Плодовитостта и нашето бъдеще

Плодовитостта и нашето бъдеще

Когато сме млади, често си представяме, че ще имаме деца, когато пораснем. С годините започваме да го чуваме и от другите: "Когато имаш собствена дъщеря..." или "Това ще бъде история, която ще разказваш на сина си някой ден". Възпитани сме да приемаме за даденост семейство, съставено от родители и деца. Това се превръща в очакване, което идва както от нас, така и от другите.

Ето защо, ако стане така, че като зрял човек решите, че искате да създадете семейство, но зачеването или бременността се окажат проблематични, това може да се окаже много обезсърчително в много отношения. В основата стои вкоренената представа за това как изглежда едно семейство и изведнъж тази основа е разклатена. След това се появяват емоциите свързани със загуба – както на човек, така и на визия за бъдещето – последвани често от чувство за непълноценност или вина. Нерядко се появява и усещането, че сте разочаровали другите, независимо дали става дума за партньора ви, който се е надявал на дъщеря или син или родителите ви, които очакват внуче.

Това, през което преминават хората, които се борят с безплодието, е съкрушително. Сигурни сме, че познавате някой, който се е борил за това, да има бебе. Може би сте били вие, надявайки се месец след месец да видите положителен резултат на теста за бременност или сте се молили да не направите нов спонтанен аборт и сте оставали разочаровани всеки път. Безброй хора са били в това положение, изпробвали са всички познати техники, за да повишат плодовитостта си, само за да се сблъскат със загубата отново.

Всички тези хора могат да потвърдят: безплодието е една от най-големите мистерии на нашето време. На пръв поглед то изглежда като биологичен процес, който би трябвало да протича безпроблемно. На практика той често е източник на неудовлетвореност, объркване, разочарование, самообвинения и отчаяние. Въпреки че медицинските общности са създали методи, които помагат на някои хора да създадат семействата, за които мечтаят, основният проблем остава: защо толкова много хора, които искат да създадат семейство, срещат трудности по този път?

Безплодието е знак на нашето време. В нашето съвремие жените и мъжете са изправени пред толкова много предизвикателства – от стрес до замърсители и патогени. Това претоварване затормозява организма, като понякога се стига до сърцераздирателния резултат, че някой не може да зачене. Вярвате или не обаче, безплодието не е единствено резултат от промените към по-лошо, то е и страничен продукт на прогреса. Някога от жените се е очаквало да създадат семейство млади, като алтернативите на тази норма са били ограничени. Голяма част от вниманието на жената е било насочено към зачеването в ранна възраст, а поради връзката между ума и тялото това означава, че резервите на тялото са се насочвали към репродуктивната система.

Днес жените имат много повече възможности. Макар че жените все още не получават цялото уважение и свобода, които заслужават, ролята на жената в обществото е много по-развита от това, което е било преди. Зачеването в ранна възраст често вече не е приоритет – и с право. Много жени предпочитат да получат образование, да изследват различни кариерни пътища и да пътуват в ранна зряла възраст, вместо да имат деца веднага. Те отделят време, за да намерят подходящия партньор, вместо да се задоволят с някой, който да отговаря на очакванията на другите. Те се стремят да изживеят живота си, за да открият наистина себе си, преди да създадат семейство.

И така, ако дойде моментът, в който приоритетите на жената се променят и тя е готова да забременее, тялото ѝ не е задължително да е в готовност. Понякога това се дължи на антифертилни действия, храни или химикали, на които жената несъзнателно е била изложена в живота си. Понякога това се дължи на скрито заболяване, за което досега не е знаела, че може да наруши семейните ѝ планове. А често в играта е репродуктивната система, която се нуждае от презареждане с енергия и внимание. (Разбира се, понякога не става дума за нищо от гореизброеното и всъщност трябва да разгледаме мъжката страна на уравнението).

В книгата си “Най-полезните храни”, Антъни Уилям разказва случай на една своя пациентка на име Моника, която го посещава в агонията си от невъзможността да зачене. По това време тя била на 38 години и смятала, че да бъде майка е една от целите на живота ѝ. И все пак всеки път, когато забременявала, скоро абортирала. Моника се чувствала уморена, безпомощна, притеснена, че прозорецът на плодовитостта ѝ се затваря и не искала да се откаже от надеждата. "Просто не разбирам", казвала тя. "Мислех, че раждането на деца трябва да е най-естественият процес на света. Защо се чувствам сякаш водя някаква отчаяна борба?"

Когато Антъни Уилям прави разчитане на нейните проблеми, Духът на състраданието разкрива, че скрит вирусен проблем изтощава "батерията" на репродуктивната ѝ система (понятие, което ще разгледаме надолу в статията), което пречи на правилната овулация. Цялата енергия на тялото ѝ е била насочена към борба с вируса. Преди да бъде във възможно най-добра форма, за да износи бебе, тя е трябвало да се излекува и да пренасочи ресурсите на тялото си към репродуктивната си система. Следвайки насоките на Антъни Уилям, които споделяме в тази статия, Моника най-накрая ражда здраво момче една година по-късно, а след три години и момиче. С подходящите грижи за репродуктивната си система тя осъществила мечтата си да бъде майка.

Дошло е време повече хора да изпитат изцеление като това на Моника, за да се свърже напредъкът на нашето общество с истинското разбиране за това как функционира плодовитостта. В тази статия ще разгледаме всичко гореизложено, включително принципите на функциониране на женската репродуктивна система, които все още не са известни на науката, както и как да дадете на тялото си оптималната грижа, която то желае, за да има най-голям шанс за раждане на здраво бебе. Ако сте обиколили навсякъде и сте опитали всичко, все още има надежда. Безплодието не е нещо, което сте си причинили сами. То не е наказание, етикет или доживотна присъда. Стремежът ви да разширите семейството си е не само естествен, но и благороден: оцеляването ни като вид зависи от грижовни и отдадени хора като вас, които да отгледат новите поколения, които ще ни пренесат в бъдещето.

Бъдещето на човешката раса

За оцеляването на човешката раса е наложително процентът на безплодие на планетата да започне да се движи в обратна посока. Това може да ви изненада. Както Антъни Уилям споменава в книгите си, въпреки че привидно населението расте, човечеството се е насочило към голяма демографска криза. Може би си мислите, че макар безплодието да е опустошително в личен план за хората, които засяга, то няма да попречи на това броят на световното население да продължи да расте. Истината е, че се насочваме към много по-различно бъдеще от това, което моделите за растеж предвиждат. Точно сега, да, броят на хората на земята продължава да се увеличава. Въпреки това се приближаваме до плато, тъй като процентът на безплодието се покачва рязко. След четиридесет години цели 50 % от жените в детеродна възраст няма да могат да имат дете. Общият брой на населението ще започне да се понижава.

Ако искаме да се задържим на повърхността в предстоящите предизвикателства, моментът да разберем и да се справим със ситуацията с безплодието е точно сега. Бъдещето не трябва да бъде мрачно. Има мерки, които можете да предприемете, за да защитите репродуктивното си здраве, за да си осигурите светло бъдеще.

Скрита причина за безплодието

Всички сме запознати с концепцията за изтощената батерия. Откакто са изобретени акумулаторните батерии, трябва да помним да ги поддържаме заредени – с променлив успех. Случвало ли ви се е телефонът ви да се изтощи по средата на деня, защото сте забравили да го включите предишната вечер? На всички ни се е случвало да гледаме как малката икона на батерията намалява до червено, знаейки, че устройството ни се бори да черпи енергия и че не след дълго няма да функционира изобщо – освен ако не го заредим отново.

Ако човешкото тяло беше снабдено с индикаторна лампичка, повечето жени с проблеми с безплодието щяха да видят предупреждение за изтощена батерия. Това е така, защото репродуктивната система на жената е като батерия: необходими са подходящи грижи, предвидливост и внимание, за да се зареди и да заработи с пълна сила. Ако сте жена, която се бори с безплодието, има голяма вероятност репродуктивната ви система да се нуждае от презареждане.

Много жени, които се опитват да забременеят от известен период от време споделят, че обръщат много внимание на репродуктивната си система, така че батериите ѝ да работят на пълна мощност. Те се хранят добре, следят цикъла си, използват положителна визуализация – всичко това. Антъни Уилям винаги е насърчавал подобни жени, че това са отлични стъпки, които трябва да предприемат, просто трябва да знаят някои тайни за това как работи репродуктивната система, за да издигнат усилията си на следващото ниво.

Репродуктивна система с изтощена батерия

Първо, важно е да разберем как репродуктивната система се изтощава. Основният фактор са противозачатъчните. В днешно време много жени приемат противозачатъчни лекарства с надеждата да избегнат нежелана бременност, докато не се окажат в онзи етап на живота си, в който са готови да заченат. Както споменахме в началото на статията, разбира се, за жените е жизненоважен напредъкът в обществото и да имат свободата да избират как да се развива животът им. Просто трябва да сте наясно, че ако сте приемали противозачатъчни, организмът ви се е научил да отклонява ресурси от репродуктивната ви система. Някои жени могат да започнат да приемат таблетки (или каквато и да е форма на контрацептивно средство) в началото на гимназията и да продължат до края на 20-те си години или след това. Някои, които са започнали да приемат хапчета в тийнейджърска възраст и прекъсват приема им след завършване на колежа с надеждата да създадат семейство веднага, може да са ги приемали в продължение на осем години. Това са осем години, през които тялото им е тренирано да не ражда. Това не означава, че е гарантирано, че ще има проблеми със зачеването, когато спре хапчетата, просто означава, че ако има проблеми, това е вероятен фактор.

Другите форми на контрацепция, от въздържание до бариерни контрацептиви, могат да имат подобен ефект, защото колкото повече години жената прекарва, без да забременее, толкова по-малко енергия отива за репродуктивната ѝ система и толкова повече организмът ѝ усвоява модела на задържане на бременността. (Разбира се, слабата батерия не означава липса на батерия; много жени могат да потвърдят, че са заченали, когато активно са се опитвали да избегнат бременност.)

Това не означава, че жените не трябва да отлагат раждането на деца – съвсем не. Просто е важно да се разбере, че когато се преминава от избягване на бременността към опити за нея, тялото може да се нуждае от известно време и поддръжка, за да се адаптира.

Презареждане на репродуктивната батерия

Случвало ли ви се е да зарежете колата да стои в гаража твърде дълго? Били сте заети или може би сте били далеч и когато най-накрая сте имали възможност да се върнете зад волана и да завъртите ключа, чувате как двигателя се дави, докато се опитва да черпи енергия от акумулатора? Това е така, защото, както всички знаем, автомобилът се нуждае от време в движение, за да може алтернаторът да поддържа акумулатора зареден. След като най-накрая сте стартирали двигателя, единственото, от което автомобилът вероятно се е нуждаел, е добро, дълго шофиране, а след това и постоянно време на пътя, за да се върне в работно състояние.

Въпреки че работата на женското тяло, особено на репродуктивната му система, разбира се, е много по-сложна и загадъчна от тази на автомобила, манталитетът на поддръжката е същият, който трябва да приложите в търсенето на плодовитост. Репродуктивната система на жената има своя собствена душа със специфичен набор от нужди. В допълнение към избягването на определени антифертилни фактори, внасянето на разнообразни животворни, повишаващи плодовитостта храни и използването на духовни техники – всички от които ще разгледаме по-нататък в статията – критична част от това как да изпратите на тялото си посланието, че сте готови да имате бебе, е да се научите как съзнателно да пренастройвате системата си, така че да сте готови да създадете нов живот.

Това е различно от това да се съсредоточите върху желанието си да заченете. То не е същото и като медитациите, които ще споменем в края на тази статия. Става въпрос за физическо осъществяване на тази връзка между ума и тялото, така че тялото ви да научи, че е време да започне да отделя ресурси за всяка една част от репродуктивната ви система, за да я върне в работно състояние.

Ето упражнението: Представете си, че включвате кабел към репродуктивната си система, за да я заредите. Представете си как всяка част от репродуктивната ви система - от матката, през фалопиевите тръби до яйчниците - черпи енергия от този източник.

Може да звучи налудничаво или абстрактно, но все пак е много мощно техника и работи. В днешно време телата ни са силно приспособени към технологиите. Очите ни се взират в екраните от сутрин до вечер, джаджите, увити около китките ни, следят всяко наше движение, а телефоните ни са винаги на една ръка разстояние. В резултат на това непрекъснато излагане на въздействието на технологиите телата ни наистина се свързват с концепцията за включване към мрежата.

Ключът е да изпълнявате упражненията редовно, за да ги превърнете в част от ежедневието си. Ако имате нормален график за включване на телефона си, например всяка вечер преди лягане, следвайте същата процедура за визуализиране на физическото си презареждане. Ако вие и вашият партньор се борите с безплодието, ако и двамата сте посетили лекар и не можете да откриете никаква причина за трудностите си, тази техника, в съчетание с другите лечебни съвети в тази статия, може да бъде елементът, който да обърне всичко.

Мъжете и плодовитостта

За да повишите плодовитостта на мъжете, е необходимо да се върнете към основите. В тази сфера няма магически рецепти, нито пък ще ви помогне прекалено сложен подход. Вместо това трябва да се съсредоточите върху следните прости стъпки за увеличаване на броя и подвижността на сперматозоидите.

Първо, за мъжете е важно да намалят нивата на живак. Живакът в организма е огромна причина за спадане на мъжката плодовитост, така че ако сте мъж, който се опитва да създаде семейство, е важно да добавите към рутинната си диета спирулина, замразени диви боровинки, кориандър, чесън, сок от ечемична трева на прах и атлантически морски водорасли като дулсе. И не става въпрос да взимате някои от тях просто от време на време, искате да превърнете това в ежедневен протокол за продължителен период от време.

Освен това същата диета, която насърчава женската плодовитост, насърчава и мъжката плодовитост, така че мъжете трябва да се погрижат да внасят изобилие от храните подходящи за това. А изброените по-долу антифертилни храни и химикали са също толкова важни да бъдат избягвани от мъжете, както и от жените. Освен това билката ашваганда може да бъде много полезна за мъжката плодовитост, както и листата от коприва, цветовете на червената детелина, витамин Б12 и цинк.

Цинкът всъщност е един от най-ценните минерали, когато става въпрос за здравето на мъжката сперма. Важно е не само да се консумират храни, богати на цинк (като зелена ряпа, репички, артишок, листа от коприва, магданоз и лук) и евентуално да се добавят хранителни добавки с цинк, важно е също така да се запазят запасите от цинк, като се въздържате от еякулация, която не е предназначена за създаване на потомство, тъй като честите изпускания увеличават вероятността сперматозоидите да бъдат бавни, апатични и недохранени, както от прекомерна употреба, така и поради загубата на цинкови запаси при всяко изпускане. Вместо това се въздържайте, за да имате най-голям шанс за силни и здрави сперматозоиди.

Фактори, които пречат на плодовитостта

Ако се опитвате да имате бебе, несъмнено трябва да ограничите излагането си на токсини. А ако сте прочели книгата на Антъни Уилям “Най-полезните храни”, тогава знаете също, че Безпощадните четири са заплаха за здравето на всички. Радиацията, ДДТ, токсичните тежки метали и бумът на вируси оказват пряко влияние върху нивото на плодовитост, а най-добрият начин да се преборим с риска е с помощта на информираността и лечебната сила на храната. Важно е също така да се знае, че има и други скрити фактори, включително храни, химикали и действия, които могат да застрашат плодовитостта и да изтощят репродуктивната батерия. За да имате най-голям шанс да заченете и да имате здравословна бременност, обърнете внимание на информацията, която следва.

Храни, които пречат на плодовитостта

Ако сте се опитвали да заченете и досега не сте успели, без да има обяснима причина, ще е добре да се въздържате от храни, в които се съдържат високи нива на адреналин. Това са храни от животински произход (пилешко, пуешко, агнешко и други видове месо, риба и млечни продукти) и поради високото ниво на стрес, който животното е изпитало по време на заколването или залавянето му, те са наситени с адреналин. Той действа като противозачатъчно средство и макар много жени да консумират месо и да успяват да забременеят, други са много чувствителни към негативното му въздействие, дори в нищожни количества. Бихте могли да намалите приема на животинска храна с 50% или да консумирате месото на дребни животни, например птици, включително фазани и пилета, тъй като техните надбъбречни жлези са много малки. След като родите, ще можете отново да консумирате каквото желаете.

Други храни, които могат да провокират и да влошат състояния като синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза, салпингит, маточни фиброиди и кисти на яйчниците - и по този начин да попречат на фертилитета, - са яйцата, царевицата, пшеницата, рапичното олио, млечните продукти, аспартамът и мононатриевият глутамат (бъдете нащрек за продуктите, в които се съдържа), както и соята, отгледана по конвенционален начин и непокълнала. Ако имате синдром на поликистозните яйчници или ендометриоза и ви препоръчат да консумирате яйца, не се подвеждайте. Този съвет не се основава на истина. Яйцата не само помагат при тези болести, но и способстват за развитието им, тъй като хранят патогените, които ги причиняват. (Повече за яйцата и други вредни храни ще прочетете в книгата на Антъни Уилям „Най-полезните храни“.)

Химикали, които пречат на плодовитостта

Когато сте бременна или се опитвате да заченете, трябва да предпазите репродуктивната си система от атаките на фитотоксични хормони химикали, които се съдържат в пестициди, хербициди и пластмаси, защото нарушават хормоналния баланс. Старайте се по всякакъв начин да ограничите излагането си на тези вредни вещества. Също така избягвайте хлора и флуорида.

Действия, които пречат на плодовитостта

Както споменахме по-рано в статията, прекарването на години в нежелание за бебе или в търсене на подходящия партньор – като през това време сте вземали мерки да не забременеете – понякога може да означава, че организмът се приучава да не зачева. Така че, ако в миналото сте имали такава нагласа, а сега искате да имате бебе, може да се наложи да предприемете активни мерки, като например упражнението за презареждане по-горе, за да пренастроите репродуктивната си система.

Друг основен фактор за проблемно зачеване при жените са завишените нива на стрес, функционирането на репродуктивната система се затруднява не само от храните, наситени с адреналин, но и от излишъка на адреналин, произвеждан от тялото, когато човек се намира под голямо напрежение. Тогава се активизират защитните механизми на организма. Ако преживявате силно емоционално вълнение или друга форма на силно напрежение, организмът инстинктивно се опитва да предотврати допълнителния стрес, който бебето би причинило на организма. Адреналинът, отделен при реакцията „бори се или бягай", действа и като стероид, възпрепятстващ зачеването. (Някои стероиди, произвеждани от тялото - например тироксинът на щитовидната жлеза, благоприятстват плодовитостта.)

Надбъбречната умора също може да попречи на зачеването, тъй като надбъбречните жлези участват в синтеза на прогестерона, естрогена и тестостерона при жената. Когато тези жлези са хипоили хиперактивни, това е признак за хормонален дисбаланс, който би осуетил забременяването. Ако имате проблеми с надбъбречните жлези, а искате дете, ще е най-добре да си създадеше навика да похапвате (на всеки час и половина - два) - така няма да се налага жлезите да работят извънредно, за да компенсират спада на нивото на кръвната захар. Храните, които следват, също ще помогнат на тялото да се справя със стреса, без да се стига до крайности.

Медитации за плодовитост

Репродуктивната система на жената има своя собствена душа. Това означава, че когато се опитвате да развиете нейната плодовитост, е важно да предприемете нещо отвъд физическите стъпки споменати по-горе. В това отношение има съвсем реален елемент на духовно обгрижване. Точно както партньорите се опитват да влязат в синхрон един с друг, когато се опитват да заченат, така е важно да влезете в контакт, душа в душа, със собствената си репродуктивна система. Медитациите, които следват, предлагат възможност да направите това, а освен това служат като мощни методи за адаптиране към стреса.

Медитация в движение

По време на тази медитативна разходка кажете на репродуктивната си система, че ѝ е позволено да зачене. Дайте ѝ стопроцентовата си подкрепа. Отдайте ѝ почит като отделно и свято същество, свързано директно с небесата, и осъзнайте, че до този момент може би се е чувствала изолирана. Тя ви чува и иска да я уважавате. Не я засипвайте с изисквания, а я окуражавайте с обич така, както бихте общували със скъпо на сърцето ви дете, което се вслушва в напътствията ви, но досега се е бояло да разцъфне. За подкрепа призовете Ангела на плодовитостта. Направете тази ходеща медитация част от ежедневието си. Всеки път, когато приключите, се запитайте дали имате усещането, че наистина сте дали на репродуктивната си система позволение да зачене и че тя ви е чула.

Вдишване на бяла светлина

Лежейки по гръб в тиха стая, правете дълбоки, леки вдишвания със затворени очи. Представете си, че устата и носът ви са в долната част на корема и че с всяко вдишване вкарвате бяла светлина директно в репродуктивните си органи. Това е упражнение, което има за цел да засили презареждането на утробата ви. Когато сте толкова заети, че непрекъснато дишате ускорено, преминавайки от една напрегната ситуация към следваща, тялото се научава да се фокусира върху справянето с кризисни ситуации. Всичко се случва в главата, затова ценните ви ресурси се насочват натам. Като отделяте време за извършване на тази дихателна медитация, вие тренирате ума и тялото си да понижат това внимание. Докато поемате небесна светлина в репродуктивната си система, вие си напомняте физически и духовно, че в момента истински се фокусирате не върху шума на ежедневието, а именно върху тази свещена мисия.

Докато се стремите към това призвание, знайте, че това ще се отрази на всички аспекти на живота ви. Намерението за зачеване носи могъщ заряд. То се разгръща, докосва другите и променя живота ви, независимо от всичко. Ако въпреки опитите ви нямате дете, не губете вяра във висшето добро или в своята стойност. Не се обвинявайте. Какъвто и да е резултатът, усилията, положени за зачеване на дете, никога не са напразни. Толкова много неща в живота представляват процес на зачеване и раждане. Така се осъществява всяка велика идея и така всяко семе израства в голямо дърво, даващо подслон. Енергията, която сте вложили в надеждата за нов живот, ще се пренасочи към нещо друго ново и красиво. Всеки път, когато се фокусирате върху нов живот, вие постигате хармония с божественото и давате нещо хубаво на света.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.