Ефекти от екстремното прочистване

Ефекти от екстремното прочистване

Независимо колко са популярни и известни диетите, прочистванията и детоксикациите, които предприемаме, трябва да обърнем сериозно внимание на възможните странични ефекти, които може да не са съвсем полезни, а в някои случаи дори и вредни. Чернодробните прочиствания са прекрасен пример за това: те би трябвало да са благоприятни за черния дроб. Това звучи малко странно, нали? Когато сте предприели прочистване на черния дроб, естествено бихте си помислили, че то е благоприятно за черния дроб?! Нормално е да си помислите, че след като се използва термина "черен дроб", това автоматичнo означава, че е безопасно за органа. Истината е, че не е задължително! Зад названието “прочистване на черния дроб” стои много повече. Когато предприемате такова прочистване, трябва да се грижите не само за черния дроб и неговите нужди, но и за друга критична част от тялото: надбъбречните жлези.

История от Антъни Уилям

В този откъс от книгата си “Помощ за черния дроб”, Антъни Уилям разказва следната история:

“Спомням си, че веднъж гледах как един приятел плеви градината си. Докато седях наблизо, той ми се оплака, че през последния месец е имал много ангажименти и не е можал да се погрижи за двора си. Плевелите бяха навсякъде. Коленичил, той изкореняваше вредните растения, като се приближаваше все повече до лехите с чушки, които беше посял. В наторената почва около тях плевелите изглеждаха особено гъсти и силни. Приятелят ми се захвана с един огромен магарешки бодил.

"Сигурен ли си, че искаш да го изтръгнеш?" Попитах го. "Ами ако вместо това го отрежеш в основата, за да не навредиш на почвата около чушките? Нали все пак, те са тези, които ти печелят награди на фермерския пазар всяка година?"

"Да", отговори приятелят ми, "Спечелих три години подред. Но трябва да махна този бодил, защото иначе той ще лиши чушките от хранителни вещества".

И така, той дърпаше, дърпаше и дърпаше, докато аз седях и се смеех. Изглеждаше, че отначало се опитва да бъде максимално внимателен, макар че бързо се изнерви и започна да се ядосва. Накрая впрегна цялата си сила и изкорени бодила с едно мощно дърпане – само че това не беше всичко, което изкорени. Заедно с магарешкия бодил сега в градинската леха се разхвърчаха сума ти растения на чушки, които бяха изкоренени, заедно с бодила и много пръст. Моят приятел веднага се погрижи за любимите си растения. Внимателно ги пресади и направи всичко възможно, за да поправи грешката си, като ги поля грижливо, подхрани ги със собствените си загадъчни отвари от хранителни вещества, както и с някои нови, които никога преди не беше опитвал. Въпреки всички допълнителни мерки, в сърцето си той знаеше, че е взел грешно решение, като се е заинатил с магарешкия бодил. Някои от чушките, които беше изкоренил бяха трайно пострадали.

На въпросните чушки им отне цял месец, за да се възстановят, а моят приятел така и не се възстанови истински. Макар че в крайна сметка чушките станаха червени и той успя да ги използва в кухнята и да ги добави към салати, те така и не достигнаха необходимия размер – бяха твърде дребни, за да участват на ежегодния конкурс на фермерския пазар. Хората го питаха какво се е случило, а той им казваше, че е трябвало да остави за малко градината, за да се занимава с някаква друга работа. Следващия път, когато го видях, той каза: "Трябваше просто да изрежа бодила до основата, да добавя богат компост около чушките и да продължа по план. Щях да имам чушките, които исках, а може би и по-добри."

Ролята на надбъбречните жлези в прочистването

Когато се опитваме да изчистим отровите от черния дроб и се прочистваме твърде бързо, опитвайки се да се отървем от всичко наведнъж, ние все едно се опитваме да изкореним твърде много. Много от прочистванията, на които можем да попаднем, създават буря в черния дроб – също така засягат и емоционалния ни център, създавайки една налудничава фиксация, която ни кара трескаво да прочистваме черния дроб до крайности. В този процес на прекомерно прочистване, надбъбречните ни жлези са тези, които поемат удара.

Точно така – надбъбречните жлези са като чушките в историята от преди малко, тъй като генерират сериозна топлина. Случвало ли ви се е да излезете навън в студа без яке? Започвате да мърдате пръсти или да тичате на място и това помага, защото кара надбъбречните ви жлези да работят. Когато раздвижвате мускулите си, тези жлези, произвеждащи топлина, изпращат адреналин в организма ви, за да ви е приятно и топло. Погрешно е схващането, че само засиленото кръвообращение е това, което ви затопля, когато се движите. Всъщност загряващият ефект се дължи на адреналина, който (1) раздвижва сърцето ви, за да започне да помпа по-бързо, така че (2) кръвта ви да разнесе по-бързо този допълнителен адреналин, който осигурява този затоплящ ефект. Както трябва да внимаваме да не прекалим с някои сортове люти чушки, които генерират много топлинни единици, така трябва да внимаваме и с надбъбречните си жлези. С тях трябва да бъдем нежни.

При неправилно прочистване не само черният дроб се натоварва повече, но и надбъбречните жлези може да пострадат. По начало те би трябвало вече да са стресирани и отслабени. Хората със здравословни проблеми обикновено имат надбъбречни жлези, които са компрометирани и не функционират по най-добрия начин. Много от тях се сблъскват с повтарящи се пристъпи на надбъбречна умора или постоянна, хронична надбъбречна умора. Когато прочиствате черния дроб, надбъбречните жлези имат отговорност, за която никой не знае – да съчетаят токсичните материали, освободени от черния дроб, с достатъчно адреналин, за да създадат прилив, който действа като механизъм за изчистване. Това означава, че за всяка една част отрова, която черният дроб детоксикира, надбъбречните жлези трябва да изпратят две части адреналин. Това е по-благоприятен за черния дроб вид адреналин от колкото корозивния, въпреки че и той има своето влияние върху този важен орган. Медицинските проучвания и науката все още не могат да измерят количеството токсини, отделяни от черния дроб във всеки един момент, особено по време на прочистване, нито пък дори са наясно с тази връзка между отрови и адреналин.

Когато прочистването се случва плавно, се използва най-малкото необходимо количество адреналин, защото токсините се освобождават правилно и равномерно, без да задействат аларми в организма. От друга страна, когато черният дроб е принуден да се прочиства по-бързо, отколкото би трябвало, тъй като отровите заливат кръвообращението, в целия организъм се появяват алармени сигнали.

Самият черен дроб също изпраща предупреждение. Представете си, че ви е възложено да сваляте камъни от върха на даден хълм. Бригадирът ви принуждава да поемете камък, който е твърде тежък и първият ви инстинкт е да се опитате да го задържите, тъй като е много трудно да маневрирате с него. Не можете да се справите дълго и усещате, че той ви се изплъзва. Камъкът започва да се търкаля надолу по хълма, встрани от пътя, директно към някой ваш колега. Какво правите? Започвате да му крещите: "Махни се от пътя!". Така постъпва и вашият черен дроб, когато е принуден да освобождава отрови в твърде големи количества и с твърде бързи темпове, той изпраща химически съединения, за да предупреди централната нервна система, че предстои детоксикация.

Нервната система незабавно предупреждава надбъбречните жлези да спасят положението, като освободят адреналин, за да защитят тялото в този момент. В този случай адреналинът действа като стероидно съединение, за да спре тялото да реагира на всякакви отрови възможно най-бързо. Той все още се освобождава в съотношение две части адреналин към една част отрова - което добавя много по две части адреналин, ако са много частите с отрова. В много случаи този прилив на адреналин може да доведе до чувство на еуфория. Настъпва пречистващо опиянение, а за тези, които имат силна нервна система и по-здрави черен дроб и надбъбречни жлези, еуфоричното опиянение може да продължи дни и дори седмици, пречейки им да усетят недостатъците на този процес.

В много случаи, когато някой е на екстремна диета и започне да се чувства зле, ще му бъде обяснено, че това е лечебна реакция. Макар да е вярно, че при подходящи обстоятелства можем да имаме естествени реакции на детоксикация, ако става въпрос за сурово прочистване, тази реакция не е лечебна – тя е знак за твърде много отрови, които заливат организма наведнъж. Когато черният дроб освобождава големи, прекомерни нива на отрови, защото някой предприема модерни съвети за детоксикация, които не са насочени към подпомагане на организма по правилния начин, надбъбречните жлези ще продължат да изливат тези две части адреналин, за да съответстват на токсините. За човек с отслабени надбъбречни жлези това е допълнителна работа, от която жлезите не се нуждаят. Може да се получи обратното на еуфория, с много моменти на спадове, тъй като черният дроб в крайна сметка абсорбира обратно по-голямата част от отровите. За човек с чувствителна нервна система това също не е от полза – самият адреналин, въпреки че е там, за да спре уврежданията, с течение на времето ще започне да уврежда централната нервна система. Възможно е дори да изпитате симптоми като треперене, леки тремори, болки или замайване.

(Тази връзка между адреналин и нервна система е връзка, която медицинските проучвания и науката са открили само на повърхностно ниво. Например за хора, които имат болестта на Паркинсон, лекарите не препоръчват използването на автоинжектори с епинефрин, освен ако инжекцията не е наистина критична за спасяването на живота, защото са наблюдавали, че Паркинсон се влошава при използването на епинефрин. Е, това е така, защото Паркинсон е неврологично заболяване, а епинефринът [друга дума за адреналин] действа тежко на нервната система. Връзката между адреналина и нервната система е и причината хората с каквито и да било симптоми или състояния на нервната система или просто с чувствителни нерви да не се справят добре под напрежение или стрес. Техните нерви са толкова чувствителни към адреналина, че тези хора, не могат да запазят спокойния си вид и присъствие на духа.)

Когато предприемате прочистване, то трябва да бъде балансирано. Ще почувствате както приливи на енергия, така и моменти на отпадналост, но всичко трябва да е умерено и в рамките на разумното. Всеки има различни здравословни проблеми и реагира различно на прочистването. Това, което никой не иска, е радикално прочистване, което да ви накара да се разболеете напълно и да се почувствате по-зле, отколкото когато сте започнали. Тези случаи зачестиха през последното десетилетие. Докато тялото ви се възстановява след екстремно прочистване, може да ви се струва, че сте се излекували, но в действителност, организмът се възстановява от самото прочистване. Той просто се опитва да се върне там, където сте били преди да започнете с екстремното прочистване.

От всяко прочистване се очаква бързо възстановяване. Когато черният дроб е принуден да го прави с голяма скорост, надбъбречните жлези отслабват по-бързо, а това затруднява възстановяването. Колкото по-слаби са надбъбречните жлези, толкова по-дълго време ще отнеме то. Докато адреналинът препуска из тялото, за да се справи с токсините, които черният дроб е бил принуден да отдели, нормалният сън също може да бъде нарушен, което още повече ще натовари надбъбречните жлези. По време на екстремно прочистване хората често спят по-малко от обичайното, защото са превъзбудени от адреналина. След това често спят повече, защото надбъбречните жлези се нуждаят от възстановяване.

Ние трябва да предпазваме нашите надбъбречни жлези. Няма две еднакви - дори в едно тяло. Лесно е да решим, че са идентични и може да изглеждат такива, но в действителност на микрониво всяка е уникална по форма и размер. Както чушките, които растат на един стрък, имат различна форма и нюанси на цвета, лютивина и брой на семките, така двете надбъбречни жлези винаги леко се различават. Може да разгледаме хиляди надбъбречни жлези и в нито едно тяло двете не са с еднаква сила. Едната винаги е по-слаба от другата – или, ако предпочитате по друг начин казано – едната винаги е по-силна от другата. Отбелязваме това, защото е важно да се знае, че когато се прави прочистване – а каквото и да е то, в него ще участва черният дроб – по-слабата надбъбречна жлеза ще трябва да работи дори по-усилено за производството на необходимото количество адреналин. Всъщност каквото и да правим, на по-слабата жлеза ще ѝ се налага да се труди малко по-усърдно. Ето защо е още по-важно да се грижим за своята двойка жлези. Как да правите това, както и допълнителни подробности ще намерите в книгата на Антъни Уилям “Помощ за черния дроб”.

Подобни публикации

[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.