Тази лека, освежаваща и ароматна тайландска салата с нудли може да се приготви с нудли от тиквички или от грах (грахово фиде). В нея се съчетават различните вкусове на леко сладко, леко кисело и леко пикантно, както и загряващ джинджифил и чесън в дресинг, който покрива всички компоненти на салатата. Тази рецепта е чудесно решение за лек обяд или вечеря.

Лютите чушки съдържат десетки фитохимични съединения, които са полезни за черния дроб. Едно от тези съединения е капсаицинът, който позволява на черния дроб да се затопля без негативни последици. Черният дроб приветства тази топлина, предизвикана от храната, тъй като тя е фактор за презареждане. Кръвта вкарва кислород през всички капиляри в черния дроб, а топлината, предизвикана от капсаицина, незабавно привлича свежа, чиста кръв в черния дроб по всички пътища. Това е като да отворите прозореца вкъщи, за да проветрите застоялия въздух и да го замените със свеж. Това презареждане е полезно за реакцията на черния дроб срещу възпаленията, които са причинени от патогени и токсини. Старайте се да не ядете чушките зелени. Винаги ги яжте червени и добре узрели.

Тайландска свежа салата с нудли

Съставки: 

За салатата:

 • 120 грама грахови нудли (грахово фиде) или 2 1/2 чаши нудли от тиквички
 • 1/2 чаша тънко нарязана краставица
 • 1/2 чаша тънко нарязани чушки
 • 1/2 чаша тънко нарязани моркови
 • 1/2 чаша тънко нарязано червено зеле
 • 2 стръка нарязан зелен лук
 • 1/3 чаша листа от мента и/или тайландски босилек, нарязани на едро

За дресинга:

 • 2 с.л. суров мед
 • 2 1/2 с.л. сок от лайм
 • 1/2 ч.л. морска сол (по избор)
 • 1/2-1 ч.л. ситно нарязани червени люти чушки (използвайте повече или по-малко на вкус)
 • 1/2 ч.л. ситно настърган джинджифил
 • 1 малка скилидка чесън, настъргана на ситно

Начин на приготвяне:

Ако използвате грахови нудли (грахово фиде), сварете ги според инструкциите на опаковката, отцедете ги и ги изплакнете под студена вода. Оставете настрана, докато се охладят.

Смесете съставките на дресинга в малка купа.

Сложете нудлите, които сте избрали, в голяма купа и добавете зеленчуците, зеления лук и билките. Изсипете дресинга отгоре и разбъркайте, докато се покрият и смесят равномерно.

Сервирайте веднага и се насладете!
Порция за 1-2 души

Можете да намерите повече информация за други полезни храни и рецепти в нашия блог, както и в книгите на Антъни Уилям.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.