Тази кремообразна и ароматна супа предлага фантастична комбинация от вкусове във всяка хапка. Сервирайте я заедно със салата, за да получите засищащо и лечебно ястие.

Сладките картофи са фитоестрогенни и изпълняват жизненоважната функция да освобождават организма от неизползваемия, разрушителен, причиняващ рак естроген, който пречи на хормоналната функция на организма.

Съставки:

 • 6-7 чаши обелени и нарязани на кубчета сладки картофи (около 2 кг);
 • 2 1/4 ч.ч. горещ лечебен бульон или вода;
 • 1 с.л. нарязана прясна зряла люта чушка;
 • 2 скилидки чесън;
 • 1 1/2 с.л. лук на прах;
 • 1 ч.л. червен пипер;
 • 1/4 до 1/2 ч.л. кайен;
 • 1/2 ч.л. сушен риган;
 • 2 с.л. прясно изцеден сок от лайм;
 • 1 с.л. доматено пюре;
 • 1/4 ч.ч. свободно събрани нарязани листа от кориандър, за сервиране;
 • 1/4 ч.ч. свободно събран нарязан зелен лук, за сервиране.

Начин на приготвяне:

Поставете сладкия картоф в кошница за готвене на пара, поставена над тенджера с вряща вода, покрийте и гответе на пара в продължение на 15-18 минути, докато омекне. Извадете и охладете за 5 минути.

Поставете сварените на пара сладки картофи във високоскоростен блендер заедно с горещия лечебен бульон или вода, прясната люта чушка, чесън, лук на прах, червен пипер, лют червен пипер, риган, сок от лайм и доматено пюре. Блендирайте до получаване на хомогенна смес за 2-3 минути на висока скорост.

Разпределете в купички за супа и украсете с кориандър и зелен лук. Сервирайте веднага.

Съвети:

 • Когато избирате между лечебен бульон и вода за съставките, имайте предвид, че бульонът ще придаде по-богат вкус. Купеният от магазина зеленчуков бульон не се препоръчва, защото е много трудно да се намери разновидност, която да не съдържа масло, сол, естествени аромати и/или други добавки. За по-голямо удобство направете предварително партида от лечебен бульон и я замразете (обмислете дали да не я изсипете във формички за лед за лесно размразяване), за да имате под ръка за рецепти като тази.
 • Търсете доматено пюре, което съдържа само домати и никакви други съставки, като сол или лимонена киселина.

Порция за 2 души

Подобни публикации

[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.