Независимо дали обичате да използвате тортили за приготвяне на дюнери, такос, пици, кесадии, сандвичи, начос или друго любимо ястие, добрата рецепта за тортила е в основата. Но е трудно да се намери рецепта за тортила без царевица или пшеница. В тази рецепта скромният картоф е в главната роля заедно с брашното от касава (маниока) и нахут. Резултатът е вкусни и гъвкави тортили, които можете да приготвяте отново и отново. 

Картофите не само имат много приложения, но и са богати на калий и витамин Б6, както и фантастичен източник на аминокиселини, особено на лизин в неговата биоактивна форма. Лизинът е мощно оръжие срещу ракови заболявания, чернодробни заболявания, възпаления и вируси като Епщайн-Бар и херпес зостер, които стоят в основата на ревматоидния артрит, болките в ставите, автоимунните заболявания и др. Картофите ще бъдат ваши съюзници, ако искате да се преборите с някое хронично заболяване – да отблъснете чернодробно заболяване, да укрепите бъбреците, да успокоите нервите и храносмилателния тракт и да обърнете хода на болестта на Крон, колит, синдром на раздразнените черва (IBS) или пептична язва. 

Съставки:

  • 2-3 средно големи картофа, обелени и нарязани на кубчета (които стват в 1 чаша пюре);
  • 1 1/2 чаша брашно от касава (маниока), ако е необходимо и повече;
  • 1/2 чаша брашно от нахут;
  • 1 ч.л. морска сол;
  • 1 с.л. - 1/4 чаша топла вода, ако е необходимо.

Добавки по желание:

  • 1 ч.л. сушени билки (риган, мащерка, босилек, розмарин).

Начин на приготвяне:

Поставете картофите в тенджера за готвене на пара. Покрийте с капак и ги задушете на пара в продължение на 15-20 минути, докато омекнат. Извадете ги и ги охладете напълно.

Поставете картофите в кухненски робот и ги пасирайте до гладка смес. Сместа ще бъде доста лепкава. Измерете 1 чаша картофено пюре, а останалото оставете за друга рецепта.

Смесете чашата картофено пюре в голяма купа заедно с брашното от касава (маниока), брашното от нахут, морската сол и билките. С помощта на преса за картофи намачкайте до получаване на трошлива смес. Продължете да месите получилото се тесто с ръце, като добавяте по една супена лъжица вода, докато месите. В зависимост от влажността на брашната и картофите може да не се наложи да добавяте вода. 

Месете тестото, докато стане гладко и еднородно, около 3-5 минути. Тестото не трябва да е лепкаво - ако е, добавете още брашно от маниока. Когато е готово, разрежете тестото на 4 равни части.

Разточете всяко парче между два листа пергаментова хартия до дебелина 1/2 см. Дръжте останалите парчета в найлоново фолио, за да не изсъхнат. Отстранете горния лист и поставете отгоре капака на тенджера (с диаметър 18 см.). Обиколете капака с нож, за да се получи форма на тортила. Отстранете излишното тесто.

Поставете тиган с незалепващо покритие на средно висока температура. Обърнете тортилата върху тигана и внимателно отстранете пергаментовата хартия веднага. Ако я оставите за твърде дълго, хартията може да залепне за тестото. 

Запечете за 3-4 минути от всяка страна, докато стане златистокафява. Повторете с останалата част от тестото. Най-добре се съхранява на стайна температура във въздухонепроницаем съд. 

Порция за 4-5 средно големи тортили.

Можете да намерите много повече информация за други полезни храни и рецепти в нашия блог, както и в книгите на Антъни Уилям.

Подобни публикации

[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.