Прочистване с монохранене на Лечителя Медиум (част 2)

Прочистване с монохранене на Лечителя Медиум (част 2)

Продължение на статията “Прочистване с монохранене на Лечителя Медиум (част 1)”.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МОНОХРАНЕНЕТО СПОРЕД АНТЪНИ УИЛЯМ

Въпреки че монохраненето е режимът с най-успокояващо въздействие върху червата, хората с чувствителен стомашно-чревен тракт все пак могат да усетят движението на храната и да се изплашат, че нещо не е наред. Ако изпитвате някакъв дискомфорт и следвате докрай някой от тези планове, не се оставяйте да ви завладее безпокойството. Когато стените и лигавицата на червата ви са възпалени, те могат да бъдат свръхчувствителни, когато храната преминава покрай тях. Деликатни храни като банан, папая, маруля или приготвени на пара картофи, грах, тиква, зелен фасул, брюкселско зеле или аспержи не ви вредят.

Това може да изглежда нелогично, защото когато изядете парче сирене или яйце, не усещате никакъв дискомфорт. Това е измамно. Това е така, защото сиренето и яйцата се движат през тялото като мека каша, така че в този момент не се трият в свръхчувствителните нерви. Те обаче подхранват самите бактерии, вируси и дори непродуктивни гъбички, които създават възпаление в чревния ни тракт, като в крайна сметка влошават тази свръхчувствителност. Не се връщайте към яйцата и сиренето (които всъщност са в основата на проблема). Това ще се превърне в омагьосан кръг, ако не знаете какво наистина се случва.

Гастропареза

Гастропарезата става все по-популярна диагноза, но причините за нея остават загадка за медицинските проучвания и науката. Няма реален начин да се разбере дали има парализа на стомаха, дванадесетопръстника, тънките черва, дебелите черва или ректума, освен ако някой не е претърпял действително физическо нараняване или не е претърпял хирургическа процедура, която е увредила нервните окончания в определена област на храносмилателния тракт. В действителност много от случаите на гастропареза са причинени от мозъка, като токсични тежки метали и патогени предизвикват възпаление на мозъка, което може да намали до минимум силата на нервите във всички области на храносмилателния тракт, което води до редица симптоми. Нервите около лигавицата на червата също могат да се възпалят под въздействието на вируси като ЕВБ, херпес зостер и човешки херпес вирус тип 6 (HHV-6), които компрометират функционирането на нервните окончания, а това на свой ред води до мудна перисталтика.

Съществуват различни нива на гастропареза. Ако сте в състояние да дъвчете храната и не сте прикрепени към апарат за хранене, монохраненето може да бъде изключително полезно за лечението на гастропарезата, позволявайки на нервите да се възстановят вътре в храносмилателните лигавици. Прочистването с монохранене също така осигурява критично необходимите минерални соли и глюкоза на мозъка, така че невроните да могат да укрепнат и невротрансмитерната активност да се възстанови, като се подпомогне изпращането на сигнали към областите от лигавицата на чревния тракт, които имат критична нужда от перисталтично действие. В същото време тези монохранителни режими са антивирусни, което означава, че могат да намалят нискостепенните вирусни инфекции, които причиняват белези и увреждат нервите в лигавицата на храносмилателния тракт и други области на храносмилателната система. По същество монохраненето може да преквалифицира храносмилателната система, да ѝ помогне да се съгласува с централната нервна система и да позволи на човека да се излекува.

За недиагностицирани проблеми с червата

Както споменахме по-рано, проблемите с храносмилателния тракт често остават недиагностицирани. В действителност нервите в стомаха, дванадесетопръстника, тънките черва и/или дебелото черво са свръхчувствителни поради възпаление, причинено от повишен бактериален или вирусен товар. Това може да доведе до огромен дискомфорт, който създава усещането, че храносмилателната система не може да обработва или усвоява правилно храната. Отговорът е монохранене.

Да не говорим, че повечето хора по света имат дефицит на солната киселина. Това означава, че те не разграждат правилно протеините си, така че тези протеини гният и се разлагат в чревния тракт, създавайки ситуация, която в крайна сметка се превръща в подуване в горната или долната част на чревния тракт. Когато храната се разлага, тя става храна за непродуктивни бактерии. Това може да причини бактериален свръхрастеж в тънкото черво или дори болест на Крон или колит.

При много хора стомашната лигавица може да е покрита с белегова тъкан или да има други структурни изменения.

Също така в дъното на стомаха може да се образува малка торбичка, където започват да се събират гниещи протеини, мазнини и друг остатъчен материал и да натежават.

Монохраненето прекъсва този процес и дава на стомаха възможност да започне да оздравява и да укрепва. Един ден лигавицата му може да се възстанови и той да функционира нормално.

За черния дроб

Когато хората се борят с каквито и да било храносмилателни проблеми, независимо от симптомите, всички те имат една обща черта: отслабен черен дроб, който не произвежда достатъчно жлъчка, за да разгражда правилно мазнините. Запълнен с токсини, отрови и патогени, това е черен дроб, който е застоял или муден, с по-бавно движещо се кръвоснабдяване, което е проблем за храносмилането, защото отслабеният черен дроб натоварва повече храносмилателния тракт, включително стомашните жлези, които произвеждат солна киселина. Прочистването с монохранене е благоприятно за черния дроб, което автоматично подпомага храносмилателния тракт и солната киселина в стомаха.

При хранителни алергии

Плановете с монохранене в тази статия са отличен начин да се справите с хранителни непоносимости или алергии. Отчасти това се дължи на факта, че ограничаването до един от тези планове не позволява да се консумират проблемните храни, които подхранват патогените, причиняващи алергичния проблем. При монохраненето организмът ви си почива от токсичния вторичен продукт на размножаването на патогените, който се получава, когато в организма ви попаднат проблемни храни. Храните с високо съдържание на мазнини сгъстяват кръвта, което понижава кислорода в кръвообращението и отслабва черния дроб, позволявайки на вирусите и непродуктивните бактерии да се развиват. Когато вирусите процъфтяват, те отделят невротоксини, които нарушават работата на организма ни и могат да ни направят чувствителни към храни, дори към такива, които изглеждат здравословни. Като изключва тези проблемни храни, монохраненето прекъсва този цикъл. Патогените, причинители на хранителна алергия и чувствителност, започват да гладуват и умират, а вие започвате да се възстановявате.

ЕФЕКТЪТ ОТ ДЕТОКСИКАЦИЯТА

Освен протокол за справяне с хранителната чувствителност, монохраненето има прочистващ ефект. Макар че няма да прочисти черния дроб в такава степен, както Прочистването 3:6:9, прочистването с монохранене може внимателно да освободи леки нива на токсини в черния дроб, като същевременно деликатно детоксикира всички останали органи – стомаха, дванадесетопръстника, тънките черва, дебелото черво и ректума.

Вариантите за монохранене в тази статия имат и антипатогенно действие. Те се борят с вируси, бактерии, гъбички, дрожди и плесени. Освен че предлага физически ползи, този ефект на пречистване може да означава, че монохраненето има потенциала да предизвика на повърхността влечението към храни и емоции, върху които да работим.

ПРИТЕСНЕНИЯ ОТНОСНО МОНОХРАНЕНЕТО

Много хора се страхуват, че монохраненето не предлага достатъчно количество или разнообразие от хранителни вещества. Тези неоснователни притеснения се коренят в погрешната информация, че колкото по-пъстра е порцията, толкова повече полезни вещества съдържа. Всъщност, когато здравето на човек е компрометирано, монохраненето може наистина да помогне. Това не става, като дадем на тялото всички възможни хранителни вещества, защото при редица заболявания ние не можем да преработим всичко това и да се възползваме от него. За да разрешим този проблем, трябва да дадем на организма онова, от което има нужда в този момент, за да задействаме естествената му способност да се лекува. След това ще можете да консумирате доста повече храни. В момента обаче трябва да положите усилия да коригирате настоящия проблем. Докато не го направите, няма как да почерпите ползи от разнообразната храна.

Разнообразието на храни

По време на прочистването с монохранене по-големите количества, които приемате от лечебна храна като папая и начинът, по който тялото ви се възползва от това, изместват необходимостта от разнообразие. Ако се опитвате да поберете в чинията си цялата дъга, така поемате съвсем малко количество от всяка храна. Не е като да изядете цяла купа домати или цяла глава карфиол наведнъж. Вместо това разпределяте хранителните вещества в малки парченца храна. Ако храносмилането ви не е проблемно, може да си направите салата с домат, краставица, настърган морков, броколи, червена чушка, авокадо и портокал (ако изобщо си позволявате да ядете плодове), а най-отгоре да добавите късчета пилешки гърди. Понякога обаче, дори когато не следваме режим с монохранене, е по-добре да се концентрираме върху по-силните храни и приема им в по-големи количества.

Сокът от стъблена целина също е важна част от тези планове с монохранене и е повече от суперхрана. Може да сте човек, който никога не е пил сок от стъблена целина, но въпреки това се храни супер разнообразно и се разболявате, защото истинският, основен проблем не е бил разрешен. Ако разнообразието на храната е ключът към здравето, защо толкова много хора, които се хранят по привидно здравословни и разнообразни начини, все пак се разболяват?

Относно протеините и мазнините

Един от въпросите, за които трябва да сте готови, когато сте на монохранителен режим и ядете примерно само папая за всичките си хранения, е "Къде са протеините?" Ако вярвате, че белтъчините са най-важните хранителни вещества, най-вероятно ще се изкушите да отхвърлите монохраненето и ще се лишите от всичките му лечебни ползи. Или ще знаете как да отговорите на въпроса.

Запомнете следното: живеем в свят, който се храни в изобилие от протеини и много хора са болни. Все повече хора ядат повече и повече протеини и това води до повече заболявания. Тогава защо толкова много хора смятат, че протеинът е отговора? Или смятате, че може да има друга причина, поради която хората се разболяват?

Често страдащите от хронично заболяване или симптоми получават следния съвет от лекуващия си лекар: „Може би се нуждаете от повече протеини“. Не би ли трябвало лекарят да каже: „Нека потърсим други причини за болестта ти“? Това, което липсва, не са протеините. Биодостъпните аминокиселини, антиоксиданти, бека-каротин, глюкоза, минерални соли, антивирусни, антибактериални и антигъбични съединения, микроминерали и фитохимичните съединения в папаята и другите храни в монопротоколите предлагат истинско изцеление, защото те активно помагат за обезвреждането на вирусите и патогенните бактерии, отговорни за много от болестите ни. Протеините не унищожават вирусите и бактериите. Те не отстраняват токсичните тежки метали. Не пречистват организма. Не способстват работата на централната нервна система, невротрансмитерите и невроните. Протеините не ни вдигат на крака, след като сме минали през ада на хронично заболяване.

Връзката ни с храната

Понякога не протеините, мазнините или разнообразието от хранителни вещества са тези, за които близките ви се притесняват, когато започнете да следвате режим с монохранене, а че следвате режима с маниакална отдаденост. Нека не забравяме, че всъщност всички ние сме обсебени от храната. Дори тези, които твърдят, че им е все едно какво ядат, вижте реакцията им, когато им отнемат любимата храна и я заменят с нещо, което не харесват. Храната е важна за всички ни и никой не прави изключение.

Когато някой, който се бори със симптом или състояние, използва храната, за да се излекува, може да бъде обвинен, че е обсебен от храната, само от човек, който все още не е имал същите проблеми в живота си. Храната управлява живота ни. В човешката природа е да мисли за следващото хранене. Ако не планираме, ще изберем нещо нездравословно, когато огладнеем, а това може да породи друг вид обсесивни мисли, когато впоследствие съжалим, че сме посегнали към бисквитата или кексчето.

ПЕРИОД НА ИЗЛИЗАНЕ ОТ РЕЖИМА С МОНОХРАНЕНЕ

Едва ли ще се храните с монохранене до края на живота си. Нито пък трябва да спирате, преди да сте готови – ако сте постигнали подобрение с пречистването с монохранене, логично е да се страхувате да го промените и да рискувате напредъка си.

Така или иначе, ще дойде денят, в който ще сте готови да се върнете към по-разнообразното хранене, независимо дали сте нетърпеливи или се колебаете, дали това ще стане след дни или седмици, или след продължителен период от месеци, защото сте имали нужда от монохранене, за да се справите с по-сериозен проблем. Трябва да обмислите кога и как да извършите този преход. Нито искате да прекалявате с монохраненето, нито пък е добре за вас прекалено бързо да се върнете към разнообразните храни.

Ако сте решили да изпробвате режима с монохранене, не защото сте имали сериозни симптоми, а просто, за да подобрите общото си състояние, можете да се върнете към разнообразните храни по всяко време. Ако обаче сте преборили хронично заболяване с помощта на монохраненето, е нормално да не искате да се храните по друг начин. Много често човек сам разбира, кога е настъпил моментът за преход към разнообразно меню.

Подходящият момент

Когато настъпи подходящият момент, най-добре е да не се връщате към проблемните храни. Вместо това запазете простотата и добавяйте по една нова (непроблемна) храна, която желаете. Можете дори да решите да преминете от един монохранителен план към друг дългосрочно, преди да започнете да въвеждате голямо разнообразие от храни. Например, ако дълго време сте били на монохранително прочистване с картофи и марули и сте готови за промяна и в същото време се притеснявате да не въведете отново твърде много, можете вместо това да изберете друг вариант на монохранително прочистване от първата част на тази статия “Прочистване с монохранене на Лечителя Медиум (част 1)”.

Как да разберете, че сте готови да продължите напред? Един от начините, по които можете да разберете, че нервите ви се лекуват по естествен начин, е, че постепенно си връщате живота. Чувствате се по-добре от преди. Когато добавяте различни храни, една по една, усещате, че храносмилането ви се справя добре с тях. Виждате, че състоянието ви се е про-менило много, откакто сте започнали.

Важни препоръки за прехода

Когато сте готови да консумирате повече храни, не бива да се нахвърляте директно на пържола с пържен лук и хлебче с масло и шоколадов сладолед за десерт. Не бива дори да започвате веднага с други, по-здравословни радикални мазнини. Добре ще е да си дадете малко време, за да може тялото ви да се адаптира. Това означава:

  • Стойте настрана от радикалните мазнини за известно време. Напомняме, че радикалните мазнини включват ядки, семена, масла от ядки като фъстъчено масло, олио, кокос, авокадо, какао, шоколад, маслини, костен бульон и други животински протеини. За колко време зависи от това в какво състояние сте били, когато сте започнали прочистването с монохранене. Имали сте един-два леки симптома, или състоянието ви е било наистина сериозно. Можете да не приемате радикални мазнини толкова дълго, колкото желаете. Не се разколебавайте от твърдения, че мозъкът ви се нуждае от мазнини. Мозъците ни са изградени предимно от запаси от гликоген и работят с глюкоза, която е форма на захар. Без тази захар клетките ни не могат да функционират; централната ни нервна система се изключва.
  • Не консумирайте проблемни храни от списъка в Глава 7 на книгата на Антъни Уилям “Прочистване за здраве” (очаквайте скоро подробна статия по темата в нашия блог). Откажете се завинаги от проблемните храни, особено ако преди Прочистването с монохранене сте били в наистина тежко състояние. Дори ако не е било критично, старайте се да ги избягвате.

Стигнали сте толкова далеч

Имайте предвид, че след Прочистването с монохранене полезни, богати на фибри храни (като кейл, червени чушки, портокали, карфиол, броколи и аспержи) или такива, които съдържат основно мазнини (като сьомга, ядки, семена, масла от ядки и несъдържащи глутен зърнени), които не влизат в списъка на проблемните храни, също може да причинят дискомфорт, когато започнете да ги консумирате отново. Това не означава, че те са вредни за вас. Когато хората се лекуват, понякога не осъзнават колко много са се подобрили. Например, може да са започнали прочистване с монохранене със сериозно подуване на корема, дискомфорт, много газове и спазми. Когато започнат да излизат от монохраненето, може да усетят, че новите храни, които въвеждат, разтриват лигавицата на храносмилателния тракт или дори да почувстват съвсем леко подуване на корема. Въпреки че храните, които въвеждат, не са проблемни, те могат да се изплашат.

Ако това се случи с вас, припомнете си колко по-добре се чувствате от отпреди. Сега сте по-настроени към здравето си от всякога, по-наясно сте с фината чувствителност или с фините различия. Пречистването с монохранителни продукти ви кара да се чувствате толкова удобно, че когато направите прехода, въпреки че храносмилането ви е много по-добре, отколкото в началото, е по-вероятно да усетите толерантността на тялото си към различните храни, отколкото когато и да било преди. Не бъркайте това с това колко зле сте били преди монохраненето.

Ако се притеснявате от някои едва доловими симптоми на чувствителност, въпреки че сте изминали дълъг път, винаги можете да се върнете в зоната си на комфорт с храните, които сте чувствали добре по време на монохраненето. Колкото и да сте се подобрили, може да имате остатъци от възпаления от останали патогени и токсини. Нормално е да се върнете към монохраненето за известно време, когато започнете да сменяте храните. Или пък може да искате да експериментирате по свой начин с друг вариант на монохраненето. Или може да пробвате да въведете няколко храни от тази статия и да намерите нова зона на комфорт. Дори и да не е пряк път към връщане към по-разнообразен хранителен режим, не забравяйте какъв дълъг път сте изминали с процеса на оздравяване. Намирате се на много по-добро място, отколкото сте били преди. Стигнали сте толкова далеч.

Подобни публикации

[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.