Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 1)

Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 1)

Както вече разяснихме, заболяванията на щитовидната жлеза сами по себе си не са симптоматични до степента, в която експертите смятат – те всъщност не са проблемът. Те са само сигнал, подсказка, парче от пъзела на много по-голямата картина, която е вирусът на Епщайн-Бар (ЕБВ). (За да научите повече за връзката между ЕБВ и щитовидната жлеза, прочетете статията “Заболявания на щитовидната жлеза - как започва всичко”.) По тази причина в списъка, който ще разгледаме, всички диагнози за заболявания на щитовидната жлеза са включени като симптоми на този вирус. На пръв поглед това може да изглежда изненадващо. Когато осъзнаете цялостната картина, ще разберете защо има смисъл.

В този списък ще откриете и онези здравословни проблеми, които са по-познати като симптоми като загуба на паметта, колебания на телесната температура, втрисане, нощно изпотяване и сърцебиене. Както ще видите, това почти винаги са симптоми на ЕБВ. Въпреки че някои от тях могат да имат и други обяснения (например мускулните крампи могат да се появят и в резултат на недостиг на хранителни вещества или може да получите лека треска от силна дехидратация), ако сте попаднали на тази статия, търсейки определен проблем с щитовидната жлеза или изпитвате множество проблеми от този списък, има голяма вероятност даденото обяснение на конкретен симптом по-долу да описва какво се случва и при вас. Преди да продължите да четете, има нещо важно, което трябва да имате предвид: това, което ще намерите тук, няма да са дезинформиращи теории или стандартни обяснения с не полезна информация. Предстои ви да навлезете в нова територия по отношение на това какво причинява даден симптом или състояние.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е лек, ранен стадий на тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза). При пробиване на ЕБВ в тъканта на щитовидната жлеза, тя се уврежда и остават белези, което затруднява нейната функция. В това отслабено състояние, наричано още недостатъчно активна щитовидна жлеза или понижена функция на щитовидната жлеза, има опасност от намалено и по-неефективно производство на щитовидните хормони Т3 и Т4. Хипотиреоидизмът може да причини колебания на телесната температура, известна умора или лека апатичност и суха кожа – това е всичко. Какво да кажем за всички останали симптоми, които обикновено се свързват с ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза? Те са симптоми на ЕБВ, който опустошава черния дроб и други части на тялото, като същевременно заразява и щитовидната жлеза, а не са реално симптоми на ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза.

Дори вроденият хипотиреоидизъм, когато дете се ражда с недостатъчно активна щитовидна жлеза, е в резултат на ЕБВ. Докато се развива в утробата, бебето е изложено на опасност от заразяване, колкото и самите нас и мутирал щам на вируса може да попадне в черния дроб на бебето или в щитовидната му жлеза, причинявайки проблеми с щитовидната жлеза още от раждането.

Хипотиреоидизмът би бил по-разрушителен, ако не бяха надбъбречните жлези (повече за връзката на щитовидната жлеза с надбъбречните жлези, прочетете в статията “Истината за щитовидната жлеза”). Медицинските проучвания и науката все още не са открили, че надбъбречните жлези произвеждат хормонална смес, за да компенсират намалените Т4 и Т3 – смес, която е наподобява хормоните на щитовидната жлеза, макар и достатъчно различна, за да могат да се промъкнат онези няколко симптома, които току-що споменахме. Ако надбъбречните жлези не изпълняваха тази си функция, ниските нива на Т4 от хипотиреоидизма щяха да предизвикат непостоянна менструация, липса на мотивация, по-високи нива на апатия и чувство на тъга, които все още не са от "класическите" симптоми, които (неправилно) се свързват с хипотиреоидизма. Отново тези "класически" симптоми са вирусни или свързани с вируси.

Когато имате хипотиреоидизъм, това не означава автоматично, че цялата жлеза е капитулирала. Голяма част от щитовидната жлеза все още работи нормално. Необходимо е истинско увреждане на щитовидната жлеза, което напълно да наруши вътрешната ѝ работа, за да я срине наистина. Може би си мислите, че вашият случай е такъв. Ако е така, имайте предвид, че много рядко хипотиреоидната жлеза сама по себе си е причина за реални симптоми. Необходима е комбинация от физическо нараняване на щитовидната жлеза (например задушаване или силен удар в гърлото), проблеми с доверието от сериозен мащаб, трагична загуба в живота и тонове стрес, за да се разруши духът на щитовидната жлеза. (Ако сте един от тези изключително редки хора, не губете надежда, все още можете да се възстановите.) При мнозинството от хора щитовидната жлеза, независимо от това колко е увредена, е в състояние да продължи да върши работата си по наблюдение на организма. Освен това останалата част от тялото е в състояние да се намеси и да компенсира ниското производство на хормони, а резултатът е, че всички симптоми, които изпитвате са вирусни.

Хипертиреоидизъм и болест на Грейвс

В някои случаи, вместо да предизвиква недостатъчно производство на щитовидни хормони, ЕБВ подтиква щитовидната жлеза да ги свръхпроизвежда. Това се нарича хипертиреоидизъм, а диагнозата, която много хора с този симптом получават, е болест на Грейвс – заболяване, което се определя като автоимунно и оставя твърде много пациенти с усещането, че тялото им ги е подвело. Това не би могло да бъде по-далеч от истината. Болестта на Грейвс не е резултат от объркване на имунната система, която атакува щитовидната жлеза.

По-скоро болестта на Грейвс и хипертиреоидизмът се появяват, тъй като определен щам на ЕБВ – малко по-агресивен и бърз от щамовете, които са причина за хипотиреоидизма – напада щитовидната жлеза, което я подтиква да функционира прекомерно, като бързо създава нови клетки и тъкани. Тази допълнителна щитовидна тъкан произвежда допълнителни щитовидни хормони, което води до симптоми като изпъкнали очи, увеличена щитовидна жлеза, подуване на гърлото, известна умора и температурни колебания. Както и при хипотиреоидизма, повечето от симптомите, свързани с болестта на Грейвс (като изпотяване, високо кръвно налягане и нервност), са свързани с вируси, а не са пряк резултат от свръхактивната щитовидна жлеза.

Макар и по-рядко, възможно е да се постави диагноза хипертиреоидизъм заедно с тиреоидит на Хашимото, а не с болестта на Грейвс. Това е така, защото човек може да е носител на две разновидности на ЕБВ едновременно, като едната от тях ускорява растежа на клетките и тъканите, а другата е разрушителна към тъканта на щитовидната жлеза. Това лесно може да доведе до големи колебания в показанията на хормоните на щитовидната жлеза, тъй като единият щам на вируса може да е по-активен в организма на човека в даден момент, определяйки дали щитовидната жлеза произвежда недостатъчно или прекалено много хормони.

Възпаление, увеличена щитовидна жлеза и тиреоидит на Хашимото

Когато ЕБВ се насочи към щитовидната жлеза, имунната система реагира с пълна сила и резултатът е възпаление. Възпалението е естественият отговор на организма на инвазия и/или нараняване. Случвало ли ви се е да ви се забие трънче под кожата и скоро кожата около него да стане червена, гореща и подпухнала? Така организма отговаря с възпаление на чужд обект (инвазия), който причинява увреждане на клетките (нараняване). Същото се отнася и за щитовидната жлеза. Ако ЕБВ попадне в тъканта на щитовидната жлеза, имунната система веднага разбира за неговото присъствие (инвазия) и когато започне клетъчното увреждане (нараняване), жлезата се възпалява. Това възпаление се характеризира с усещане за болка в гърлото, натиск при преглъщане или странно усещане във врата. Може да доведе и до уголемена щитовидна жлеза. Освен това може да имате възпалена щитовидна жлеза без никакви симптоми, защото всеки човек е различен и всеки случай на възпаление е различен. Всичко зависи от това коя част на щитовидната ви жлеза е възпалена – дали предната, задната, горната, долната или от двете страни – и колко е възпалена.

Ако сте диагностицирани с тиреоидит, разберете, че това е знак, че имунната ви система работи усилено за вас, правейки всичко по силите си, за да се пребори с вируса. Това не е неправилно функциониране на тялото ви. Възпалението не се появява, защото имунната ви система произвежда "авто-антитела", за да преследва собствената ви клетъчна тъкан. Антителата, които се появяват при изследванията на щитовидната жлеза, са налице, защото в щитовидната жлеза се води битка между клетките на ЕБВ и имунната ви система. Тоест имунната ви система произвежда антитела, за да търси и унищожава вируса на Епщайн-Бар, който причинява увреждане или възпаление на щитовидната жлеза.

Нека помислим за момент върху наименованието "тиреоидит на Хашимото". Макар че то може да ви се струва дълго и страшно и да всява паника у вас, ако го разгледате на части, то ще загуби част от стряскащото си лице. Тиреоидитът чисто и просто означава възпаление на щитовидната жлеза, а Хашимото не е нищо повече от името на лекаря, който пръв е установил подуването на щитовидната жлеза на своите пациенти. Макар че по онова време това е било забележително откритие, то не е било грандиозно разкритие за това какво се крие зад възпалението. По-скоро лекарят е опипал врата на пациентите си, установил е подуването на щитовидната жлеза чрез допир, осъзнал е, че йодният дефицит не обяснява напълно проблема и си е казал: "Тук нещо не е наред!" – макар да не е определил какво. Диагнозата назовава само симптома на възпалението, но не и основната причина. Тези първоначални случаи на Хашимото всъщност са първите случаи на ЕБВ (след като се е превърнал от “добър” вирус, в наш враг), който се възползва от йодния дефицит и слабата имунна система. Ако "болест на Хашимото" започне да ви звучи като плашеща диагноза, припомнете си, че откритието е направено преди повече от век. Сега е време да направите следващата стъпка и да откриете отговорите.

Едва след публикуването на първата книга на Антъни Уилям "Лечителят Медиум: Какво се крие зад хроничните и мистериозни заболявания и как да се излекуваме”, която включва глава за хипотиреоидизма и болестта на Хашимото, истината за ЕБВ като истинска, основна причина най-накрая достигна до обществеността. Време е да си възвърнете силата и да разберете, че болестта на Хашимото е просто диагноза, а не доживотна присъда. Причината за вашето страдание не идва отвътре. Имунната ви система не се е объркала и не иска да ви убие. Това е този вирус, който причинява щети, кара ви да се чувствате нещастни и възпрепятства нормалния ви живот. Тялото ви просто се нуждае от подходяща подкрепа, за да победи вируса.

Възли, кисти и тумори на щитовидната жлеза

Ако някога сте били диагностицирани с възел или киста на щитовидната жлеза, вероятно диагнозата ви е разтревожила. В края на краищата никой от нас не иска да чуе, че има израстък, още по-малко такъв, който се появява мистериозно, без да има отговор как да изчезне. Ето каква е истината за тези образувания: те са още един признак, че тялото ви работи усилено срещу вируса на Епщайн-Бар.

Когато имунната система не е в състояние да унищожи вируса напълно, тя използва алтернативен вариант: опитва се да изгради стени от калций пред вируса. Именно това са възлите на щитовидната жлеза – калциеви стени пред клетките на ЕБВ. За съжаление, това не води до премахване на вируса, защото (1) повечето от клетките на ЕБВ избягват да бъдат оградени и (2) тези клетки на ЕБВ, които попадат в капан, се настаняват в калциевите стени, като продължават да се хранят от щитовидната жлеза и да я изтощават. Ако вирусните клетки се развият твърде много във възела, те могат да го превърнат в жив израстък – киста – което още повече натоварва щитовидната жлеза. Възможно е също така да се получи келоиден белег върху щитовидната жлеза, въпреки че лекарите няма да го идентифицират като такъв. Тези келоиди се образуват, когато ЕБВ създаде допълнителна тъкан на мястото на увреждане на щитовидната жлеза, независимо дали е от външно въздействие или от самия вирус.

Ако сте имали по-големи тумори на щитовидната жлеза, които са ракови, знайте, че те се причиняват от редки, специфични щамове на ЕБВ. Образуването им обикновено показва, че човек има и токсини, като например повишено съдържание на тежки метали и пестициди в органите си. (За повече информация относно рака на щитовидната жлеза очаквайте специална статия по темата в нашия блог.)

Междувременно целият този калций, който огражда вируса, трябва да дойде отнякъде. Ако човек с възел или киста на щитовидната жлеза няма достатъчно калций в организма си, защото не приема достатъчно богати на калций храни, тогава имунната система ще извлича калций от костите, което може да доведе до остеопения или в по-лошия вариант до остеопороза. Не се подвеждайте, когато чуете, че проблемите с щитовидната жлеза причиняват остеопороза. Когато хипотиреоидизмът и проблемите с костната плътност се появяват едновременно, това е така, защото ЕБВ стои и зад двете. Информация за това как да противодействате на загубата на калций с приемане на подходящите храни ще намерите в статията "Мощни лечебни храни за щитовидната жлеза".

Продължението на статията с обяснение на още много симптоми: "Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 2)".

За статията са използвани материали от книгата на Антъни Уилям "Изцеление на щитовидната жлеза". Очаквайте скоро в нашия блог, още статии по темата!

Други статии за щитовидната жлеза:

“Истината за щитовидната жлеза”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – как започва всичко”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 2)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – обяснение на вашите симптоми (част 3)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 1)”;
“Заболявания на щитовидната жлеза – допълнителни усложнения (част 2)”;
“Рак на щитовидната жлеза”;
“[Видео] Имате ли тиреоидит на Хашимото? – говори Антъни Уилям”;
“Антъни Уилям за безсънието и проблемите със съня при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Съветите на Антъни Уилям за лечение на проблеми със съня и защо лошите сънища са добри”;
“Защо жените са по-податливи на заболявания на щитовидната жлеза”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 1)”;
“90-дневна терапия за щитовидната жлеза на Лечителя Медиум (част 2)”;
““Гадаещите тестове” за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за лекарствата за щитовидната жлеза”;
“Антъни Уилям за живота без щитовидна жлеза”;
“Антъни Уилям разкрива истината за йода”;
“Антъни Уилям разкрива истината за цинка”;
“Мощни лечебни храни за щитовидната жлеза”;
“Кои храни да избягваме при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Лечебни билки и хранителни добавки за щитовидната жлеза”;
“Как сокът от целина помага при заболявания на щитовидната жлеза”;
“Чай за лечение на щитовидната жлеза”;
“Лебен бульон за щитовидната жлеза”;
“Лечебен сок за щитовидната жлеза”;
“Лечебно смути за щитовидната жлеза”.

 

Подобни публикации

[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
[Видео] Страдате ли от фибромиалгия? – говори Антъни Уилям
Болките, схващанията, чувствителността, умората и сковаността при фибромиалгия са резултат от невротоксините от четвърти стадий на вируса Еп
Прочети още
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
[Видео] Имате ли тиреоидит на хашимото? – говори Антъни Уилям
Това състояние се причинява от вируса Епщайн-Бар (ЕБВ), който се загнездва в щитовидната жлеза. Причинява увреждане на клетките, тъй като пр
Прочети още
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
[Видео] Как да използваме маточина и ашваганда при стрес – говори Антъни Уилям
Преживявате трудности? Или редовно изпитвате затруднения в живота си? В тези моменти тялото ни се нуждае от повече подкрепа от обикновено. А
Прочети още

Този блог, неговото съдържание и всички свързани с него материали са представени само с информационна цел и не заместват медицински съвет, диагноза, лечение или предписание. Нищо, което се съдържа в този блог или е достъпно от него, не трябва да се счита за медицински съвет, диагноза, лечение или предписание, нито за обещание за ползи, претенция за излекуване, правна гаранция или гаранция за резултатите, които ще бъдат постигнати. Никога не пренебрегвайте медицински съвет или не отлагайте търсенето му заради нещо, което сте прочели в този блог или в някой от свързаните материали. Природник ЕООД и неговият екип не са медицинкси лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите каквито и да било настоящи лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки, или ако имате или подозирате, че може да имате здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Агенцията по храните и лекарствата на Р. България не е оценила нито едно изявление, твърдение или представяне, направено в този блог или достъпно от него или от който и да е свързан материал. Съдържанието на този блог и всеки свързан материал не отразява непременно мнението на Природник ЕООД или на основния автор и не е гарантирано, че е правилно, пълно или актуално. Тази статия може да съдържа връзки към други ресурси в интернет. Тези връзки са предоставени като цитати и помощни средства, които да ви помогнат да идентифицирате и намерите други интернет ресурси, които може да представляват интерес, и нямат за цел да заявят или да означат, че Природник ЕООД или главният автор препоръчват, одобряват, подкрепят, спонсорират или са по някакъв начин свързани или асоциирани с което и да е лице или организация, свързани с материала, към който е препратка, или са законно упълномощени да използват търговско име, регистрирана търговска марка, лого, юридически или официален печат или символ, защитен с авторско право, който може да е отразен в материала, към който е препратка.