Ако симптомите и допълнителните признаци, описани в предишната статия за “Надбъбречна умора”, ви карат да смятате, че страдате от това състояние, не се отчайвайте. За да излекувате надбъбречните жлези и да ги върнете към оптимално функциониране, може да предприемете редица конкретни стъпки, които ще опишем в тази статия.

Ако се заемете с изучаването на информацията от Лечителя Медиум и персонализирането на неговите инструменти, за да създадете протокол, който работи за вас, ще усетите резултатите. Безброй хора са използвали информацията от книгите му, за да се излекуват. Някои по-бързо, а на други може да им отнеме повече време. Вашият срок на изцеление зависи отчасти от това колко от тази информация сте в състояние да използвате точно сега и в какво състояние сте били, когато сте започнали. Други фактори, които могат да повлияят на този срок, включват цялостното ви здравословно състояние и това, което се случва в живота ви – например, ако сте в състояние на криза, която продължава да натоварва надбъбречните ви жлези, ще ви е необходимо много повече време, за да се излекувате.

Но каквото и да ви коства, колкото по-навреме предприемете нещо по въпроса, толкова по-скоро ще се радвате на подобрение, а след известно време и на пълно възстановяване на надбъбречните жлези.

Тялото ви е на ваша страна

Вашите надбъбречни жлези се подкрепят взаимно. Те разчитат една на друга. Това е така, защото надбъбречните ви жлези никога не отслабват еднакво. Едната надбъбречна жлеза винаги е малко по-уязвима или чувствителна от другата. Това означава, че другата винаги е малко по-силна.

Когато едната надбъбречна жлеза пострада, другата поема тежестта. Например, ако едната надбъбречна жлеза отслабва по-бързо, по-силната ще компенсира, така че по-слабата да има шанс да се възстанови – с надеждата, че ако един ден по-силната жлеза започне да се колебае, другата ще бъде в състояние да ѝ помогне да се възстанови в момент на нужда. Това е вграден механизъм на нашата ендокринна система, който все още е неизвестен за медицинските проучвания и науката.

Всеки път, когато бъдем подложени на емоционално изпитание определено място в емоционалния център на мозъка, ще сигнализира на едната надбъбречна жлеза да отделя повече адреналин от другата. Именно това определя дали лявата или дясната надбъбречна жлеза се използва повече по време на предизвикателна ситуация. Това е естествен защитен механизъм на нашето тяло, който не позволява и двете надбъбречни жлези да бъдат призовани да отделят адреналин в големи количества едновременно.

(Кофеинът заобикаля този защитен механизъм. Той стимулира и двете надбъбречни жлези едновременно.)

Външен кортизол – само в спешни случаи

В случай на криза може да вземете лекарство на основата на кортизол, което ще осигури на тялото ви липсващите хормони, които надбъбречните жлези не успяват да генерират.

Макар и предпочитано от лекарите, това не е идеалното решение на проблема. За да се справи в различните ситуации през деня, организмът ви се нуждае от различни видове и количества надбъбречни хормони. Хапчето, което вземате сутрин, не може да замести функцията на надбъбречните жлези, които активно реагират на нуждите на тялото във всеки един момент.

Освен това кортизоловите медикаменти са имуносупресанти, които отслабват имунната система и ви правят уязвими към редица други проблеми.

В най-добрия случай те само временно закрепват положението... давайки ви възможност наистина да излекувате надбъбречните жлези с техниките, описани по-долу.

На всеки един и половина до два часа хапвайте по нещо

Мнозинството от нас си хапват порядъчно по три пъти на ден, правейки дълги паузи между отделните хранения. Това натоварва надбъбречните жлези, защото около час и половина до два часа след хранене нивото на глюкозата в кръвта спада, което означава, че сте изразходвали консумираната с храната захар. Щом кръвната захар спадне, надбъбречните жлези са принудени да произвеждат хормони като кортизола, за да „поддържат“ енергийното ви ниво. Така, ако по цели часове не хапвате нищо между отделните хранения, подлагате надбъбречните жлези на постоянно натоварване, без да им давате възможност да си отдъхнат.

Ето защо най-добрият начин да излекувате надбъбречните си жлези е да приемате лека, балансирана храна на всеки 90 минути до два часа. Това е изключително важно да се знае, защото тенденциите в диетите в момента насочват хората в обратна посока. Следването на модата за пропускане на храненията ще ви лиши от възможността да излекувате надбъбречната си умора.

Например тенденцията за периодично гладуване кара хората да избягват хранене през половината ден или дори по-дълго. Привържениците на периодичното гладуване твърдят, че това им дава повече енергия. В действителност повечето от тези, които гладуват периодично, консумират кофеинови напитки, за да заместят енергията от храненето. Ако премахнете кофеина, ще усетите истинските последици от ниската кръвна захар, а това е обратното на наличието на енергия. Ако някой има енергия по време на периодично гладуване без кофеин, това е така, защото когато задържате минералните соли и глюкозата твърде дълго, надбъбречните жлези поемат контрола и освобождават адреналин, за да заменят кръвната захар като защитен механизъм на организма, който да ви захрани през деня. Това моментно усещане за енергия идва на цената на натоварване на надбъбречните жлези, което може да ви се отрази в бъдеще. Истинската причина, поради която периодичното гладуване може да донесе временни ползи е, че по подразбиране при него хората избягват храни с високо съдържание на мазнини (които Антъни Уилям нарича радикални мазнини) сутрин или дори през по-голямата част от деня. Избягването сутрин на храните като яйца, бекон, сирене, масло, мляко, месо, авокадо, ядкови масла и др. може да бъде много полезно. Това обаче не означава, че периодичното гладуване ще ни донесе много ползи. Повече по темата ще научите от статията “Антъни Уилям разкрива истината за периодичното гладуване”.

Техниката на честите похапвания работи, защото честите хранения поддържат кръвната захар стабилна през целия ден и докато глюкозата не спада, надбъбречните жлези не трябва да се намесват. Даването на много почивка на надбъбречните жлези им позволява да отделят енергия за излекуване и възстановяване.

В идеалния случай всяко хранене трябва да съдържа балансирана комбинация от калий, натрий и захар. Имайте предвид обаче, че тук става въпрос за натурална плодова захар, която съдържа жизненоважни минерали и нутриенти, за разлика от трапезната захар или лактозата, която присъства в млечните продукти. Ето и някои храни, които имат страхотен лечебен ефект върху надбъбречните жлези:

  • Една фурма (калий), два стръка стъблена целина (натрий) и една ябълка (захар)
  • Банан (калий), спанак (натрий) и един портокал (захар)
  • Сладък картоф (калий), магданоз (натрий) и домат (захар)

За да сме наясно, можете да се храните и с по-големи количества храна. Горните примери не трябва да заместват закуската, обяда и вечерята, а по-скоро могат да служат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар между тези по-големи хранения.

Можете също така да се съсредоточите върху някоя от тези възможности и да не приемате по-големи ястия, особено сутрин. Започването на деня с вода с лимон (500 мл. - 1 л.), последвана 15 до 30 минути по-късно от сок от стъблена целина (500 мл. - 1 л.), е много полезна техника, защото и лимонът, и целината осигуряват голяма доза минерални соли, които подкрепят надбъбречните жлези още от самото начало.

Вариантите за плодови смутита също са подкрепящи. Смутито за детоксикация от тежки метали например, осигурява полезна комбинация от калий, натрий, естествена захар и микроелементи в подкрепа на надбъбречните жлези.

Освен честите леки хранения, има и специфични храни, които можете да консумирате, за да възстановите надбъбречните си жлези.

Лечебни храни

Някои плодове, зеленчуци, зеленолистни, пресни билки и диворастящи храни помагат за защитата на надбъбречните жлези или ускоряват възстановяването им, като укрепват нервната система, намаляват възпалението благодарение на антивирусните и антибактериалните си съединения, облекчават стреса и осигуряват важни хранителни вещества за функцията на надбъбречните жлези. Следните храни са сред най-подходящите за възстановяване от надбъбречната умора: кълнове, аспержи, диви боровинки, банани, картофи, папая, домати, манго, кориандър, спанак, чесън, броколи, зеле, малини, къпини, салата Ромен и червени ябълки. Включете колкото се може повече от тези храни в диетата си.

Какво да не ядете

Ако имате лека надбъбречна умора, може да ви е достатъчно да следвате останалите съвети в тази статия. Ако обаче имате тежък случай на това състояние, навярно ще се наложи – поне докато се стабилизирате – да се лишите от храните, които натоварват надбъбречните жлези и им пречат да се възстановяват. Знайте, че много диетолози препоръчват засилена консумация на животински мазнини. Те или не осъзнават, че и най-крехкото месо, съдържа доста мазнини, или смятат, че мазнините са нещо хубаво. Техните доводи могат да звучат доста убедително, затова внимавайте: животинските мазнини не са полезни за никого, най-вече за хората с надбъбречна умора. Големите количества мазнини натоварват панкреаса и черния дроб и в крайна сметка пораждат инсулинова резистентност, при която тялото се затруднява да поддържа стабилни нива на глюкоза. Това на свой ред създава огромно напрежение върху надбъбречните жлези, които се стараят да компенсират с производството на допълнителни количества хормони. Ако сте на растителна основа или веган, това не ви осигурява имунитет. Ако диетата ви е съставена предимно от храни с високо съдържание на мазнини, като авокадо, бадемово масло, фъстъчено масло, ядки, семена, соя, кокосово масло и други по-здравословни масла, това все още създава натоварване за панкреаса и черния дроб.

Експертите диетолози често съветват хората да изключат въглехидратите напълно от диетата си. Това отново не е добре и може да доведе до натоварване, защото тялото ви се нуждае от въглехидрати за енергия. Следването на тези диетични тенденции ще ви забави и ще ви попречи да излекувате надбъбречната си умора.

Лечебни билки и хранителни добавки

Лечебен протокол с хранителни добавки на Лечителя Медиум при надбъбречна умора:

Подобни публикации

[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.