Едно от най-удивителните неща при включването на повече плодове и зеленчуци в диетата ни е начинът, по който се променят вкусовите ни рецептори и с течение на времето започваме да желаем все повече и повече от тези пресни храни. Когато ви се приискат зеленолистни зеленчуци и ползите от тях, тази лесна за приготвяне супа с богат вкус е чудесен начин да ги включите в дневното си меню в лесно смилаема форма. С всички минерали, които спанакът осигурява, ще си помогнете и за ограничаване на желанието за храни, за които знаете, че не са полезни за здравето ви в момента.

Съставки:

  • 2 чаши чери домати
  • 1 стъбло целина
  • 1 скилидка чесън
  • 1 портокал
  • 4 чаши бейби спанак
  • няколко листа босилек или няколко стръка кориандър
  • 1/2 авокадо (по избор; ако искате рецепта без мазнини, не го включвайте)

Начин на приготвяне:

Блендирайте доматите, целината и чесъна със сока от 1 портокал до гладка смес. Добавяйте спанака постепенно, докато се смеси напълно. Добавете босилека и авокадото (по желание) и пасирайте. Сервирайте и се насладете веднага!


Често задавани въпроси за спаначената супа

 

Топла или студена се консумира тази супа?

Това е супа от сурови продукти, която трябва да се сервира на стайна температура. Тя не трябва да се загрява.

Има ли заместители на доматите?

Да, можете да използвате 1-2 бр. манго вместо тях.

Трябва ли да се изстудява супата или може да се консумира на стайна температура?

Най-добре е да я консумирате на стайна температура, скоро след като сте я приготвили, за да извлечете най-големи ползи.

Какво е мнението ви за съдържанието на оксалати в спанака?

Съществува мит, че някои зеленолистни зеленчуци са с високо съдържание на оксалати и поради това са вредни. Това е напълно погрешно и пречи на много хора да получат някои мощни и необходими хранителни вещества и лечебни свойства, осигурявани от храните, за които се смята, че са с високо съдържание на оксалати.

Оксалатите не са проблем, за какъвто се смята, че са. Оксалати има във всеки един плод и зеленчук на планетата. Огромният набор от хранителни вещества в зеленолистните зеленчуци с високо съдържание на оксалати са едни от най-хранителните, с които разполагаме. Медицинските проучвания и науката все още не са открили, че в плодовете, зеленчуците и зеленолистните зеленчуци има антиоксалати, които пречат на оксалатите да ни причиняват вредите, които според сегашната тенденция ни нанасят. В действителност тези храни не ни причиняват никаква вреда, а по-скоро ни осигуряват важни лечебни хранителни вещества като фитохимикали, витамини и минерали.

Алергичен съм към портокали, с какво мога да ги заменя?

Можете да добавите сок от лимон или лайм.

Спанакът е по-полезен суров или в сготвен?

Суровият спанак е най-хранителен и здравословен. Най-добре е всички зеленолистни зеленчуци (марули, кейл, спанак) да се консумират сурови.

Може ли да се използва замръзен спанак за тази супа?

В идеалния случай спанакът трябва да е пресен и суров в тази супа.

Трябва ли да се избягват доматите, защото са от семейство Картофови?

Ако сте чували, че растенията от семейство Картофови влошават заболявания като артрит, можете да се откажете от това погрешно схващане. Картофите, доматите, чушките и патладжаните, когато са узрели, нямат отрицателен ефект върху здравето. Точно обратното! Тези невероятни храни укрепват здравето със своите хранителни вещества и лечебни свойства. Те са точно това, от което се нуждаете, когато се сблъсквате със заболяване.

Съвременната теория гласи, че тези храни са с високо съдържание на алкалоиди, които предизвикват възпаления, но не алкалоидите причиняват възпаление. Проблемът не е в плодовете, които растат на растенията от семейство Картофови. Трябва да разгледаме другите съставки, които се сервират с тези храни. В случая с кетчупа и доматения сос често има високофруктозен царевичен сироп, а там, където има домат, често ще намерите тестени изделия или филийка хляб за сандвич.

Можете да намерите много повече информация за други полезни храни и рецепти в нашия блог, както и в книгите на Антъни Уилям.

Подобни публикации

[ВИДЕО] Възпаление на блуждаещия нерв
[ВИДЕО] Възпаление на блуждаещия нерв
Имате ли тикове и спазми, проблеми с чревния тракт, гастропареза, мистериозно гадене, депресия, стягане в гърдите или гърлото или проблеми с преглъщането? Това са само някои от симптомите, които могат да се появят при възпаление на блуждаещия нерв. Какво причинява възпаление на блуждаещия нерв? Разберете как се случва това възпаление в това видео.
Прочети още
[ВИДЕО] Борите се с нежеланите килограми?
[ВИДЕО] Борите се с нежеланите килограми?
Увеличаването на излишното тегло не се дължи на метаболизма, хормоните или гените ви. Ако се борите с нежелано напълняване, в основата на проблема стои проблем с черния дроб, на който трябва да се обърне внимание. Когато черният ви дроб е претоварен, застоял и стане муден от токсини, токсични тежки метали, патогени и твърде много мазнини в храната, това може да доведе до увеличаване на теглото. Ключът към свалянето на нежеланото тегло и оздравяването на организма е пречистването и поддържането на черния дроб.
Прочети още
[ВИДЕО] Златото на душата - епизод от подкаста на Антъни Уилям
[ВИДЕО] Златото на душата - епизод от подкаста на Антъни Уилям
Страданието, раните, болката, загубите, скръбта, трудностите, изпитанията, разочарованията и битките не са това, което всеки от нас би избрал. Когато те ни сполетят обаче, ние получаваме най-големите си съкровища.
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.