Хранителните отравяния са широко разпространени и в някои случаи могат да доведат до сериозни наранявания или дори до смърт. За щастие има различни стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите хранително отравяне у дома или когато се храните навън. В тази статия ще споделим тези съвети, както и начините, по които можете да се излекувате от хранително отравяне, ако все пак пострадате от него.

Вашият уникален хранителен режим

За различните хора най-подходящи се оказват различни хранителни режими в зависимост от техните уникални обстоятелства, начин на живот и здравословни проблеми. Някои хора избират да се хранят като вегани или вегетарианци, докато други избират да включват месо и животински продукти. Целта на тази статия е да ви помогне да защитите и подкрепите себе си и здравето си по време на вашето уникално преживяване с храната, независимо от това какъв хранителен режим следвате.

Последици от хранителното отравяне

Хранителното отравяне е сериозно заплаха и за съжаление е много лесно да пострадате от него. Само по време на Коледните празници хиляди хора се сблъскват с хранително отравяне заради недостатъчно сготвена храна. Когато някой получи хранително отравяне, в червата му може да има различни щамове на ешерихия коли, които нанасят хаос. Тази бактерия може да се придвижи през червата, да проникне в лигавицата на дебелото черво или друг орган и да предизвика хаос в жлъчния мехур и/или апендикса. При някои хора се наблюдават язви и/или увредена обвивка на чревния тракт и дебелото черво. В някои случаи хората са принудени да се подложат на операция за отстраняване на жлъчния мехур или апендектомия.

Ако човек попадне в спешното отделение с хранително отравяне, лекарят не може да направи почти нищо, освен да наблюдава пациента и да му дава течности, за да не умре от обезводняване. Симптомите като повръщане, диария и/или болка могат да продължат няколко дни.

Приготвяне на храна у дома

Обикновено хората приготвят храна вкъщи повече, отколкото се хранят навън. Предприемането на тези превантивни мерки може да осигури по-голямо здраве и безопасност за вас и вашите близки:

 • Бъдете внимателни, когато изваждате суровото месо от опаковката му. Опаковките от магазините за хранителни стоки често са покрити с десетки разновидности на бактерии, включително стрептококи, салмонела и др. Това означава, че когато вземете или отворите опаковката, вредните бактерии могат лесно да попаднат върху ръцете ви. Изключително важно е да измиете ръцете си веднага след отваряне на опаковките с месо.
 • Уверете се, че ръцете ви са чисти, когато боравите с ножа, след като сте докосвали сурови животински храни и техните опаковки, в противен случай дръжката на ножа може да се замърси с опасни бактерии.
 • Помислете дали да не сложите нитрилни ръкавици, преди да извадите месото от опаковката му. След като месото е извадено и готово за приготвяне, можете да свалите ръкавиците и да сте сигурни, че ръцете ви са чисти.
 • Никога не изплаквайте каквото и да е сурово месо в мивката, преди да го приготвите, защото това може да доведе до заселване на опасни бактерии в мивката. Тогава, ако случайно изпуснете други храни в мивката, докато приготвяте месото, те лесно могат да поемат опасните бактерии.
 • След като прехвърлите суровата риба или месо в тигана или съда за готвене, пъхнете празната чиния в съдомиялната машина или я измийте старателно. Никога не поставяйте сготвено месо или риба обратно в чиния, в която е имало сурови протеини – това е много опасно. Използвайте нова, чиста чиния за готвените продукти.
 • Внимавайте как използвате маринатите и сосовете за месо. Ако намажете сурово парче месо със сос, в косъмчетата могат да се съберат бактерии от месото. Това може да доведе до замърсяване, ако тази четка се използва отново или ако четката се постави отново в соса.
 • Внимавайте с приборите си. Например, ако използвате вилица, за да прехвърлите сурово месо върху скара, не забравяйте да извадите вилицата и да използвате друг чист прибор, когато сваляте месото от скарата.
 • Внимавайте с дъските за рязане, които лесно се замърсяват. След рязане на сурово месо е изключително важно незабавно и старателно да измиете дъската за рязане. Ако пък искате да сте още по-предпазливи, пригответе нова, чиста дъска за рязане за всяка друга подготовка, която може да ви се наложи да направите. Уверете се, че дъската за рязане, използвана за рязане на сурово месо, е поставена на друго място или на друг плот, за да не объркате двете дъски.
 • Почистете кухненските повърхности добре! Ако върху плота или дъската за рязане попаднат сокове от сурово месо и върху тази повърхност поставите чиста чиния, дъното на чинията може да се замърси, както и ръцете ви, когато вдигате чинията.

Не става въпрос за перфекционизъм в кухнята, а за това да направите най-доброто, на което сте способни, за да предпазите себе си и семейството си.

Хранене в ресторанти

Кухните в ресторантите обикновено са много натоварени. Напрежението е невероятно голямо и има много движещи се части.

В кухните на ресторантите суровите птици, меса и риби често се мият в същите мивки, в които се мият салатите и другите зеленчуци. Това редовно води до кръстосано замърсяване. Плотовете и повърхностите в кухните често не се почистват старателно, което също води до често кръстосано замърсяване.

Освен това готвачите и готвачките често слагат чифт ръкавици, след като се порежат, и ги свалят няколко дни по-късно - но тези стари порязвания все още могат да кървят.

Съвети при хранене навън

Ето няколко неща, които можете да направите, за да избегнете хранително отравяне, когато се храните навън:

 • Ако сте веган, вегетарианец или човек, хранещ се на растителна основа, най-безопасната стратегия е да се опитвате да избягвате ресторанти, в които се сервират животински протеини или животински продукти, когато това е възможно. Проблемите с кръстосаното замърсяване възникват лесно, когато суровото месо или соковете му случайно влязат в контакт с растителни храни, например маруля. Ако попаднете на място, където се сервират животински продукти, когато сте навън със семейството и приятелите си, просто следвайте съветите по-долу, за да сте по-безопасни.
 • Избирайте готвени ястия, които се сервират горещи, вместо сурови салати или сурови ястия.
 • Ако сте решили да си поръчате сурово ястие, поискайте пресен лимон, суров лук и чесън, които да добавите към ястието си. Можете също така да попитате сервитьора дали в кухнята има цели, неразрязани авокадота. Ако е така, поръчайте едно или повече, за да ги нарежете на масата си и да ги сложите в чинията си, за да получите засищащ и по-безопасен вариант на сурово ястие.
 • Ако ястието ви пристигне на масата изстинало, учтиво попитайте дали може да бъде върнато обратно и да се затопли добре. В допълнение към проблемите със замърсяването, готвач, страдащ от Епщайн-Бар или друг вирус, може да е капнал пот в храната ви или случайно да се е порязал и да е пуснал кръв в храната ви. Повторното загряване на цялата чиния може да ви предпази от заразяване с вреден вирус или бактерия.
 • Винаги бъдете учтиви, когато питате за промени в храната или допълнителни добавки към ястието си. През годините съм помагал на много клиенти, които са работили в ресторантьорския бизнес. Чувал съм ужасни истории за това какво може да се случи с ястията, когато клиентите са нелюбезни или издразнят сервитьора или готвача.
 • Помолете сервитьора да не се добавя сос към ястието ви, след като то е било затоплено и готово за сервиране. Готвачите често използват бутилки за изстискване, за да разпределят сосовете. Но бактериите, като салмонела и ешерихия коли се крият в тези бутилки, тъй като те често се намират в близост до сурово месо или се обработват от замърсени ръце.
 • Никога не поръчвайте месото си "алангле". Дори да сте правили това десетки години без последствия, това не означава, че следващия път, когато си поръчате полусурово парче месо, няма да получите ужасно хранително отравяне. Независимо дали си поръчвате висококачествена пържола или просто бургер, поръчвайте месото средно или добре изпечено.

Когато влизате в ресторантите с по-голяма осведоменост, можете да се наслаждавате, като същевременно предпазвате здравето си възможно най-добре.

Храни, с които да се въоръжите

Много храни имат невероятни лечебни свойства. Тези храни по-специално могат да ви помогнат да избегнете хранително отравяне:

Капсули риган: Вземете капсула риган, преди хранене. Само една капсула може да помогне за предотвратяване на хранително отравяне. Ако вземете капсула преди хранене навън, капсулата ще бъде готова да се разпръсне около храната в стомаха ви, когато започнете да ядете и храносмилате. Приемете ригана като мощна предпазна бариера срещу салмонела и ешерихия коли.

Чесън: Добавете чесън както към готвените, така и към суровите ястия, когато сте на ресторант, това може да бъде чудесна защитна мярка. Суровият чесън е мощно оръжие, което може да се разпространи в стомаха и да убие бактериите.

Мащерка: Ако сте в ресторант, попитайте дали в кухнята има прясна мащерка, която готвачът може да поръси върху ястието ви.

Мента: Чаят от мента има мощни антибактериални свойства. В много ресторанти има чай от мента, но можете да си донесете и пакетчета чай от вкъщи. Отпивайте от тази напитка преди и по време на хранене.

Джинджифил: Той може да убие бактериите в стомаха. Пиенето на чай от джинджифил преди и след хранене е силна защитна мярка.

Лимон: Изстискването на лимон върху ястието ви може да осигури чудесна защита. Ако си поръчате сурово ястие, дори във вегански или растителен ресторант, изстискайте обилно количество лимонов сок върху ястието. Лимоновият сок може да действа като невероятен антисептик. Може дори да изпиете малко лимонова вода заедно с храната.

Висококачествена сол: Опитайте да добавите щипка висококачествена морска сол към ястието си, тъй като солта може да помогне за унищожаването на бактериите.

Понякога се налага да бъдете гъвкави, когато става въпрос за избор на място за хранене. За щастие списъкът с храни по-горе може да бъде мощно оръжие във всеки ресторант, който изберете. Не се чувствайте неудобно да пъхнете лимон в чантата си или пакетче чай в джоба си, преди да се отправите към ресторанта. Въоръжаването с тези тайни оръжия може да ви предпази от разболяване.

Избягване на сурово месо и риба

Някои лекари твърдят, че животинският протеин и животинските продукти могат да ви убият, защото могат да запушат артериите, да повишат холестерола и да увеличат риска от инфаркт. Но това не е всичко. В суров вид рибата и животинските протеини, като пилешко, пуешко и свинско, могат да бъдат опасни. Ако консумирате тези видове храни в суров вид, може сериозно да пострадате. Ако искате да се погрижите за здравето си, елиминирайте от диетата си тартара от телешко, сурова риба или какъвто и да е вид несготвени животински протеини. Суровата риба, макар и популярна, е основен начин да се сдобиете с опасни бактерии.

Свободно отгледани животни срещу промишлено отглежданите

Ако включвате месо и други животински продукти в диетата си, изборът на висококачествени варианти може да подпомогне по-добре вашето здраве и безопасност.

По-малко вероятно е говеждото месо и пилетата, отглеждани на свободна паша, да съдържат опасни щамове на салмонела, ешерихия коли и други вредни микроорганизми и бактерии в сравнение с месото от промишлените ферми. Набавянето на месо от свободно отгледани животни в малки ферми може да бъде чудесна стъпка към по-голяма безопасност, но повечето малки ферми все още трябва да изпращат месото си за преработка в завод. Някои фабрики обработват всякакви животински продукти, което означава, че може да се получи кръстосано замърсяване.

Салмонела и други вредни бактерии могат да бъдат открити и по външната страна на повечето промишлено отгледани яйца. За разлика от тях яйцата от свободно отглеждани животни рядко имат салмонела и други опасни бактерии по черупките си. Въпреки това, ако страдате от вирусни проблеми, неврологични проблеми или някакво автоимунно заболяване, най-добре е да избягвате яйцата.

Възстановяване след хранително отравяне

Ако вземете мерки за защита, но все пак се стигне до хранително отравяне, знайте, че има няколко неща, които можете да направите, за да подкрепите организма си по време на лечението. От съществено значение е да се хидратирате по време на заболяването.

Смесете кокосова вода (прясна или пастьоризирана) с обикновена минерална или изворна вода и я пийте често между пристъпите на повръщане и диария. Тази напитка е полезна и ако изпитвате само болки в червата.

Правете си често вода с лимон и вода с джинджифил.

Ако имате силно хранително отравяне, е важно да отидете в болница, за да бъдете наблюдавани и да ви бъде поставена система венозно.

Ако сте страдали от хранително отравяне в миналото, може да искате да приложите тази информация, за да унищожите старите бактерии, които все още може да са в организма ви.

Как да продължим напред

Трябва ли да спрете да ядете любимата си сурова салата в местния вегански ресторант? Не. Трябва ли да спрете да ядете животински продукти, ако се чувствате здрави и щастливи? Не. Тази статия няма за цел да ви разтревожи, да ви откаже от храненето или по някакъв начин да ви накара да спрете да живеете пълноценно. Вместо това тази информация има за цел да ви даде увереността, да можете да влезете във всяка нова ситуация със знанията, от които се нуждаете, за да бъдете здрави.

Подобни публикации

[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.