. Истината е, че яйцата хранят всеки познат (и непознат) патоген в тялото ни. Когато за известно време спрем яйцата и други проблемни храни, интуицията ни значително се подобрява. След направеното прочистване, когато отново се върнем към консумирането на радикални мазнини (ако поискаме), ще сме по-склонни да предпочетем малко тахан или авокадо в салатата, отколкото две сварени яйца или нещо по-вредно.

Още тайни на вирусното прочистване

Когато в организма ни е имало вирусна дейност в продължение на години - например на ЕБВ или херпес симплекс, в него се е натрупало и значително количество невротоксини, което най-вероятно е довело до неприятни симптоми. При прочистване, докато мастните клетки се източват, невротоксините и дори дерматоксините също се връщат обратно в кръвообращението, като се носят из тялото, преди да бъдат изкарани. Те съдържат информация, която може да бъде изключително далечна и обширна, много трудна за определяне. Въпреки всичко човек може да изпита свързаните с нея усещания, макар и едва доловимо.

Информацията на невротоксините и дерматоксините зависи от историята на вирусния щам, който ги е произвел. Преди да влезе във вас, вирусът е бил в някой друг и в някой друг преди това, и в друг преди него. И като всеки вирусен щам, когато се прехвърля от човек на човек, той събира данни. Когато сте се заразили, вирусът вече е съдържал множество нива на емоционална и физическа информация за изживявания на хората, в които вече е бил. Когато е проникнал във вас, той е събрал информация и след това произведените от него невротоксини и дерматоксини са съдържали тази информация. Освобождавайки се от тези патогени, може несъзнателно да изпитате някои от емоциите, свързани с информацията за предходните носители и моментите, в които те са се заразили или са си препредали тези вируси.

Когато изпитвате подобни неясни емоции, не се самообвинявайте. По-добре е да осъзнаете, че е става дума за нещо много по-голямо от вас и че вината не е ваша, защото не вие сте го предизвикали. В такива моменти е важно да се дистанцирате от тези чувства. Вместо това не забравяйте най-важното – те ще отминат и вие нямате причина да вините себе си. Няма смисъл да съдите сами себе си за усещания, които са ви непонятни. Знайте само, че състоянието ви се подобрява, че оздравявате и постепенно ще изпитвате все по-малко емоционална болка. С напускането на невротоксините и дерматоксините, произведени от тези вируси, състояния като депресия и тревожност ще започнат да отшумяват.

Още тайни на адреналина

Когато говорим за прочистване, адреналинът заслужава по-специално внимание. Първо, трябва да уточним, че при всяка житейска ситуация надбъбречните жлези освобождават специфична смес от хормони, свързани с това събитие. Когато преживяването е интензивно, сместа от адреналин е по-силна и това едновременно ви предпазва – като ви дава сили да го преодолеете – и ви вреди поради силата ѝ. Хормоналната смес, която изпомпват надбъбречните ви жлези, съдържа и информация, която се асоциира с преживяването в момента. След това този адреналин се натрупва в тъканите и органите. При отделянето му от клетките, тъканите и натрупаните мазнини емоциите от преживяното може да се проявят.

Тези видове постоянно претоварване с адреналин могат да влияят негативно на здравето ви, ако адреналинът не напуска лесно тялото – а една от причините адреналинът да не напуска лесно тялото е, ако ядем храни, които не са полезни или сами по себе си са токсични. Това важи особено много за богатите на мазнини храни, редовният прием на които води до натрупването на мастни клетки в черния дроб и други места в тялото. Тези мастни клетки се насищат с адреналин. Като оставим настрана мазнините, клетките на нашите органи се насищат с адреналин – дълбоко в черния дроб например бихте могли да имате натрупан адреналин без мазнини.

В много случаи храните, които ядем по време на криза, не позволяват на адреналина да напусне тялото. Често ядем храна, за да потиснем болката. Не че трябва да изпитваме вина или срам от това – естествено е да посягаме към храната в трудни моменти, тъй като мозъкът и тялото ни искат гориво, за да се справят. Не сме научени кои храни наистина могат да ни помогнат, затова не правим най-добрия избор и посягаме към онези, които се насищат с адреналина, отделян в тялото по същото време. Това означава, че адреналинът може да се складира по-лесно и дълбоко в тялото, вместо да го напусне по естествен път, както е предвидено. Когато не се храним в кризисни ситуации, адреналинът действително излиза от тялото по-бързо, но това не означава, че е полезно да гладуваме! И в двата случая той стига до черния дроб и други части на тялото и се натрупва там, ако не предприемем активни мерки за прочистване.

Сродни души в изцелението

Всеки има уникален житейски опит. Някои хора изживяват много повече трудности, загуби и раздели, докато търсят любовта, други са имали редица неприятни делови взаимоотношения. Докато търсят пътя и призванието си и се възстановяват от изпитание, за което са обвинявали себе си, те се справят по различен начин с трудните спомени, освобождавайки се от онези, които могат, докато други остават заровени дълбоко в подсъзнанието. Макар преживяванията ни да се различават, те също така ни сближават.

Хронично болните често се чувстват по-силни, когато са заедно и могат да споделят страданието си. Дори и физическите им симптоми да не са едни и същи, те чувстват близост и това ги обединява. Освен това едва ли съществува емоционално преживяване, което да е толкова уникално, че никой друг на този свят да не го е изпитал. Всички познаваме чувството на предаденото доверие. Всички сме имали взаимоотношения с приятели, роднини, партньори или други хора, които са се влошили или дори са станали вредни за нас. Много хора са преживели физически травми. Всички сме оставали разочаровани.

И физически, и емоционално, дори когато подробностите се различават, сходствата в страданието са достатъчни да ни накарат да се разпознаем един в друг. Стига, разбира се, да не сме изолирани от онези, които са преживели подобни кризи. Понякога се чувстваме съвсем сами, особено когато експертите, при които търсим помощ, или хората около нас намекнат или директно ни кажат, че си въобразяваме, че сме болни или че сами сме се разболели. Хроничните болести все още се въз-приемат като нещо срамно и затова е трудно да намерим помощ от някой, който наистина знае за какво става дума. Успокойте се - дори да сте убедени, че само вие знаете какво е да се бориш за живота си, докато околните се отнасят скептично към схващането на мускулите, замъгленото мислене или умората, от които се оплаквате, има и други, които са изстрадали почти същото като вас. Не сте сами. Връзката ви с тези хора, когато ги намерите, ще е силна.

За повече подробности прочетете глава 25 “Емоционалната страна на прочистването” от книгата на Антъни Уилям “Прочистване за здраве”.

Подобни публикации

[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.