Защо глутенът е проблемна храна

Защо глутенът е проблемна храна

И до днес медицинските проучвания и науката все още не разбират защо глутенът е толкова вреден. Казват ни, че това е така, защото хората имат алергии към глутен или заболявания като целиакия. Това обаче не обяснява защо толкова много хора имат непоносимост към глутена. Дали изобщо това е вярно? Да, чувствителни сме. Това, което няма да чуете, е истинската причина, поради която реагираме на пшеница и други източници на глутен.

Помислете за това. Познавате ли 80-годишни хора, които цял живот са яли глутен и никога не са проявили нито един симптом на чувствителност към глутен? Вероятно всички се сещаме за хора от това поколение, които се чувстват добре, когато ядат пшеница. А сега помислете колко хора познавате – деца, тийнейджъри или хора на 20, 30, 40, 50 или 60 години, които на всяка цена се пазят от глутена заради целиакия или други проблеми, свързани с този протеин.

Една от най-честите причини хората да избягват глутена е, че днешните лекари и здравни специалисти са им казали, че глутенът причинява възпаление или дори автоимунни заболявания. Това е сравнително нова теория, която се разпространява, без да има истинско разбиране как глутенът причинява възпаление и защо непоносимостта към него често се среща при автоимунни заболявания.

Ето каква е истината: глутенът подхранва патогените. Самите вируси, които създават автоимунни състояния, процъфтяват от глутена. Това е причината за възпалението. Не е обратното – глутенът да предизвиква възпаление, което да предизвиква автоимунна реакция в организма. Именно глутенът храни микробите, които водят до възпаление в организма, тъй като имунната система се опитва да ги изкорени. Имайте предвид, че медицинските проучвания и науката все още не знаят това. Има само две причини за възпаление: (1) физическа травма, в резултат на приложена сила или контакт с токсини; и (2) патогенна активност в организма. Патогените могат да предизвикат възпаление или като навлязат в органите или тъканите, което може да причини свой собствен вид клетъчно увреждане, или като се хранят с определени вредители и проблемни храни в организма и отделят възпалителни токсини и странични продукти. Глутенът не може сам по себе си да причини възпаление - той храни патогените, които го причиняват. Затова толкова много хора, особено от по-старото поколение, не развиват реакции срещу глутена. За да възникне възпаление, е нужно в тялото да има определени патогени, които се хранят с него. Не глутенът, а патогени като вирусите са истинската причина за целиакията.

Тази истина за автоимунните заболявания остава загадка за медицинските проучвания и науката. Дори най-добрите ни лекари и специалисти се объркват тук, обяснявайки безброй симптоми и състояния като атака на собствената имунна система на организма срещу самия себе си. Когато чуете това, знайте, че то всъщност означава, че медицинските проучвания все още не са стигнали до корена на заболяването, така че най-доброто им обяснение е, че за него е виновен организмът. В действителност имунната система на тялото ви никога не би унищожила щитовидната ви жлеза (каквато е теорията за тиреоидита на Хашимото, без никакви доказателства). Имунната система на тялото ви никога не би унищожила кожата ви (което е погрешната теория зад екземата и псориазиса, без никакви доказателства). И не е възможно глутенът да накара имунната ви система да реагира по начин, при който да атакува лигавицата на червата ви, причинявайки увреждания, което е погрешната теория зад целиакията. Това е патоген, като например вирус, който се храни с глутен и причинява чревни увреждания.

Това, което прави имунната ви система, е да преследва патогените, които създават автоимунни състояния. Причината, поради която глутенът влиза в играта, е, че той е гориво за патогените. Глутенът подхранва вирусите, като например над 60 разновидности на ЕБВ, които създават например фибромиалгия, болест на Хашимото, екзема, псориазис, множествена склероза, лаймска болест, синдром на поликистозните яйчници (PCOS), ендометриоза, псориатичен артрит, лупус, синдром на хронична умора (СХУ), амиотрофична латерална склероза (АЛС) и други – които в наши дни се класифицират като автоимунни. Практикуващите лекари с добри намерения се придържат към остарялата теория от 50-те години на миналия век, според която организмът атакува самия себе си, като обяснение за хронични състояния, които науката все още не разбира. Днес тази теория има нова версия, според която глутенът причинява възпаление, това обърква тялото и то се самоатакува. Не става въпрос за нови открития, а за подвеждаща информация.

В книгите на Антъни Уилям на много места се споменава как глутенът подхранва микробите, които създават симптоми и състояния, а здравните специалисти вече започват да използват тази информация от Лечителя Медиум в практиката си. Те постигат резултати за пациентите, като им помагат да разберат източника на техните страдания – че глутенът е гориво за патогените, така че когато го консумираме, вирусите и дори непродуктивните бактерии в организма могат да се внедрят по-дълбоко в органите, увреждайки клетките и развивайки автоимунни и други хронични заболявания. Когато имате някакво здравословно притеснение, независимо дали е автоимунно или не, премахването на глутена е една много важна стъпка. Следващата стъпка е да разберете защо той нарушава функционирането на организма ви и играе роля за вашето състояние, за да можете да се предпазите и да се излекувате.

Възможно е в момента да нямате патогени в тялото си, които лесно да се хранят с глутен. Може да сте в състояние да ядете пшеница и други източници на глутен и да се чувствате добре. Това не означава, че след време няма да се появят симптоми. Всеки носи в себе си микроби и те са в различни щамове и разновидности, на които им е необходимо различно време, за да се размножат. Възможно е в тялото ви да се заражда лека патогенна среда, която да създава най-леките симптоми, за които дори не подозирате, че са проблем. Много хора започват прочистване не с конкретна здравословна цел и чак тогава осъзнават, че се чувстват толкова добре, колкото никога преди това.

След премахването на глутена те откриват, че имат повече енергия, което не са очаквали, защото никога не са смятали, че са чувствителни към него. Забелязват, че мислят по-ясно, че имат нужда от по-малко сън и че ги няма болките, които са били свикнали да игнорират. Лекото задържане на вода, за което дори не са подозирали, е изчезнало – и причината е в това, че лекото, системно възпаление, което са били твърде заети да забележат, вече го няма, защото в менюто им липсват храните, съдържащи глутен.

Подобни публикации

[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
[Видео] Имате ли синдром на хроничната умора, без да го знаете?
Много хора имат това заболяване и дори не го знаят. Хората маскират хроничната си умора с шоколад, кафе, чай, матча и други форми на кофеин,
Прочети още
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
[Видео] Хранителни добавки вредни за мозъка – рибено масло
Популярността на хранителните добавки с рибено масло е неудържима към този момент. И все пак е важно хората да разберат какво вкарват в тяло
Прочети още
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
[Видео] Имате ли киселинен рефлукс?
В организма ни могат да се съдържат различни киселини. Има добра солна киселина, от която се нуждаем и която е сбор от стомашни киселини. Ко
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.