Истината за менопаузата – от Антъни Уилям

Истината за менопаузата – от Антъни Уилям

Симптоми на менопауза и предменструален синдром нарушават нормалния ви начин на живот? Възможно е това да не са "само хормони".

Преди средата на миналия век жените са очаквали с нетърпение менопаузата, тъй като тя обикновено е била сигнал за увеличаване на енергията, повишаване на либидото и забавяне на процеса на стареене. От около 1950 г. обаче започват да се появяват първите признаци на "мистериозни заболявания", които карат жените да посещават масово лекарите си, оплаквайки се от симптоми, които преди това почти не са съществували, включително нощно изпотяване, горещи вълни, умора, наддаване на тегло, храносмилателни проблеми, главоболие, раздразнителност, депресия, тревожност, проблеми с паметта, безсъние и др. Първоначално лекарите отхвърлят тези оплаквания, като казват на жените, че "всичко е в главата им", че просто им е скучно и търсят внимание и че трябва да си намерят хоби или допълнителни занимания. Отговорът от страна на жените е бил изключително остър и в крайна сметка лекарите са принудени да признаят ситуацията. Хормоните се превръщат в изкупителна жертва, като тези невиждани дотогава симптоми биват приписани на хормонален дисбаланс и/или някакъв дефицит.

Тъй като цялата вина се стоварва върху хормоните, изглежда логично жените в менопауза да приемат хормони по лекарско предписание, за да "коригират" дисбаланса. Така се ражда хормонозаместителната терапия (ХЗТ). След като става ясно, че изследванията свързани с ХЗТ водят до повишен риск от рак на гърдата, инфаркти и инсулти, се появява биоидентичната ХЗТ (т.е. хормони, химически идентични с тези, които се произвеждат в организма). Макар че някои жени изпитват облекчение чрез това лечение, то често е било временно и/или с малък обхват. Въпреки това "хормоналният дисбаланс" продължава да се смята за основен виновник за симптомите на менопаузата. Това може да има повече смисъл, ако така наречените симптоми на менопаузата засягаха само жените на средна възраст, но в наши дни, жени от всички възрасти изпитват много от същите проблеми, които преди засягат само жените на 40 и 50 години. Разпространението на едни и същи симптоми при все по-млади жени рисува по-широка картина от просто хормонални проблеми.

Съществуват допълнителни фактори, които могат да доведат до симптомите, приписвани на менопаузата. Приблизително по същото време, когато жените за първи път започват да изпитват тези симптоми, в действие влизат и три други явления. Първо, хората са били изложени на повишена радиация вследствие на бомбардировките в Япония по време на Втората световна война. Същевременно се наблюдава и рязко увеличаване на излагането на ДДТ (т.е. пестициди). През 40-те години на ХХ век ДДТ се използва навсякъде: върху земеделски култури и храни, в паркове, а хората дори пръскат с него собствените си градини. Към 1950 г. употребата на ДДТ е в разгара си и централната нервна система и черният дроб на безброй жени са претоварени с токсина. Третият фактор е вирусът на Епщайн-Бар (ЕБВ). Първото поколение жени, които се оплакват от симптоми на менопауза, е родено в началото на 1900 г, точно когато ЕБВ започва да навлиза в населението. Обикновено ЕБВ навлиза в организма на жената, когато тя е млада, след което десетилетия наред се натрупва до момента, в който се появяват симптомите. Така че ако една жена е родена през 1905 г. и се е заразила с ЕБВ като дете, към 1950 г. тя ще започне да изпитва симптоми на тази вирусна инфекция. С други думи, фактът, че симптомите се проявяват около възрастта на менопаузата, е съвпадение. Днес, вместо да се чака няколко десетилетия, за да се зарази една жена, докато тя навърши 40 или 50 години, някои вирусни щамове и токсични натоварвания вече засягат жени на 30, 20 и дори в тийнейджърска възраст.

Това не означава, че хормоните не могат да нарушат баланса си. Когато това се случи, виновни за това често са претоварените надбъбречни жлези (т.е. надбъбречната умора) и/или недостатъчно активната щитовидна жлеза, които могат да изкарат репродуктивните хормони от строя на всяка възраст. Същественото обаче е, че хормоналният дисбаланс може да е само една част от пъзела. Добрата новина е, че всички тези неща – радиация, вируси, токсично натоварване и проблеми с репродуктивните хормони – могат да бъдат преодолени с лечебни храни, които се справят с широк спектър от патогени и токсини, които могат да допринесат за симптомите ви. Храните и билките, върху които трябва да се съсредоточите, са тези, които засилват имунната функция и подпомагат репродуктивната система, като:

Тези храни представляват прост, но мощен начин да се справите с "предполагаемите" симптоми на менопаузата или предменструален синдром (ПМС). Те осигуряват антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за укрепване на жизненоважните органи и намаляват горещите вълни. Те също така потушават възпаленията и помагат за поддържане на баланса на репродуктивните хормони.

Преди всичко имайте предвид, че менопаузата е нормална част от живота и не е предназначена да бъде труден процес. Като подхранвате тялото си с лечебни храни и отстранявате истинските причини за симптомите, можете да се върнете към здравословния живот и да се радвате на живота във всеки негов етап.

За да научите повече за неизвестните причини за симптомите на менопаузата и ПМС и как да се справите с тях, прочетете книгата на Антъни Уилям “Лечителят медиум – преработено и допълнено издание”.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.