Прочистване с монохранене на Лечителя Медиум (част 1)

Прочистване с монохранене на Лечителя Медиум (част 1)

Монохраненето може да бъде невероятен метод за възстановяване от определени здравословни проблеми. То има няколко приложения, най-вече за лечение на червата и хранителни алергии. Монохраненето спасява живота и на Антъни Уилям, когато е бил дете и е пострадал от хранително отравяне.

Когато човек е изправен пред проблеми с храносмилането, може да му е много трудно да реши какво да яде. Много хора се борят с целиакия, колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, бактериален свръхрастеж в тънките черва, запек, диария, спазми, болки в стомаха и подуване на корема. Те сменят една модерна диета с друга в отчаяни опити да открият храната, която ще им помогне. Това е съвсем разбираемо, когато диагнозите не помагат на човек да намери решение на проблемите си.

Един неизвестен аспект на много храносмилателни проблеми е вирусната и бактериалната активност. Както вирусите, така и непродуктивните бактерии могат да се внедрят в лигавиците на чревния тракт. Там тези патогени ще се хранят с преминаващите покрай тях вредители – патогенни храни, вариращи от яйца, млечни продукти и глутен до токсични тежки метали. Когато бактериите се развиват, те могат да раздразнят и възпалят лигавицата, а когато някои вируси се развиват, те отделят невротоксини, които са силно алергизиращи за нервните окончания на червата в тази лигавица. Вирусите и бактериите често живеят и в черния дроб. Когато вирусите се намират там, те често произвеждат невротоксини, които могат да достигнат до храносмилателния тракт. Всяко от тези неща може да причини храносмилателен дискомфорт, стомашни спазми, чревни спазми, излишни газове или дори случай на язвен колит.

Монохраненето е насочено към решаване на тази дилема. Под "моно" нямаме предвид мононуклеоза, а просто "единичен". Този начин на хранене се състои в това да се храните много просто, като се придържате само към една или две (а понякога и към три) конкретни храни, за да помогнете на храносмилателния си тракт да се възстанови. Техниките, които ще разгледаме в тази статия, са насочени към връщане на живота в стомашните жлези, които произвеждат стомашна киселина, така че солната киселина да може да се възстанови, за да разгражда храната. Тези техники също така подобряват състоянието на черния дроб. Монохраненето може да прочисти черния дроб, възстановявайки го, така че производството на жлъчка да може да разгражда правилно мазнините.

Тези протоколи са идеални за хора със свръх чувствителен чревен тракт, защото включените храни му действат успокояващо. В същото време тези планове за монохранене обричат на глад патогените като вируси и бактерии, които много често са причинителите на стомашно-чревните смущения. Монохраненето предлага на тялото ви и нежна детоксикация, която не претоварва организма ви.

Поради тези и други причини монохраненето може да бъде безценна техника за възстановяване след грип, стомашни инфекции, хранително отравяне, хранителни алергии или чувствителност, хранителни разстройства, гладуване, язва или когато огромни трудности или стрес са натоварили храносмилането. Когато преминавате през някое от тези физически и емоционални състояния монохраненето е идеалният избор.

ПРОЧИСТВАНЕTO С МОНОХРАНЕНЕ НА ЛЕЧИТЕЛЯ МЕДИУМ

Монохраненето се различава от другите прочиствания на Лечителя Медиум. То наистина задейства деликатен детокс или минипрочистване, което ще ви помогне да се пренастроите и да проясните сетивата си, но основната му цел е да подобри взаимоотношенията ви с храната.

Какво

 • По желание: След ставане от сън изпийте 500 мл - 1 л вода с лимон или лайм. Изчакайте 15-30 минути, след което:
 • Изпийте 500 мл сок от стъблена целина на гладно. В идеалния случай увеличете до 750 мл, а след това - до 1 л сок до обяд. Ако се налага, разделете на 2 порции - 500 мл сутринта и 250-500 мл по-късно. Следвайте обичайните препоръки – изчакайте поне 15-30 минути, преди да консумирате каквото и да е.
 • Изберете един от вариантите за монохранене изброени по-долу, за да се храните на малки порции през деня. Можете да започнете сутринта или около обяд, в зависимост от това колко сте гладни, колко сок от стъблена целина сте изпили и от колко енергия се нуждаете сутрин. До края на Про-чистването с монохранене ще приемате само тази храна. Например, ако се спрете на банан и маруля, то ще ядете само това по цял ден и през всичките дни на прочистването.
 • По желание: може да пиете сок от краставица следобед. Това не е задължително и той не бива да замества сутрешния сок от стъблена целина.
 • Не използвайте сол, подправки и аромати. При този протокол, колкото по-просто се храните, толкова по-добре. Не добавяйте към храната си продукти като олио, масло, кисело мляко, тамари или кокосов аминос. Придържайте се към конкретните храни от избрания от вас план за монохранене. Пресният лимонов сок е подходящ за овкусяване.
 • Всеки ден изпивайте по 1 л вода в добавка към сутрешната вода с лимон или лайм, която е по желание. Не забравяйте да ги пиете отделно от сока от стъблена целина. Старайте се да не пиете вода, докато се храните. По време на прочистването с монохранене може да пиете по малко кокосова вода, но без оцветители и изкуствени аромати. Кокосовата вода е отделно от единия литър вода, която трябва да изпивате.

Варианти за монохранене

Ето какви са възможностите при избора на план за монохранене. Прочетете повече за всяка от тези възможности по-надолу в тази статия. Не забравяйте също, че който и да изберете, ще започвате всеки ден със сок от стъблена целина, както е описано по-горе.

 • Банан (по желание със салата)
 • Папая (с маруля по избор)
 • Банан + папая (с маруля по избор)
 • Картофи на пара (със салата по избор)
 • Грах на пара (със салата по избор)
 • Тиква на пара + зелен фасул, брюкселско зеле или аспержи на пара (със салата по избор)

Продължителност

 • Изпробвайте прочистването с монохранене минимум една седмица.
 • Ако е необходимо, може да прилагате режима и дългосрочно. Например 1, 3 или 6 месеца или дори 1-2 години.
 • Определянето на това колко дълго да се прилага протокола с монохранене е индивидуално. Това зависи до голяма степен от това в какво състояние сте били, когато сте започнали, и колко време е необходимо на тялото ви да се излекува. Имайте предвид например, че ако имате възпаление в храносмилателния тракт, независимо дали е в стомаха, дванадесетопръстника, тънките черва или дебелото черво, ще е необходимо време, за да убиете бактериите и вирусите и да възстановите лигавицата на червата си, като същевременно подобрите солната киселина и засилите производството на жлъчка в черния дроб. Бъдете упорити и не се отчайвайте, ако не се почувствате по-добре от самото начало. Ще дойде денят, в който ще започнете да усещате резултатите.
 • За да се върнете към по-разнообразно меню, следвайте указанията от статията “Период на излизане от прочистването 3:6:9 на Лечителя Медиум”.

Причини

 • Сокът от стъблена целина е основна част от прочистването с монохранене, защото убива вирусите и бактериите, които причиняват много храносмилателни проблеми, а освен това сокът от стъблена целина е от решаващо значение за нервната систаме и мозъчната функция. Той доставя ценен натрий в кръвта за поддържане на стабилното ви състояние. Важно е да пиете достатъчно сок от стъблена целина, като започнете от 120 мл, ако е необходимо, и постепенно увеличите до 500 мл, а в идеалния случай - 1 л на ден, за да се справите с влечението към други храни. Натриевите клъстерни соли в стъблената целина наистина помагат за това.
 • Както вече прочетохте, монохраненето успокоява храносмилателния тракт и позволява на тялото ви да навлезе в леко състояние на детоксикация. Тялото получава ценни хранителни вещества, стомахът и червата си почиват от работата по смилането на радикални мазнини и тежки храни и се връщат към нормалното си функциониране, което се отразява благоприятно на цялостното ви здравословно състояние.
 • Монохраненето държи настрана храните, които дават енергия на вируси и патогенни бактерии, влошават качеството на солната киселина и изтощават черния дроб. Когато един ден се върнете към по-разнообразно хранене, ще сте способни да разберете кои храни ви причиняват проблеми и трябва да ги избягвате.

МОНОХРАНАНЕ И ДЕФИЦИТИ

Ако се притеснявате за дефицити при монохранене, имайте предвид, че започвайки прочистването с монохранене, вие вече имате дефицити. Всеки човек има дефицити, независимо дали живее с храносмилателни проблеми, хронични заболявания или дори ако се чувства добре и не се оплаква от никакви симптоми.

Правилното провеждане на режима с монохранене няма да доведе до дефицит. То ще направи точно обратното. Монохраненето не само ще осигури критично необходимите лечебни фитохимични съединения, антиоксиданти, микроелементи, минерални соли, антивирусни съединения и антибактериални съединения, то ще помогне да се възстановят увредените лигавици и да се унищожат от глад вирусите и непродуктивните бактерии, които първоначално са създали увреждания по тези лигавици. Същевременно монохраненето може да помогне за възстановяването на солната киселина, което ще ви помогне да разградите по-добре протеините и другите хранителни вещества в храната и да унищожите вирусите и бактериите по естествен начин.

Дори ако следвате принципите на този протокол дълго време, това не само няма да ви лиши от ценни вещества, но и ще попълни дефицита им.

ВСИЧКО Е В ПОДХОДЯЩИТЕ ХРАНИ

Прочистването с монохранене не се състои в това да изберете някоя храна и да се храните само с нея, а да изберете един от посочените в тази статия варианти и да го прилагате по правилния начин. Тези варианти са подхранващи и успокояващи за стомаха и червата; не са стягащи, киселинни, дразнещи и груби, каквито могат да бъдат ядките, семената и зърнените храни.

Може би сте чували, че определени здравните специалисти препоръчват да се яде само грозде. Те не осъзнават, че стипчивостта, киселинността и тръпчивостта на гроздето могат да накарат човек с храносмилателно разстройство да се чувства още по-некомфортно.

Нито боровинките, нито гроздето са подходящи за монохранене, нито пък осигуряват достатъчно калории за продължително монохранене. Краткосрочното (тоест ден или два) приемане на тези лечебни плодове е добре, макар че не се препоръчва за хора с хроничен храносмилателен дискомфорт или болка. Всички тези лечебни плодове са подходящи като закуски и съставки в по-разнообразен хранителен режим, за да имате достъп до лечебните им ползи.

Не можем да разчитаме на това, което са ни учили за щадящите храни, когато правим своя избор за монохранене. Не може да изберете яйцата например, защото, както вече знаем, дори и да не изглеждат дразнещи в момента, те агресивно подхранват всички патогени в тялото, както в чревния тракт, така и в другите органи и кръвообращението, влошавайки чувствителната храносмилателна система, а също така в дългосрочен план влошават всички други състояния, с които може да сте били диагностицирани.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ЛЕКАРСТВА

За насоки относно употребата на хранителни добавки по време на прочистването с монохранене се обърнете се към Глава 27 "Какво трябва да знаете за хранителните добавки", на книгата на Антъни Уилям “Прочистване за здраве”.

Ако приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекар преди да започнете прочистването с монохранене.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПЛАН ЗА МОНОХРАНЕНЕ

Всеки човек е изправен пред различна комбинация от различни патогени, токсични тежки метали и други токсини, така че може да е трудно да разберете кой точно от тези варианти за монохранене ще работи най-добре за вас. Не го мислете толкова много. Всички те са полезни и можете да опитате всеки от тях. Експериментирайте, докато откриете този, който ви допада най-много.

Ако имате нужда от време, за да свикнете с идеята за монохранене в продължение на дни, можете да опитате с едно хранене на ден. Например помислете за една вечеря от обикновени картофи на пара (със или без салата) или за една закуска само от банани (със или без салата).

ПОВЕЧЕ ЗА ВАРИАНТИТЕ ЗА МОНОХРАНЕНЕ

Нека отново отбележим, че монохраненето не се състои в това да изберете един вид храна и да ядете само нея за известно време.

Който и вариант да изберете, нека денят ви започва с вода с лимон или лайм, а след това приемайте сок от стъблена целина. Антъни Уилям препоръчва да приемете първата порция храна към 10 часа сутринта, ако сте гладни. По някое време следобед хапнете втора порция от същата храна. Последната порция ще е за вечеря - общо три „хранения" на ден. Друг вариант е да консумирате 4-5 по-малки порции или 2 по-големи. Първия ден да експериментирате с по-малки порции и после да ги увеличавате, ако сметнете, че храната не ви е дала достатъчно енергия, или ако сте почувствали силен глад. Не бива и да ядете твърде малко в първия ден, но няма и да е добре, ако изядеше два килограма картофи наведнъж и после се почувствате, сякаш ще се пръснете. Не бива и да има прекалено дълъг интервал между храненията – кръвната ви захар може да падне и да ви прилошее или да станете раздразнителни, ако не си набавите навреме глюкоза и минерални соли.

Сега нека разгледаме по-подробно лечебните храни от вариантите за монохранене:

Сок от стъблена целина

За ползите от сока от стъблена целина може да се каже толкова много. Само в блога на Природник сме публикували около 20 статии за сока от стъблена целина, а ако те не са ви достатъчни – Антъни Уилям има издадена цяла книга за него, наречена "Celery Juice" (все още не преведена на български език). В нея ще намерите отговори на всичките си въпроси.

Маруля

Едва ли е нужно да казваме, че не е препоръчително да консумирате маруля като единствена храна през деня. Тя не съдържа достатъчно калории и няма да ви даде достатъчно сили. Ако решите да включите марулята в монохраненето си, трябва да я консумирате в същия ден, в който и папаята, бананите, картофите или зеленчуците на пара. Можете да я изядете цяла като закуска или гарнитура, да я използвате като основа за салата, да увиете с нея храната си като тортила или тако, да я нарежете или дори да я пасирате заедно с избраната от вас храна за монохранене.

По възможност търсете маруля „Зимна маслена глава“. От всички сортове тя е най-щадяща към чревната лигавица. Друга такава е червената маруля. И двете имат много успокояващо действие и са лесносмилаеми.

Банан

Бананите са подходящи, ако имате динамичен начин на живот. Те се намират лесно и не изискват никакво време в кухнята, а и в по-голямата си част са евтини. Ако се притеснявате, че в бананите има твърде много захар, не се страхувайте. Калориите в един банан не са толкова много, колкото бихте си помислили, а бананът е съставен не само от естествена глюкоза. Бананът съдържа също така биодостъпни протеини, полезни омега съединения, фибри, вода, антиоксиданти и лечебни фитохимикали като калий. Храните с високо съдържание на калий, като банана, са изключително полезни за много заболявания на храносмилателната система; това съдържание на калий е част от това, което прави монохраненето с банан толкова лечебно. Калият подпомага регулирането на сърдечната дейност за здравето на сърдечно-съдовата система, захранва централната нервна система и е полезен за нервите в храносмилателния тракт.

Папая

Когато човек има проблеми с движението на червата, много полезни варианти за монохранене са папая, банан или папая плюс банан. Папаята е полезна за облекчаване на постоянен и хроничен запек, а също така е подходяща за хора с остър дефицит на солна киселина. (Симптомите може да са изключително затруднено храносмилане с подуване, стомашни болки, възпаление, крампи, спазми, киселинен рефлукс, хиатална херния, запушване поради белегова тъкан или оперативни намеси, чревно заболяване.) Ако запекът ви е по-скоро периодичен, може да добавите банан.

Картофи на пара

Монохраненето с картофи е идеално за хора, които имат проблеми с разхлабени черва или твърде чести изхождания. Картофите, приготвени на пара, са полезни и за хора с много ниско съдържание на солна киселина в стомашните киселини. Картофите са достатъчно засищащи за човек, който е свикнал да приема калориите си от белтъчини от животински произход (като яйца, пилешко, риба, пуешко или говеждо месо) или растителни протеини (като ядки, семена, фъстъчено масло или тофу), но не може да се храни с тези неща поради чревно възпаление или друга остра форма на чувствителност. Картофите имат не само изключително лесно усвоим протеин, но и са богати на минерали като калий, както и на аминокиселината L-лизин, която помага за намаляване на възпаленията, причинени от патогени. Картофите са полезни при язви и киселини.

Грах на пара

Монохраненето с грах е отлично като резервен план за някой, който не е в състояние да си намери банани, папая или картофи. Щадящ за чревния тракт, макар и не толкова щадящ, колкото другите варианти, грахът на пара не подхранва патогените. (Нито един от вариантите за монохранене не го прави.) Грахът съдържа лесно усвоими лечебни фитохимични съединения и въглехидрати плюс изобилие от хлорофил, който се абсорбира лесно в чревните лигавици, където тези компоненти подхранват здравословния растеж на клетките и помагат за възстановяване на слузните мембрани, когато лигавицата на чревния тракт е била увредена от излишъка на адреналин, токсични вредители, проблемни храни и патогени.

Tиква на пара + зелен фасул, брюкселско зеле или аспержи на пара

Този план е предназначен за хора с по-слабо чувствителен чревен тракт, които намират концепцията за монохранене за много трудна и се нуждаят от малко повече разнообразие в храната. При комбинацията от тиква и зелен фасул, брюкселско зеле или аспержи на пара получавате ден, пълен с антиоксиданти, хлорофил, богати на сяра съединения, антивирусни съединения, антибактериални съединения, бета-каротин и жизненоважна глюкоза, които са чудесни за възстановяване на черния дроб и храносмилателния тракт, като същевременно повалят и дори убиват патогените. Тези храни помагат на черния дроб да произвежда жлъчка и спомагат за възстановяването на нервите в лигавицата на червата. Те са достатъчно щадящи за монохранене, надеждни и лесни за намиране.

РАЗМЕРИ НА ПОРЦИИТЕ

Размерът на порциите, които избирате при монохранене, зависи от това колко храна сте свикнали да приемате обикновено. Това ще определи с колко храна ще се засищате и кога да се придържате към една или две храни едновременно.

През първия ден на монохранене може да е добра идея да експериментирате с по-малки количества храна. Ако почувствате спад в енергията си или че ви измъчва глад, хапнете повече. Тук не става въпрос да се въздържате и да се държите гладни. Идеята тук не е да се въздържате и да не се засищате - просто няма да е добре още първия ден да се натъпчете до пръсване с 2 кг грах или 20 банана. Тъй като една от основните цели на монохраненето е да помогне за оздравяването на храносмилателната система, не искате да натоварвате червата си, като прекалявате с консумацията.

Също така няма да помогнете на оздравителния си процес, като гладувате – това само ще ви накара да се нахвърлите на някоя проблемна храна, защото сте освирепели от глад.

Започнете умерено и с времето имате възможност да увеличавате количествето постепенно.

Подобни публикации

[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
[Видео] Мощен инструмент и техника за лечение на афти и рани в устата
Патогените от семейството на херпесните вируси могат да причинят рани в устата, езика и гърлото, включващи симптоми като болка в устата, бол
Прочети още
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
[Видео] Какво се крие зад кожните заболявания екзема и псориазис
В това видео Антъни Уилям разкрива истинската причина за екзема и псориазис, както и за някои други кожни състояния. Ще научите повече за то
Прочети още
[Видео] Имате ли акне?
[Видео] Имате ли акне?
Чували ли сте, че акнето е хормонално състояние? Това е широко разпространено мнение, но не хормоните ни причиняват акне. Хормоналните перио
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.