Сладко-солени зеленчукови шишчета

Сладко-солени зеленчукови шишчета

Можете да се насладите на тези сладко-солени зеленчукови шишчета по три различни начина: сурови, сушени или печени. Със сладка и пикантна марината тези шишчета са чудесно бързо хапване, гарнитура или закуска. Можете да ги сервирате на семейната вечеря у дома, както и на пикник или барбекю с приятели.

Съставки:

 • 8-12 дървени шишчета;
 • 2 чаши печурки*;
 • 2 чаши обелен и нарязан на кубчета ананас;
 • 2 чаши чери домати;
 • 1 малка тиквичка, нарязана на кубчета;
 • 1 червена, оранжева или жълта чушка, нарязана на едро;
 • 1 червен, бял или жълт лук, нарязан на едро.

Марината:

 • 2 с.л. доматено пюре
 • 1/2 чаша портокалов сок или сок от ананас (за предпочитане прясно изцеден);
 • 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок;
 • 1 с.л. суров мед;
 • 1 ч.л. лук на прах;
 • 1/2 ч.л. чесън на прах;
 • 1/2 ч.л. червен пипер;
 • 1/2 ч.л. люспи от атлантическо дулсе;
 • 1/2 ч.л. сушена мащерка;
 • 1/4 ч.л. люти чушки чипотле на прах (по избор).

Начин на приготвяне:

Накиснете дървените шишове във вода за 15 до 30 минути (пропуснете тази стъпка, ако приготвяте сурови шишчета).

Подредете нарязаните съставки върху шишовете и ги поставете в съдове или върху хартия за печене. Оставете настрана.

В малка купа разбийте всички съставки на маринатата до гладка смес. Намажете обилно всяко шишче с маринатата. Мариновайте за поне 3 часа, а най-добре за цяла нощ.

Ако приготвяте сурови шишчета, сервирайте ги във вида, в който са или ги изсушете при 46°C за 2 до 3 часа.

Ако искате да ги приготвите печени, загрейте фурната до 200°C и подредете шишчетата върху лист за печене. Печете за 10-12 минути, докато зеленчуците омекнат. Сервирайте веднага.

*За гъбите измийте и изплакнете добре с топла или гореща вода преди да ги използвате. Не използвайте лепкави или загниващи гъби. Това е признак за окисляване и стареене.

Съвети:

Търсете доматено пюре, което съдържа само домати и никакви други съставки, като сол или лимонена киселина.

Порция за 3 души.

Можете да намерите много повече информация за други полезни храни и рецепти в нашия блог, както и в книгите на Антъни Уилям.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.