Защо се подува коремът ни?

Всеки е изпитвал усещане за подут корем на някакъв етап от живота си, а ако все още не го е изпитвал, е много вероятно да го изпита в бъдеще. И въпреки че това е толкова разпространено, медицината знае много малко за това какво всъщност се крие зад този симптом. Дори най-съвременните хранителни режими днес не могат да откликнат адекватно на проблема с подуването на корема. Много от тези диети търсят причината в лектините, но лектините не са истинския проблем, както е описано в книгата “Помощ за черния дроб”, тъй като лектини има във всеки един плод и зеленчук. Информацията за лектините, според която следва да избягвате определени плодове и зеленчуци, е дезинформация и е редно да знаете истината, за да не се лишавате от лечебните им хранителни вещества. Други обвиняват глутена и макар че все още за медицината е неизвестен фактът, че глутенът наистина подхранва патогени като вируса Епщайн-Бар, вируса херпес симплекс (HSV), вируса херпес зостер и стрептококови бактерии, които науката и изследванията все още не са открили, истинската причина за подуването на корема се крие много по-дълбоко. 

Подуването на корема наистина се дължи на претоварен с високо съдържание на токсини или със забавена функция черен дроб, което в последствие може да доведе до храносмилателни проблеми. Как се случва това е описано задълбочено в книгата “Помощ за черния дроб”, както и отговори за състояния като екзема, псориазис, диабет, стрептококови инфекции, акне, подагра, подуване на корема, камъни в жлъчката, надбъбречен стрес, умора, омазнен черен дроб, проблеми с теглото, SIBO и автоимунни заболявания. Но нека разгледаме тук какво се случва в тялото ви, за да можете да започнете да се лекувате.

Забавена функция на черния дроб

Понастоящем девет от всеки десет души имат някаква степен на забавяне във функциите на черния дроб. В бъдеще този процент ще се увеличи. Това означава, че в крайна сметка всеки от нас най-вероятно ще изпита симптоми или здравословно състояние, които произтичат от компрометиран, претоварен и с високо съдържание на токсини черен дроб - независимо дали става въпрос за акне или други кожни проблеми като екзема или витилиго, храносмилателни проблеми като подуване на корема, умора, диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане, инфаркти, инсулти, проблеми с жлъчката и др. В основата на всички тези проблеми е забавената функция на черния дроб или високото съдържание на мазнини в него. 

Какви са причините за забавяне функцията на черния дроб?

През целия си живот ние сме изложени на безброй токсини и патогени, които спокойно можем да наречем "Вредители на черния дроб". Освен това, ние се раждаме с Вредители на черния дроб, които вече се намират в нашия черен дроб. Това не се дължи на генетиката, а на факта, че при зачеването и когато сме в утробата, наследяваме токсини и патогени, предавани по семейна линия, които се наследяват от поколение на поколение. Ето защо някои бебета развиват или се раждат с проблеми като жълтеница, PANDAS (автоимунни невропсихиатрични заболявания, свързани със стрептококови инфекции при децата), екзема, храносмилателни проблеми и др. 

Една от основните причини за забавяне функциите на черния дроб е наличието на токсични тежки метали като живак, олово, кадмий или мед в организма, които са една част от Вредителите на черния дроб. Химикалите и токсините от околната среда също играят роля за намаляване функциите на черния дроб. Перилните препарати, одеколоните, бензинът, инсектицидите, пестицидите и консервантите са примери за токсини, с които сме постоянно заобиколени. Невъзможно е да избягваме всички тях редовно, но това, което можем да направим, е да приемаме правилните храни, за да защитим черния си дроб и да го поддържаме силен и здрав. Друга причина е, че патогените и техните вторични продукти също могат да преминат от черния дроб в червата. Всички те могат да се отделят от черния дроб, когато той е претоварен и със забавени функции, и да покрият лигавицата на тънките черва и дебелото черво, причинявайки още по-голямо подуване на корема. Това е така, тъй като те пречат на всички намиращи се там “добри” бактерии, а и допълнително подхранват “лошите” бактерии, както и други зловредни микроорганизми.

Друг фактор, който затруднява работата на черния дроб, са диетите с високо съдържание на мазнини, които действат по същия начин като тези с високо съдържание на протеини, без значение дали се основават на животински или растителни храни. И в двата случая високото съдържание на мазнини в диетата води до потискане на производството на жлъчни сокове, което пречи на пълното разграждане на храната. Това само по себе си може да доведе до подуване на корема. Обяснено е как точно протича този процес и защо диетите с високо съдържание на мазнини и протеини могат да причинят това в книгата “Помощ за черния дроб”.

Още по-важно от производството на жлъчка е подпомагането на имунната система - една от хилядите биохимични функции на черния дроб. Медицината и изследователите все още не знаят, че черният дроб има своя собствена имунна система от чудодейни клетки-борци и защитници, чиято основна цел е да ни предпази по-дълго време от токсините и патогените, с които се сблъскваме всеки ден, както и от храните богати на мазнини, които почти всички ядат. Когато черният ви дроб е подложен на стрес, което вече знаете, че е факт при девет от десет души, а скоро ще е така при всеки човек, черният дроб пренасочва основната си енергия към имунната система, в следствие на което производството на жлъчка се намалява. А когато функциите на жлъчката пострадат, намалява и производството на солна киселина в стомаха, което пречи на тънките черва да усвояват хранителните вещества. Това кара протеините и мазнините да започнат да гният и да се развалят в червата. Това гниене в червата също може да доведе до подуване на корема.

Поради ниското производство на жлъчка и солна киселина неразградените остатъци от храна, състоящи се най-вече от мазнини и протеини, в крайна сметка също подхранват патогените, като допълнително покриват чревния тракт и предизвикват още повече симптоми на подуване. Развива се състояние, което аз наричам амонячна пропускливост - което медицинските среди бъркат с пропускливи черва. Това е състояние, при което останалата храна се разлага в червата и произвежда амоняк, който води до още по-голямо разширяване на чревния тракт (създавайки подуване на корема, спазми, дискомфорт и разтягане). Също така, амонякът се издига нагоре по червата, достигайки стомаха, което води до още по-голямо намаляване на солната киселина и дори на запасите от вещества, намиращи се в стомашните жлези, нужни за производството на солна киселина.

В допълнение към Вредителите на черния дроб и диетата с високо съдържание на мазнини и протеини, увеличаването на адреналина в организма, също така, води до отслабване функциите на жлъчката. Допълнителният адреналин може да се дължи на пиене на твърде много кафе, на диета с високо съдържание на мазнини, на травматични или емоционални събития в живота ви или просто на много натоварен или силно напрегнат начин на живот, който поддържа тялото ви в постоянен режим на стрес. Почти всеки човек днес се сблъсква с въздействието на излишния адреналин поради динамиката и естеството на живота ни тук, на Земята. За да разберете правилно как действа адреналинът и как да поддържате надбъбречните си жлези, черния дроб и храносмилателната система, моля, вижте в книгата “Помощ за черния дроб”.

Какво трябва да правим и какво не?

Ако искате да излекувате черния си дроб и подуването на корема, е важно да намалите количеството на храни с високо съдържание на мазнини и протеини, които консумирате. Независимо дали се храните с растителни или животински храни, твърде многото мазнини и протеини в крайна сметка ще доведат само до по-голямо подуване на корема и проблеми с храносмилането. 

Знаем, че диетите с високо съдържание на протеини и мазнини са популярна тенденция в момента, но за съжаление, тези диети заблуждават хората. Доколкото тяхната полза е, че премахват преработените храни от вашия хранителен режим и това може да доведе до някои резултати за човек, който преди това се е хранил с по-вредни храни, за съжаление, тези диети не са решение в дългосрочен план за хроничните заболявания и симптоми. Суроватъчен протеин, грахов протеин, кокосово масло, прясно мляко, кисело мляко, фъстъчено и бадемово масло - всички тези добавки към сутрешните ви смутита ще влошат симптомите на подуване на корема. 

Вместо това, опитайте “Смути за помощ на черния дроб” или “Смути за детоксикация от тежки метали”, което съдържа петте най-важни съставки за безопасно и ефективно отстраняване на тежките метали: диви боровинки, спирулина, сок от ечемична трева на прах, атлантическо дулсе и кориандър. Не забравяйте, че ниските нива на жлъчка водят до неспособност на организма да разгражда храните, най-вече мазнините и протеините, без значение дали това е от ядене на твърде много авокадо или говеждо месо. Както веганите, така и месоядните трябва да намалят приема на мазнини. И както вече казах, високопротеиновият прием е равносилен на високомазнинния. Яйцата и млечните продукти ще подхранят всички спящи вируси в черния ви дроб, което допълнително ще отслаби функциите на жлъчката ви. 

Ако можете, обмислете временно преминаване към растителна диета, докато се опитвате да решите проблемите с подуването на корема. Но не се подлъгвайте да следвате тенденции като приемане на хранителна мая, която насища черния дроб с глутаминова киселина, или ябълков оцет, който може да е полезен за кожата ви на локално ниво, но “консервира” органите ви вътрешно. Прочистването 3:6:9 от книгата “Прочистване за здраве” е идеален начин да започнете лечение при подуване на корема, както и при други симптоми и състояния.

Най-добрите храни, които следва да включите в ежедневния си режим, са пресните зеленолистни зеленчуци, които са богати на есенциални минерални соли. Маслената салата, червената маруля, салатата “Ромен” и спанакът са отлични варианти. Кълновете, къдравото зеле (кейл), краставиците, тиквичките, броколите и аспержите са лечебни храни при подуване на корема. Плодовете са невероятни за лечение на подут корем. Папаята, бананите, смокините, крушите, кивито, ябълките и кайсиите са отличен избор при подуване на корема. Наистина възможностите са безкрайни, когато видите разнообразието от плодове и зеленчуци - и можете да ядете всеки от тях. 

Както вероятно знаете от книгите на Антъни Уилям, пресният сок от стъблена целина има невероятни лечебни свойства. Опитайте да пиете поне 500 мл. сок от стъблена целина на гладно всяка сутрин. Ключът е в това да бъдете постоянни. Подуването на корема няма да изчезне за една нощ, но тези храни ще ви помогнат да укрепите черния си дроб. Имайте предвид, че черният ви дроб има дълъг процес на оздравяване и е необходимо време, за да се възстановят резервите на жлъчка в организма ви.

Всеки човек е различен, но някои от вас може да забележат, че когато включат в диетата си прясно изцеден сок от стъблена целина и повече плодове, зеленолистни и зеленчуци, подуването на корема се засилва. Ако това се случи и причината не е, че все още приемате храни, които са с твърде високо съдържание на мазнини, протеини или са нездравословни, то това се дължи на факта, че тялото ви изхвърля токсините, убива вирусите и бактериите, възстановява жлъчката и солната киселина и извършва много други оздравителни процеси. Подуването на корема може да се задържи за известно време, защото с началото на оздравителния процес давате възможност на черния си дроб да се освободи от отдавна абсорбираните токсини. Черният дроб на всеки човек е различен, така че оздравяването може да отнеме различно време при различните хора. При повечето хора симптомите на подуване изчезват веднага след като започнат да консумират ежедневно на гладно сок от стъблена целина, но при някои може това да отнеме и повече време.

Как да продължим напред

Храносмилателните проблеми, включително подуването на корема, могат да бъдат свързани с черния дроб. Ако се интересувате да научите повече, вижте книгата “Помощ за черния дроб”, за пълно разбиране на това какво се случва в тялото ви и как точно можете да се лекувате. Както вече споделихме, несмляната храна и подуването на корема са признаци, че черният дроб е претоварен, а когато той е под стрес, не само ще повлияе на производството на жлъчка, но и ще доведе до отделяне и реабсорбация на токсините чрез червата. Повишеното съдържание на токсини в червата води до състояния като SIBO (бактериален свръхрастеж в тънките черва), причинени от свръхрастеж на стрептококови бактерии. Тази верижна реакция само допълнително отслабва черния дроб и жлъчката, което води до още по-голямо подуване на корема. Единственият начин наистина да се справите с подуването на корема в дългосрочен план, е да научите истината за това какво в действителност стои зад вашето подуване на корема и да предприемете правилните стъпки, за да го излекувате.

Подобни публикации

[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
[Видео] Антъни Уилям прави зелено смути и шокова терапия с новия Микро-Ц Immune Power
Добавете новият Микро-Ц Immune Power на прах на Vimergy® към зеленото си смути или Шоковата терапия с витамин Ц за по-дорбо здраве на кожата
Прочети още
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.