Артишокът е един от най-лечебните зеленчуци на тази планета. Приготвен на пара, той запазва по-голямата част от хранителните си вещества и представлява вкусно и лечебно ястие. В тази рецепта ще ви предложим два вкусни соса, с които да се насладите на артишока: сос с горчица и кленов сироп и сос от тиквички и пресни зелени подправки. Рецептата е от преработеното и допълнено издание на книгата "Лечителят Медиум".

Артишокът съдържа фитохимични съединения, които спират растежа на тумори и кисти във вътрешността на черния дроб. Черният дроб разчита на други химични съединения, открити в артишока, за много от собствените си химични функции – те работят ръка за ръка, за да поддържат силни способностите на черния дроб за неутрализиране, скрининг и филтриране.

Съставки:

  • 4 бр. артишок;
  • 1 лимон, разрязан наполовина.

Сос с горчица и кленов сироп:

Сос от тиквички и пресни зелени подправки:

  • 1 1/2 чаша нарязани тиквички;
  • 1 с.л. лимонов сок;
  • 2 ч.л. суров мед;
  • 1 ч.л. лук на прах;
  • 1/2 скилидка чесън;
  • 3 до 4 с.л. вода (може да използвате и лечебен бульон за по-богат вкус);
  • 1/4 чаша пресни зелени подправки като копър, магданоз, мащерка и/или зелен лук.

Начин на приготвяне:

За да приготвите артишока, с помощта на нож внимателно отрежете горната четвърт на всеки артишок, както и края на всяко стъбло. Използвайте ножица, за да отрежете върховете на листата на артишока и да премахнете бодлите. Натрийте веднага целия артишок с нарязания лимон.

Поставете кошница за готвене на пара в голяма тенджера, пълна с вода до нивото на кошницата. Поставете подготвения артишок в кошницата и покрийте с капака на тенджерата. Оставете да заври и гответе на пара докато листата на артишока могат да бъдат отстранени чрез внимателно издърпване. Това трябва да отнеме около 30-40 минути в зависимост от размера на артишока.

За да приготвите соса с горчица и кленов сироп, разбийте всички съставки в малка купа. Сервирайте веднага.

За да приготвите соса от тиквички и пресни зелени подправки, смесете всички съставки във високоскоростен блендер и ги разбийте до гладка смес. Сервирайте веднага.

След като артишокът леко се охлади, откъснете листата, потопете ги в сосовете и отхапете "месото" от основата на всяко листо. След това остържете дръжката на всеки артишок и се насладете на сърцевината.

Съвети:

За приготвянето на двата дипа вместо вода можете да използвате лечебен бульон, който ще придаде по-богат вкус на сосовете. Купеният от магазина зеленчуков бульон не е препоръчителен, защото е много трудно да намерите продукт, който да не съдържа мазнина, сол, естествени аромати и/или други вредни съставки. За по-голямо удобство направете предварително по-голямо количество лечебен бульон и го замразете (може да използвате формички за лед за по-лесно размразяване), за да ви е под ръка за рецепти като тази.

Порция за 1-2 души.

Можете да намерите много повече информация за други полезни храни и рецепти в нашия блог, както и в книгите на Антъни Уилям.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.