Трябва да се грижим един за друг (част 2)

Трябва да се грижим един за друг (част 2)

Продължение на статията “Трябва да се грижим един за друг (част 1)

КОГАТО ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ

Всеки ден много от “не чак толкова болните” губят борбата и се превръщат в “хронично болни”. Тогава обикновено идва осъзнаването. Пропадането, което изживяват, ги води до ново пробуждане за начина, по който са възприемали света.

До този момент “не чак толкова болните” се чувстват сигурни и спокойни за това как са овладели или решили своите незначителни или временни симптоми. Чувстват се уверени, защото смятат, че са намерили някаква помощ под формата на конвенционален лекар или специалист, или хиропрактик, който претендира, че е специалист в по-напредналите грижи за естественото здраве. Когато намерят тези практикуващи здравни грижи, “не чак толкова болните” хора са в началото на кривата на осъзнаването и това, което научават от своя лекар или практикуващ, е ново за тях. Те все още не са достатъчно болни, за да разберат, че това може би не са отговорите, които търсят, защото проблемите, с които се сблъскват на този етап, са достатъчно леки, за да изглеждат частично или дори временно решени от това, което им се струва интелигентно, авангардно мислене в областта на алтернативното здраве.

Може да ви кажат: "Ето един продукт за вашия микробиом, защото всичко произтича от червата" или "Ето едно лекарство и прах, мултивитамин, комплекс от билки, всичко това в съответствие с диета без захар. Наблегнете на белтъчините и следвайте кето диета" или "Ще вземем няколко проби от изпражненията и ще проверим чревния ви баланс. Ето ви един пробиотик" или "Ще направим някои кръвни изследвания, ще разгледаме хранителния ви профил, ще видим къде са дефицитите ви".

Когато чувате подобни неща за първи път, можете да почувствате удовлетворение от съвета, който получавате. Чувствате се ориентирани. Намирате решителност, че можете да направите малки промени, които биха могли да бъдат полезни. Всичко това повишава самочувствието ви, защото не сте толкова болни. Все още можете да правите физически упражнения. Все още можете да консумирате кофеин. Не сте канарче. Силни сте и сега се чувствате като експерт по здравето.

Някои от “не чак толкова болните” днес наистина вярват, че са експерти по всичко, което са преживели със здравето си. Те са имали остър проблем или състояние, или периодични симптоми, които са ги обърквали, получили са помощ, научили са нещо, което им се струва като най-съвременна информация, изглежда са го преодолели или са се справили с него и сега изведнъж са станали експерти по здравето. Дават съвети в социалните мрежи, дават насоки на други хора, които са далеч по-болни.

Когато сте “не чак толкова болни”, можете да се забавлявате в света на четенето на нови теории или изпробването на нови хранителни добавки от алтернативната медицина, или да четете за стари техники, които са съществували през последните едно-две десетилетия. Съвсем не ви идва на ум, че тези теории, хранителни добавки и стари техники са точно тези, които “хронично болните” вече са изпробвали. Модерни продукти, модерни технологии – “хронично болните” са опитали всички тях и само са се влошавали. Междувременно “не чак толкова болните” могат да си играят на тези модерни места и дори да съживят стари техники и теории, с които да се забавляват други “не чак толкова болни” хора, правейки ги отново популярни. “Не чак толкова болните” не осъзнават, че когато се започнат да се влошават, защото везната на здравето им най-накрая се е наклонила в обратната посока, подходите, които са опитвали за здравето си, ще се окажат безполезни. Това, в което са вярвали или към което са насочвали другите, в крайна сметка не е било полезно.

Преди да е настъпил момента, в който здравето им ще се влоши наистина, не е нужно много, за да може един “не чак толкова болен” човек да усети ползата от дадена лечебна техника. Много от тези хора са само периодично болни, с леки симптоми, които идват и си отиват от само себе си, като изглежда, че се подобряват с малко сън, нов витаминен протокол, хранителна диета, периодично гладуване, лимфен масаж, процедури в сауната, техники за дишане или физическа тренировка. Светът на алтернативната медицина е изпълнен с много модерни възможности. “Не чак толкова болните” имат свободата да си играят в този свят, да бръщолевят, да се хванат за нещо интересно, за което да разкажат на другите и да останат тотално изолирани от разликата между това да си “не чак толкова болен” и да си “хронично болен”.

Да си “хронично болен” е съвсем различна действителност. “Хронично болните” са приключили със света на игричките. Натрупали са опит. Те вече са приемали пробиотици, рибено масло, суроватъчен протеин на прах и други протеини на прах, дървени въглища, маслено извличане, маслото от нийм, L-карнитин, хлорела, диатомична пръст, натриев бикарбонат, прах за червата, бентонитовата глина и други глини, зеолита, фулвовата киселина, еленовия рог, коластрата, колагена, протеиновите десертчета, MCT маслото, комбуча, шоколада, зеления чай, ябълковия оцет, хлорофила, машините за алкално- йонизирана вода и десетки други. “Хронично болните” са натрупали опита си и от посещенията при десетки лекари и опитите на всичко, включително фекални трансплантации, терапия с пчелни ужилвания, уринотерапия, клизми с кафе, Райф машини, терапия със стволови клетки, UV облъчване на кръвта, озон, студова терапия и др. Опитните “хронично болни” са опитвали всичко това.

“Не чак толкова болните”, когато получат първите си симптоми, може и да вярват, че светът на здравето е на тяхно разположение, тъй като се натъкват на средство след средство с уверени лекари, които също така не са се сблъсквали със сериозен здравен проблем. Търсенето на начин да се излекуваме започва от най-основното ниво. Колкото по-болни ставате, толкова повече пресявате това, което ви се предлага за лечение.

“Не чак толкова болните” често си мислят, че е невъзможно някога да се разболеят от хронично заболяване. Те не искат и да си помислят, че някога биха могли да стигнат дотам, защото това е плашещо и техният здравен подход би трябвало да е отговорът. Те все още правят тренировките си, все още имат своите "чийт дни” (мръсни дни), чувстват, че поддържат баланс, практикуват умереност, живеят интуитивно живота си. Те вярват, че този човек, “хронично болният”, това не са те. Това няма да бъдат те.

В момента, в който се сблъскате с хронично заболяване, всичко се променя. Това е друг свят, свят на оцеляването. Целите ви са различни от целите на “не чак толкова болните”. Нещата в живота ви се променят. Дори взаимоотношенията могат да се променят. Това е съвсем друг свят на разбиране на здравето.

ПРИВИЛЕГИРОВАНА ПОЗИЦИЯ

Когато някой премине границата от “не чак толкова болен” към “хронично болен”, това се превръща в предизвикателство не само за него. То е предизвикателство и за хората около болния. Хроничното заболяване може да изтощи човека, който страда от него. В същото време то може бързо да умори и хората около него.

Различно е, когато това е майка, загрижена за детето си. Една майка ще направи всичко, за да се бори за своето малко дете. Майките имат способността да се препрограмират всяка сутрин, сякаш е съвсем нов ден, в който всички възможности и шансове са на лице. Повечето майки ще се борят за децата си неуморно, с дух и енергия.

Когато сте възрастен човек, който се разболява, може да е по-трудно да намерите около себе си хора, които да са търпеливи към това. Борбата и стремежът да оцелееш като “хронично болен” са много тежки за “не чак толкова болните”. Някои от тях са достатъчно смирени и уважителни, за да повярват, че това, през което преминават другите е истинско. Други обаче се дистанцират от болните хора в живота си заради емоции като несигурност, страх и дискомфорт, които болестта поражда у тях. В такива случаи, някои от тези “не чак толкова болни” хора може да разберат погрешно късмета и привилегията си, че все още не са се заразили с достатъчно патогени или не са полгълнати изцяло от токсини в ежедневието си. Някои от тях бъркат това просто обстоятелство на по-добро здраве с превъзходство. Това дори кара някои неболни хора да се чувстват привилегировани. Някак си те не смятат себе си за толкова податливи на същите заплахи, които създават хронични заболявания при другите и вместо това приемат, че просто са по-добри, по-"събрани", по-мотивирани, по-добри в грижата за себе си.

Привилегията да си “не чак толкова болен” дори кара някои хора да смятат, че имат право да отсъждат дали историите на другите хора за страдания и изцеление са легитимни или не. Понякога “не чак толкова болните” смятат, че леките или временни симптоми, които са изпитали, са на същото ниво като това, през което преминават “хронично болните” и не проявяват разбиране, когато “хронично болните” не се възстановяват по начина, по който те самите са го направили. Например един “не чак толкова болен” човек получава от време на време леки главоболия. Ако някой му сподели, че страда от хронично, постоянно главоболие, “не чак толкова болният” може да си помисли, че го разбира, че това, което е преживял е същото. Но “не чак толкова болният” човек трудно ще разбере защо човекът с хронично главоболие не получава облекчение от различните терапии и техники – защото не е разбрал дълбочината на това, което “хронично болният” човек преживява ден след ден. “Не чак толкова болният” човек може да започне да мисли, че болката на “хронично болния” е въобръжаема.

“Не чак толкова болните” хора, които заемат тази “привилегирована позиция”, я използват за мярка за това дали преживяването на някой друг съвпада с тяхното собствено преживяване. Ако нечия история не съвпада с техния собствен опит, за тези хора е трудно да повярват в нея или да я легитимират. Някои от “не чак толкова болните” носят в себе си вярване, увереност, че са по-успешни в откриването на даровете и тайните на живота, в духовно и медицинско отношение, отколкото “хронично болните”. Човек си мисли, че светът би трябвало да става по-състрадателен към “хронично болните”, по-разбиращ. По-скоро е обратното. Липсата на състрадание към “хронично болните” е тенденция, която всъщност нараства.

За статията са използвани материали от книгата на Антъни Уилям “Brain Saver” (все още не преведена на български език).

Подобни публикации

[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.